Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝ
Εβγαλαν "κεντροαριστερή συνεργασία"...

Με 56% υπέρ και 41% κατά στο εσωκομματικό δημοψήφισμα του ΣΥΝ, υπερψήφισαν την πρόταση για κοινή στήριξη από ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ της υποψηφιότητας Δαμανάκη

Οι μεθοδεύσεις, πιέσεις και εκβιασμοί έφεραν το προσδοκώμενο για την ηγεσία του ΣΥΝ αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα των μελών της Νομαρχιακής Α Αθήνας του Κόμματος, αφού, τελικά, η προειλημμένη απόφαση για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στην υποψηφιότητα Δαμανάκη υπερψηφίστηκε με ποσοστό 56,5%, έναντι 41% κατά κι ενώ υπολειπόταν η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων μιας οργάνωσης (50 ως 60 ψηφοδέλτια).

Ωστόσο, το μεγάλο ποσοστό των "όχι στη συνεργασία", επιβεβαιώνει τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ για την κεντροαριστερή συνεργασία με κοινή υποψήφια τη Μ. Δαμανάκη στο Δήμο Αθήνας, μπροστά στο φόβο της αποκάλυψης του ΣΥΝ ως συμπληρωματικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, άλλοι παράγοντες του κόμματος αυτού, εκτιμούσαν ότι το σημαντικό ποσοστό του "όχι" εκφράζει και μια αντίδραση στις μεθοδεύσεις και την κοροϊδία της ηγεσίας απέναντι στα μέλη του κόμματος. Τα ίδια στελέχη, συμπλήρωναν, ότι ουσιαστικά πρόκειται για ήττα της ηγεσίας του ΣΥΝ που προαποφάσισε τη σχετική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και, απλώς, την επέβαλε στο κόμμα...

Είναι χαρακτηριστικό, για τις μεθοδεύσεις, ότι, σύμφωνα με καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σε κάποιες οργανώσεις επιστρατεύτηκαν την τελευταία στιγμή κάποιοι οπαδοί για να υπερψηφίσουν προφανώς, την κοινή υποψηφιότητα ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, πέρα από τα τετελεσμένα που δημιούργησε η υποβολή από τη Δαμανάκη της υποψηφιότητάς της. Υπενθυμίζεται ακόμα η αφόρητη πίεση που άσκησαν πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, όπως π.χ. ο Λ. Κύρκος, υπέρ της κοινής υποψηφιότητας Δαμανάκη. Σχετικό είναι και το γεγονός ότι η ηγεσία του ΣΥΝ αρνήθηκε να δεχτεί τη συμμετοχή στο εσωκομματικό δημοψήφισμα των κλαδικών οργανώσεών του όπου, φαίνεται, οι συσχετισμοί είναι συντριπτικοί κατά της κοινής υποψηφιότητας Δαμανάκη στην Αθήνα. Κι αυτό, γιατί, έτσι υπήρχε κίνδυνος η προειλημμένη απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΝ να καταψηφιστεί. Ετσι ή αλλιώς, πάντως, στελέχη του ΣΥΝ που αντιδρούν στη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στο Δήμο Αθήνας, επειδή έτσι αποκαλύπτεται ο ΣΥΝ σαν συμπληρωματική δύναμη του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για εκβιασμούς κλπ, υπενθύμιζαν και στη σχετική απόφαση της ΝΕ Β Αθήνας που συζητάει με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τη συνεργασία πακέτο στους δήμους της Β Αθήνας, την ώρα που η ηγεσία του ΣΥΝ προβάλλει ότι, τάχα, δεν αποδέχεται κεντρική συμφωνία πακέτο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ! Κι αυτό, όταν το αλισβερίσι "δίνει και παίρνει" σ' όλη τη χώρα ανάμεσα στα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) και ανεξάρτητα από τις μεθοδεύσεις για τους τρεις μεγάλους δήμους. Εδώ, απλώς παζαρεύονται μεγαλύτερα ανταλλάγματα για τον κάθε συνεταίρο και λόγω του ιδιαίτερου πολιτικού κόστους που φοβάται η ηγεσία του ΣΥΝ ότι θα χρεωθεί καθώς αποκαλύπτεται, στην πράξη πια, ως βαστάζος της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Κι ενώ, αναμένονταν σχετικές αντιδράσεις των "αντιμαχόμενων μερίδων της ηγεσίας του ΣΥΝ", το βέβαιο είναι πως η επόμενη "μάχη των εντυπώσεων" θα δοθεί στη σχετική συνεδρίαση της ηγεσίας του ΣΥΝ όπου αναμένεται να οριστικοποιηθεί η "κεντροαριστερή συνεργασία" των ΠΑΣΟΚο - ΣΥΝεταίρων στην υποψηφιότητα Δαμανάκη για το Δήμο της Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ