ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΜΕ"
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς καθορίζει το περιεχόμενο του μηνύματος

Ομιλία του Ορέστη Κολοζώφ στο συμπόσιο που έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη

"Τα Μέσα Ενημέρωσης - ηλεκτρονικά και έντυπα - δεν είναι κάτι το "ουδέτερο", το "αυθύπαρκτο". Εχουν συγκεκριμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς και αυτό καθορίζει το περιεχόμενο του μηνύματος που κάθε φορά εκπέμπουν. Αποτελούν με απλά λόγια έναν από τους κύριους μοχλούς επίδρασης στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι".

Τα παραπάνω τόνισε, μιλώντας στο Συμπόσιο με θέμα "Εξωτερική πολιτική και ΜΜΕ", που πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος. Τις εργασίες του Συμποσίου, που οργάνωσε από κοινού το Τμήμα Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, παρακολούθησαν πολλοί φοιτητές της Σχολής, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί. Παραθέτουμε στη συνέχεια την παρέμβαση του Ορέστη Κολοζώφ:

"Η σχέση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και εξωτερικής πολιτικής δεν προσδιορίζεται απλά από την ύπαρξη κάποιων προβλημάτων. Από κάποια "ελλιπή" μόνο παρουσίαση των γεγονότων, των εξελίξεων ή πολύ περισσότερο από μία περιγραφή τους. Οι εφημερίδες, οι διάφορες περιοδικές εκδόσεις, αλλά ιδιαίτερα τα ηλεκτρονικά μέσα, ραδιόφωνο - τηλεόραση, είναι ένα ισχυρό εργαλείο επηρεασμού της κοινής γνώμης. Συχνά αυτό το εργαλείο μπαίνει στην υπηρεσία εξυπηρέτησης στόχων και σκοπιμοτήτων της εξωτερικής πολιτικής που ασκούν τα διάφορα κράτη.

Τόσο στη διεθνή πρακτική όσο και σε εθνικό επίπεδο υπάρχουν πολλά παραδείγματα που δείχνουν την πολύπλευρη επίδραση των ΜΜΕ στην εξωτερική πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις γενικότερα.

Για να κατανοηθεί αυτή η επίδραση, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα Μέσα Ενημέρωσης - ηλεκτρονικά και έντυπα - δεν είναι κάτι το "ουδέτερο", το "αυθύπαρκτο". Εχουν συγκεκριμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς και αυτό καθορίζει το περιεχόμενο του μηνύματος που κάθε φορά εκπέμπουν. Αποτελούν με απλά λόγια έναν από τους κύριους μοχλούς επίδρασης στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι. Πολύ περισσότερο που τα ΜΜΕ σε παγκόσμια, αλλά και σε εθνική κλίμακα όλο και περισσότερο συγκεντρώνονται σε λίγα χέρια.

Τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε περιφερειακό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο ο παραπάνω παράγοντας είναι καθοριστικός. Οι όποιες διαφοροποιήσεις μεταξύ μέσων, από αυτόν τον παράγοντα καθορίζονται.

Οι πρόσφατες, σχετικά, εξελίξεις, πόλεμος Βοσνίας, επέμβαση στη Σομαλία, πόλεμος "Κόλπου", όπως αυτά προβλήθηκαν από τα ΜΜΕ, είναι παραδείγματα όχι μόνο αποπροσανατολισμού, αλλά και χειραγώγησης της διεθνούς κοινής γνώμης, προκειμένου να προωθηθούν συγκεκριμένοι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Χαρακτηριστική η πρόσφατη, σχετικά, εισβολή στη Σομαλία".

Ψυχολογική προετοιμασία των λαών

"Τα ΜΜΕ, ιδιαίτερα τα ηλεκτρονικά, σε διεθνές επίπεδο, προετοίμαζαν επί βδομάδες ψυχολογικά τους λαούς στην επικείμενη επέμβαση με ένα μπαράζ ανταποκρίσεων που πρόβαλλαν, με όλη τη δύναμη που έχουν τα ηλεκτρονικά μέσα, την κατάσταση εξαθλίωσης στην οποία βρίσκονταν οι Σομαλοί πολίτες. Παράλληλα προωθούσαν την ιδέα παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας για να σωθούν από την πείνα τόσοι άνθρωποι που κινδύνευαν. Αυτή η συγκεκριμένη προβολή των συνταρακτικών πράγματι εκείνων τηλεοπτικών εικόνων σήμερα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως ήταν επιλεκτική και επιδίωκε να πειστεί η διεθνής κοινή γνώμη και να δεχτεί σαν "φιλειρηνική", σαν εκδήλωση ανθρωπιστικής βοήθειας, την ιμπεριαλιστική επέμβαση που ακολούθησε. Μόλις αυτή ολοκληρώθηκε, άρχισε μία νέα προσπάθεια δικαιολόγησης των κατασταλτικών μέτρων των δυνάμεων που στάλθηκαν για δήθεν ανθρωπιστικούς λόγους, οι οποίες στην πραγματικότητα προσπάθησαν να επιβάλουν σ' αυτή τη χώρα τη δική τους λύση. Η επέμβαση αυτή απέτυχε και οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τη Σομαλία. Από τότε πολύ λίγα μαθαίνουμε για την πείνα και τις συνθήκες φτώχειας όπου ζουν οι πολίτες της Σομαλίας.

Στον "πόλεμο του Κόλπου", η ίδια ψυχολογική τακτική ακολουθείται. Και στις δύο αυτές χαρακτηριστικές περιπτώσεις τα "νήματα" κινούν μέσα ενημέρωσης που κυριαρχούν παγκόσμια, όπως το CNN, το NBC κλπ. Αυτά τα ΜΜΕ - ιδιοκτησία πολυεθνικών γιγάντων μεταξύ των οποίων η "Coca Cola", η "General Dynamic" - όπως και μερικά διεθνή πρακτορεία ("Ρόιτερ", "Ασοσιέιτεντ" κλπ.), τροφοδοτούν τα ΜΜΕ σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Αυτά τα μέσα ενημέρωσης καθορίζουν το περιεχόμενο της πληροφόρησης, κρύβοντας στις περισσότερες περιπτώσεις τις πραγματικές σκοπιμότητες και τις γενεσιουργούς αιτίες. Με βάση αυτή τη στρεβλή ενημέρωση οι διάφορες κυβερνήσεις, όπως η δική μας, προσπάθησαν να πείσουν την κοινή τους γνώμη και αποφάσισαν τη συμμετοχή τους σ' αυτές τις επεμβάσεις.

Συχνά συμβαίνει δύο κυβερνήσεις να βρίσκονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους ή κάποια χώρα να μη συμφωνεί με τις επιλογές της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας. Οι επιλογές στην εξωτερική πολιτική της κάθε κυβέρνησης είναι λόγος διαφοροποίησης μεταξύ της πληροφόρησης διαφόρων ΜΜΕ. Παράδειγμα η κρίση στη Βοσνία. Από τη μια είχαμε τα περισσότερα δυτικά ΜΜΕ να συκοφαντούν τους Σέρβους, από την άλλη τα ελληνικά ΜΜΕ να εκθειάζουν το ρόλο των Σέρβων. Εκείνη την περίοδο θα μπορούσε κανείς, παρακολουθώντας τα δικά μας ΜΜΕ και τα ΜΜΕ της ΕΕ και των ΗΠΑ, να διαπιστώσει πως τα ίδια γεγονότα και οι ίδιες τηλεοπτικές εικόνες σχολιάζονταν με διαφορετικό τρόπο".

Κοινός παρονομαστής: Η προώθηση της κυβερνητικής γραμμής

"Η "είδηση", με την πραγματική του όρου έννοια, δεν "υποκύπτει" μόνο στον εντυπωσιασμό, στην υπερβολή, στον ανταγωνισμό μεταξύ των ΜΜΕ. Η προώθηση της κυβερνητικής γραμμής είναι ο κοινός παρονομαστής της παρουσίασης των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους τα ελληνικά ΜΜΕ προετοίμασαν και προετοιμάζουν ψυχολογικά την κοινή γνώμη να δεχτεί τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης. Αποσιωπούν τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα. Π. χ. στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ φωτίζονται από όλες τις πλευρές οι ευθύνες της Τουρκίας, αποκρύπτεται ο ρόλος τόσο των ΗΠΑ όσο και του ΝΑΤΟ, καθώς και της ΕΕ. Ιδιαίτερα τα ηλεκτρονικά μέσα που έχουν και τη μεγαλύτερη επίδραση, με τον προσανατολισμό τους αρκετές φορές υποδαυλίζουν την ένταση, καλλιεργούν την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο λαών.

Υπενθυμίζω το ρόλο που έπαιξαν τα τούρκικα μέσα ενημέρωσης, στην περίπτωση της κρίσης των Ιμια.

Πιστεύω πως ο τρόπος κάλυψης της εξωτερικής πολιτικής σε Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό συχνά κινείται προς την κατεύθυνση εμπέδωσης της κυβερνητικής πολιτικής. Δημιουργούν κλίμα, συνθήκες υποταγής στον ιμπεριαλισμό, μέσα από τη συστηματική και αποκλειστική προβολή του κινδύνου επίθεσης της Τουρκίας. Με αυτό τον τρόπο προβάλλουν το ψευτοδίλημμα πόλεμος ή ειρηνική επίλυση. Ετσι προβάλλοντας τον κίνδυνο πολέμου και δημιουργώντας την αίσθηση ενός αδιεξόδου, προετοιμάζουν το λαό να εξοικειωθεί με τον επιδιαιτητικό ρόλο των ΗΠΑ και τα ΜΟΕ και την αποδοχή της όποιας λύσης, προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος.

Συχνά και ανάλογα με τις επιδιώξεις που έχουν ορισμένα συγκροτήματα ΜΜΕ προσπαθούν να επηρεάσουν ή και διαμορφώσουν πλευρές της εξωτερικής πολιτικής. π. χ. σχέσεις με βαλκανικές χώρες και προσπάθειες διείσδυσης τμημάτων της ελληνικής πλουτοκρατίας σ' αυτές τις χώρες. Ετσι συχνά προβάλλει η έννοια της ισχυρής Ελλάδας, που παίζει ηγετικό ρόλο στη Βαλκανική, ζωγραφίζοντας με ωραία και πλούσια χρώματα μια Ελλάδα που ξεχωρίζει από τις άλλες χώρες. Αυτή η εικόνα της Ελλάδας σαν μιας μικρής ιμπεριαλιστικής χώρας ή μιας Ελλάδας περιφερειακής δύναμης καλλιεργείται συστηματικά από ορισμένα ΜΜΕ.

Η συμβολή των ΜΜΕ στην ειρήνη, τη φιλία μεταξύ των λαών, την ισότιμη συνεργασία μεταξύ των χωρών θα μπορούσε, αν θέλετε θα έπρεπε, να είναι σημαντική, κάνοντας συνεχή προσπάθεια, ιδιαίτερα σε μία εποχή που η αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια εξακολουθεί να υπάρχει. Δυστυχώς, αυτή η συμβολή αν δεν είναι ανύπαρκτη, σίγουρα είναι ιδιαίτερα αδύναμη, τουλάχιστον όσον αφορά τα μεγάλα ΜΜΕ".

Ολοφάνερη η αναγκαιότητα εκδημοκρατισμού τους

"Στη χώρα μας γίνονται εκατοντάδες εκδηλώσεις, πολλές από αυτές έχουν ιδιαίτερα μαζικό χαραχτήρα, που προβάλλουν στόχους που προωθούν τη φιλία μεταξύ των λαών της Βαλκανικής ή εκδηλώσεις που γίνονται στις παραμεθόριες περιοχές, στο Αιγαίο, όπου συμμετέχουν μαζικοί φορείς από την Ελλάδα και την Τουρκία. Οι εκδηλώσεις αυτές, που στέλνουν μήνυμα φιλίας μεταξύ των δύο λαών, δε βρίσκουν χώρο ανάλογο τουλάχιστον του χώρου που αφιερώνεται σε εκπομπές που καλλιεργούν την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο λαών.

Αντίθετα η προώθηση της "νέας τάξης πραγμάτων" έχει καλούς συμμάχους στο χώρο της πληροφόρησης, αλλά και άλλων φαινομένων όπως ο ρατσισμός με την απαράδεκτη αντιμετώπιση των Αλβανών μεταναστών.

Σημαντικά ζητήματα πολλές φορές αποσιωπούνται ή κρύβονται. Π. χ. στη Σύνοδο της Μαδρίτης, το κύριο ζήτημα ήταν η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Φυσικά για την Ελλάδα σημαντικό γεγονός ήταν το κοινό ντοκουμέντο που υπογράψανε Σημίτης και Ντεμιρέλ στο περιθώριο της ατλαντικής συνόδου. Από τα ΜΜΕ προβλήθηκε η υπογραφή από τους δύο του ντοκουμέντου, ενώ οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ περάσανε όπως συνηθίζουμε να λέμε στα ψιλά.

Στα ελληνικά ΜΜΕ αυτό συμβαίνει συχνά. Στις διεθνείς συναντήσεις όπου συμμετέχει η χώρα μας αποσιωπώνται ή γίνονται σύντομες αναφορές στις βασικές αποφάσεις των διεθνών σωμάτων, παρά το γεγονός ότι αυτές είναι συχνά καθοριστικές για το μέλλον της χώρας μας, ενώ η προσοχή συγκεντρώνεται στα ελληνικά μόνο ζητήματα. Αυτή η πρακτική έχει ως συνέπεια σημαντικές αποφάσεις να μη γίνονται γνωστές στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Την ίδια τύχη έχουν σημαντικές συζητήσεις που γίνονται στη Βουλή σχετικά με αποφάσεις που πρέπει να επικυρωθούν και που δεσμεύουν τη χώρα. Π. χ. τόσο η συζήτηση για την επικύρωση της συμφωνίας GATT όσο και η συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στη ΔΕΕ ελάχιστα προβλήθηκαν από τα ΜΜΕ.

Είναι φανερό ότι η σιωπή γύρω από αυτά τα ζητήματα δεν οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι σημαντικά, ούτε ότι δεν πουλάνε, ασφαλώς η ελλιπής ενημέρωση έχει να κάνει με σκοπιμότητες που υπηρετούν την κυρίαρχη άποψη.

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη παρέμβασή μου θα ήθελα να επισημάνω πως τα ΜΜΕ είναι απλά ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα αυτό βρίσκεται στο γεγονός ότι αυτό το εργαλείο βρίσκεται στα χέρια λίγων ανθρώπων που το χρησιμοποιούν για την προώθηση των δικών τους στόχων. Δεν είναι τυχαίο που τόσα έχουν γραφτεί γύρω από αυτή την υπόθεση. Σχεδόν όλες οι αναλύσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα της αναγκαιότητας εκδημοκρατισμού τους και της δυνατότητας πρόσβασης σε όλο και ευρύτερα στρώματα, αντίθετα δηλαδή από αυτό που στην πράξη γίνεται σήμερα όπου όπως ανέφερα και πριν τα ΜΜΕ τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο συγκεντρώνονται όλο και σε λιγότερα χέρια".

Στα προβλήματα που αφορούν την κάλυψη θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και στο ρόλο των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής μίλησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης και οι βουλευτές Πρ. Παυλόπουλος και Π. Κουναλάκης,ενώ παρέμβαση έκαναν ο πρόεδρος της ΕΡΤ Π. Παναγιώτου,ο καθηγητής Θεόδ. Κουλουμπής και η δημοσιογράφος Αννα Παναγιωταρέα.

Αύριο ο γιορτασμός στο Γοργοπόταμο

Αύριο Κυριακή, 30 Νοέμβρη, θα γιορταστεί στο Γοργοπόταμο, η 55η επέτειος της ανατίναξης της ομώνυμης γέφυρας. Το υψίστης σημασίας αυτό κατόρθωμα των Ελλήνων ανταρτών είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο σαμποτάζ στα χρόνια της γερμανικής ναζιστικής κατοχής, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρη την κατεχόμενη Ευρώπη. Γι' αυτό και δεν πρέπει να λείψει κανείς.

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και οι συνεργαζόμενες με αυτήν Πανελλήνιες ΕΑΜογενείς Ενώσεις σε ανακοίνωσή τους καλούν όλους τους αγωνιστές, τους φίλους της Αντίστασης και όλους τους Ελληνες πατριώτες να λάβουν μέρος στην παλλαϊκή γιορταστική εκδήλωση, για να τιμηθούν οι νεκροί του Αγώνα, καθώς και η μνήμη του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ.

Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση θα είναι μια απάντηση στους βέβηλους που χρησιμοποιούν τον ΑΡΗ σαν αντικείμενο οικονομικής συναλλαγής και ευκαιρία πλουτισμού.

Πούλμαν για το Γοργοπόταμο, από τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ, θα ξεκινούν από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 8831.368 (Φ. Τσέκερης).

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση στο Γοργοπόταμο αύριο Κυριακή 30-11-97:

- ΠΕΙΡΑΙΑ,αναχώρηση στις 7 π.μ.,από την Αγία Τριάδα. Τηλ.: 4124.696.

- ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ,αναχώρηση στις 7 π.μ.,από το Δημαρχείο Κερατσινίου. Επίσης στις 7 π.μ. άλλο πούλμαν ξεκινά από την οδό Παναγή Τσαλδάρη 70, Αμφιάλη.

- ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ,αναχώρηση στις 7 π.μ. από Οσία Ξένη (Κύπρου 60) και από το Νεκροταφείο Νεάπολης, τηλ.: 4925.757.

- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ,αναχώρηση στις 7 π.μ. από φαρμακείο Εφραιμίδη. Τηλ.: 4610.362.

- ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ,αναχώρηση στις 7 π.μ. από την πλατεία Ελευθερίας.

- ΑΛΙΜΟΥ,αναχώρηση στις 7.15 π.μ. από την πλατεία Ανω Καλαμακίου. - ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΣΦΑΓΕΙΩΝ,αναχώρηση στις 7 π.μ. από τον Ηλεκτρικό Σταθμό Πετραλώνων. Δηλώσεις συμμετοχής, τηλ.: 9225.832 (όλη μέρα, κ. Ψωμιάδης) και 3473.573 (κ. Καραμπάτσος).

- ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ,δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 9561.314.

- ΒΥΡΩΝΑ,αναχώρηση στις 6.45 π.μ. από το Ταπητουργείο. Τηλ.: 7659.226.

- ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ,αναχώρηση στις 6.45 π.μ. από πλατεία Καισαριανής. Τηλ: 7239591.

- ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ,αναχώρηση στις 7 π.μ. από τα γραφεία του παρ/τος Ευφράνορος και Κρισίλα.

- ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ,αναχώρηση στις 7 π.μ. από τα γραφεία του παρ/τος (απέναντι από το Δημαρχείο).

- ΠΛΑΚΑΣ,αναχώρηση στις 7 π.μ. από τη συμβολή των οδών Μακρυγιάννη και Δ. Αρεοπαγίτου.

- ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ,αναχώρηση στις 7 π.μ. από την κεντρική πλατεία Χαλανδρίου και στις 7.15 π.μ. από την πλατεία Χίου. Τηλ.: 6816.913 και 6711.404.

- ΧΟΛΑΡΓΟΥ,αναχώρηση στις 7 π.μ. από τέρμα Χολαργού, 7.10 π.μ. από πλατεία Κύπρου, 7.20 π.μ. από πλατεία Δημοκρατίας και 7.30 π.μ. από Αγία Παρασκευή (πλατεία).

- ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ,αναχώρηση στις 7.15 π.μ. από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Σταθμός ΕΗΣ). Τηλ.: 8021.507.

- ΚΗΦΙΣΙΑΣ,αναχώρηση στις 7.45 π.μ.,από την πλατεία Κηφισιάς. Τηλ.: 8016.977.

- ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Μπραχαμίου), αναχώρηση στις 6.30 π.μ. από το Νέο Τέρμα.

- ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ,αναχώρηση στις 7.15 π.μ. από την εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Τηλ.: 5752.124.

- ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ,αναχώρηση στις 6.45 π.μ. από την κεντρική πλατεία των Αγίων Αναργύρων.

- ΙΛΙΟΥ (Νέα Λιόσια), αναχώρηση στις 7.15 π.μ.,από την πλατεία Δημαρχείου. Πληροφορίες στα γραφεία του Παρ/τος.

- ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ,αναχώρηση στις 7 π.μ. από την πλατεία Αγίου Δημητρίου. Τηλ.: 6463.942.

- ΖΩΓΡΑΦΟΥ,αναχώρηση στις 6.30 π.μ. από "Γαρδένια" και επίσης στις 6.30 π.μ. από πλατεία "Κύπρου".

- ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ,αναχώρηση στις 6.45 π.μ. από τα γραφεία του παραρτήματος της τοπικής ΠΕΑΕΑ (Σοφοκλή Βενιζέλου 109) τηλ: 9923.590.

- ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ,αναχώρηση στις 7 π.μ. από την παιδική χαρά (Χριστιανουπόλεως) και στις 7.15 π.μ. από Αγία Βαρβάρα (τέρμα Πατησίων). Τηλ.: 2234.369 (5-7μμ).

- ΚΟΛΩΝΟΥ αναχώρηση στις 7 π.μ. από τα γραφεία του παρ/τος, Ιωαννίνων 16. Τηλ: 5133.803

- ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ,αναχώρηση στις 6.30 π.μ. από την εκκλησία Προφήτη Ηλία και στις 7 π.μ. από την πλατεία Αγιας Ελεούσας.

- ΑΙΓΑΛΕΩ αναχώρηση στις 7 π.μ. από την πλατεία Εσταυρωμένου. Τηλ: 5315.082.

- ΜΕΝΙΔΙΟΥ,αναχώρηση στις 7 π.μ. από τη γέφυρα Φιλαδελφείας.

- ΡΑΦΗΝΑΣ - ΛΟΥΤΣΑΣ,αναχώρηση στις 6.30 π.μ. από Νέα Μάκρη.

- ΛΑΥΡΙΟΥ,αναχώρηση στις 6 π.μ. από το Πολιτιστικό Κέντρο Λαυρίου. - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ,7.15 π.μ. από το Δημαρχείο Πετρούπολης.

- ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ,αναχώρηση στις 7.00 π.μ. από το Παλατάκι.

- Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑΣ - Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ,αναχώρηση στις 7.30 π.μ.,από Εθν. Τράπεζα Ν. Φιλαδέλφειας. Πληροφορίες, τηλ.: 2525.184 - 2530.706.

- Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ Αττικής, αναχώρηση στις 7.30 π.μ. από τα "Τρία Αστέρια".

- Ν. ΙΩΝΙΑΣ στις 7.00 πμ,από τα γραφεία της, Κάλβου 59.

- ΖΕΦΥΡΙΟΥ (Ανω Λιόσια), αναχώρηση στις 7.00 π.μ. από "Ερυθρό Σταυρό".

- ΑΜΦΙΣΣΑΣ,αναχώρηση στις 9.00 π.μ. από πλατεία "Λαού".

  • Η ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ του ΚΚΕ καλεί τους αγωνιστές και φίλους της Αντίστασης της περιοχής να πάρουν μέρος στο γιορτασμό.
  • Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) καλεί τα μέλη της να πάρουν μαζικά μέρος στο γιορτασμό. Πούλμαν θα αναχωρήσει από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 π.μ. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5230.526 - 5230.534.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Ανακάλυψαν και ... πλεονεκτήματα

Η αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης της νέας δομής του ΝΑΤΟ με τη συνακόλουθη κατάργηση των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο είναι πλέον δεδομένη και, μάλιστα, χωρίς καν να διασφαλιστούν οι λεγόμενες "δικλείδες ασφαλείας", οι οποίες θα συζητηθούν σε επόμενη φάση, αφού πια θα είναι οριστική και αμετάκλητη η ελληνική συμμετοχή στη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας, με τη νέα δομή δεν υπάρχουν μειονεκτήματα σε σχέση με την υπάρχουσα, παρά μόνο ...πλεονεκτήματα. Σε αυτά εξέχουσα θέση έχει η αύξηση της ελληνικής επιρροής στα Βαλκάνια, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι, στο βωμό της ανάληψης ρόλου μικρού ιμπεριαλιστή, η κυβέρνηση θυσιάζει τα πάντα, ακόμα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Δικαιώματα, τα οποία εκτιμάται ότι κατοχυρώνονται με την ιδρυτική διακήρυξη του ΝΑΤΟ. Δηλαδή, επιστρέφουμε στην εποχή του "άθλιου προτεκτοράτου".

Παράλληλα, παραδέχονται ότι το ΝΑΤΟ καμία σχέση δεν έχει με την εθνική ασφάλεια, αφού δεν προβλέπεται από την ιδρυτική του διακήρυξη αντιμετώπιση απειλής από μέλος της Συμμαχίας (βλ. Τουρκία). Οσο για τα... "ενδεχόμενα τεχνικο-επιχειρησιακά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, δε συζητιούνται σε αυτή τη φάση, κατά την οποία θα γίνει μια κατ' αρχήν έγκριση της τοποθεσίας, του τύπου και του αριθμού των νέων ΝΑΤΟικών στρατηγείων".Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο επιχειρησιακός έλεγχος περνάει σε δεύτερη μοίρα, καθώς τα στρατηγεία θα ελέγχουν τις ΝΑΤΟικές δραστηριότητες και όχι τις εθνικές. Και αυτό όμως είναι ένα ψέμα, αφού οι ΝΑΤΟικές δραστηριότητες, έτσι κι αλλιώς, θα είναι ανεξέλεγκτες. Η δε ανησυχία επιτείνεται με τη ... διαβεβαίωση που δίνεται ότι ο επιχειρησιακός έλεγχος θα είναι στα χέρια του διοικητή της Νάπολης, ο οποίος θα τον μεταβιβάζει στα υποστρατηγεία είτε της Σμύρνης είτε της Λάρισας. Οσο δε για τις ..."λεπτομέρειες για τον επιχειρησιακό έλεγχο θα συζητηθούν σε επόμενη φάση".

Αντιπυρηνική εκδήλωση στο Κερατσίνι

Σήμερα στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Αμφιάλης

Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" μαζί με άλλους έντεκα μαζικούς φορείς της πόλης (ΠΕΑΕΑ Κερατσινίου, Ενωση Ποντίων Πειραιά, Ενωση Κρητών "Το Αρκάδι", Ενωση Γονέων Κερατσινίου, Γυναικείος Σύλλογος "Η Στοργή του Παιδιού", Γυναικείος Σύλλογος "Η Κυψέλη", Εξωραϊστικός Σύλλογος "Αγ. Αντώνιος", Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαραυγής, ΑΟ "Φάρος" Κερατσινίου, Σύλλογος "Φίλοι της Εθνικής Αντίστασης", Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου) συνδιοργανώνουν, σήμερα στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμφιάλης "Μ. Μερκούρη" (Εμ. Μπενάκη 70),εκδήλωση ενάντια στα πυρηνικά όπλα. Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης είναι: "Οχι στην πυρηνική τρομοκρατία της νέας τάξης πραγμάτων. Να φύγουν τα πυρηνικά όπλα από τον Αραξο".

Η εκδήλωση περιλαμβάνει απαγγελία ποιήματος του Τ. Λειβαδίτη για την ειρήνη, προβολή βίντεο και θα γίνει συζήτηση για τα πυρηνικά, με εισηγητές τον Θ. Γεράνιο,καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Γρ. Πετρόπουλο,οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ. Θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Γ. Θωμόπουλο.Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευτούν οι τρεις καλύτερες εκθέσεις, μετά από διαγωνισμό που έγινε μεταξύ των μαθητών της τρίτης τάξης των επτά γυμνασίων του Κερατσινίου, με θέμα τα πυρηνικά όπλα.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης καλούν τους νέους και τις νέες, τους γονείς και τους εργαζόμενους του Κερατσινίου να στηρίξουν το αντιπυρηνικό μέτωπο στην πόλη τους. "Η παρουσία σας στην εκδήλωση, τονίζουν, είναι και η απάντηση κάθε καλοπροαίρετου και φιλειρηνικού ανθρώπου απέναντι στα ολέθρια "πυρηνικά" ψέματα. Οχι στην αδράνεια, στην ανοχή και σιωπή. Συσπείρωση στο φιλειρηνικό κίνημα της πόλης μας ενάντια στον πόλεμο, στην πείνα, στην πολιτιστική και περιβαλλοντική υποβάθμιση".

Πληροφορίες στο τηλ. 4616.020.

ΓΣΕΕ
Δεν πήρε θέση...

Τη διακήρυξη που προσυπογράφουν βουλευτές όλου του πολιτικού φάσματος και άλλες προσωπικότητες, ενάντια στη συναρμοδιότητα Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο, όπως προβλέπεται από τη νέα δομή της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, πήρε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,ζητώντας την υιοθέτησή του. Για το σχετικό κείμενο δεν πάρθηκε απόφαση.

Στη Θεσσαλονίκη

Οι Νομαρχιακές Επιτροπές της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης,σε συνεργασία με τις ΕΑΜογενείς Οργανώσεις ΠΕΕΠΠ και ΠΕΑΤΑΘ διοργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν της55ης Επετείου της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου από τις ενωμένες ανταρτικές ομάδες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται αύριο Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997 στις 10.00 πμ στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στη Νέα Παραλία.

Καλούνται να πάρουν μέρος όλοι οι αντιστασιακοί, οι νέοι και οι νέες για να τιμηθεί μαζικά η επέτειος.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στη Βουλή η νέα δομή του ΝΑΤΟ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ζητά προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση

Προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή ζητά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη,σχετικά με τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που θα αποφασίσει για το θέμα της νέας δομής του.

Η επιστολή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

"Κύριε Πρόεδρε,

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στην κοινή γνώμη η προοπτική να αποφασιστεί σε λίγες μέρες, σε σύνοδο των αρμοδίων Υπουργών στο ΝΑΤΟ η νέα δομή στη Νοτιοανατολική πτέρυγά του.

Μια τέτοια απόφαση, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ οδηγεί σε στρατιωτική συναρμοδιότητα Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο, κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ, που θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Θεωρώντας ότι ένα τόσο σοβαρό ζήτημα θα πρέπει να απασχολήσει αναλυτικά και σε βάθος το Κοινοβούλιο, προτείνουμε η Κυβέρνηση να φέρει, έγκαιρα και με πρωτοβουλία της, τα θέμα σε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ