Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Εφ' όλης της ύλης" με τους "σοφούς"

Οι Τούρκοι "σοφοί", όπως επιβεβαίωσε σε χτεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, επανέλαβαν στην τρίτη επιστολή τους προς τους Ελληνες συναδέλφους τους την πάγια θέση της Αγκυρας για έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο.

Ο διάλογος αυτός, σύμφωνα με την επιστολή των Τούρκων "σοφών", μπορεί να έχει ως σημείο εκκίνησης τη συζήτηση για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Συζήτηση, η οποία, σύμφωνα με την άποψη της Αγκυρας, πρέπει να ξεκινήσει στις 10.12.97, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση "μελετά" την επιστολή, έστω κι αν η εμμονή της Αγκυρας σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για πρόοδο της διαδικασίας.

Η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμη να αποδεχτεί την πρόταση για τη συνάντηση των "σοφών", όχι όμως πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Οι λόγοι που οδηγούν την Αθήνα σε μια συζήτηση, όπου η Αγκυρα θα βρει την ευκαιρία να θέσει το σύνολο των διεκδικήσεών της, είναι δύο. Ο πρώτος αφορά στην απεγνωσμένη προσπάθεια να παρακαμφθεί η αμερικανική διαμεσολάβηση. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την προσπάθεια της Αθήνας να εκτονώσει τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται για την προώθηση των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Απαισιοδοξία στην Αγκυρα

Απαισιόδοξος, ως προς την προοπτική της Τουρκίας να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, εμφανίζεται ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ. Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, πριν από την αναχώρησή του για την Ιρλανδία, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η Τουρκία δε θα είναι "κατά πάσα πιθανότητα" στον κατάλογο των υποψηφίων που θα συγκροτηθεί στη Διάσκεψη Κορυφής στις 12 και 13 Δεκέμβρη στο Λουξεμβούργο.

Ο Σ. Γκιουρέλ είπε ότι η Τουρκία δε θα συνεχίσει να είναι "το κράτος που περιμένει στην εξώπορτα", αλλά κατέστησε σαφές ότι αυτό δε σημαίνει ότι θα διακόψει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. "Εχουμε σχέσεις με την ΕΕ από το 1963 και τελωνειακή ένωση από το 1995. Αποτελεί δικαίωμά μας να γίνουμε πλήρες μέλος", είπε ο Τούρκος υπουργός και πρόσθεσε σχολιάζοτας: "Η ΕΕ δεν αποφασίζει μόνο για την Τουρκία, αποφασίζει για τη δική της ταυτότητα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ