ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ η ελληνική οικονομία

Από το "μικροσκόπιο" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) περνά την ερχόμενη βδομάδα η ελληνική οικονομία. Κλιμάκιο του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού καταφτάνει στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να ενημερωθεί κατά τις συναντήσεις που θα έχει με στελέχη των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδας και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, για τα μέτρα που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός του 1998, καθώς και για την πορεία και τις προοπτικές των διαφόρων οικονομικών μεγεθών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αποσταλεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ερωτηματολόγιο που περιλαμβάνει 30 περίπου ερωτήσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό του '98, τις αυξήσεις στους μισθούς του δημοσίου, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τις προσλήψεις, την πορεία και τα αποτελέσματα του "κοινωνικού διαλόγου" για την κοινωνική ασφάλιση και την αγορά εργασίας, καθώς επίσης τις επιπτώσεις που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία η πρόσφατη νομισματική κρίση.

Τα συμπεράσματα από τον παραπάνω έλεγχο θα συμπεριληφθούν στην ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το ερχόμενο καλοκαίρι.

ΦΑΡΜΑΚΑ
Σήμερα το νέο δελτίο τιμών

Σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα το νέο δελτίο τιμών για 800 περίπου φάρμακα, που εκκρεμούσαν εδώ και ένα χρόνο περίπου ενόψει της ανακοστολόγησης, καθώς και οι νέες λιανικές τιμές - μειωμένες κατά 9,4% - για τα 6.000 κυκλοφορούντα φάρμακα που προέκυψαν μετά την τελευταία κατάργηση από τη λιανική τιμή του φαρμάκου των εισφορών υπέρ του ΕΟΦ και των ασφαλιστικών ταμείων των υγειονομικών και των εργαζομένων στο χώρο του φαρμάκου. Σχετικές ανακοινώσεις, για τις νέες τιμές στα νέα και τα ανακοστολογηθέντα φάρμακα, έκανε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης,ο οποίος, δίνοντας στη δημοσιότητα την αγορανομική διάταξη, υποστήριξε πως με την ανακοστολόγηση "κλείνει τα παράθυρα στην υποκατάσταση φαρμάκων με άλλα ίδιας θεραπευτικής αξίας αλλά κατά πολύ ακριβότερα".

Μπορεί, σύμφωνα με τη διάταξη, να μπαίνουν κάποιοι φραγμοί στην υποκατάσταση φαρμάκων με άλλα με νέα μορφή, που αφορούν την ίδια οδό χορήγησης. Ομως, στην πραγματικότητα η διάταξη αυτή αφήνει στο απυρόβλητο την υποκατάσταση με άλλες φαρμακοτεχνικές μορφές, εκεί δηλαδή, που, όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες τα πράγματα, υπάρχουν και οι μεγάλες διαφορές τιμών. Οπως υπογράμμισε μιλώντας στο "Ρ" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Φαρμακευτικά και Συναφή Επαγγέλματα, Π. Μπότσης,"ό,τι βαρύγδουπες δηλώσεις ή αγορανομικές διατάξεις περί "φραγμού στην ασυδοσία των πολυεθνικών" κι αν κάνει η κυβέρνηση διά των αρμοδίων υπουργών της, στην ουσία είναι μόνο για κατανάλωση". Κι αυτό, όπως εξηγεί ο ίδιος, γιατί οι πολυεθνικές που κάνουν κουμάντο στην παραγωγή και διακίνηση φαρμάκου, με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, που κρατάει κλειστή την κρατική φαρμακοβιομηχανία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει φραγμό στα σχέδιά τους, έχουν τους τρόπους να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους κάνοντάς τα νομοθεσία της ΕΕ.

Σ' αυτό εξυπηρετεί και η Επιτροπή Εγκρισης Τιμών Φαρμάκων που εδρεύει στο Λονδίνο και ολόκληρη η ευρωπαϊκή νομοθεσία, που η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι είναι πάνω από την εθνική. Εξάλλου, όσο παραμένουν στο απυρόβλητο τα στοιχεία του κόστους, που φέρνουν τα μεγάλα κέρδη, τέτοιου είδους αγορανομικές διατάξεις είναι για τα μάτια του κόσμου και ολόκληρη η θεωρία της "εξοικονόμησης" χρημάτων από την ανατιμολόγηση μόνο βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα μπορεί να έχει.

ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ : "Οι τράπεζες στην Ελλάδα", είναι ο τίτλος της ενδιαφέρουσας έκδοσης που κυκλοφόρησε και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Στην ενδιαφέρουσα αυτή έκδοση περιλαμβάνονται τα βασικά οικονομικά μεγέθη των ελληνικών τραπεζών (καταθέσεις, προμήθειες, χορηγήσεις, κέρδη, λειτουργικά έξοδα, αριθμός υποκαταστημάτων, απασχολούμενο προσωπικό κλπ.), όπως αυτά έχουν καταχωρηθεί στους ισολογισμούς του 1995 και 1996. Στην ίδια έκδοση περιλαμβάνονται και στοιχεία από τους συνοπτικούς ισολογισμούς των ξένων τραπεζών, στους οποίους, όμως, δεν περιλαμβάνονται και στοιχεία για τα κέρδη τους, εννοείται με την άδεια της ελληνικής κυβέρνησης. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι τα μεικτά κέρδη των ελληνικών τραπεζών το 1996, συγκριτικά με το 1995, αυξήθηκαν κατά 180 δισ. δραχμές ή 22,54% και έφτασαν το αστρονομικό ποσό των 980,2 δισ. δραχμών, από 800 δισ. δραχμές το 1995.

ΕΥΡΩ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: "ΕΥΡΩ και Επιχειρήσεις - αναλυτικός οδηγός προετοιμασίας", είναι ο τίτλος κοινής εκδήλωσης που οργανώνουν ο ΣΕΒ με την τράπεζα "Eurobank" και την "Association for The Monetary Union of Europe". Η εκδήλωση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 8 Δεκέμβρη 1997 στα γραφεία του ΣΕΒ (Ξενοφώντος 5, ΑΘήνα).

ΤΣΙΜΕΝΤΑ: Αύξηση κερδών κατά 46,5% παρουσίασε η "ΑΓΕΤ Ηρακλής" το εννιάμηνο του 1997 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 1996, ενώ κέρδη ύψους 464 εκατ. δρχ. έναντι ζημιάς 4.035 δρχ. παρουσίασαν το ίδιο διάστημα και τα Τσιμέντα Χαλκίδας, ανεβάζοντας έτσι τα συνολικά κέρδη του ομίλου "ΑΓΕΤ Ηρακλής" σε 13 δισ. δρχ. έναντι 10 δισ. δρχ. πέρσι, δηλαδή αύξηση 29,6%. Οι πωλήσεις του ομίλου παρουσίασαν αύξηση κατά 34%, ενώ της ΑΓΕΤ και των Τσιμέντων Χαλκίδας κατά 10,6% και 19,7% αντίστοιχα. Την ανοδική πορεία στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών του ομίλου επηρέασαν θετικά η αύξηση της ζήτησης τσιμέντου στην εγχώρια αγορά, το ισχυρό δολάριο στις εξαγωγές καθώς και η μείωση του λειτουργικού κόστους.

ΚΑΥΣΙΜΑ: Αμετάβλητες στα επίπεδα της προηγούμενης βδομάδας παραμένουν από σήμερα μέχρι την επόμενη Τετάρτη οι τιμές των βενζινών, όπως ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ), ενώ κατά 1,20 δρχ. το λίτρο μειώνεται η τιμή του πετρελαίου κίνησης και κατά 1,60 δρχ. του πετρελαίου θέρμανσης. Ετσι, όπως ανακοίωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται γι' αυτή τη βδομάδα στις 95,20 δρχ. το λίτρο.

Κίνητρα για αποσύρσεις μεταχειρισμένων ΙΧ;

Η κυβέρνηση δε διέψευσε την ύπαρξη σχετικού σχεδίου νόμου, που είδε το φως της δημοσιότητας

Τη διατήρηση στα ίδια περίπου με σήμερα επίπεδα, της φορολογικής επιβάρυνσης των αγοραζόμενων αυτοκινήτων και μέτρα - αν και όχι συγκεκριμένα- για την απόσυρση των παλιών αυτοκινήτων, προβλέπει το σχέδιο νόμου για το φορολογικό καθεστώς των αυτοκινήτων που επεξεργάστηκαν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών. Το σχέδιο νόμου δημοσιεύτηκε χτες σε δύο εφημερίδες, χωρίς να διαψευστεί από τα αρμόδια υπουργεία.

Ειδικότερα προβλέπεται η αντικατάσταση του ειδικού φόρου με το ειδικό τέλος ταξινόμησης, το οποίο θα επιβάλλεται σε τέσσερις κατηγορίες αυτοκινήτων.

Στα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας από το 1996, όπου το τέλος ταξινόμησης κυμαίνεται από 25% της φορολογητέας αξίας μέχρι και 105% (από 2001 κ.ε και άνω). Στα αυτοκίνητα τεχνολογίας 1992 - 1996 το τέλος ταξινόμησης κυμαίνεται από 37% μέχρι 172%. Στα αυτοκίνητα τεχνολογίας μεταξύ 1988 - 1992 το τέλος κυμαίνεται μεταξύ 61% - 417%. Τέλος, στην τέταρτη κατηγορία περιλαμβάνονται τα αυτοκίνητα συμβατικής τεχνολογίας και επιβάλλεται τέλος 93% - 431%.

Για τις αποσύρσεις που θα ξεκινήσουν το 1998 μέχρι και το 2004, θα δίνεται στον ιδιώτη που θα αποσύρει το αυτοκίνητό του "τίτλος πληρωμής" απ' το δημόσιο που, ανάλογα με τον κυβισμό του αποσυρόμενου αυτοκινήτου, θα κυμαίνεται από 300.000 μέχρι 800.000 δραχμές και θα συμψηφίζεται στην αγορά νέου αυτοκινήτου, ή για την αποπληρωμή οποιασδήποτε οφειλής προς το δημόσιο.

ΣΩΜΑ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Εξασφάλισε 300 εκατ. από την ΕΕ

Χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. δραχμών εξασφάλισε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την προμήθεια εξοπλισμού. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η οριστικοποίηση της χρηματοδότησης έγινε σε πρόσφατη συνάντηση εργασίας του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Γ. Κανελλόπουλου στις Βρυξέλλες στην έδρα της UCLAF.

Οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση άρχισαν ήδη και θα ολοκληρωθούν μέσα στο 1998. Αφορά στην αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού (υπολογιστών), υπηρεσιακών αυτοκινήτων και μέσων σύγχρονης τηλεπικοινωνίας των υπηρεσιών μεταξύ τους. Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε η χρηματοδοτική υποστήριξη της επαγγελματικής κατάρτισης και της εξειδίκευσης των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ στα αντικείμενα των διαρθρωτικών ταμείων της Κοινότητας, τα οποία χρηματοδοτούν έργα και προγράμματα στη χώρα μας.

Και νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων

Δημοπρασία πώλησης εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, υπό μορφή άυλων τίτλων τρίμηνης, εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας, με ημερομηνία έκδοσης 10 Δεκέμβρη 1997, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 8 Δεκέμβρη στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών, τα προς διάθεση ποσά ορίζονται σε:

  • 60 δισ. δρχ. για τα έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας.
  • 60 δισ. δρχ. για τα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας.
  • 200 δισ. δρχ. για τα ετήσιας διάρκειας.

Τα έντοκα γραμμάτια θα διατεθούν με τη διαδικασία της δημοπρασίας ανταγωνιστικών προσφορών, ενώ γίνονται δεκτές προσφορές ονομαστικής αξίας πολλαπλάσιας του 1 εκατ. δρχ. και όχι μικρότερες των 100 εκατ. δρχ. Η προμήθεια που θα δοθεί στις τράπεζες θα είναι η ίδια για τα τρίμηνης, εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας έντοκα γραμμάτια, δηλαδή 0,45% και ισχύει τόσο για το χαρτοφυλάκιο, όσο και για τη διάθεση στους επενδυτές.

  • Δημοπρασία αποδοχής καταθέσεων διάρκειας 7 ημερών με σταθερό επιτόκιο 13,75%, διενήργησε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας. Κατά τη χτεσινή δημοπρασία έγιναν δεκτές καταθέσεις συνολικού ποσού 100 δισ. δρχ., ενώ οι επιμέρους προσφορές των τραπεζών ικανοποιήθηκαν αναλογικά σε ποσοστό 36,55%.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ