ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κάθοδος και Ακροπόλ

Βραδιά με ενδιαφέρουσες ταινίες από τον ελληνικό κινηματογράφο, που αυτές τις μέρες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Θα προβληθεί η ταινία του Χρήστου Σιοπαχά "Η κάθοδος των εννέα", βραβευμένη στο 25ο Φεστιβάλ, καθώς και η ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Ακροπόλ". Από τις ξένες ταινίες ξεχωρίζει η ταινία του Τζέιμς Λ. Μπρουκς "Σχέσεις στοργής".

Το "Ακροπόλ" του Παντελή Βούλγαρη είναι ένα αφιέρωμα στη μουσική επιθεώρηση της δεκαετίας του '60, μια ταινία με πλούσιο επιθεωρησιακό θέαμα. Η δεκαετία 1950-60 στη θεατρική Αθήνα σημαδεύεται από τις θεατρικές παραστάσεις του μουσικού θεάτρου "Ακροπόλ". Η πρεμιέρα είναι ένα γεγονός για τους εύπορους της πόλης. Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα ένας ιδιόρρυθμος θεατρικός επιχειρηματίας απολύει μία από τις πρωταγωνίστριές του και ψάχνει για αντικαταστάτρια. Παίζουν οι Λευτέρης Βογιατζής, Σταύρος Παράβας, Δέσπω Διαμαντίδου, Σωτηρία Λεονάρδου, Θέμις Μπαζάκα, Κωνσταντίνος Τζούμας κ. α. (ΕΤ - 1 21.20).

"Η κάθοδος των εννέα" του Χρήστου Σιοπαχά βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Θανάση Βαλτινού. Μια ομάδα ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού βρίσκεται αποκλεισμένη στην Πελοπόννησο και προσπαθεί να εγκαταλείψει τον Ταϋγετο και να βρει διέξοδο στη θάλασσα. Παίζουν οι Χρήστος Καλαβρούζος, Αντώνης Αντωνίου, Βασίλης Τσάγκλος και Ηλίας Γιαννίτσος (ΕΤ-3 22.00). Η ταινία του Τζέιμς Λ. Μπρουκς "Σχέσεις στοργής",περιγράφει τις σχέσεις μιας μητέρας με την κόρη της. Η σχέση μεταξύ τους αλλάζει περνώντας τα χρόνια, καθώς η κόρη μεγαλώνει, παντρεύεται και γίνεται μητέρα. Και οι δύο θα βρεθούν κοντά, κάτω από τραγικές συνθήκες, όταν η κόρη θ' αρρωστήσει. Η ταινία βραβεύτηκε με Οσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και ερμηνείας για την Σίρλεϊ Μακ Λέιν και τον Τζακ Νίκολσον (ΣΤΑΡ 01.15).

Μεσάνυχτα στη Θεσσαλονίκη

Στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στρέφεται ο φακός της εκπομπής "Μεσάνυχτα και.. κάτι". Εκεί, στο 38ο Φεστιβάλ έγινε η συνάντηση με τον διάσημο Γάλλο σκηνοθέτη Κλοντ Σαμπρόλ, αλλά και με τρεις νέους Ελληνες σκηνοθέτες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ: τον Περικλή Χούρσογλου, την Αγγελική Αντωνίου και τον Δημήτρη Αθανίτη. Μια συζήτηση για το σινεμά, τις ταινίες, το φεστιβάλ αλλά και την κινηματογραφική ευρωπαϊκή παραγωγή. Στην εκπομπή παρεμβαίνει και ο παραγωγός του Κισλόφσκι, του Σαμπρόλ, του Κιοροστάμα και άλλων δημιουργών, ο Μαρίν Καρμίτς, ο οποίος μιλάει για τον τομέα της παραγωγής και της διανομής. Η επιμέλεια και η παρουσίαση είναι της Ιλιας Παπασπύρου. (ΝΕΤ 00.10)

Χωρίς... κανόνες

Καθυστερούν, τελικά εσκεμμένα ή όχι, να συνταχθούν οι κανόνες αυτοδέσμευσης για το διαφημιστικό χρόνο, αφού χτες οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, καθώς και των Ενώσεων Διαφημιστών, Διαφημιζομένων και Καταναλωτών δεν παρουσίασαν πρόταση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Το ΕΣΡ όμως είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τον έλεγχο και να επιβάλει κυρώσεις, σε περίπτωση παραβίασης του διαφημιστικού χρόνου. Τα ενδιαφερόμενα μέλη είχαν δεσμευτεί να καταθέσουν χτες στο ΕΣΡ πρόταση για την κατάρτιση κανόνων αυτοδέσμευσης, ούτως ώστε να ρυθμιστεί το θέμα των διαφημιστικών παραβιάσεων. Ολοι οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων μελών είχαν δεσμευτεί σε συνάντηση που είχαν με το ΕΣΡ πριν από δεκαπέντε περίπου μέρες ότι χτες θα κατέθεταν πρόταση αυτοδέσμευσης, κάτι που δεν έγινε. Δεσμεύτηκαν, όμως, να καταθέσουν τις προτάσεις τους στις 16 του Δεκέμβρη.

Ασχέτως όμως εάν ή όχι τα κανάλια και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι τελικά συντάξουν κανόνες αυτοδέσμευσης, το ΕΣΡ θα συνεχίσει τον έλεγχο και μάλιστα ενόψει των εορτών, κάνοντας ιδιαίτερο έλεγχο στη μετάδοση διαφημίσεων που απευθύνονται σε παιδιά. Από την 1η Ιανουαρίου ο καθημερινός έλεγχος για το διαφημιστικό χρόνο των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας θα γίνεται από ιδιωτική εταιρία. Στην περίπτωση παραβιάσεων θα επιβάλλονται κυρώσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Συζήτηση, όμως, και για την ΕΡΤ θα γίνει στη συνεδρίαση του ΕΣΡ, την ερχόμενη Τρίτη. Στη συνεδρίαση έχει κληθεί ο πρόεδρος της ΕΡΤ Παναγιώτης Παναγιώτου. Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο των επαφών του ΕΣΡ με όλα τα κανάλια, αλλά και με αφορμή δήλωση του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, η οποία αφορούσε και την ΕΡΤ.

Σκηνή από την ταινία του Χ. Σιοπαχά "Η κάθοδος των εννέα". (ΕΤ-3 22.00

Σκηνή από την ταινία του Χ. Σιοπαχά "Η κάθοδος των εννέα" (ΕΤ-3 22.00)

Σλουθ

Το έργο του Αντονι Σάφερ "Σλουθ", θα μεταδώσει αύριο η εκπομπή "Θεατρική βραδιά" του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΑ. Το "Σλουθ" σκηνοθέτησε το 1976 για την ελληνική ραδιοφωνία ο Αγγελος Φορτούνας, ο οποίος έχει κάνει και τη μετάφραση. Η μουσική επιμέλεια είναι της Πόλας Γαζουλέα, ενώ στους κεντρικούς ρόλους ακούγονται οι ηθοποιοί Νικήτας Τσακίρογλου, Χρήστος Πάρλας, Χρήστος Κατσιγιάννης και Δημήτρης Κοντογιάννης. (Κυριακή ΕΡΑ 1, 22.00)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ