Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό

Το ρόλο του "νέου κρατικού μοντέλου" και μέτρα κατά των δημοσίων υπαλλήλων, εξήγγειλε ο Αλ. Παπαδόπουλος

Το "νέο κρατικό μοντέλο" που ανταποκρίνεται στα νέα καθήκοντα που του αναθέτουν οι ανάγκες της οικονομικής ολιγαρχίας και των πολυεθνικών καθώς και το "περιβάλλον" της ΟΝΕ, παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ταυτόχρονα, ο Αλ. Παπαδόπουλος δεν έχασε την ευκαιρία να αποδείξει τη στοχοπροσήλωσή του στη Συνθήκη του Μάαστριχτ δηλώνοντας κυνικά ότι "η οικονομική πολιτική έχει ένα και μόνο (! ) προσανατολισμό, την επίτευξη των κριτηρίων σύγκλισης", ενώ επιτέθηκε σε όσους αμφισβητούν τον προϋπολογισμό γιατί προκαλούν σύγχυση, και "υποσκάπτουν τη δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία".

Αναφερόμενος στις αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό, υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού διοικητικού μηχανισμού. Ειδικά για το ρόλο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης,δεν απέκρυψε ότι βασική αποστολή της είναι η "άσκηση δημόσιας διοίκησης" και δευτερευόντως η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.

Σε σχέση με το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ο οποίος, όπως είπε, θα προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση σε λίγες μέρες, τα κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας "νέας δημοσιοϋπαλληλίας", είναι η ενίσχυση της ιεραρχίας, η θέσπιση κινήτρων για την εξέλιξη του προσωπικού, νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, και βέβαια "κυρώσεις στην εξέλιξη του προσωπικού" και μετακίνησή του ανάλογα με τις "ανάγκες".

Χαρακτηριστικό του αυταρχικού προσανατολισμού του νέου μοντέλου προς τους ίδιους τους εργαζόμενους στο δημόσιο, αποτελεί η δημιουργία μηχανισμών γι' αυτό το σκοπό. Το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ράμπο) και οι Οικονομικοί Επιθεωρητές του Κράτους θα αναλάβουν την "εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης". Παράλληλα εξήγγειλε, "μείωση του υπεράριθμου προσωπικού", περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σε όλα τα νομικά πρόσωπα και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και λειτουργιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προτείνει εργασιακή ειρήνη και ιδιωτικοποιήσεις (2014-09-18 00:00:00.0)
Δημόσια, Δωρεάν, Ενιαία και Ποιοτική Ανώτατη Εκπαίδευση (2011-09-02 00:00:00.0)
Συστήνει νέα ομάδα ...εργασίας (2003-07-23 00:00:00.0)
Ο Κ. Δαφέρμος γενικός επιθεωρητής (2002-12-06 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή "αποδοτικότητα" στη δημόσια διοίκηση (1998-12-03 00:00:00.0)
Πρώτος στόχος η κατακρεούργηση των δαπανών (1998-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ