ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
Επιδιώκουν να πνίξουν κάθε περήφανη απάντηση του λαού

Η υποδοχή των κατοίκων της Ολυμπιάδας στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ήταν συγκλονιστική. Παρά τη δυνατή βροχή, την υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του χωριού, μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που αποτελείται από τους προέδρους των κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής. Οι κάτοικοι και οι κομμουνιστές της αντιπροσωπείας ένωσαν τη φωνή τους σε συνθήματα όπως "Η τρομοκρατία δε θα περάσει", "Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι", "Εδώ είναι Ελλάς και όχι Καναδάς", "Με ΜΑΤ και αύρες δε γίνονται μονάδες", "Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη".

Ο πρόεδρος της Ολυμπιάδας, Νίκος Μήτσιου,καλωσόρισε τη Γενική Γραμματέα του Κόμματος και την ευχαρίστησε που το ΚΚΕ πρωτοστατεί στη συμπαράσταση στον αγώνα τους.

Η Αλέκα Παπαρήγα είπε στην επιτροπή ότι η μάχη που δίνουν οι κάτοικοι είναι ιερή, δίκαιη και πατριωτική "όταν σε έναν τόπο ξεσηκώνονται οι κάτοικοι για να σώσουν το περιβάλλον, το δικαίωμα στη δουλιά και κυρίως για να διεκδικήσουν με δημοκρατικό τρόπο να εκφράζουν τις αντιλήψεις τους"."Εμείς όταν λέμε πατρίδα", συνέχισε, "δεν εννοούμε μόνο τα σύνορα. Πατρίδα είναι ο λαός, ο εργάτης, ο αγρότης, ο μικρομεσαίος. Είναι η υγεία, η παιδεία. Είναι να υπερασπίζεσαι τα συμφέροντα του τόπου σου. Το θέμα της εταιρίας έχει γενικότερη σημασία. Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στον Καναδά ενημέρωσα τους μετανάστες γι' αυτό το πρόβλημα. Χειροκροτούσαν γιατί την ξέρουν την εταιρία και έδωσα και συνέντευξη γι' αυτό το θέμα, που προκάλεσε εντύπωση, γιατί εκεί τα κρύβουν αυτά. Δε μαθαίνει ο κόσμος ότι υπάρχουν και εκεί θύματα της εταιρίας. Εκανε πολύ μεγάλη εντύπωση αυτός ο αγώνας".

Δίκαιος αγώνας

Μετά τη συνάντηση στο κοινοτικό κατάστημα η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε στον κόσμο της Ολυμπιάδας, που σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης και παρά τη συνεχιζόμενη βροχή παρέμενε συγκεντρωμένος. Η Γραμματέας της ΚΕ είπε στους κατοίκους: "Ο αγώνας σας είναι δίκαιος, για να προστατέψετε τα δικαιώματα των παιδιών σας, την υγεία σας. Αλλά είναι και ένας αγώνας που έχει γενικότερη σημασία για τον τόπο μας. Γιατί αύριο, τα προβλήματα που εμφανίζονται εδώ, θα γενικευτούν σε όλη την Ελλάδα".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δεύτερη φάση της μελέτης του ΙΓΜΕ λέγοντας: "Είμαστε αποφασισμένοι, αφού ενημερώσουμε γενικότερα τον ελληνικό λαό και αφού ζητήσουμε και από τα άλλα κόμματα να παρέμβουν, να απαιτήσουμε να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα η έκθεση του ΙΓΜΕ. Επειδή δεν έχουμε εμπιστοσύνη για το τι θα κάνει το υπουργείο, θα ζητήσουμε γνήσιο αντίγραφο της μελέτης αυτής, ούτως ώστε αμέσως να ξέρουμε όλοι τι λέει αυτή η μελέτη. Οι επιστήμονες, ελπίζουμε, να δουλέψουν επιστημονικά και όχι κάτω από τις επιταγές των υπουργείων και της πολυεθνικής. Πρέπει να αναλάβει ευθύνη και το ΙΓΜΕ και από κει και πέρα και εφόσον η μελέτη έγινε με πραγματικά δημοκρατικά κριτήρια, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο αποφασιστικά πολιτικά και κοινωνικά μέτρα για να σταματήσει αυτό το αίσχος που γίνεται εδώ, σε βάρος των συμφερόντων της περιοχής και όλης της Ελλάδας". Τόνισε επίσης ότι "το ΚΚΕ αντιτάχθηκε σε αυτή τη σύμβαση γιατί ξεπουλάει πλούτο του τόπου μας στους ξένους και είναι αυτοί οι μόνοι κερδισμένοι".

Πρόσθεσε, ότι το ΚΚΕ θα ζητήσει να φύγουν οι αστυνομικές δυνάμεις και να σταματήσει ο αποκλεισμός. "Δεν είσαστε εχθροί του έθνους, όπως λέει η κυβέρνηση. Είσαστε οι μόνοι ικανοί να υπερασπιστείτε τα συμφέροντά σας. Και ξέρουμε ότι θέλετε να τα υπερασπιστείτε με ειρηνικά μέσα. Αλλοι θέλουν το αιματοκύλισμα, για να δώσουν νέα δικαιώματα στην καναδική εταιρία. Την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση κι εμείς θα ζητήσουμε να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες στην ουσία προστατεύουν τα συμφέροντα της πολυεθνικής. Η εταιρία δεν έχει δικαίωμα να μετατρέπει σε μια τεράστια φυλακή τα χωριά σας. Εσάς θέλουν να φυλακίσουν και να φιμώσουν. Θέλουν να σας τρομοκρατήσουν".

Τέλος, τόνισε ότι "υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γίνει η Ελλάδα ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Το θέμα της τρομοκρατίας δεν αφορά μόνο την περιοχή. Ξεπουλάνε παραλίες, δάση με τον καινούριο νόμο. Για μας η Ελλάδα είναι ένας χώρος αποφασιστικής και δημοκρατικής δράσης του λαού της. Και τη δημοκρατία θα τη διεκδικήσουμε μαζί με το ψωμί, μαζί με την υγεία".Σε δηλώσεις της προς τα ΜΜΕ στο καφενείο του χωριού, παρόντων πάντα και των κατοίκων που "πολιορκούσαν" σε κάθε βήμα την αντιπροσωπεία, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι στην Ολυμπιάδα "κρίνεται η δημοκρατική και κοινωνική ευαισθησία του κάθε κόμματος, του κάθε φορέα, του κάθε εργαζόμενου προσωπικά και βεβαίως η κυβέρνηση". Είπε ότι "εκχωρείται το δικαίωμα στην καναδική εταιρία να αποφασίζει και να διατάζει και να λέει ότι οι κάτοικοι, που με ιδρώτα και αίμα έκαναν αυτή την περιοχή όπως είναι, είναι εχθροί της και μπορούν να τους συμπεριφέρονται σαν μαφιόζους".

"Εχουμε υπόψη μας - υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - ότι η κυβέρνηση, από κοινού με την πολυεθνική έχει εκπονήσει προ πολλού ένα σχέδιο κατάπνιξης του κινήματος που αναπτύχθηκε στην περιοχή και ίσως αδιαφορεί αν υπάρξουν και θύματα. Την ενδιαφέρει πάνω απ' όλα να μεταφέρει τις ευθύνες στο λαό και να κρύψει το έγκλημα που έχει συντελεστεί. Η κυβέρνηση συνειδητά ακολουθεί αυτό το σχέδιο, γιατί με πρόσφατο νόμο στη Βουλή ξεπουλιούνται κι άλλες δασικές περιοχές στην Ελλάδα, λιμάνια. Γι' αυτό θέλει να μπει στο "νεκροταφείο" οποιαδήποτε περήφανη απάντηση του ελληνικού λαού. Γι' αυτό συγκεντρώνει δυνάμεις κατοχής εδώ".

Η Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε την εκτίμηση του ΚΚΕ στον αγώνα των κατοίκων τονίζοντας ότι "η συμπαράστασή μας είναι δεδομένη" και κάλεσε τα κόμματα και την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος να πάρουν θέση "για την γκετοποίηση των κατοίκων της περιοχής".

Ολόκληρα χωριά αγοράζει η TVX!

Φεύγοντας από την Ολυμπιάδα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πέρασε ανάμεσα από τα ΜΑΤ του μόνιμου μπλόκου, στη διασταύρωση που οδηγεί στα μεταλλεία και στο χωριό Βαρβάρα, δεύτερο και τελευταίο σταθμό της επίσκεψης.

Οι πρόεδροι της Ολυμπιάδας και της Βαρβάρας έδειξαν στην Αλ. Παπαρήγα τα μεταλλεία και τη διάταξη των αστυνομικών δυνάμεων, που δεν έκαναν καμία προσπάθεια να είναι διακριτικές και στη συνέχεια έγινε μια στάση στη διαδρομή, όπου η φύση της περιοχής είναι εκπληκτικής ομορφιάς. Εκεί, ο πρόεδρος της Βαρβάρας Γιώργος Τάκης ενημέρωσε την Αλ. Παπαρήγα για τη μεγάλη ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας του τόπου, που θα απειληθεί άμεσα σε περίπτωση που υλοποιηθεί η επένδυση.

"Θέλουμε ζωή"!

Η υποδοχή των κατοίκων της Βαρβάρας, ένα χωριό ακριβώς στη μέση ενός πυκνού δάσους, ήταν επίσης θερμή. Τα χειροκροτήματα έπεσαν πάλι "βροχή" - μαζί με την πραγματική βροχή - οι γυναίκες πρόσφεραν λουλούδια στην Γραμματέα του ΚΚΕ, ενώ τα παιδιά φώναζαν "Η τρομοκρατία δε θα περάσει" και "Δε θέλουμε χρυσό, θέλουμε ζωή".

Εκεί ο πρόεδρος της Βαρβάρας ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για το φυσικό πλούτο του χωριού και για τους δύο δασικούς και γεωργικούς συνεταιρισμούς που απασχολούν σχεδόν την πλειοψηφία των κατοίκων. Ομως και αυτό το χωριό, όπως και η ευρύτερη περιοχή, πωλείται ουσιαστικά στην εταιρία, αφού περιλαμβάνεται στα 314 τετραγωνικά χιλιόμετρα του εδάφους που παραχωρείται! Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος ανέφερε ότι το υπέδαφος της πλατείας και της εκκλησίας του χωριού είναι περιουσία της TVX! Η Αλ. Παπαρήγα είπε πως σε λίγο οι κάτοικοι θα πεταχτούν από τα σπίτια τους και η εταιρία θα λειτουργεί σαν κράτος εν κράτει. Επίσης η επιτροπή είπε πως υπάρχει και άλλος πλούτος στην περιοχή, όπως ουράνιο και τιτάνιο. Με τα 11 δισεκατομμύρια δραχμές που αγοράζει τη γη η εταιρία και με τη συνολική επένδυση να επιδοτείται στο 45% από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί συνολικό πλούτο αξίας πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δραχμές!

Αγώνας για το μέλλον

Ο πρόεδρος του χωριού ευχαρίστησε το ΚΚΕ γιατί "από την πρώτη στιγμή του αγώνα ήσασταν στο πλευρό μας και σηκώσατε όλο το βάρος που σηκώνει και ο λαός του Στρυμονικού κόλπου που διαμαρτύρεται ενάντια στην εγκατάσταση του εργοστασίου".

Μιλώντας στους κατοίκους της Βαρβάρας, η Αλ. Παπαρήγα υποσχέθηκε πως "όπως εσείς δε σκύβετε το κεφάλι και εμάς δε μας φοβίζει απολύτως τίποτα. Και μέσα και έξω από τη Βουλή θα παλέψουμε για τα δίκαια αιτήματά σας, θα ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο για το τι συμβαίνει εδώ".

Στη συνέχεια, ενημέρωσε και τους κατοίκους της Βαρβάρας για τις άμεσες ενέργειες του ΚΚΕ για το ζήτημα, ενώ τους ενημέρωσε και για τη γενικότερη πολιτική ξεπουλήματος του πλούτου της χώρας. Πρόσθεσε πως "αυτό που θα κάνουμε είναι το καθήκον μας, δε θα σας εγκαταλείψουμε", δήλωση που "πνίγηκε" στα χειροκροτήματα. Τέλος είπε, με αφορμή τη συγκινητική και μαχητική παρουσία των παιδιών του χωριού, ότι ο αγώνας γίνεται για το "τι Ελλάδα θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Δεν είναι μόνο το σήμερα. Αυτός ο αγώνας είναι γι' αυτά τα παιδιά. Για να τους παραδώσουμε την Ελλάδα του ανθρώπου που παλεύει για μια καλύτερη ζωή και όχι την Ελλάδα της πλουτοκρατίας".

Αυξάνεται το κύμα συμπαράστασης

Ενώ συνεχίζεται ο αστυνομικός αποκλεισμός των κατοίκων της Ολυμπιάδας, μεγαλώνει καθημερινά το κύμα καταδίκης της αυταρχικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, αλλά και συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων.

  • Η Κοινότητα Ορμύλιας Χαλκιδικής με ομόφωνο ψήφισμά της τάσσεται αλληλέγγυα στους κατοίκους που αγωνίζονται να αποτρέψουν την εγκατάσταση της μεταλλουργίας χρυσού και καταδικάζει τα μέτρα τρομοκράτησης και καταστολής που έχει πάρει η κυβέρνηση.
  • Τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους κατοίκους των Ολυμπιάδας - Βαρβάρας εκφράζουν με ανακοινώσεις τους τα Παραρτήματα Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ.
  • Η διοίκηση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων,καταδικάζει "τη νεκρανάσταση των χουντικών νόμων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την εφαρμογή τους ενάντια στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής που υπερασπίζονται τη γη τους από την αυθαίρετη καταστροφική μανία της καναδικής TVX". Καταδικάζει επίσης "κάθε αυταρχικό μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων".
  • Οι στρατιωτικοί αποκλεισμοί, οι χουντικοί νόμοι, οι δικαστικές διώξεις δεν μπορούν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων,καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την τρομοκρατία που προσπαθεί να επιβάλει.
Ελεγχοι στο νερό

Χτες η Νομαρχία Θεσσαλονίκης προχώρησε σε μια απρόσμενη κίνηση. Εστειλε συνεργία των υπηρεσιών υγιεινής για δειγματοληψία νερού. Πρόκειται για πολύμηνο αίτημα των κατοίκων της περιοχής που θέλουν να πείσουν πως ο υδροφόρος ορίζοντας είναι επιβαρυμένος με αρσενικό και η εγκατάσταση της μεταλλουργίας χρυσού θα επιφέρει την οριστική καταστροφή για τις κοινότητες του Στρυμονικού κόλπου και τον ίδιο.

Η Συντονιστική καταδικάζει τις προβοκάτσιες

Με αφορμή τις προχτεσινοβραδινές βομβιστικές επιθέσεις σε αυτοκίνητα του ΙΓΜΕ στην Αθήνα, στο όνομα δήθεν της συμπαράστασης στους αποκλεισμένους κατοίκους της Ολυμπιάδας, η Συντονιστική Επιτροπή των Κοινοτήτων του Στρυμονικού, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: "Τέτοιου είδους προβοκατόρικες ενέργειες όχι μόνο δεν αποτελούν συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα μας, αλλά επιχειρούν να τον υπονομεύσουν, δίνοντας τροφή στην ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών. Ο χρόνος που εκδηλώθηκε η βομβιστική ενέργεια και ο στόχος που αφορούσε, αποτελούν πλήγμα κατά της δυνατότητας πολιτικής λύσης στο πρόβλημα χωροθέτησης της μεταλλουργίας χρυσού, αφού όπως είναι γνωστό η μελέτη του ΙΓΜΕ πιθανόν να δίνει τη διέξοδο για πολιτική λύση.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο καλούνται επιτέλους να κατανοήσουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να κατατεθεί η μελέτη του ΙΓΜΕ τώρα".

Καταλήγοντας η Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από την περιοχή και στην εξασφάλιση της κοινωνική ηρεμίας. Επίσης καλεί τους κατοίκους του Στρυμονικού να περιφρουρήσουν την κινητοποίησή τους από τη δράση προβοκατόρικων στοιχείων που πιθανόν θα εμφανιστούν.

Η

Η Αλέκα Παπαρήγα συζητά με τη Συντονιστική Επιτροπή στην Ολυμπιάδα

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Κοινοτικό Κατάστημα της Βαρβάρας

Ούτε τους κατοίκους της Βαρβάρας εμπόδισε η βροχή να ακούσουν την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ δηλώνει στους κατοίκους της Ολυμπιάδας η Αλέκα Παπαρήγα

Παρά την καταρρακτώδη βροχή οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας παρέμειναν συγκεντρωμένοι έξω από το κοινοτικό κατάστημα

Συγκινητική η υποδοχή των κατοίκων της Βαρβάρας στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Ρεπορτάζ: Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Ρεπορτάζ:

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

Φωτογραφίες:

Βαγγέλης ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ