ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Επιτυχίες της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας"

Σημαντική άνοδος στις πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε Καρδίτσα, Φωκίδα και Πειραιά

Σε άνοδο της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" σε ψήφους και ποσοστά στις εκλογές για τα νέα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΛΜΕ μεταφράζεται η συνεπής στάση της παράταξης και οι θέσεις της για την παιδεία και τον εκπαιδευτικό. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η επιτυχία της ΔΕΕ στις πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης και στις ΕΛΜΕ Φωκίδας, Καρδίτσας και Πειραιά.

Σημαντική άνοδο σημείωσε η ΔΕΕ στις εκλογές των πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας 132 ψήφους περισσότερους από πέρσι (είχε 308). Σημαντική πτώση παρουσίασαν η ΠΑΣΚΕ, χάνοντας 263 ψήφους (από 1283 σε 1020), η "Αγωνιστική Συνεργασία" που έχασε 87 ψήφους (από 893 στους 806), η ΔΑΚΕ, χάνοντας 46 ψήφους (από 626 στους 571), ενώ μικρή αύξηση σε ψήφους σημείωσαν οι "Παρεμβάσεις" (από 108 πέρσι σε 163 ψήφους). Στα ίδια ποσοστά με πέρσι κυμάνθηκαν τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια. Η ΔΕΕ αναδείχτηκε σεπρώτη δύναμη στην Α και στη Β ΕΛΜΕ (ήταν 4η). Αναλυτικά τα αποτελέσματα στη Θεσσαλονίκη είναι:

Α ΕΛΜΕ: ΔΕΕ: 103 ψήφους (3 έδρες), "Αγωνιστική Συνεργασία": 94 ψήφους(2 έδρες), ΠΑΣΚΕ: 88 (2 έδρες), ΔΑΚΕ: 87 (2 έδρες), "Παρεμβάσεις" 10 ψήφους.

Β ΕΛΜΕ: ΔΕΕ: 241 (3 έδρες), ΔΑΚΕ: 193 (2 έδρες), "Αγωνιστική Συνεργασία": 136 (1 έδρα), ΠΑΣΚΕ: 63 (1 έδρα), "Παρεμβάσεις": 17 ψήφους.

Γ ΕΛΜΕ: ΔΕΕ: 56 (1 έδρα), ΠΑΣΚΕ: 232 (3 έδρες), "Αγωνιστική Συνεργασία": 164 (2 έδρες), ΔΑΚΕ: 96 (1 έδρα), "Παρεμβάσεις": 59 ψήφους.

Δ ΕΛΜΕ: ΔΕΕ: 124 (2 έδρες), ΠΑΣΚΕ: 216 (3 έδρες), ΔΑΚΕ: 98 ψήφους (1 έδρα), "Αγωνιστική Συνεργασία": 94 (1 έδρα), Λοιπές παρατάξεις 10 ψήφους.

Ε ΕΛΜΕ: ΔΕΕ: 88 (1 έδρα), "Αγωνιστική Συνεργασία": 378 (3 έδρες), ΠΑΣΚΕ: 243 (2 έδρες), ΔΑΚΕ: 97 (1 έδρα), "Παρεμβάσεις": 77 ψήφους.

  • Πρώτη σε ψήφους αναδείχτηκε η ΔΕΕ στην ΕΛΜΕ Καρδίτσας, συγκεντρώνοντας 162 ψήφους και 3 έδρες (πέρσι είχε 140 και 3). Η ΠΑΣΚ πήρε 150 ψήφους και 3 έδρες, (όσο και πέρσι) η ΔΑΚΕ 139 ψήφους και 3 (είχε 138 και 2), η ΑΣΕ(ΣΥΝ) 52 ψήφους και έχασε τη μία έδρα της (είχε 80 και 1) και η Αγωνιστική Παρέμβαση πήρε 13 ψήφους. Στις εκλογές ψήφισαν 527 καθηγητές και υπήρξαν 11"λευκά" ψηφοδέλτια.
  • Και στην ΕΛΜΕ Φωκίδας,η ΔΕΕ αναδείχτηκε πρώτη σε ψήφους και ποσοστά. Συγκέντρωσε 40 ψήφους (26,5%) και διατήρησε τις δύο έδρες της. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα έχουν ως εξής: ΠΑΣΚΕ 35 ψήφοι (23.1%) - 2 έδρες, ΔΑΚΕ 22 (14.5%) - 1 έδρα, ΠΟΛ. ΑΝ. 15 (9.9%), ΣΥΝ 3 ψήφοι (1.98%) και "Αναπληρωτές" 36 ψήφοι (23.8%) - 2 έδρες. Από τους 200 εγγεγραμμένους, ψήφισαν 161 (περισσότεροι από πέρσι) ενώ υπήρξαν 10 "λευκά" και άκυρα ψηφοδέλτια.
  • Στην ΕΛΜΕ Πειραιά όπου ψήφισαν 971 εκπαιδευτικοί, η ΔΕΕ πήρε 236 ψήφους και 2 έδρες στο νέο ΔΣ. Τα άλλα αποτελέσματα έχουν ως εξής: ΔΑΚΕ 260 ψήφοι (2 έδρες), ΠΑΣΚ 197 (2 έδρες), "Συνεργασία" 114 (1 έδρα), "Παρεμβάσεις" 97 και "Αναπληρωτές" 54 ψήφους.
6Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Αγανάκτησαν περιμένοντας

Γονείς και μαθητές έκλεισαν για μισή ώρα τη λεωφόρο Βυζαντίου, απαιτώντας να ανεγερθεί επιτέλους το κτίριο για να στεγαστεί το σχολείο

Με το μόνο τρόπο που φέρνει αποτελέσματα, τον αγώνα, δηλώνουν αποφασισμένοι να απαντήσουν μαθητές και γονείς του Δήμου Ν. Ιωνίας σε εκείνους που στερούν το δικαίωμα στα παιδιά να αποκτήσουν σχολείο. Η αρχή έγινε χτες το πρωί, όταν για μισή ώρα περίπου απέκλεισαν το δρόμο μπροστά στο χώρο που έχει επιλεχτεί για να χτιστεί το 6ο Γυμνάσιο - Λύκειο Ν. Ιωνίας, διεκδικώντας να ολοκληρωθεί η ανέγερσή του.

Στη διασταύρωση της οδού Εμμ. Παππά και της πολυσύχναστης νέας λεωφόρου Βυζαντίου,από όπου περνούν κάθε πρωί οι μαθητές για να πάνε σε σχολεία στην Αλσούπολη και σε άλλες περιοχές, έγινε συγκέντρωση με κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής (Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Ιωνίας, Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου, Δήμος Ν. Ιωνίας, Σύλλογοι Γονέων Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων Καλογρέζας και Αλσούπολης). Κάτοικοι και πολλοί μαθητές, με το πανό που έγραφε "20 χρόνια χωρίς σχολεία - τέρμα στην κοροϊδία", δήλωσαν αποφασισμένοι για αγώνα.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας απέδωσε το πρόβλημα σε έλλειψη πολιτικής βούλησης. Μιλώντας εκ μέρους της Ενωσης Γονέων Ν. Ιωνίας, η Μ. Λαδοπούλου τόνισε ότι η Ενωση θα βρίσκεται στο πλευρό των μαθητών στον αγώνα τους "μαζί με μια δημοτική αρχή που θα μπαίνει μπροστά στους αγώνες". Ο Δημοτικός Σύμβουλος Θ. Χαμαλίδης κάλεσε τους συγκεντρωμένους να βάλουν τέρμα στον εφησυχασμό, τονίζοντας ότι κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι τα προβλήματα λύνονται με συσκέψεις και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα, θυμίζοντας την ευθύνη της κυβέρνησης με τη γενικότερη αντιεκπαιδευτική πολιτική της. Μιλώντας στο "Ρ" τόνισε ότι η τωρινή δημοτική αρχή έχει δημιουργήσει αδιέξοδα, που καλεί τώρα τους δημότες να υπερνικήσουν, αναφερόμενος παράλληλα και στις ευθύνες της πολιτείας για την κατάσταση των σχολείων στη Ν. Ιωνία και τόνισε ότι οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές θα αποτελέσουν σημείο συσπείρωσης όσων αντιπαλεύουν την αντιεκπαιδευτική - αντιλαϊκή πολιτική.

Η ανέγερση του σχολείου είναι χρόνιο αίτημα των κατοίκων. Σήμερα, οι εργασίες έχουν "παγώσει" μετά από παρέμβαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να χτιστεί δίπλα στις κολόνες του "Αδριάνειου μνημείου".

"Στημένη" τρομοκρατία και καταστολή

Επεισόδια απειλήθηκαν χτες στη διάρκεια κινητοποίησης φοιτητών. Τη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων συμμοριών από την κυβέρνηση που στήνει προβοκάτσιες για να χτυπήσει τις κινητοποιήσεις, καταγγέλλουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας

Τα "στημένα" γεγονότα που εξελίχτηκαν στη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου και μετά από αυτήν, αλλά και την επίθεση της αστυνομίας κατά των φοιτητών, καταγγέλλουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, καλώντας σε ένταση των αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Στο ύψος της Ομόνοιας, "κάποιοι" από το τέλος της πορείας στην οποία είχαν εισχωρήσει, πέταξαν κροτίδες προς τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που ακολουθούσαν. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αφορμή για να επιτεθεί η αστυνομία, ρίχνοντας μάλιστα και δακρυγόνα. Προς στιγμή απειλήθηκε γενίκευση των επεισοδίων, ωστόσο η πορεία συνεχίστηκε κανονικά, μέχρι το υπουργείο Παιδείας. Μετά το τέλος της κινητοποίησης, οι συγκεκριμένοι κουκουλοφόροι, αφού έβαλαν φωτιά σε ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο κτίριο της Ακαδημίας, επιχείρησαν να στήσουν οδοφράγματα στη Σόλωνος μπροστά στη Νομική, ενώ επιτέθηκαν και σε φοιτητές μέσα στο κτίριο.

"Η τρομοκρατία και η καταστολή είναι η απάντηση που επιλέγει να δώσει η κυβέρνηση στο λαό και στη νεολαία, όταν κατεβαίνει στους δρόμους των αγώνων για να διεκδικήσει τα δικαιώματά της" τονίζουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας. Και επισημαίνουν: "Σε αυτή της την προσπάθεια χρησιμοποιεί την κλασική μέθοδο. Στήνει προβοκάτσιες για να δυσφημίσει και να χτυπήσει τις κινητοποιήσεις. Χρησιμοποιεί συγκεκριμένες συμμορίες, που τις είδαμε να δρουν τόσο κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης όσο και μετά. Οι συμμορίες αυτές, είναι οι ίδιες που προσπάθησαν (χωρίς επιτυχία) να προβοκάρουν το γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και σχετίζονται και με τα πρόσφατα γεγονότα στα γήπεδα. Είναι προφανές ότι επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός της κοινωνικής δυσαρέσκειας ιδιαίτερα της νεολαίας και η εκτόνωσή της.

Ταυτόχρονα, οι φοιτητές μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις, θα πρέπει να οργανώσουν ακόμα καλύτερα όχι μονάχα τους αγώνες τους, αλλά και την περιφρούρησή τους. Να απομονώσουν όχι μόνο τους συγκεκριμένους προβοκάτορες, αλλά και τη λογική των παρατάξεων που δίνουν "άσυλο" σε αυτές τις συμμορίες.

Οταν η κυβερνητική πολιτική συνεχίζει ακάθεκτη την επέλασή της στα δικαιώματα της νεολαίας, τότε η συνέχιση και η ένταση των αγώνων είναι μονόδρομος. Η τρομοκρατία και η καταστολή δεν είναι σε θέση να κάμψουν τους αγώνες μας. Οι φοιτητικοί αγώνες όχι μόνο δε θα μειωθούν, αλλά ακόμα παραπέρα, θα συναντηθούν με το εργατικό λαϊκό κίνημα στις 18 Δεκέμβρη στην απεργία των εργατών. Θα συναντηθούν με τους αγώνες των αγροτών και των κατοίκων του Στρυμονικού κόλπου. Θα προσανατολίσουν την πάλη τους στην αντιπαράθεση με την καρδιά της πολιτικής κυβέρνησης - ΣΕΒ - ΕΕ. Η απάντηση στην καταστολή είναι αγώνες διαρκείας και όχι εκτονώσεις. Η πρώτη μαζική απάντηση των φοιτητών και των μαθητών θα είναι οι κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει για τις 10 Δεκέμβρη μαθητικά συμβούλια, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα".

ΚΕΡΚΥΡΑ - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Οι μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Κέρκυρα πραγματοποιούν σήμερα στις 8.30 μμ εκδήλωση - συναυλία αφιερωμένη στο "Τσε".

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα πραγματοποιεί την Κυριακή στις 12 μ. στην Ηγουμενίτσα το ΝΣ της ΚΝΕ στα γραφεία της ΝΟ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι του ΝΣ της ΚΝΕ και της ΝΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ