ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαχητικές διαδηλώσεις μαθητών

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη απαίτησαν απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νόμου και αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%

Δυναμικό και μαχητικό "παρών" έδωσαν, για ακόμη μια φορά, χτες το πρωί, μαθητές σχολείων της Αθήνας, οι οποίοι με απόφαση των Μαθητικών Συμβουλίων τους διοργάνωσαν συλλαλητήριο, με κύριο αίτημα την απόσυρση του νόμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οι μαθητές διατράνωσαν το δικαίωμα στη μόρφωση, δηλώνοντας συγχρόνως ότι δε θα επιτρέψουν τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Η συγκέντρωση έγινε στα Προπύλαια και αμέσως μετά ακολούθησε μαχητική και γεμάτη παλμό πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μαθητές των σχολείων 1ο και 2ο ΓΕΛ Μπραχαμίου, 1ο και 4ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, ΕΠΛ Νέας Φιλαδέλφειας, ΕΠΛ Αιγάλεω, 3ο ΓΕΛ Χολαργού, 2ο ΓΕΛ Αιγάλεω, 1ο ΓΕΛ Πετρούπολης, 3ο ΓΕΛ Βύρωνα, 4ο Γυμνάσιο Περιστερίου, Πειραματικό Λύκειο Αγ. Αναργύρων, 3ο ΓΕΛ Πειραιά, ΕΠΛ Κορυδαλλού, 4ο ΤΕΛ Σιβιτανίδειου, 52ο ΓΕΛ Κολωνού, 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου και Ιωνίδειος Σχολή.

"Αγώνας μαζικός, πανεκπαιδευτικός, θα είναι η απάντηση από δω και μπρος", "Οχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς", "Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται", "Δώστε λεφτά για την παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία", ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Αντιπροσωπεία των μαθητών συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Παιδείας, Αθ. Τζιούμα, ο οποίος τους "βεβαίωσε" ότι "όλα θα πάνε καλά" με το νόμο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Οι μαθητές με τη σειρά τους απαίτησαν την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, που κάνει το σχολείο "παραμάγαζο" των φροντιστηρίων, 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την παιδεία, μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, μείωση των μαθητών ανά τμήμα, δημιουργία συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης ενταγμένο στη δημόσια δωρεάν παιδεία, ενιαίο 12χρονο σχολείο, ενώ δήλωσαν και την αντίθεσή τους στη διάλυση των μαθητικών κοινοτήτων τους.

Οι μαθητές ανανέωσαν το αγωνιστικό "ραντεβού" για τις 10 Δεκέμβρη, όταν μαζί με τους φοιτητές και τους σπουδαστές θα στείλουν μήνυμα αντίστασης και πάλης ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε συντονισμό δράσης προχωρούν οι μαθητές της Θεσσαλονίκης προκειμένου ενωμένοι να διεκδικήσουν την απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, κατάργηση των τεστ της Α Λυκείου και διεξαγωγή των μαθητικών εκλογών ενιαία σε όλα τα σχολεία.

Χτες οι μαθητές του 2ου Λυκείου Συκεών, του 1ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι 5μελών Μαθητικών Συμβουλίων από άλλα σχολεία της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καμάρα, καταγγέλλοντας τον προϋπολογισμό μιζέριας και διεκδικώντας σύγχρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο.

Με αφορμή τα θλιβερά γεγονότα στο σχολικό συγκρότημα Πυλαίας - Καλαμαριάς (ΒΙΑΜΥΛ), όπου μαθητές βρίσκονται αντιμέτωποι με την τιμωρία αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος εξαιτίας των καταστροφών που προκλήθηκαν στη διάρκεια της κατάληψης του σχολείου τους, οι συγκεντρωθέντες κατήγγειλαν τις προβοκατόρικες ενέργειες εξωσχολικών στοιχείων, που στόχο έχουν να πλήξουν το μαθητικό κίνημα. Μάλιστα, εκτιμώντας τις ενέργειες των καθηγητών και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σημείωσαν ότι τα μέτρα τιμωρίας δεν έχουν στόχο την απόδοση δικαιοσύνης, αλλά εντάσσονται στη γενικότερη κυβερνητική κατεύθυνση για καταστολή κάθε προσπάθειας αντίστασης στην αντιεκπαιδευτική της πολιτική.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Δεν αρκούν οι διαπιστώσεις...

Ολοκληρώνονται σήμερα οι Γενικές Συνελεύσεις στις τοπικές ΕΛΜΕ, ενόψει της Ολομέλειας των προέδρων των ΕΛΜΕ, μεθαύριο Κυριακή. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει προτείνει στις ΕΛΜΕ, με εισήγηση που ψηφίστηκε από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ, "Συνεργασία", "Παρεμβάσεις", 24ωρη απεργία στις 12 Δεκέμβρη, με συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και ενημερωτικές συγκεντρώσεις με γονείς. Η"Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) κατέθεσε εισήγηση στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, με ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης και πρόγραμμα κινητοποιήσεων, η οποία, όμως, δε συζητήθηκε καν.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΔΣ, κύκλοι της ΔΕΕ τόνιζαν ότι πρόκειται για κείμενο που αρκείται σε διαπιστώσεις και σκόπιμα αποσιωπά επίμαχα σημεία, όπου χρειάζεται να οικοδομηθεί η πάλη των εκπαιδευτικών για να εμποδιστεί στην πράξη η υλοποίηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου. Επίσης ότι οι παρατάξεις που το συνέταξαν διέπονται από τη λογική "δεν υπάρχουν αγωνιστικές διαθέσεις στο χώρο των καθηγητών" και κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την ανάπτυξη ενός κινήματος που θα δικαιώσει τις αγωνιστικές παραδόσεις του κλάδου.

Οσον αφορά την κριτική που κάνει η εισήγηση στον αντιεκπαιδευτικό νόμο, αυτή γίνεται αφηρημένα, χωρίς να προσανατολίζει σε στόχους πάλης - αντίσταση επί της ουσίας του. Οι εκπαιδευτικοί δεν καλούνται να αντιδράσουν στο νέο αντιπαιδαγωγικό σύστημα αξιολόγησης των μαθητών και στους απαράδεκτους πειραματισμούς σε βάρος τους. Δεν αντιστρατεύεται η προωθούμενη εκχώρηση νευραλγικών για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης τομέων, όπως τα βιβλία και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, σε ιδιώτες. Αντίθετα, παραλείπεται από το αίτημα για συστηματική επιμόρφωση, η ανάγκη αυτή να παρέχεται αποκλειστικά και μόνο από δημόσιους κρατικούς φορείς, όπως τα πανεπιστήμια, ενώ παραλείπεται και το αίτημα για κατάργηση των ιδιωτικών ΙΕΚ και της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Επίσης, η απόφαση - εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν προσανατολίζει τον κλάδο ενάντια στους μηχανισμούς, μέσα από τους οποίους σήμερα προωθείται η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Δεν απορρίπτει την αποσύνδεση του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα και σαν συνέπεια υποβαθμίζει το αίτημα της διατήρησης της επετηρίδας, ενώ διαφαίνεται η τάση για την αντικατάστασή του με το αίτημα του διορισμού των αναπληρωτών.

Η ΔΕΕ σημειώνει ότι παρά την ξεκάθαρη επιδίωξη της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την αξιολόγηση για τον έλεγχο των πεποιθήσεων των εκπαιδευτικών και την επιβολή ποινών, η ΟΛΜΕ εστιάζει την όλη αντίθεση στο ζήτημα των 400 εξωτερικών αξιολογητών και επαναφέρει την αποπροσανατολιστική θέση για εσωτερική αξιολόγηση. Σε ό,τι αφορά την απόφαση του συνεδρίου για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αυτή "διολισθαίνει" στη συντεχνιακή θέση για εκπαιδευτικό μισθολόγιο σε σύνδεση με το πανεπιστημιακό, θέση που εξυπηρετεί τη διάσπαση και την απομόνωση του εκπαιδευτικού κινήματος από το υπόλοιπο δημοσιοϋπαλληλικό και εργατικό κίνημα.

Η ΔΕΕ στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ προτείνει την εισήγηση που κατέθεσε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, η οποία περιέχει συγκεκριμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων που περιλαμβάνει: Παλλαϊκά συλλαλητήρια το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, Ηράκλειο, 24ωρη απεργία στις 4/12 και 48ωρη για τις 10 και 11 Δεκέμβρη και νέα Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ μέσα στο Γενάρη για το συντονισμό της δράσης των εκπαιδευτικών για το επόμενο διάστημα.

Σύνοδος πρυτάνεων για την αυτοτέλεια των ΑΕΙ

Με συνθήματα ενάντια στην "εκσυγχρονιστική πολιτική" και τον αντιεκπαιδευτικό νόμο, υποδέχτηκαν δυναμικά χτες οι φοιτητές τον υπουργό Παιδείας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπου παραβρέθηκε στην έκτακτη Σύνοδο των πρυτάνεων. Η χτεσινή έκτακτη σύνοδος είχε αντικείμενο την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων που προωθεί η κυβέρνηση, τον εξαναγκασμό δηλαδή των ΑΕΙ να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σύμφωνα με την αρχή της ανταποδοτικότητας και όχι με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Οπως προέκυψε από τη χτεσινή σύνοδο, κατά την οποία ο υπουργός Παιδείας κάλεσε τους πρυτάνεις να διαμορφώσουν τις προτάσεις τους για το θέμα της αυτοτέλειας μέχρι το Γενάρη, οπότε και θα υπάρξει νέα συνάντηση, η αυτοτέλεια των πανεπιστημίων θα προωθηθεί είτε μέσα από "εθνικό σχεδιασμό" είτε θα υπάρξει πλήρης αυτοτέλεια, η οποία θα σπρώξει τα πανεπιστήμια στην αναζήτηση πόρων για τη λειτουργία τους. Πάντως, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, μέχρι την άνοιξη του 1998 θα έχει διαμορφωθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι πρυτάνεις για το θέμα της αυτοτέλειας, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει επιτροπή για να διαμορφώσει τις θέσεις τους.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Ζητούν διορισμούς

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Γ Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομαρχίας Αθήνας (Θηβών 357) θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 2 το μεσημέρι, η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου, μέλη των ΔΣ των Συλλόγων Γονέων του δήμου, οι γυμναστές των σχολείων του δήμου, καθώς και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιστερίου "Ελλη Αλεξίου".

Οι γονείς μαζί με τους γυμναστές και τους δασκάλους θα απαιτήσουν, για μια ακόμη φορά, τον άμεσο διορισμό για τα σχολεία του δήμου εφτά γυμναστών, 20 δασκάλων δημιουργικής απασχόλησης, καθηγητών αισθητικής αγωγής (μουσική - ζωγραφική), καθώς και δασκάλων για τα τμήματα υποδοχής (παλιννοστούντες και αλλοδαπούς).

Αποδοκίμασαν τον Πρωτόπαππα

Την έντονη αποδοκιμασία των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πειραιά, αντιμετώπισε χτες το μεσημέρι ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας που είχε καλεστεί να μιλήσει σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ Πανεπιστημίου Πειραιά. Οι φοιτητές με πανό και συνθήματα όπως: "Λιτότητα, ανεργία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός" περίμεναν την άφιξη του υφυπουργού. Ο Χρ. Πρωτόπαπας ωστόσο, "προτίμησε" να μπει στο Πανεπιστήμιο από την... πίσω πόρτα και οι φοιτητές τον αποδοκίμαζαν έντονα καθ' όλη τη διάρκεια της παρουσίας του στο Πανεπιστήμιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ