Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το 8ωρο στο έλεος των εργοδοτών!

Το σάρωμα των εργασιακών σχέσεων, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η μείωσή του θα υλοποιηθούν από τις επιχειρήσεις, με "μπούσουλα" ένα γενικό νομοθετικό πλαίσιο, δηλώνει ο υφυπουργός Εργασίας

Τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας,δηλαδή την κατάργηση του 8ωρου,τη "μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας" και την "ευελιξία στην αγορά εργασίας", θα αντιμετωπίσει άμεσα η κυβέρνηση, δίνοντας τη δυνατότητα στις... επιχειρήσεις να προχωρήσουν στις αλλαγές που κρίνουν απαραίτητες, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα,ο οποίος μίλησε χτες στο 8ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (δηλαδή η απορύθμισή τους) και στο χρόνο εργασίας θα γίνουν με οποιοδήποτε κόστος και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει μονάχα με ένα γενικό νομοθετικό πλαίσιο.Με αυτή του την τοποθέτηση έφερε ξανά στο προσκήνιο ένα θέμα που υποτίθεται ότι είχε "αποσυρθεί" από το περιβόητο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000".

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι "πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα αναδιοργάνωσης και διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε μικροοικονομικό επίπεδο. Μεμονωμένες επιχειρήσεις ή ολόκληροι τομείς υψηλής τεχνολογίας και αυξημένης κερδοφορίας μπορούν να συγκλίνουν στη θέσπιση παρόμοιων μέτρων, με βασική προϋπόθεση την από κοινού συμφωνία όλων των ενδιαφερομένων.Οι τυχόν αρνητικές συνέπειες του εγχειρήματος στην παραγωγικότητα μπορούν να ουδετεροποιηθούν με την ανάπτυξη μιας νέας σχέσης ανάμεσα στο χρόνο εκμετάλλευσης του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού και στο χρόνο εργασίας".

Ενα ακόμα "δώρο" προς τους εργοδότες ήταν και η πολιτική "μείωσης ή ανακατανομής του μη μισθολογικού κόστους εργασίας",δηλαδή των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τα "χαμηλόμισθα στρώματα εργαζομένων",τα οποία "πλήττονται περισσότερο από την ανεργία", μέσα από ένα νέο πόρο,χωρίς να επιβαρύνεται το ΙΚΑ και ο προϋπολογισμός!

Μιλώντας για το κατάπτυστο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000",ο Χρ. Πρωτόπαππας,άφησε έκθετους τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ,λέγοντας ότι "αποτελεί ουσιαστικά μια συνομολόγηση για τις βασικές κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα σήμερα", ανάμεσα στις οποίες είναι και η "ευελιξία στην αγορά εργασίας".Πρόσθεσε ακόμα ότι η προσαρμογή στις νέες συνθήκες "θα επιφέρει αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα",το οποίο δεν καλύπτει τις "ευέλικτες μορφές απασχόλησης, την περιοδική ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας και τη σύγχυση στη διάκριση εξαρτημένης εργασίας και αυτοαπασχόλησης"!

Στο ίδιο συνέδριο μίλησε νωρίτερα και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος,ο οποίος υπερασπίστηκε το "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης",τονίζοντας ότι για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων "η εμπειρία του κοινωνικού διαλόγου για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, πρωτόγνωρη και θετική εμπειρία για τα ελληνικά δεδομένα, μπορεί να αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση".

Για μια "δυναμική - ποιοτική ευελιξία της επιχείρησης και της εργασίας", έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς,ο οποίος πρόσθεσε ότι το "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης" είναι "μια βάση συνέχισης από καλύτερες θέσεις" του "κοινωνικού διαλόγου"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ