ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαθητικές διαδηλώσεις σήμερα

Στην Αθήνα, στις 8μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, στα Γιάννενα στις 12: 30μ.μ. και στην Αρτα την ίδια ώρα

Μαθητικές διαδηλώσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης σήμερα σε Αθήνα, Γιάννενα και Αρτα. Στην Αθήνα οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων, με απόφαση του Συντονιστικού τους θα συγκεντρωθούν στις 8 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Στα Γιάννενα οι μαθητές, με απόφαση του Συντονιστικού Μαθητών της πόλης, θα συγκεντρωθούν στις 12.30 μ.μ. στη Δόμπολη και στη συνέχεια θα πορευτούν προς τη Νομαρχία Ιωαννίνων, όπου και θα καταθέσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, ενώ στην Αρτα οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και πορεία προς τη Νομαρχία στις 12.30 μ.μ. Το Συντονιστικό Μαθητών Λυκείων Ιωαννίνων αποτελείται από τα 15μελή του 1ου, 3ου Λυκείου Ιωαννίνων και του Λύκειου της Ελεούσας, καθώς και τα πενταμελή του Πολυκλαδικού λυκείου, του 1ου ΤΕΛ, του 3ου ΤΕΛ, του Λυκείου "Ζωσιμαίας" και του Κλασικού.

Οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων Αθήνας, με ανακοίνωση του Συντονιστικού τους, καλούν όλους τους νέους που σπουδάζουν και δουλεύουν να συμμετέχουν μαζικά στη σημερινή κινητοποίηση και να απαιτήσουν την κατάργηση και τη μη εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου που θίγει ιδιαίτερα τη νυχτερινή εκπαίδευση, αφού υποβαθμίζει και υπονομεύει την ύπαρξη των νυχτερινών σχολείων.

Μάλιστα στην ανακοίνωση του Συντονιστικού Μαθητών νυχτερινών σχολείων τονίζεται ότι η κατάσταση πάει απ' το κακό στο χειρότερο, αφού "η ανεργία αυξάνεται μαζί με την εκμετάλλευση στους χώρους εργασίας μας", ενώ "το δικαίωμά μας στη μόρφωση με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης αφαιρείται και όλα αυτά επιβεβαιώνονται με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού". "Ενας προϋπολογισμός - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - της ανεργίας, των χαμηλών μισθών, της ανύπαρκτης κοινωνικής ασφάλισης, της κατάργησης του 8ωρου και της αμορφωσιάς, αφού οι πόρτες της εκπαίδευσης κλείνουν για μας τους νέους εργαζόμενους με τη συστηματική μεθόδευση της κατάργησης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης".

Οι μαθητές παλεύουν και διεκδικούν την απόσυρση και μη εφαρμογή του νόμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Επίσης, απαιτούν 15% για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, άμεση κάλυψη των αναγκών σε αίθουσες και εργαστήρια, στήριξη και επέκταση του θεσμού της νυχτερινής εκπαίδευσης, 6ωρο με αποδοχές 8ωρου, πτυχία με αντίκρισμα στην παραγωγή, κοινωνική ασφάλιση για όλους, μέτρα ενάντια στην ανεργία. Επίσης, δηλώνουν την αντίθεσή τους στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και στην ιδιωτική εκπαίδευση.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Δήλωσαν την αντίθεσή τους

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και για συμπαράσταση στους δύο καθηγητές απεργούς πείνας, που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση

Με συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στο υπουργείο Παιδείας και στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα, στο πλαίσιο της 3ωρης στάσης εργασίας του κλάδου, οι καθηγητές δήλωσαν χτες την αντίθεσή τους στον αντιεκπαιδευτικό νόμο και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους δύο καθηγητές στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιούν απεργία πείνας εδώ και 55 μέρες ενάντια στις νέες ρυθμίσεις στην παιδεία.Η χτεσινή κινητοποίηση συμπαράστασης στους δύο καθηγητές, Ελένη Παληοτζήκα και Δημήτρη Κούγκα,που πραγματοποιούν απεργία πείνας, πήρε χαρακτήρα αντίστασης στον αντιεκπαιδευτικό νόμο, στον προϋπολογισμό με τις καθηλωμένες δαπάνες για την εκπαίδευση και τη μονόπλευρη λιτότητα σε βάρος των μισθωτών.

"Κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου - Αγώνας για δημόσια δωρεάν παιδεία - 15% για την παιδεία", έγραφε το πανό στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας, ενώ οι καθηγητές με τα συνθήματά τους απαιτούσαν την οριστική κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου και την ανατροπή με αγώνες της αντιλαϊκής πολιτικής. Τη συμπαράστασή τους στους απεργούς πείνας καθηγητές, που δίνουν ένα προσωπικό αγώνα για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις, εξέφρασαν με ψηφίσματά τους η Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών και η Πανελλήνια Επιτροπή Αναπληρωτών, ενώ και μέσα από τη συγκέντρωση η ΟΛΜΕ κάλεσε τους δύο απεργούς πείνας να ενισχύσουν τις γραμμές του συλλογικού αγώνα.

Στη Θεσσαλονίκη,καθηγητές, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και πορεύτηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον προσωπικό αγώνα των δύο απεργών πείνας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι 5 ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Ειδικευόμενων Γιατρών και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Εστιών και Ιστορικού Αρχαιολογικού. Ο Σύλλογος Ειδικευμένων Γιατρών στο ψήφισμα συμπαράστασης προς τους δύο απεργούς πείνας επισημαίνει: "Θεωρούμε ότι ο αγώνας των δύο απεργών πείνας ενάντια στο νόμο Αρσένη, με την κατάργηση της επετηρίδας και την απαξίωση των πτυχίων και την καθιέρωση συνεχών εξετάσεων από το σχολείο μέχρι την ανεργία, αγώνας, που όσο και αν φαίνεται μοναχικός και αδιέξοδος με την ακραία μορφή που επέλεξαν, συγκινεί και αγγίζει όχι βέβαια τους κυβερνώντες αλλά τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς και εμάς τους ειδικευόμενους γιατρούς".

Σε κρίσιμη κατάσταση

Οι δύο απεργοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική του Νοσοκομείου "Γεώργιος Παπανικολάου", στη Θεσσαλονίκη, εμφανίζοντας ηλεκτρολυτικές διαταραχές, υπογλυκαιμία, αιματουρία, υπόταση, έντονη μυική αδυναμία και καταβολή λόγω ασιτίας. Οι δύο αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν αυτόν το αγώνα ζωής στις 10 Οκτώβρη, ζητώντας από την κυβέρνηση, η οποία κωφεύει απέναντι στον αγώνα, να διατηρήσει το θεσμό της επετηρίδας, να καταργήσει άμεσα τον αντιεκπαιδευτικό νόμο Αρσένη και να διατηρηθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης.

ΑΡΤΑ
Αυταρχισμός στο όνομα ... της δημοκρατίας

Καταγγελία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αρτας της ΚΝΕ

Αντιμέτωποι με τον αστυνομικό αυταρχισμό βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας δύο μέλη του Γραφείου Περιοχής της ΚΝΕ στην Αρτα, όταν διαμαρτυρήθηκαν για την προκλητική στάση και το συνεχή έλεγχο σε λεωφορείο, που πραγματοποιούσε μία διαδρομή διάρκειας 50 λεπτών. "Πρόκληση σε βάρος των κομμουνιστών με στόχο την τρομοκράτηση του λαού, το τσάκισμα κάθε φωνής αντίστασης στην πολιτική κυβέρνησης - ολιγαρχίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Οπως καταγγέλλει το Νομαρχιακό Συμβούλιο της ΚΝΕ, το βράδυ της Δευτέρα 1 Δεκέμβρη, αστυνομικοί έκαναν έλεγχο διαβατηρίων σε Αλβανούς πολίτες στο λεωφορείο που έκανε το δρομολόγιο Γιάννενα - Αθήνα στη γέφυρα Καλογήρου. Τα μέλη του Γραφείου Περιοχής της ΚΝΕ Χ. Τσαντής και Δ. Παπατολίδης διαμαρτυρήθηκαν για την προκλητική στάση του και το συνεχή έλεγχο που πραγματοποιεί η αστυνομία (χαρακτηριστικά, σε διαδρομή 50 λεπτών έγινε δύο φορές έλεγχος), ο υπαστυνόμος που ήταν επικεφαλής αντέδρασε, "διατάζοντάς" τους να κατέβουν από το λεωφορείο, απειλώντας τους με σύλληψη για "ειρωνεία και προσβολή κατά αστυνομικού οργάνου", όπως είπε. Το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση του οδηγού του λεωφορείου και επιβατών, αναγκάζοντας τον αστυνομικό να αφήσει τα μέλη της ΚΝΕ. Οπως μάλιστα καταγγέλλει το ΝΣ της ΚΝΕ, ο εν λόγω αστυνομικός αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του, ενώ υποστήριξε ότι ο "έλεγχος στους πολίτες πρέπει να γίνεται και κάθε πέντε λεπτά γιατί είμαστε σε δημοκρατική χώρα" (!).

"Ετσι είναι. Τέτοια δημοκρατία στήνει το ΠΑΣΟΚ", τονίζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αρτας της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει: "Δημοκρατία που θρέφει το "αυγό του φιδιού" της Σένγκεν, της καταστολής, του περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθερίας του λαού και της νεολαίας. Αυτή η πολιτική που ταϊζει τα χουντογλέντια, τονίζεται, τον αυταρχισμό, τον τραμπουκισμό των οργάνων της τάξης, στοχεύει στην τρομοκράτηση των μελών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, στην καθυπόταξη του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος.

Οι κομμουνιστές δε φοβούνται την ολιγαρχία του πλούτου και το σύστημά τους. Μπαίνουν μπροστά στους αγώνες για να 'ρθει η ώρα που ο λαός και η νεολαία θα μιλήσει στη μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η πλουτοκρατία και οι υπηρέτες της, τη γλώσσα της λαϊκής ενότητας, του λαϊκού αγώνα", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΟΕ
Διήμερο για την πολυπολιτισμική κοινωνία

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, σε συνεργασία με τους Διδασκαλικούς Συλλόγους των Νομών Εβρου, Ξάνθης και Ροδόπης, διοργανώνει στις 5 και 6 Δεκέμβρη στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή διήμερο με θέμα: "Πολυπολιτισμική κοινωνία - η νέα πρόκληση για τον εκπαιδευτικό".

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, σκοπός του διήμερου, είναι η ανάδειξη και η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μειονοτική εκπαίδευση, στα πλαίσια της αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, της ενιαίας αντιμετώπισης και των ίσων ευκαιριών όλων των Ελληνοπαίδων.

Στους δρόμους πάλι σήμερα οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων, απαιτώντας κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου

Τον μεγαλοεπιχειρηματία Ε. Μυτιληναίο επέλεξαν στη χτεσινή ειδική συνέλευση οι εκτός του δημοσίου μέτοχοι του ΟΤΕ, οι οποίοι, ήδη, κατέχουν το 20% των μετοχών του Οργανισμού. Για τη θέση του αναπληρωτή του, επιλέχτηκε ο Χρ. Σπανός, γενικός διευθυντής της "Ερμής", επιχείρησης διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ε. Μυτιληναίος πρόκειται να πάρει τη θέση του Σ. Αυγερινού. Μετά την εκλογή και του δεύτερου εκπροσώπου των μετόχων στο ΔΣ του ΟΤΕ, είναι φανερό ότι ενισχύονται και σε επίπεδο λήψης αποφάσεων τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Συνέλευση συνταξιούχων Ν. Ιωνίας

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και Πέριξ πραγματοποιεί το Σάββατο 6 Δεκέμβρη και ώρα 9.30 πμ, στον κινηματοθέατρο "ΑΣΤΕΡΑ", τη γενική συνέλευση των μελών του προκειμένου:

  • Να γίνει απολογισμός του έργου του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου.
  • Να διαβαστεί η ταμειακή έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
  • Να γίνει η εκλογή της εφορευτικής επιτροπής για τη διενέργεια αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Να παραμείνουν στα ΕΛΤΑ οι 500 υπάλληλοι

Να μην απομακρυνθούν από τα ΕΛΤΑ οι 500 εργαζόμενοι που καλύπτουν πραγματικές και πάγιες ανάγκες του Οργανισμού, ζητάει, με Επίκαιρη Ερώτηση από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης.

Οπως επισημαίνει ο βουλευτής, οι εργαζόμενοι - που είχαν κατέβει σε απεργιακές κινητοποιήσεις - επαναπροσλήφθηκαν με δικαστικές αποφάσεις και εργάζονται σε κενές οργανικές θέσεις του ταχυδρομείου και μάλιστα σε υπηρεσίες αιχμής. Τέλος, σημειώνει ότι η περίπτωση αυτή αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα της απαράδεκτης πολιτικής, που ακολουθούν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις στον τομέα των προσλήψεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ