Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Σήμερα το νέο δελτίο τιμών

Σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα το νέο δελτίο τιμών για 800 περίπου φάρμακα, που εκκρεμούσαν εδώ και ένα χρόνο περίπου ενόψει της ανακοστολόγησης, καθώς και οι νέες λιανικές τιμές - μειωμένες κατά 9,4% - για τα 6.000 κυκλοφορούντα φάρμακα που προέκυψαν μετά την τελευταία κατάργηση από τη λιανική τιμή του φαρμάκου των εισφορών υπέρ του ΕΟΦ και των ασφαλιστικών ταμείων των υγειονομικών και των εργαζομένων στο χώρο του φαρμάκου. Σχετικές ανακοινώσεις, για τις νέες τιμές στα νέα και τα ανακοστολογηθέντα φάρμακα, έκανε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης,ο οποίος, δίνοντας στη δημοσιότητα την αγορανομική διάταξη, υποστήριξε πως με την ανακοστολόγηση "κλείνει τα παράθυρα στην υποκατάσταση φαρμάκων με άλλα ίδιας θεραπευτικής αξίας αλλά κατά πολύ ακριβότερα".

Μπορεί, σύμφωνα με τη διάταξη, να μπαίνουν κάποιοι φραγμοί στην υποκατάσταση φαρμάκων με άλλα με νέα μορφή, που αφορούν την ίδια οδό χορήγησης. Ομως, στην πραγματικότητα η διάταξη αυτή αφήνει στο απυρόβλητο την υποκατάσταση με άλλες φαρμακοτεχνικές μορφές, εκεί δηλαδή, που, όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες τα πράγματα, υπάρχουν και οι μεγάλες διαφορές τιμών. Οπως υπογράμμισε μιλώντας στο "Ρ" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Φαρμακευτικά και Συναφή Επαγγέλματα, Π. Μπότσης,"ό,τι βαρύγδουπες δηλώσεις ή αγορανομικές διατάξεις περί "φραγμού στην ασυδοσία των πολυεθνικών" κι αν κάνει η κυβέρνηση διά των αρμοδίων υπουργών της, στην ουσία είναι μόνο για κατανάλωση". Κι αυτό, όπως εξηγεί ο ίδιος, γιατί οι πολυεθνικές που κάνουν κουμάντο στην παραγωγή και διακίνηση φαρμάκου, με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, που κρατάει κλειστή την κρατική φαρμακοβιομηχανία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει φραγμό στα σχέδιά τους, έχουν τους τρόπους να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους κάνοντάς τα νομοθεσία της ΕΕ.

Σ' αυτό εξυπηρετεί και η Επιτροπή Εγκρισης Τιμών Φαρμάκων που εδρεύει στο Λονδίνο και ολόκληρη η ευρωπαϊκή νομοθεσία, που η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι είναι πάνω από την εθνική. Εξάλλου, όσο παραμένουν στο απυρόβλητο τα στοιχεία του κόστους, που φέρνουν τα μεγάλα κέρδη, τέτοιου είδους αγορανομικές διατάξεις είναι για τα μάτια του κόσμου και ολόκληρη η θεωρία της "εξοικονόμησης" χρημάτων από την ανατιμολόγηση μόνο βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα μπορεί να έχει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ