Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Το γελοίον του πράγματος

Τα όσα συμβαίνουν με το Μέγαρο Μουσικής έχουν απασχολήσει ουκ ολίγεςφορές τη στήλη. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τονυπόλοιπο Τύπο, με εξαίρεση τις εφημερίδες της Αριστεράς, το περιοδικό ΑΝΤΙκαι τον δημοσιογράφο Γ. Βότση. Τα διαπλεκόμενα έχουν επιβάλει πλήρη σιωπήσ' ένα από τα πιο καραμπινάτα σκάνδαλα της εποχής. Αιτία της σημερινήςαναφοράς η προκήρυξη μελέτης για τη "συμπλήρωση των έργων" (σ.σ. ήκαλύτερα της οριστικής καταστροφής του Πάρκου Ελευθερίας). Μέχρι το 2000πρέπει ο ανάδοχος να έχει αποπερατώσει τα έργα κι όπως εύστοχα σημειώνει ορεπόρτερ του "Αντί", "ίσως για να εορταστεί και να εγκαινιαστεί η νέαχιλιετία σ' αυτό...". Στα τεύχη προκήρυξης, που σύμφωνα με δημοσιογραφικέςπληροφορίες ένας από τους συντάκτες είναι και ο πρόεδρος του ΤΕΕκεντροαριστερός, κ. Λιάσκας, ανάμεσα στ' άλλα γίνεται αναφορά για διάρκειαζωής των κτιρίων 300 ετών! Οχι δεν κάνουν πλάκα. Απλώς κοινοποιούν τιςφαραωνικές τους απόψεις χαϊδεύοντας παράλληλα τα αυτιά του προέδρου τους.Κι είναι φυσικό. Χρειάζεται την ενθάρρυνσή τους στο δύσκολο έργο της"μουσικής αναβάθμισης" του τόπου.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Εκθεση Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ρωσία και η Ιαπωνία είναι υπεύθυνες για το 50% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν την πρώτη θέση στον κατάλογο με το 23,7% των εκπομπών CO2 το 1995. Κάθε χρόνο, η χώρα αυτή παράγει 20 τόνους CO2 κατ' άτομο.

Η Κίνα, με πληθυσμό πέντε φορές μεγαλύτερο εκείνου των Ηνωμένων Πολιτειών, παρήγαγε το 1995 το 13,6% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με 2,51 τόνους CO2 κατ' άτομο το χρόνο.

Τρίτη έρχεται η Ρωσία με 7% και τέταρτη η Ιαπωνία με 5,2%.

Εκθεση αφίσας και φωτογραφίας σπουδαστών

Οι σπουδαστές φωτογραφίας και γραφικών τεχνών της Σχολής "Ακτο" σεσυνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εγκαινίασαν τηνπερασμένη Τρίτη έκθεση αφίσας και φωτογραφίας με θέμα, τι άλλο, τα πουλιά.Παράλληλα, θα διεξάγονται εκδηλώσεις με θέμα τη φωτογραφία, το περιβάλλον,το Αιγαίο, τα πουλιά κ.ά. Χώρος που φιλοξενεί την έκθεση, η οποία θαδιαρκέσει μέχρι τέλους του μήνα, το κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας στηνΠλάκα (Τριπόδων 28).

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

"Βήματα στην αχαϊκή γη", Ηρακλή Τρακάλα, "Αχαϊκές Εκδόσεις", 1997

Μια ιστορική - λαογραφική επισκόπηση του Η. Τ. για μια περιοχή της Ελλάδας που, όπως εύστοχα σημειώνει, απλώνεται μπροστά μας σαν ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια. Ενα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας εκτυλίχτηκε στα χώματά της. Διαβάζοντας κάποιος το βιβλίο διαπιστώνει πόσα λίγα γνωρίζει για ένα νομό τόσο σπουδαίο. Λίμνη Τσιβλού, Χελμός, Κάστρα του Ρίο και των Καλαβρύτων, μονές Αγ. Τριάδας, Αγ. Θεοδώρων, Αγ. Πάντων. Κι ακόμα Αγ. Λαύρα, Κλειτοριά, Φαρές, Μεσορούγγι, Βοστίτσα είναι μερικές από τις περιοχές που μας ξεναγεί με μοναδικό τρόπο ο συγγραφέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ