Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Στο εδώλιο ο αντικομμουνισμός και η παραχάραξη της ιστορίας

Την αλήστου μνήμης ΥΕΝΕΔ θυμίζει η κρατική τηλεόραση, κατήγγειλε ο Στρ. Κόρακας, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επερώτησης της ΝΔ για την Ελληνική Τηλεόραση

Σφοδρή καταγγελία της κυβερνητικής τακτικής στο χώρο της κρατικής τηλεόρασης, αποτέλεσε η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή Επερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές της ΝΔ. Η διαστρέβλωση της ιστορίας, αλλά και ο συστηματικά καλλιεργούμενος αντικομμουνισμός καταγγέλθηκαν εμπεριστατωμένα από τον βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα, στη διάρκεια της παρέμβασής του στη συζήτηση της Επερώτησης.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, είπε στην τοποθέτησή του ο Στρ. Κόρακας, υπογραμμίζοντας: "Ποτέ, αν εξαιρέσουμε την αλήστου μνήμης ΥΕΝΕΔ, κρατική τηλεόραση δεν κατάντησε τόσο αντικομμουνιστική, τόσο πρωτόγνωρα αντικομμουνιστική, όσο η σημερινή. Στο όνομα της ιστορικής έρευνας, παραχαράσσεται με τον πιο άγριο και τον πιο άθλιο τρόπο η ιστορία".

Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του Δ. Ρέππα ότι η Ελληνική Τηλεόραση λειτουργεί με δημοσιογραφικά κριτήρια, είπε: "Ποιων δημοσιογράφων τα κριτήρια; Των Κούλογλου; Τι έγινε με τον διευθυντή σύνταξης της ΝΕΤ, όταν τόλμησε να θελήσει να προβάλει κάτι (σ.σ. το επεισόδιο Βάσως Παπανδρέου - Ν. Σηφουνάκη στη Βουλή), που δε συνέφερε προφανώς, όχι γενικά την κυβέρνηση, αλλά το περιβάλλον του πρωθυπουργού (Τσουκάτος, Πανταγιάς), που δεν ήθελαν να προβληθεί; Αναγκάστηκε να παραιτηθεί".

Η ΝΕΤ είναι Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στη ΝΕΤ, κατήγγειλε ότι το κανάλι αυτό αποσιωπά συστηματικά τις θέσεις του ΚΚΕ, ενώ προβάλλει συστηματικά τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του Συνασπισμού. Εφερε δε ως παράδειγμα την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις εκλογές, για την οποία το κρατικό κανάλι δεν ανέφερε τίποτα. "Στα δελτία ειδήσεων, τόνισε, η ΝΕΤ είναι Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ", ενώ στη συνέχεια παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία αποκλεισμού του ΚΚΕ από τις ενημερωτικές εκπομπές:

"Από τη δημιουργία της ΝΕΤ και μέχρι τις 13/11/97, που κράτησα στοιχεία, δηλαδή σε είκοσι πέντε μέρες, έγιναν 9 ενημερωτικές εκπομπές. Τρεις της Θεολογίδου για την ΕΣΣΔ, για τον Αρη Βελουχιώτη, για τον Τσε και το ΚΚΕ, όπου ακούσαμε μεταξύ των άλλων: "Αν ζούσε ο Τσε στην εποχή του Ζαχαριάδη, ο Ζαχαριάδης θα τον καθαιρούσε, θα τον αποκαλούσε δηλωσία και θα τον έστελνε εξορία στη Μόσχα". Ακούσαμε, επίσης, σε εκπομπή της ΝΕΤ ότι στα χρόνια της Κατοχής για το ΚΚΕ η λέξη πατριώτης ήταν συνώνυμη με τη λέξη προδότης. Και λέγονται αυτά από σοβαροφανείς κυρίους, που εμφανίζονται στο κρατικό κανάλι που πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Επίσης, έχουμε τρεις εκπομπές του Κούλογλου για την Οχτωβριανή Επανάσταση, για την Κούβα, για τη Λαϊκή Δημοκρατία τη Γερμανίας και την Ουγγαρία. Εκεί γίνεται η παραποίηση. Παίρνουν τη σημερινή κατάσταση με τη μαφία, με τις πόρνες κλπ. και την εμφανίζουν ότι ήταν κατάσταση της εποχής του σοσιαλισμού. Αλλά το χειρότερο από όλα ήταν αυτό για την Κούβα.Στηρίζει όλο το ρεπορτάζ στη μαρτυρία τριών πορνών και δύο αναγνωρισμένων πρακτόρων της ΣΙΑ. Και αυτό εμφανίζεται σε κανάλι της κρατικής τηλεόρασης, για μία χώρα που ο ηρωικός λαός της δίνει τη μάχη με νύχια και δόντια ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στέλνει ένα μήνυμα αντίστασης σε όλους τους λαούς".

Ο Στρ. Κόρακας είπε, επίσης, ότι έγιναν 7 πολιτικές εκπομπές και στις τέσσερις εκπροσωπήθηκε το ΠΑΣΟΚ, στις τρεις η ΝΔ στις δύο ο ΣΥΝ, σε καμία το ΚΚΕ ή το ΔΗΚΚΙ. Κατήγγειλε δε ότι με τη δημιουργία της ΝΕΤ κόπηκαν οχτώ εκπομπές που αφορούσαν το έργο της Βουλής.

Από άλλο ...πλανήτη ο υπουργός Τύπου

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, στην τοποθέτησή του, προσπάθησε να εμφανίσει μία "μαγική εικόνα" για τη λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης, λέγοντας ότι ζει "την καλύτερη στιγμή της από κάθε άποψη" και οι δημοσιογράφοι της λειτουργούν αποκλειστικά με δημοσιογραφικά κριτήρια. Οσον αφορά την πρόσφατη καταγγελία αρχισυντάκτη της ΝΕΤ για παρεμβάσεις που δέχτηκε, ισχυρίστηκε ότι έγινε με ιδιοτελή κριτήρια, υπονοώντας ότι ο καταγγέλλων δημοσιογράφος επιδιώκει "υψηλά αμειβόμενη θέση σε ιδιωτικό σταθμό". Επίσης είπε ότι όλος ο θόρυβος και οι διαμαρτυρίες γίνονται για να χτυπηθεί η αναγεννητική προσπάθεια που καταβάλλει η κρατική τηλεόραση.

Επιχειρώντας ανεπιτυχώς να απαντήσει στις καταγγελίες του Στρ. Κόρακα για συστηματικό αποκλεισμό του ΚΚΕ από την κρατική τηλεόραση, είπε ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει δικό του τηλεοπτικό σταθμό, λες και αυτό του δίνει άλλοθι για την αποσιώπηση των θέσεων του ΚΚΕ. Είπε, επίσης, ότι σε μερικές εκπομπές κλήθηκε εκπρόσωπος του Κόμματος, αλλά δεν πήγε, για να λάβει την απάντηση από τον Στρ. Κόρακα, καθώς επρόκειτο για εκπομπές αντικομμουνισμού, ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει άλλοθι ούτε να νομιμοποιήσει τον αντικομμουνισμό. Ο Δ. Ρέππας, παρόλο που κλήθηκε επανειλημμένα να μιλήσει για τα μυστικά κονδύλια που διατίθενται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις σε διάφορους "ημετέρους" για την προπαγάνδιση των δραστηριοτήτων της, απέφυγε να αναφερθεί σ' αυτά.

Την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική στο χώρο της κρατικής τηλεόρασης κατήγγειλαν επίσης οι επερωτώντες βουλευτές της ΝΔ και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ