ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Στρατόπεδο συγκέντρωσης" η περιοχή της Ολυμπιάδας
  • Συνεχίζεται, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, η κατάσταση πολιορκίας που έχει επιβληθεί, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της πολυεθνικής TVX
  • Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δ. Γόντικα, επισκέφτηκε την Ολυμπιάδα και συναντήθηκε με την Επιτροπή Αγώνα όπου εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα του λαού της περιοχής

Στο πλευρό των αστυνομοκρατούμενων, αγωνιζόμενων κατοίκων του Στρυμονικού Κόλπου βρέθηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Γόντικα,μέλος του ΠΓ της ΚΕ, που επισκέφθηκε την Κοινότητα Ολυμπιάδας.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψή της η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τους προέδρους των Κοινοτήτων Ανω Σταυρού,Ολυμπιάδας,Βαρβάρας και Ασπροβάλτας,όπου ενημερώθηκε αναλυτικά για το ιστορικό της υπόθεσης και κυρίως για τα δυσάρεστα και καταδικαστέα γεγονότα της τελευταίας βδομάδας. Οι κοινοτάρχες περιέγραψαν την κατάσταση τρομοκρατίας και εκφοβισμού, που βιώνουν κυρίως οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας και της Βαρβάρας, σημειώνοντας ότι δε θα ανεχθούν για πολύ ακόμη τις "εκσυγχρονιστικές" μεθόδους που ακολουθεί η κυβέρνηση. Η υπόθεση είναι πολιτική, επισήμαναν, και έτσι πρέπει να λυθεί.

Μίλησαν για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν αν τελικά γίνει η επένδυση στην περιοχή του υδροκρίτη της Ολυμπιάδας, μεταφέροντας την αγωνία των χιλιάδων κατοίκων του Στρυμονικού Κόλπου, που ζουν από την εκμετάλλευση των δασών, τον τουρισμό και την αλιεία. Τέλος, κατήγγειλαν ένα όργιο παρανομιών της κυβέρνησης, των υπηρεσιών της και της TVX, αφού, όπως είπαν, προσπαθούν να πείσουν πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων δεκαετιών, ενώ από τα ίδια τα στοιχεία αποδεικνύεται ότι πρόκειται για καθαρό ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου.

Ο Δημήτρης Γόντικας διαβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι "το ΚΚΕ παραμένει αταλάντευτο στη διακηρυγμένη θέση του να μην προχωρήσει η επαίσχυντη συμφωνία και ότι συμπαραστέκεται στον αγώνα του λαού της περιοχής".

"Οσα συμβαίνουν - είπε - αυτή τη στιγμή στην πολιορκούμενη Ολυμπιάδα στέλνουν σήμα κινδύνου για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού και δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση αδίστακτη, ικανή να αλυσοδέσει τον ελληνικό λαό προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των αφεντικών. Στην Ολυμπιάδα τούτες τις ώρες κρίνεται και δοκιμάζεται η δημοκρατική ευαισθησία του λαού μας. Ενα μαζικό κίνημα αντίστασης, αλληλεγγύης και αγώνα πρέπει να αναπτυχθεί για να καταργηθεί εδώ και τώρα το καθεστώς τρομοκρατίας, ψυχολογικής βίας και πρωτόγνωρης βαρβαρότητας. Να μην προχωρήσει αυτή η επαίσχυντη σύμβαση με την TVX GOLD".

Κατάσταση πολιορκίας

Τα λόγια είναι δύσκολο να περιγράψουν την κατάσταση πολιορκίας που ζουν από τη Δευτέρα οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας και της Βαρβάρας Χαλκιδικής, επειδή τόλμησαν να διαφωνήσουν με τα σχέδια κυβέρνησης και πολυεθνικών, που προγραμματίζουν, εκτός από το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της χώρας, και τη μεγαλύτερη ίσως περιβαλλοντική καταστροφή του τόπου.

Οι υποκριτικές και, πολλές φορές, προκλητικές δηλώσεις αξιωματικών της Αστυνομίας καταρρέουν μπροστά στα όσα βλέπουν και ζουν καθημερινά οι κάτοικοι της περιοχής, στα όσα είδαν και έζησαν χτες τα μέλη του κλιμακίου του ΚΚΕ, που επισκέφθηκαν την περιοχή και μίλησαν με τους κοινοτάρχες και τους αγανακτισμένους κατοίκους.

"Οποιος θέλει, μπορεί να περάσει και να πάει στη δουλιά του, αρκεί να μη δείξει ότι κατευθύνεται προς το μεταλλείο και προς το εργοστάσιο και να μην έχει το κυνηγετικό του όπλο και τα φυσίγγια του όταν πάει να οργώσει", δήλωσε σε χτεσινό φύλλο εφημερίδας της Θεσσαλονίκης ο γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Κεντρικής - Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστράτηγος Α. Κόκορης.Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ βρέθηκε μπροστά στα μπλόκα της Αστυνομίας. Είδε τους ακροβολισμένους άνδρες των ΜΑΤ σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τις κοινότητες και διαπίστωσε την πολύ καλά οργανωμένη περιφρούρηση των συμφερόντων της πολυεθνικής, κόντρα στο κοινό συμφέρον του τόπου και των κατοίκων.

Οι Δημήτρης Γόντικας,μέλος του ΠΓ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, Χρήστος Κόφφας,γραμματέας της ΚΟΘ, Ηλίας Γκουτζιγιάννης,γραμματέας Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Κατσαρός,μέλος της ΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου,βουλευτής, και άλλα στελέχη του ΚΚΕ, αναγκάστηκαν να σταματήσουν για έλεγχο στο μπλόκο που έχει στηθεί εδώ και πέντε μέρες, στη διασταύρωση για Βαρβάρα, στο δρόμο Σταυρού -Ολυμπιάδας. Μια κλούβα κάθετα και μπροστά της οι ΜΑΤατζήδες, παραταγμένοι και πάνοπλοι, αναμένουν τις οδηγίες από τους ανωτέρους τους, που διενεργούν τον έλεγχο στους διερχόμενους. Δίπλα ένας καμέραμαν και ένας φωτογράφος της Αστυνομίας απαθανατίζουν πρόσωπα, ενισχύοντας τον αυταρχισμό που έχει επιβληθεί στην περιοχή.

"Στρατιωτικός νόμος"

Τα μέλη του κλιμακίου του ΚΚΕ κατήγγειλαν την επιβολή στρατιωτικού νόμου και την καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών. Στο ερώτημα, "γιατί εμποδίζετε τη διέλευση των κατοίκων;", ο επικεφαλής των δυνάμεων των ΜΑΤ απάντησε: "Δεν την εμποδίζουμε, απλά ελέγχουμε".

Σε νέα ερώτηση, "τι ελέγχετε και με ποιο δικαίωμα αφού υποτίθεται ότι έχει αρθεί ο περιορισμός; Γιατί έχετε παρατάξει τόσες αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους;", η απάντηση έπεσε σαν κεραμίδα: "Για την αυτοπροστασία μας"...

Ο έλεγχος στα αυτοκίνητα, πολλές φορές η σωματική έρευνα, οι πυροβολισμοί από τους ακροβολισμένους αστυνομικούς τα βράδια, είναι ένα μόνο δείγμα των όσων καθημερινά είναι αναγκασμένοι να υφίστανται όσοι θέλουν να πάνε στις δουλιές τους και δεν τους επιτρέπεται επειδή έτσι του κάπνισε του τάδε "οργάνου", ή επειδή τέτοιες είναι οι εντολές των ανωτέρων.Η εικόνα που επικρατεί στην περικυκλωμένη Ολυμπιάδα και τον οικισμό Καλύβια της Βαρβάρας, που βρίσκεται δίπλα στο εργοστάσιο εμπλουτισμού των μεταλλείων, προκαλεί αγανάκτηση. Μέρα μεσημέρι και οι δρόμοι είναι έρημοι, αφού ο φόβος, κυρίως για τα μικρά παιδιά, αναγκάζει τους κατοίκους να μην πολυκυκλοφορούν. Ομως πίσω από αυτή την ήπια στάση των κατοίκων κρύβεται ένα καζάνι που βράζει και είναι έτοιμο να εκραγεί. Οι ίδιοι προειδοποιούν πως η κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη για το ματοκύλισμα, γιατί η ίδια με τη στάση της θα έχει οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα.

Βάλτε ένα τέρμα στην τρομοκρατία

Εκκληση συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ προς την κυβέρνηση. Σε ρόλο "Τσουκάτου" ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας. Ομοσπονδία Οικοδόμων: Ακούστε τη φωνή κατοίκων και εργαζομένων

"Να βάλει τέλος στην αστυνομοκρατία που αυτές τις μέρες έχει επιβάλει σε περιοχή της Χαλκιδικής",ζητούν από την κυβέρνηση 60 συνδικαλιστές διαφόρων τάσεων και περιοχών που πήραν χτες μέρος στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ. Το σχετικό ψήφισμα επέδωσε χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών με επικεφαλής τη Ζωή Σώκου μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.

Μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Γ. Μαυρίκος πρότεινε το συγκεκριμένο ψήφισμα να είναι ψήφισμα του Γενικού Συμβουλίου, κάτι που δε δέχτηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος, με επιχειρήματα που θύμιζαν συγγενή του Τσουκάτου. Σα να διάβαζε δελτίο Τύπου της εταιρίας ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ότι "δεν μπορεί να μπαίνει φρένο σε μια επένδυση που διασφαλίζει 500 θέσεις εργασίας".

Εφτασε δε στο σημείο να υιοθετήσει ακέραιους τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς σε βάρος των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής, λέγοντας πως "δεν είναι σωστό οι κάτοικοι 5 κοινοτήτων να έχουν πάρει στα χέρια τους τις καραμπίνες"!

Μεταξύ των συνδικαλιστών που υπογράφουν το ψήφισμα είναι και οι παρακάτω, μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ:Γ. Μαυρίκος, Ζωή Σώκου, Δ. Στρατούλης, Ν. Μελισσάρης, Λ. Αραζού, Λ. Ιορδανόπουλος, Χριστίνα Τσεντούρου, Φ. Γεωργουδάκης, Α. Βερναδάκης,Γ. Μανώλης, Α. Καλύβης, Χ. Κατσώτης, Σ. Μαντζουράνης, Γ. Μανωλάκος, Φ. Κολεβέντης, Λ. Αυγητίδης και Γ. Σταυρόπουλος.

Πάρτε τους!

"Να σταματήσουν αμέσως τώρα οι εργασίες του γεωτρύπανου και να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις και οι δυνάμεις καταστολής από την περιοχή της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής", απαιτεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας,και εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στους κατοίκους της περιοχής, που συνεχίζουν τον αγώνα τους, κόντρα στην αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης για την απομάκρυνση του ορυχείου χρυσού από την περιοχή.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εκφράσει τα συμφέροντα της πολυεθνικής καναδέζικης εταιρίας TVX έχει μετατρέψει την περιοχή της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής σε αστυνομοκρατούμενη. Ακόμα και η πρόσβαση των εργαζομένων στη δουλιά τους, π. χ. των υλοτόμων, είναι αδύνατη λόγω του ασφυκτικού κλοιού που έχουν επιβάλει οι δυνάμεις καταστολής. Τα εύσημα της πολυεθνικής προς την κυβέρνηση "για την αποφασιστική της στάση" να τη διευκολύνει με κάθε τρόπο στην υλοποίηση της επένδυσής της, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί χωρίς κανέναν ενδοιασμό η κυβέρνηση"

Τέλος, η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλεί την κυβέρνηση "να συναισθανθεί τις ευθύνες της, να ακούσει τη φωνή των κατοίκων της περιοχής που παλεύουν για να μη μετατραπεί ο τόπος τους σε χαβούζα τοξικών αποβλήτων".

Τις "απαράδεκτες ενέργειες της κυβέρνησης στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, που γίνονται, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της πολυεθνικής TVX και αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργούν στους κατοίκους και το περιβάλλον", καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το "εργατικό, λαϊκό κίνημα θα απαντήσει και σ' αυτή την πρόκληση μέσα από την καθημερινή πάλη για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα".

Προκαλεί επικίνδυνα

Στο "δούλεμα" το έριξε η TVX, όταν διαπίστωσε ότι ακόμα και στα πλαίσια της διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας της Μητρόπολης, στην προσπάθεια που έγινε να αποκλιμακωθεί η ένταση, τα πράγματα άρχισαν να γυρίζουν σε βάρος της. Ετσι, μετά τα αποτελέσματα της συνάντησης, ανακοίνωσε πως ούτε λίγο ούτε πολύ δε δεσμεύεται σε τίποτα απ' όσα συμφώνησαν λίγο πριν οι εκπρόσωποί της. Ανέλαβε έτσι την ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης, υπολογίζοντας προφανώς στην ανοχή και στήριξη που της παρέχει απλόχερα η κυβέρνηση.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχθές, παρουσία εκπροσώπου της Ιεράς Μητρόπολης, συμμετείχαν εκ μέρους της εταιρίας ο υπεύθυνος Δυναμικού κ. Κουσούλας και ο Αν. Βασιλόπουλος, ενώ εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) οι κοινοτάρχες Ανω Σταυρού, Ασπροβάλτας και Σταυρού. Τα συμφωνηθέντα ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Ορους και Αρδαμερίου.

Στο δελτίο αναφέρεται ρητά πως θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις, να σταματήσουν οι γεωτρήσεις της εταιρίας έξω από τις συμφωνημένες και αρχικά προβλεπόμενες περιοχές και να κατατεθεί άμεσα η μελέτη του ΙΓΜΕ προς τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Τη δέσμευσή της στα παραπάνω ανακοίνωσε χτες επίσημα η ΣΕΑ των κοινοτήτων, δεν έπραξε όμως το ίδιο και η TVX. Αντίθετα, με ανακοίνωσή της ενημερώνει πως: "Ουδεμία συμφωνία επιτευχθεί στην άτυπη συνάντηση μεταξύ δύο ατόμων υπαλλήλων της εταιρίας TVX και εκπροσώπων του Στρυμονικού Κόλπου. Επρόκειτο για μια χειρονομία καλής θελήσεως εκ μέρους δύο υπαλλήλων. Οποιαδήποτε ανακοίνωση για συζήτηση ή επίσημη συμφωνία με εκπροσώπους των Κοινοτήτων ισχύει μόνον όταν γνωστοποιείται επίσημα από τη Διοίκηση της εταιρίας".

Η μελέτη του ΙΓΜΕ

Στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, οι κοινοτάρχες ενημέρωσαν πως σύμφωνα με τις δικές τους έγκυρες πληροφορίες η αναμενόμενη μελέτη χωροθέτησης του ΙΓΜΕ κατατέθηκε χτες και σημείωσαν πως αν δεν ανακοινωθεί άμεσα αυτό θα επιβεβαιώσει τις καταγγελίες που εδώ και καιρό κάνουν, για "μαγειρέματα" των αποτελεσμάτων σε όφελος της TVX. Μάλιστα τόνισαν ότι αν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα η μελέτη θα είναι καταπέλτης για την εταιρία και επομένως και την κυβέρνηση δεδομένης της πλήρης ταύτισης επιδιώξεων από τις δύο πλευρές.

Το ξεπούλημα και οι υπερασπιστές του

Πραγματικά κάτω από δύσκολες συνθήκες συνεχίζουν τη μάχη για την προστασία του τόπου τους από τα καταστροφικά σχέδια κυβέρνησης και TVX, οι κάτοικοι του Στρυμονικού Κόλπου στη Χαλκιδική. Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιστρατεύσει τους μηχανισμούς της και τα στελέχη της στην προσπάθεια να πείσει για το ορθόν και συμφέρον της επένδυσης. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η στάση του Προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Πολυζωγόπουλου και του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής κ. Πράτσα. Και οι δύο "εκπρόσωποι" των συμφερόντων των εργαζομένων, από τη μία έκαναν τα στραβά μάτια στην προκλητική απόλυση πέντε "συναδέλφων" τους από την TVX και από την άλλη παρέχουν σχεδόν άκριτα τη στήριξή τους στην επένδυση με πρόσχημα τη δήθεν ανάπτυξη θέσεων εργασίας. Και λέμε δήθεν γιατί η TVX ποτέ δε δεσμεύτηκε για κάτι τέτοιο.

Οι νέοι βαστάζοι της πολυεθνικής προσπαθούν να εμφανίσουν την επένδυση ως πολύ μεγάλη και ωφέλιμη για τον τόπο και την οικονομία. Δυστυχώς όμως τα στοιχεία που δίνουν μέλη της Επιτροπής Αγώνα των Κοινοτήτων και ποτέ μέχρι τώρα δεν έχουν διαψευστεί, καταρρίπτουν το μύθο και αποκαλύπτουν το μεγάλο ξεπούλημα.

Η TVX αγόρασε τα μεταλλεία Κασσάνδρας έναντι 11 δισ. δραχμών και την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου σε έκταση 314.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέχρι το έτος 2083!

Μέσα στο πακέτο των όσων αγόρασε με αυτό το ποσό περιλαμβάνονται: Οι 300.000 τόνοι χρυσοφόρου αρσενοπυρίτη που βρίσκονται στοκαρισμένοι στο χώρο των μεταλλείων στην Ολυμπιάδα, οι οποίοι μετά από επεξεργασία θα δώσουν 7 τόνους χρυσού, δηλαδή καθαρά κέρδη 13 δισ. Οι 700.000 τόνοι σιδηροπυρίτη στο Στρατώνι θα δώσουν 2 τόνους χρυσού και θα αποδώσουν 3 δισ. κέρδη. Η καθαρή αξία του χρυσού που υπάρχει στη λεκάνη απόθεσης της Ολυμπιάδας υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 14 δισ.

Στοιχεία της ίδιας της εταιρίας αναφέρουν ότι τα μεγέθη χρυσού σε ουγκιές στην περιοχή είναι: 5,5 εκ. στην Ολυμπιάδα, 500.000 στο Μαντέμ Λάκκο - Μαύρες Πέτρες και 10 εκ ουγκιές. στις Σκουριές. Σύνολο δηλαδή 16 εκ. ουγκιές. Αυτά και μόνο τα στοιχεία αποδεικνύουν το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της περιοχής, έναντι πινακίου φακής.

Σαθρό αποδεικνύεται και το επιχείρημα πως η TVX θα κάνει επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 130 δισ. Οπως αναφέρει σε επιστολή του ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ολυμπιάδας Ν. Μήτσιου και αυτή η επένδυση θα γίνει στις πλάτες του λαού. Το σύνολο του ποσού που θα επενδυθεί ανέρχεται περίπου σε 46 δισ. με επιχορήγηση από το κράτος των 16 δισ. Ενώ θα υπάρχει και παράλληλη χρηματοδότηση από τις τράπεζες με επιδότηση επιτοκίου 35% που θα αποφέρει κέρδος στην εταιρία 4,3 δισ. δραχμές.

Περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, αύριο στις 10 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ