Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΠΥΟ
Εδραιώνονται οι "ευέλικτες εργασιακές σχέσεις"

"Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Θα πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν τις ευθύνες τους και να βάλουν φραγμό σ' αυτόν τον κατήφορο, σ' αυτήν την πολιτική, που μας θέλει δούλους στην κυριολεξία",τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου,καλώντας τους εργαζόμενους στο Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) να στείλουν, με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση της Τετάρτης, μήνυμα αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική.

Στο συγκεκριμένο χώρο, μια μεγάλη μερίδα υπαλλήλων εργάζεται κάτω από καθεστώς "ευέλικτων εργασιακών σχέσεων". Συγκεκριμένα, 256 εργαζόμενοι του ΚΕΠΥΟ εργάζονται εδώ και 2 - 3 χρόνια με συμβάσεις έργου. Την ίδια στιγμή, σημαντικές αρμοδιότητες του ΚΕΠΥΟ παραχωρούνται σταδιακά στα χέρια ιδιωτών, τακτική που ενέχει σοβαρούς κινδύνους, τόσο για την τύχη των εργαζόμενων, όσο και για τους φορολογούμενους συνολικά."Η πορεία που ακολουθείται στο ΚΕΠΥΟ δεν είναι ανεξάρτητη από τη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς", υπογραμμίζει η Διαμάντω Μανωλάκου και προσθέτει: "Δίνουν έτοιμο φιλέτο στους ιδιώτες. Σήμερα μπορεί να ανησυχείτε για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο προσωπικό, αλλά φοβόμαστε ότι η πορεία που προδιαγράφεται για το ΚΕΠΥΟ είναι η συρρίκνωση του αντικειμένου δουλιάς του".

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο ΚΕΠΥΟ και στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ίδια η υπηρεσία, αναφέρθηκε εκτενώς ο Αχιλλέας Βέμος,τμηματάρχης του Τμήματος Εφαρμογών ΦΠΑ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΠΥΟ, στη συζήτηση που είχε με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Ο ίδιος εξέφρασε τη μεγάλη αγωνία που διακατέχει τους εργαζόμενους του ΚΕΠΥΟ, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι σε μία κατάσταση σταδιακής εκχώρησης αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας και, ως εκ τούτου, χρήσιμων και απόρρητων φορολογικών στοιχείων και αρχείων σε ιδιώτες. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο πρώτο βήμα που έγινε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, να αναθέσει στην εταιρία INTRASOFT του Κόκκαλη την επεξεργασία των στοιχείων που συμπεριλαμβάνουν τα φετινά έντυπα Ε9. Εξέφρασε, επίσης, έντονους φόβους ότι ετοιμάζεται από την πολιτική ηγεσία και δεύτερο βήμα, που θα σχετίζεται με την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία της επεξεργασίας των οικονομικών στοιχείων που καταγράφουν επιχειρήσεις, επιτηδευματίες κλπ. στα έντυπα Ε3, Ε4, τα οποία αναμένεται να ενοποιηθούν σε ένα έντυπο το "Ειδικό Μηχανογραφικό Εντυπο Επιχειρήσεων".

Ενα άλλο σοβαρό ζήτημα, που τέθηκε στην ίδια συζήτηση, είναι οι εργασιακές σχέσεις που αντιμετωπίζει μία σημαντική μερίδα εργαζομένων στο ΚΕΠΥΟ. Οπως αναφέρθηκε, εδώ και 2 - 3 χρόνια, έχουν προσληφθεί και εργάζονται στο ΚΕΠΥΟ περίπου 256 άτομα με σύμβαση έργου, που σημαίνει ότι δεν έχουν καμία ασφάλιση (θεωρούνται αυτασφαλιζόμενοι), χωρίς συγκεκριμένο ωράριο και κάτω απ' τον κίνδυνο της απόλυσης.

Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΠΥΟ Ν. Ρουμελιώτη,ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημαντική καθυστέρηση που έχει σημειωθεί και θα σημειώνεται ακόμη στην ολοκλήρωση του προγράμματος TAXIS.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ