ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α' ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Πρώτη "απόφαση": Αποκλεισμός!
  • Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ το μεγάλο θέμα του αποκλεισμού από το Συνέδριο των πραγματικών εκπροσώπων των αποδήμων, με Επίκαιρη Ερώτηση
  • Για ικανοποίηση του ηγεμονισμού των εκκλησιαστικών παραγόντων καταγγέλλει την κυβέρνηση η Ομοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων της Αυστραλίας

Ο αποκλεισμός από την κυβέρνηση των πραγματικών εκπροσώπων των απόδημων Ελλήνων από το Α' Τακτικό Συνέδριο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), που ξεκινά τις εργασίες του την 1η Δεκέμβρη και που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των συλλογικών τους φορέων, έφτασε και στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Παναγιώτου προς τον υπουργό Εξωτερικών.

Η Ερώτηση ξεκινά με τη διαπίστωση ότι ανάλογος αποκλεισμός παρατηρήθηκε και στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη το 1995 και συνεχίζει τονίζοντας ότι "συνέπεια αυτής της πρακτικής είναι να περιορίζεται η εκπροσώπηση των κοινοτήτων, που είναι ο βασικός εκπρόσωπος των αποδήμων, προς όφελος άλλων φορέων π.χ. εθνικοτοπικών, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους μέσα απ' αυτές και ο ρόλος τους είναι περιορισμένος. Μ' αυτόν τον τρόπο αποκλείονται για δεύτερη φορά οι μεγάλες κοινότητες της Αυστραλίας και η Ομοσπονδία τους, εκτός από την κοινότητα της Μελβούρνης"."Αποτέλεσμα των αντιδημοκρατικών πρακτικών και αποκλεισμών" συνεχίζει ο βουλευτής, "είναι και το ΣΑΕ να μην ανταποκρίνεται στα προβλήματα που απασχολούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αποδήμων".

Ο υπουργός καλείται να απαντήσει με ποιο κριτήριο συγκαλούνται οι εκπρόσωποι στο συνέδριο και γιατί αποκλείονται βασικές εκπροσωπήσεις, γιατί καλείται μόνο η κοινότητα της Μελβούρνης και όχι η Ομοσπονδία, στην οποία ανήκει και η συγκεκριμένη κοινότητα και ως εκ τούτου οι υπόλοιπες κοινότητες αρνούνται τέτοιου είδους εκπροσώπηση και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να σταματήσουν οι διακρίσεις και οι αντιδημοκρατικές πρακτικές σε βάρος των κύριων φορέων των αποδήμων.

Με απόφαση πρόσφατης σύσκεψης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ορθόδοξων Κοινοτήτων της Αυστραλίας που πραγματοποιήθηκε στη Μελβούρνη, ο αποκλεισμός της Ομοσπονδίας χαρακτηρίζεται "ωμή πρόκληση, η οποία καταδικάστηκε σχεδόν ομόφωνα από την Ομογένεια". Στην απόφαση επισημαίνεται ότι το ΣΑΕ "σπαταλάει τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου όχι για την προώθηση λύσεων στα προβλήματα των Αποδήμων, αλλά σε χωρίς ουσία φιέστες ορισμένων "παραγόντων"". Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει αυτούς τους "παράγοντες" ως "δοτούς", ενώ κατηγορεί ευθέως την ελληνική κυβέρνηση ότι προχωρά στους αποκλεισμούς "προκειμένου να ικανοποιήσει τον ηγεμονισμό του Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής του κ. Στυλιανού". Τέλος, η Ομοσπονδία καταγγέλλει στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας αυτούς τους αποκλεισμούς.

Ο αποκλεισμός των φορέων από το Συνέδριο γίνεται παρά τις "διαβεβαιώσεις" για το αντίθετο που είχαν δοθεί στο ιδρυτικό συνέδριο. Μάλιστα, αυτή η συνεχιζόμενη τακτική των αποκλεισμών που σαν στόχο έχει να παίξουν σε "καθαρό γήπεδο" οι επιδιώξεις ντόπιων και ξένων οικονομικών συμφερόντων του κεφαλαίου, για το κέρδισμα νέων αγορών, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου περιλαμβάνουν "ανώδυνα" θέματα όπως η... ορθοδοξία και το... "ολυμπιακό ιδεώδες"!

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι και αυτό το συνέδριο δε θα γίνει σύμφωνα με το νόμο 1867/89 που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή και αποτέλεσε την ελπίδα των αποδήμων για ένα ουσιαστικό ΣΑΕ, αλλά με το ΠΔ 196/95, που όχι μόνο υποβάθμιζε το ΣΑΕ, αλλά είχε και σαν αποτέλεσμα να εκπροσωπηθούν οι κοινότητες με μόλις 70 αντιπροσώπους σε σύνολο 260 συνέδρων! Στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΚΚΕ, με αφορμή το συνέδριο, που δημοσίευσε ο "Ρ" οι απόδημοι καλούνται να συγκρουστούν με αυτά τα συμφέροντα και να ανατρέψουν αυτούς τους συσχετισμούς.

Προσφορές
  • Οι Β. Λ. και Σ. Β. προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Λογοτεχνών 300.000 δρχ.
  • Τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΑΦΕ προσφέρουν, μέσω του ΚΣ της ΚΝΕ, 100.000 δρχ. για να τιμήσουν τη μνήμη των αγωνιστών της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ.
  • Η Ελένη Βοϊσκου προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Λογοτεχνών, 20.000 δρχ. στη μνήμη των: Εφης Πανσέληνου, Ευγενίας Παλαιολόγου - Πετρώνδα, Συμεών Κυριακίδη και του συντρόφου της Αντώνη Μάρταλη.
  • Ο Βαγγέλης Παλάσκας προσφέρει 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Οικοδόμων 5ου και 6ου Διαμερίσματος στη μνήμη του πατέρα του Μένιου Παλάσκα, μέλους του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του.
  • Ο Χριστ. Θεοδωρόπουλος προσφέρει, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Δημητρίου" 10.000 δρχ. στη μνήμη των αγωνιστών του ΔΣΕ Αχ. Γεωργίου, Φ. Αλμπάνη, Τακ. Αλμπανόπουλου, Τακ. Βενιέρη, Α. Αποστολίδη, Τ. Πετρίδη και Δ. Αλμπάνη
  • Ο Νίκος Μαραγκάκης πρόσφερε ως πρώτη δόση 25.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ηλιούπολης.
  • Ο Γιάννης Παπαγιάννης,αντιστασιακός από την Παλαιά Κουτσούφλιανη Καλαμπάκας προσφέρει 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ "Αγ. Παρασκευής", στη μνήμη του γαμπρού του Στέργιου Κ. Λάππα μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε το 1947
  • Τα μέλη του Παραρτήματος Μαγνησίας του Συλλόγου Επαναπατρισθέντων Πολ. Προσφύγων πρόσφεραν 30.000 δρχ.
  • Ο Αλκιβιάδης Παχής αντιστασιακός και μαχητής του ΔΣΕ πρόσφερε 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας.
  • Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αντιστασιακός πρόσφερε 5.000 δρχ. στη μνήμη των αγωνιστών που έπεσαν στο Πούσι Ηλείας.
  • Τα μέλη του Παραρτήματος Πάτρας της ΠΕΑΕΑ προσφέρουν, μέσω ΝΕ Ηλείας 50.000 δρχ. στη μνήμη του Αντώνη Προσκυνητόπουλου, πρώην μέλους της διοίκησης του Παραρτήματος.
  • Ο αντιστασιακός Γ. Κ. από την Τρίπολη προσφέρει ως πρώτη δόση, μέσω ΝΕ Αρκαδίας 50.000 δρχ.
  • Τα παιδιά Καλυψώ Σ.,Μάρκος Γ.,Γεωργία Γ. και Μαρία Β. πρόσφεραν από 500 δρχ.
  • Τα αδέρφια Θόδωρος, Χαράλαμπος και Κατερίνη Τρουπή προσφέρουν 15.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αιγίου.
  • Ο Βασίλης Ρηγόπουλος προσφέρει 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κλειτορίας.
  • Ο Θεόδωρος Σ. Χατζηστρατής πρόσφερε, μέσω ΚΟ Ρόδου, 20.000 δρχ. στη μνήμη των μελών του ΚΚΕ Γ. Χατζηστρατή, Γιάννη Αγγελίδη και Παντελή Ψεματάκη.
  • Ο Δημήτριος Διαμάντης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Βουτσαρά Ιωαννίνων 10.000 δρχ.
"ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ"
Κυβερνητικές υπεκφυγές

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δε δέχτηκε τροπολογία βουλευτών του ΚΚΕ για την κατάργηση του ληστρικού ανατοκισμού που επιβάλλουν οι τράπεζες

Με υπεκφυγές η κυβέρνηση διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Οικονομίας έκλεισε τα μάτια στο σοβαρό πρόβλημα της αισχροκέρδειας των τραπεζών με το γνωστό σύστημα του ανατοκισμού που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες πελάτες των τραπεζών.

Ετσι επικαλούμενη την ανάγκη "σοβαρής και ισορροπημένης λύσης" απέρριψε στη Βουλή σχετική τροπολογία που είχαν καταθέσει στο νομοσχέδιο για την Τράπεζα της Ελλάδας οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής και Στρ. Κόρακας.Ο Γ. Παπαντωνίου είπε ότι χρειάζεται μία αντιμετώπιση του θέματος "που θα λαμβάνει υπόψη και τα σοβαρότατα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και τις ανάγκες του πιστωτικού συστήματος" και υπεκφεύγοντας από τη συγκεκριμένη απάντηση στην τροπολογία είπε ότι "η κυβέρνηση μελετάει το θέμα σε συνάρτηση και με τις διαδικασίες του Αρείου Πάγου", όπου ως γνωστό εκκρεμεί το θέμα.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού ο Στρ. Κόρακας είπε ότι πρόκειται για υπεκφυγή, γιατί δεν υπήρξε καμία δέσμευση. "Αυτό το "ισορροπημένη", είπε, με προβληματίζει πολύ από τη στιγμή που υπάρχει μία υπεραισχροκέρδεια από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος. Γι' αυτό δεν μπορούμε να μιλάμε για ισορροπημένη αντιμετώπιση. Αυτό που χρειάζεται είναι να καταργηθούν εκείνες οι διατάξεις που επιτρέπουν τη συνέχιση αυτού του αίσχους".

Για το ίδιο θέμα ο Αχ. Κανταρτζής υπογράμμισε: "Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Με νόμο έχει δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα, το οποίο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στη χώρα μας, δημιουργώντας ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα και με πολιτική απόφαση πρέπει να δοθεί λύση".

Εκκληση στην κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τη λύση του προβλήματος έκαναν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ, συνταυτιζόμενος ουσιαστικά με την κυβέρνηση, έκανε και αυτός λόγο για "ισορροπημένη ρύθμιση", αφού άπτεται της ευστάθειας του ίδιου του πιστωτικού συστήματος.

ΝΕ ΦΩΚΙΔΑΣ
Τα "κόκκινα μεροκάματα" δίνουν το στίγμα

Πρωτοπόρα από τις οργανώσεις της Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας αναδείχνεται, μέχρι τώρα και φιλοδοξεί να μείνει στην κορυφή μέχρι το τέλος, η Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας, που, ήδη, έχει ξεπεράσει το 50% του συνολικού πλάνου της. Με βάση τα στοιχεία που μας δίνει ο γραμματέας της ΝΕ Φωκίδας, Γ. Ιωσηφίδης,από τις οργανώσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής, έχουν ξεφύγει προς τα πάνω οι οργανώσεις των Δελφών που, ήδη, κάλυψε το 70% του πλάνου της, αλλά και η οργάνωση των Μεταλλεργατών που ακολουθεί "μια ανάσα", με 67,5%. Την ίδια στιγμή η οργάνωση της ΚΝΕ Φωκίδας βρίσκεται στο 65% του πλάνου της. Η πείρα των συντρόφων, όπως μας τη μεταφέρει ο Γ. Ιωσηφίδης, δεν μπορεί να είναι άλλη παρά το ότι η προγραμματισμένη, με συγκεκριμένους στόχους δουλιά αποδίδει. Γιατί, ακριβώς, αυτό το γεγονός, ότι από την αρχή η δουλιά για την Οικονομική Εξόρμηση οργανώθηκε μέσα από τις συνελεύσεις των ΚΟΒ και με συγκεκριμένες χρεώσεις των ίδιων των μελών του Κόμματος, σήμερα δίνει τα θετικά αποτελέσματα. "Μεθοδεύσαμε τη δουλιά μας όπως ακριβώς όταν κάνουμε τις πολιτικές εξορμήσεις, όταν μοιράζουμε το ψηφοδέλτιο πόρτα πόρτα και άτομο το άτομο, εξηγεί ο Γ. Ιωσηφίδης και προσθέτει: Το κλίμα, από την άποψη της ανταπόκρισης των εργαζομένων για προσφορά στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ θυμίζει το κλίμα που είχε διαμορφωθεί όταν κάναμε την Εξόρμηση για τη Σωτηρία του Αρχείου του ΚΚΕ".

"Φυσικά, προσθέτει, αυτό το κλίμα συμπληρώνεται ακόμα περισσότερο με την αποφασιστικότητα των συντρόφων να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία της Εξόρμησης. Αφού έβαλαν τα προσωπικά τους πλάνα και προγραμμάτισαν ακόμα και ποιους θα δουν και θα απευθυνθούν, όλο αυτό το διάστημα μεθοδικά τα υλοποιούν. Ιδιαίτερο στοιχείο, που δείχνει τη διάθεση των συντρόφων, είναι τα "κόκκινα μεροκάματα" που οι σύντροφοι μεταλλεργάτες - κι αυτό παρά την οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζουν - δίνουν για την Οικονομική Εξόρμηση, προσφορά στα 80χρονα του ΚΚΕ. Οι ίδιοι σύντροφοι έχουν συγκεντρώσει χρήματα για ενίσχυση του ΚΚΕ από πάρα πολλούς μεταλλεργάτες συναδέλφους τους, ανεξάρτητα ποιο κόμμα ψηφίζουν. Κι αυτό, δείχνει πως το Κόμμα μας έχει μεγάλη επιρροή στους εργαζόμενους αυτούς, που κατανοούν ότι αγωνίζεται για τα συμφέροντά τους".

Τέλος, όλα τα μέλη και πολλοί οπαδοί του Κόμματος, τιμώντας τα 80χρονα, όπως δείχνει η μέχρι τώρα πείρα, προσφέρουν και τη δική τους προσωπική ενίσχυση με το παραπάνω. "Ετσι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο πραγματοποιώντας ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα και είμαστε βέβαιοι ότι θα υπερκαλύψουμε κατά πολύ το πλάνο της οργάνωσής μας", εκφράζει τη βεβαιότητά του ο γραμματέας της ΝΕ Φωκίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ