ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Προσχήματα και εκβιασμοί" για τη ΣΥΝεργασία

Ο Κ. Σημίτης "έχρισε" υποψήφια του ΠΑΣΟΚ την Μ. Δαμανάκη, σε χτεσινή συνάντησή τους

Με κινήσεις δημοσίων σχέσεων στο προσκήνιο - που, περισσότερο έχουν στόχο τον αποπροσανατολισμό - αλλά, κυρίως, με μεθοδεύσεις στο παρασκήνιο για να ξεπεραστούν οι έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις, οι εταίροι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, προωθούν την προειλημμένη απόφασή τους για κεντροαριστερή συνεργασία στο Δήμο Αθήνας με την υποψηφιότητα Δαμανάκη, αλλά και ευρύτερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με δήλωσή του μετά τη χτεσινή συνάντηση ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ξαναθυμήθηκε και πρόβαλε, χτες, τη συνεργασία με τις (άλλες... ) προοδευτικές δυνάμεις (του ΣΥΝ εννοείται... )

Στη δήλωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο μετά τη, μισής ώρας, συνάντησή του με τη Μ. Δαμανάκη, ο Κ. Σημίτης εκφράζει την υποστήριξή του στην υποψηφιότητά της αναφέροντας ότι "η πρωτοβουλία της Μαρίας Δαμανάκη είναι θετική και τη χαιρετίζουμε". Αλλά, για να κρατήσει τα προσχήματα, προσθέτει πως: "Το ΠΑΣΟΚ θα πάρει σύντομα τις αποφάσεις του σύμφωνα με τις καταστατικές του διαδικασίες". Η Μ. Δαμανάκη, εξερχόμενη του πρωθυπουργικού γραφείου, μετέφερε ότι "το κλίμα ήταν καλό, θερμό. Πιστεύω να προχωρήσουμε καλά", έκφρασε τη βεβαιότητα...

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ ο Ν. Κωνσταντόπουλος με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό χτες... παραπονέθηκε (προς την κυβέρνηση) πως "η υποψηφιότητα Δαμανάκη πολλές φορές συνοδεύεται από σχόλια κυβερνητικών στελεχών και του ίδιου του πρωθυπουργού τα οποία δεν είναι τα καλύτερα που θα μπορούσαν να γίνουν για να ενισχύσουν αυτή την υποψηφιότητα", για να καταλήξει: "Εμείς πιστεύουμε ότι με αυτήν την υποψηφιότητα θα λύσουμε τα θέματα εκλογικής τακτικής και μπορούμε πραγματικά να διαμορφώσουμε ευνοϊκούς όρους για να αντιμετωπίσουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα".

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, που οι ΠΑΣΟΚο - ΣΥΝεταίροι προωθούν την προαποφασισμένη συνεργασία τους, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, εμπαίζοντας ουσιαστικά τα μέλη και τους οπαδούς του κόμματός του, προαναγγέλλει ότι, "από τώρα και μέχρι τις δημοτικές εκλογές ανοίγει μια περίοδος έντασης της αντιπολίτευσής μας και προβολής των εναλλακτικών προτάσεών μας σε κρίσιμα θέματα"! Χαρακτηριστική, επίσης, για το κλίμα εμπαιγμού σε βάρος των οπαδών τους, είναι η δήλωση του Ν. Χουντή, μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ που καταγγέλλει: "Τόσο η πρωτοβουλία της Μ. Δαμανάκη όσο και οι αλλεπάλληλες δηλώσεις Σημίτη, οι οποίες ισοδυναμούν με πρωθυπουργικό χρίσμα (! ) δεν έχουν σχέση με λογικές και δεσμεύσεις αυτοδιοικητικού χαρακτήρα. Η επίκληση των "εσωκομματικών διαδικασιών" από τον κ. Σημίτη μπορεί να εκληφθεί μόνο ως προσχηματική. Είναι φανερό ότι οι μεθοδεύσεις αυτές αποσκοπούν στο να τεθεί ο ΣΥΝ προ τετελεσμένων γεγονότων και να εκβιαστεί η κρίση των μελών μας στο εσωκομματικό δημοψήφισμα", υπογραμμίζει το στέλεχος του ΣΥΝ.

Συνάντηση σε τόνο ... ήπιο

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη ΝΕΤ μετά τις καταγγελίες του πρώην διευθυντή σύνταξης, Θεόδωρου Στίνη,για κυβερνητικές παρεμβάσεις, συζητήθηκαν χτες στην πολύωρη συνάντηση που είχε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Παναγιώτου,τον γενικό διευθυντή της ΝΕΤ, Νικηφόρο Αντωνόπουλο,και τον διευθυντή ειδήσεων, Κώστα Γιαννόπουλο.Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ, η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της είχε εκφράσει τη "βαθύτατη ανησυχία", πιστεύοντας ότι η υπόθεση Στίνη "υποκρύπτει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα ΕΡΤ".

Μετά τη χτεσινή συνάντηση, όπως φαίνεται, απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο υποβολής παραίτησης του διευθυντή ειδήσεων, Κώστα Γιαννόπουλου. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Παναγιώτου, είπε αργά χτες το βράδυ στο "Ρ", ότι η συζήτηση έγινε σε "ήπιο" κλίμα, ενώ ήδη έχει δώσει όλα τα στοιχεία που αφορούν στην ΕΡΤ στη Βουλή, με αφορμή την Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ. Ο Παναγιώτης Παναγιώτου ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν κυβερνητικές παρεμβάσεις και πως γι' αυτό "πείστηκαν" κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Θεωρεί επίσης ότι ο Θεόδωρος Στίνης δεν έκανε συγκεκριμένες καταγγελίες για κυβερνητικές παρεμβάσεις και ότι η μη μετάδοση της διένεξης της Βάσως Παπανδρέου και του Νίκου Σηφουνάκη στη Βουλή ήταν θέμα "αξιολόγησης" και "μεμονωμένου περιστατικού".

Το τελευταίο, όμως, δε συμμερίζεται, όπως φαίνεται, ο Νίκος Σηφουνάκης,ο οποίος με επιστολή του προς τον υπουργό Τύπου, Δημήτρη Ρέππα, μιλά για "αποσιώπηση" των δηλώσεών του, με "άνωθεν υποδείξεις" και "παρεμβολές" όχι μόνο στη ΝΕΤ, αλλά και σε ιδιωτικά κανάλια, ζητώντας να διερευνηθεί σε βάθος όλη η υπόθεση και να του δοθούν απαντήσεις.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θα συνεδριάσει την ερχόμενη βδομάδα για να εκτιμήσει τα όσα συζητήθηκαν χτες, ενώ θα συναντηθεί εκ νέου με τη διοίκηση της ΕΡΤ, για να συζητήσει εκτενέστερα τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και ζητήματα που αφορούν στην ΕΡΑ.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ενα χιλιάρικο κόστος... για να μην τις πετάνε!

Οι προκηρύξεις του διαγωνισμού για την πρόσληψη στο δημόσιο κοστίζουν 1.000 δραχμές το κομμάτι, για να... μην τις πετάνε οι ενδιαφερόμενοι! Αυτά και... άλλα αντίστοιχου κάλλους, είπε χτες στη Βουλή, ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Σταύρος Μπένος,απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μήτσου Κωστόπουλου.

Ο Στ. Μπένος υποστήριξε, επίσης, ότι "προβληματίζει" την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών το θέμα της τιμής της προκήρυξης, που απευθύνεται κυρίως σε ανέργους, θεωρείται ότι είναι τμήμα της... Εφημερίδας της Κυβέρνησης, οπότε πωλείται με βάση το συγκεκριμένο τιμολόγιο. Για να διανεμηθεί δωρεάν - είπε - θα πρέπει να γίνει ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα το εξαιρεί από την πάγια διαδικασία πωλήσεως της Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Τέλος υποστήριξε ότι υπάρχουν και αρνητικές πλευρές στη δωρεάν διανομή της προκήρυξης: Οτι δηλαδή σε προηγούμενα έτη που διανέμονταν δωρεάν, παρότι τυπώνονταν σε πολύ περισσότερα αντίτυπα, οι ενδιαφερόμενοι αδιαφορούσαν και... πετούσαν τις προκηρύξεις!

"Μέχρι και τον αέρα θα φορολογήσετε" είπε παίρνοντας το λόγο ο Μήτσος Κωστόπουλος, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή είναι "απαράδεκτη πέρα για πέρα". Παλιά σημείωσε υπήρχε το "κεφαλιάτικο" για το ρουσφέτι, το οποίο τώρα γίνεται νόμιμο. Επίσης υπενθύμισε στον υφυπουργό ότι πριν λίγο καιρό είχε κάνει δήλωση όπου ανέφερε πως θα καταργηθεί το κόστος της προκήρυξης. Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε παράλληλα πως το κόστος δε μένει απλά στις χίλιες δραχμές, αφού απαιτούνται ακόμα 1.000 δραχμές για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό και 5.000 σε περίπτωση ένστασης, θέμα για το οποίο ο αρμόδιος υφυπουργός προτίμησε να σιωπήσει.

Είναι τόσο δύσκολο;

"Οποιος δε θέλει να ζυμώσει, 40 μέρες κοσκινίζει"! Την παραπάνω παροιμία βάλθηκαν, φαίνεται, να επιβεβαιώσουν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που συμμετέχουν στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, που συστήθηκε μετά τις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να καταλήξει σε πόρισμα για το αγροτικό πρόβλημα!

Χτες - κάτω από την πίεση, προφανώς, των νέων αγροτικών αγώνων - αποφάσισαν τελικά να ξανασυνεδριάσουν, ύστερα από αναβολή προθεσμίας που είχαν πάρει τον Οκτώβρη! Τι έγινε; Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ άρχισαν να αλληλοκατηγορούνται για την αργοπορία της επιτροπής, αλλά τελικά συμφώνησαν να πάρουν νέα παράταση για το Γενάρη, χωρίς να γίνει συζήτηση επί της ουσίας!!!

Αραγε, τόσο δύσκολο είναι για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να καταθέσουν τα πορίσματά τους για το θέμα, όταν το ΚΚΕ έχει καταθέσει το δικό του εδώ και πολλούς μήνες; Σίγουρα όχι. Για πόσο, λοιπόν, θα κρύβονται ακόμη από τους αγρότες; Για πόσο θα αποφεύγουν να πάρουν θέση απέναντι στην αγροτική πολιτική που ασκείται στη χώρα, εμπνεόμενη από τις επιταγές της ΓΚΑΤΤ και της ΕΕ; Ας γνωρίζουν ότι ο αγροτικός κόσμος έχει και μυαλό και κρίση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ