ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το "οικολογικό" προφίλ του πυρηνικού λόμπι

Η πυρηνική ενέργεια έκανε τη διακριτική είσοδό της στις διαπραγματεύσεις της Βόννης για τις κλιματικές αλλαγές και παρουσιάζεται τώρα ως μια εναλλακτική λύση, έναντι των μορφών ενέργειας που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αξιωματούχοι του "Ινστιτούτου του ουρανίου" ήρθαν στη Βόννη για να εξηγήσουν ότι "όλες οι μορφές ενέργειας είναι πλέον αναγκαίες για την εξασφάλιση μιας διαρκούς παγκόσμιας ανάπτυξης".

"Η πρόκληση που θα έχουμε μπροστά μας τα πενήντα προσεχή χρόνια είναι να παρέχουμε τουλάχιστον δύο φορές λιγότερη ενέργεια, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κυρίως του διοξειδίου του άνθρακος", αναφέρει το Ινστιτούτο, που εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Ατομικό Φόρουμ (FORATOM). "Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε περισσότερη πυρηνική ενέργεια, που δεν εκπέμπει τέτοια αέρια και δε συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη".

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της πυρηνικής βιομηχανίας, χάρη σ' αυτή την "ελκυστική οικονομική επιλογή" θα καταστεί δυνατό το 2050 να αποτραπεί η εκπομπή 7,6 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακος.

Η οργάνωση GREENPEACE αντέδρασε σ' αυτή την ενεργειακή "προσφορά" για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, επισημαίνοντας σε ειδικό φάκελο που έδωσε στη δημοσιότητα ότι η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί λύση στις κλιματικές αλλαγές. Η οργάνωση αναφέρεται ειδικότερα στη "γενική παρακμή" της πυρηνικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο (κανένα πυρηνικό εργοστάσιο δεν έχει κατασκευαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες τα 20 τελευταία χρόνια), την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, το πρόβλημα των ραδιενεργών αποβλήτων, τον κίνδυνο πυρηνικών ατυχημάτων και την προοπτική ανεξέλεγκτης διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Η επανάκαμψη του πυρηνικού λόμπι επιχειρείται ξανά. Αυτή τη φορά με "οικολογικό προφίλ" και άλλοθι το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το αντιπυρηνικό κίνημα θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση, γιατί είναι γνωστό ότι τα πυρηνικά δεν αστειεύονται.

Η φύση εκδικείται τους "Ράμπο"

Την ίδια περίοδο που τα γεράκια του Αμερικανικού Πενταγώνου ετοιμάζονται να ξαναχτυπήσουν το Ιράκ, με πρόσχημα την απέλαση κάποιων εμπειρογνωμόνων που ελέγχουν την ύπαρξη ή μη "χημικών όπλων",ενώ όλοι γνωρίζουν ότι το κύριο ενδιαφέρον τους είναι ο έλεγχος των πετρελαίων της περιοχής κι όχι η ειρήνη, η κοινή γνώμη των ΗΠΑ συγκλονίζεται από αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στον πόλεμο του Κόλπου. Γύρω στους 2.500 στρατιώτες πάσχουν από το Σύνδρομο του Κόλπου.Μια αρρώστια άγνωστη, με κύρια συμπτώματα τους ισχυρούς πονοκεφάλους, την υπνηλία, την κούραση και την απώλεια μνήμης. Πιθανότερος ένοχος το κοκτέιλ χημικών,που είτε χρησιμοποιήθηκαν σκόπιμα (από τους ίδιους), είτε αθέλητα. Ας σημειώσουμε ότι οι επιδρομείς έμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα κοντά στις πετρελαιοπηγές που καίγονταν, εισπνέοντας δηλητηριώδη αέρια. Χιλιάδες από αυτούς γύρισαν με βαριάς μορφής πνευμονοπάθειες.Εχει γραφεί - χωρίς ποτέ να υπάρξει επίσημη διάψευση - ότι κάποιοι ήπιαν νερό που περιείχε εντομοκτόνα,με τα οποία ράντιζαν τα στρατόπεδα.

Βλάβες λόγω... πρόληψης

Ο θείος Σαμ πάντα φρόντιζε τους δολοφόνους του. Ετσι και στην περίπτωση αυτή είχε προμηθεύσει στα μισθοφορικά τάγματα θανάτου ειδικά χάπια που υποτίθεται θα βοηθούσαν, σε περίπτωση που οι Ιρακινοί χρησιμοποιούσαν αέρια που παραλύουν το νευρικό σύστημα. Από αυτά δηλαδή που έκαναν χρήση οι ίδιοι στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ομως, κάτι τέτοιο δεν έγινε και οι μισθοφόροι χαπακώθηκαν αναιτίως κι ίσως η εν λόγω ασθένεια να οφείλεται και εκεί. Εκτός όμως από αυτά τα χάπια, καταβρόχθισαν και δεκάδες σκευάσματα που θα τους προστάτευαν από τις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες της ερήμου. Αν προσθέσουμε και τα αμέτρητα εμβόλια που έκαναν, συμπληρώνεται το παζλ των αιτιών για το "Σύνδρομο του Κόλπου".Μια νοσοκόμα περιγράφοντας τι ένιωσε (βλ. περιοδικό "Αρνούμαι" τ. 11) αναφέρει: "Μόλις πήρα το χάπι που μου έδωσαν άρχισα να χάνω τον έλεγχο των ματιών μου, της μύτης μου και των μυών του προσώπου. Συνεχή φτερνίσματα, καταρροή, αθέλητα τικ κι αδυναμία ελέγχου των εντέρων, ήταν μερικές από τις παρενέργειες που ένιωσα".

Το Κογκρέσο... ερευνά

Τρεις επιτροπές του Κογκρέσου μελέτησαν τις 2.500 περιπτώσεις που εμφάνισαν σοβαρά προβλήματα υγείας. Παράλληλα, δημοσιοποιήθηκαν τα απόρρητα μέχρι τότε φάρμακα που χορηγούσαν οι γιατροί στους αρρώστους σαν σε πειραματόζωα. Στην ίδια αναφορά έγινε για πρώτη φορά γνωστό, ότι στην πολιτεία του Μισισιπή από 251 νεογέννητα βετεράνων τα 170 παρουσίασαν ανωμαλίες, όπως, ενωμένα δάχτυλα, λειψά αυτιά, μολύνσεις αίματος, πνευμονοπάθειες κ.ά. Ετσι η φύση εκδικήθηκε τους χειριστές των "έξυπνων βομβών", των "τυφλών αεροπλάνων" και γενικά το μύθο της σύγχρονης τεχνολογίας των ιμπεριαλιστών. Οι βετεράνοι αιτούνται αποζημιώσεων πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και όλα δείχνουν ότι θα τις εισπράξουν. Το Πεντάγωνο δε θ' αφήσει τα "παιδιά του" στο δρόμο. Εξάλλου πώς θα στρατολογήσει νέους "Ράμπο" για τους επόμενους πολέμους αν δεν τους παρέχει πλήρη κάλυψη; Τα υλικά κίνητρα είναι βασικός μοχλός των μηχανισμών της αγοράς....

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Το γελοίον του πράγματος

Τα όσα συμβαίνουν με το Μέγαρο Μουσικής έχουν απασχολήσει ουκ ολίγεςφορές τη στήλη. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τονυπόλοιπο Τύπο, με εξαίρεση τις εφημερίδες της Αριστεράς, το περιοδικό ΑΝΤΙκαι τον δημοσιογράφο Γ. Βότση. Τα διαπλεκόμενα έχουν επιβάλει πλήρη σιωπήσ' ένα από τα πιο καραμπινάτα σκάνδαλα της εποχής. Αιτία της σημερινήςαναφοράς η προκήρυξη μελέτης για τη "συμπλήρωση των έργων" (σ.σ. ήκαλύτερα της οριστικής καταστροφής του Πάρκου Ελευθερίας). Μέχρι το 2000πρέπει ο ανάδοχος να έχει αποπερατώσει τα έργα κι όπως εύστοχα σημειώνει ορεπόρτερ του "Αντί", "ίσως για να εορταστεί και να εγκαινιαστεί η νέαχιλιετία σ' αυτό...". Στα τεύχη προκήρυξης, που σύμφωνα με δημοσιογραφικέςπληροφορίες ένας από τους συντάκτες είναι και ο πρόεδρος του ΤΕΕκεντροαριστερός, κ. Λιάσκας, ανάμεσα στ' άλλα γίνεται αναφορά για διάρκειαζωής των κτιρίων 300 ετών! Οχι δεν κάνουν πλάκα. Απλώς κοινοποιούν τιςφαραωνικές τους απόψεις χαϊδεύοντας παράλληλα τα αυτιά του προέδρου τους.Κι είναι φυσικό. Χρειάζεται την ενθάρρυνσή τους στο δύσκολο έργο της"μουσικής αναβάθμισης" του τόπου.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Εκθεση Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ρωσία και η Ιαπωνία είναι υπεύθυνες για το 50% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν την πρώτη θέση στον κατάλογο με το 23,7% των εκπομπών CO2 το 1995. Κάθε χρόνο, η χώρα αυτή παράγει 20 τόνους CO2 κατ' άτομο.

Η Κίνα, με πληθυσμό πέντε φορές μεγαλύτερο εκείνου των Ηνωμένων Πολιτειών, παρήγαγε το 1995 το 13,6% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με 2,51 τόνους CO2 κατ' άτομο το χρόνο.

Τρίτη έρχεται η Ρωσία με 7% και τέταρτη η Ιαπωνία με 5,2%.

Εκθεση αφίσας και φωτογραφίας σπουδαστών

Οι σπουδαστές φωτογραφίας και γραφικών τεχνών της Σχολής "Ακτο" σεσυνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εγκαινίασαν τηνπερασμένη Τρίτη έκθεση αφίσας και φωτογραφίας με θέμα, τι άλλο, τα πουλιά.Παράλληλα, θα διεξάγονται εκδηλώσεις με θέμα τη φωτογραφία, το περιβάλλον,το Αιγαίο, τα πουλιά κ.ά. Χώρος που φιλοξενεί την έκθεση, η οποία θαδιαρκέσει μέχρι τέλους του μήνα, το κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας στηνΠλάκα (Τριπόδων 28).

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

"Βήματα στην αχαϊκή γη", Ηρακλή Τρακάλα, "Αχαϊκές Εκδόσεις", 1997

Μια ιστορική - λαογραφική επισκόπηση του Η. Τ. για μια περιοχή της Ελλάδας που, όπως εύστοχα σημειώνει, απλώνεται μπροστά μας σαν ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια. Ενα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας εκτυλίχτηκε στα χώματά της. Διαβάζοντας κάποιος το βιβλίο διαπιστώνει πόσα λίγα γνωρίζει για ένα νομό τόσο σπουδαίο. Λίμνη Τσιβλού, Χελμός, Κάστρα του Ρίο και των Καλαβρύτων, μονές Αγ. Τριάδας, Αγ. Θεοδώρων, Αγ. Πάντων. Κι ακόμα Αγ. Λαύρα, Κλειτοριά, Φαρές, Μεσορούγγι, Βοστίτσα είναι μερικές από τις περιοχές που μας ξεναγεί με μοναδικό τρόπο ο συγγραφέας.

Γύρω στους 2500 στρατιώτες πάσχουν από το Σύνδρομο του Κόλπου. Μια αρρ

Γύρω στους 2.500 στρατιώτες πάσχουν από το Σύνδρομο του Κόλπου. Μια αρρώστια άγνωστη, με κύρια συμπτώματα τους ισχυρούς πονοκεφάλους, την υπνηλία, την κούραση και την απώλεια μνήμης. Πιθανότερος ένοχος το κοκτέιλ χημικών, που είτε χρησιμοποιήθηκαν σκόπιμα (από τους ίδιους), είτε αθέλητα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ