Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Ανακάλυψαν και ... πλεονεκτήματα

Η αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης της νέας δομής του ΝΑΤΟ με τη συνακόλουθη κατάργηση των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο είναι πλέον δεδομένη και, μάλιστα, χωρίς καν να διασφαλιστούν οι λεγόμενες "δικλείδες ασφαλείας", οι οποίες θα συζητηθούν σε επόμενη φάση, αφού πια θα είναι οριστική και αμετάκλητη η ελληνική συμμετοχή στη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας, με τη νέα δομή δεν υπάρχουν μειονεκτήματα σε σχέση με την υπάρχουσα, παρά μόνο ...πλεονεκτήματα. Σε αυτά εξέχουσα θέση έχει η αύξηση της ελληνικής επιρροής στα Βαλκάνια, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι, στο βωμό της ανάληψης ρόλου μικρού ιμπεριαλιστή, η κυβέρνηση θυσιάζει τα πάντα, ακόμα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Δικαιώματα, τα οποία εκτιμάται ότι κατοχυρώνονται με την ιδρυτική διακήρυξη του ΝΑΤΟ. Δηλαδή, επιστρέφουμε στην εποχή του "άθλιου προτεκτοράτου".

Παράλληλα, παραδέχονται ότι το ΝΑΤΟ καμία σχέση δεν έχει με την εθνική ασφάλεια, αφού δεν προβλέπεται από την ιδρυτική του διακήρυξη αντιμετώπιση απειλής από μέλος της Συμμαχίας (βλ. Τουρκία). Οσο για τα... "ενδεχόμενα τεχνικο-επιχειρησιακά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, δε συζητιούνται σε αυτή τη φάση, κατά την οποία θα γίνει μια κατ' αρχήν έγκριση της τοποθεσίας, του τύπου και του αριθμού των νέων ΝΑΤΟικών στρατηγείων".Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο επιχειρησιακός έλεγχος περνάει σε δεύτερη μοίρα, καθώς τα στρατηγεία θα ελέγχουν τις ΝΑΤΟικές δραστηριότητες και όχι τις εθνικές. Και αυτό όμως είναι ένα ψέμα, αφού οι ΝΑΤΟικές δραστηριότητες, έτσι κι αλλιώς, θα είναι ανεξέλεγκτες. Η δε ανησυχία επιτείνεται με τη ... διαβεβαίωση που δίνεται ότι ο επιχειρησιακός έλεγχος θα είναι στα χέρια του διοικητή της Νάπολης, ο οποίος θα τον μεταβιβάζει στα υποστρατηγεία είτε της Σμύρνης είτε της Λάρισας. Οσο δε για τις ..."λεπτομέρειες για τον επιχειρησιακό έλεγχο θα συζητηθούν σε επόμενη φάση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ