ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προωθείται η υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της

Σε εφαρμογή τα σχέδια της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής, με την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να πουλήσει σε ιδιώτες μέχρι το Νοέμβρη του 1998 το πρώτο πακέτο μετοχών (20% του ομολογιακού δανείου 1991) και μέχρι το 2001 συνολικά πάνω από 8 εκατ. μετοχές (το 100% του ομολογιακού δανείου)

Τι συμβαίνει λοιπόν με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (ΕΤΕ); Ποια είναι η τύχη που επιφυλάσσει η κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ στην ΕΤΕ, τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, που ακόμη εξακολουθεί να ελέγχεται από το κράτος (ευρύτερο δημόσιο τομέα), ο ρόλος της οποίας υπήρξε αρκετές φορές στο παρελθόν καθοριστικός στη στήριξη της δραχμής; Τα παραπάνω ερωτήματα - καθώς και πολλά άλλα - αποκτούν αυτές τις μέρες ιδιαίτερη σημασία, καθώς κρίνεται και πάλι η τύχη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Εθνικής. Ηδη, την περασμένη βδομάδα γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης, μετά την απόφασή της να κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για τη συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΤΕ, με μια λακωνική ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία αναφερόταν: "Ανακοινώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο προχωρά σε πρώτη φάση στην πώληση 1,6 εκατομμυρίου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στους επενδυτικούς οίκους "SBC Warburg Dillon Read", "HSBC Invesment Bank PLC" και "Merrill Lynch Internationall""...

Με βάση την παραπάνω λακωνική ανακοίνωση της Εθνικής - που εκδόθηκε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση - προκύπτει ότι πάνω από 1,6 εκατομμύρια μετοχές της Εθνικής Τράπεζας (περίπου το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου), που βρίσκονταν στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, βρίσκονται ήδη "καθ' οδόν" για να μπουν στα χαρτοφυλάκια της λεγόμενης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της τράπεζας αλλά και την εθνική οικονομία. Αυτό είναι το πρώτο πακέτο (20%) των ομολόγων - που αντιστοιχεί σε 1.615.974 μετοχές της Εθνικής - τις οποίες ανέλαβαν να πουλήσουν μέχρι το Νοέμβρη του 1998 στο εξωτερικό οι 3 ξένες πολυεθνικές στην τιμή των 26.450 δραχμών ανά μετοχή.Το Νοέμβρη του 1998 θα ακολουθήσει η πώληση του δεύτερου πακέτου 20% των μετοχών (πάλι 1.615.974 μετοχές) με προοπτική μέχρι το Νοέμβρη του 2001 να έχουν πουληθεί συνολικά (μαζί με τις φετινές) πάνω από 8 εκατ. μετοχές της ΕΤΕ (δηλαδή το 100% του μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου), που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών.

Κι αυτό, γιατί με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση κάνει πράξη την πολιτική του "λιγότερου κράτους", που πρέσβευε η ΝΔ και οι κάθε είδους "θατσεριστές". Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης, να υλοποιήσει την πολιτική του "λιγότερου κράτους" και με την πώληση μεγάλων πακέτων μετοχών της Εθνικής, είναι και η σχετική ανακοίνωση της Εθνικής που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία:

  • Το ελληνικό δημόσιο ανέθεσε στους επενδυτικούς οίκους "SBC Warburg Dillon Read", "HSBC Invesment Bank PLC" και "Merrill Lynch International", να διαθέσουν - σε πρώτη φάση - 1,6 εκατομμύρια μετοχές της Εθνικής Τράπεζας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου στην τιμή των 26.450 δραχμών ανά μετοχή.Αν στο δωδεκάμηνο μέχρι το Νοέμβρη του 1998 δεν καταστεί δυνατή η σχεδιαζόμενη διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στο εξωτερικό, οι αγοραστές (δηλαδή οι 3 ξένοι οίκοι) έχουν τη δυνατότητα να τις επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο δεσμεύτηκε να τις αγοράσει σε τιμή, η οποία θα υπολογίζεται με βάση την "αρχική τιμή διάθεσης συν τα έξοδα"!Δηλαδή σε τιμή μεγαλύτερη από τις 26.450 δραχμές ανά μετοχή που τις πούλησε σήμερα...
  • Πρόθεση των αγοραστών είναι να τοποθετήσουν τις μετοχές μόνο σε επενδυτές του εξωτερικού, σε τιμή που θα αντανακλά τις συνθήκες της αγοράς κατά την εκτέλεση της συναλλαγής, όταν οι συνθήκες αυτές καταστούν ευνοϊκές. Ο ακριβής χρόνος διάθεσης θα αποφασιστεί από κοινού από τους αγοραστές, το Ελληνικό Δημόσιο και την Εθνική Τράπεζα και τα καθαρά έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση των μετοχών θα τα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο.
Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε

Οταν πέρσι τον Ιούλη η κυβέρνηση ανανέωνε το ομολογιακό δάνειο του 1991, ο "Ρ" είχε επισημάνει τον κίνδυνο η ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας - που δεν πρόλαβε να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ - να γίνει από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ανάλογες ανησυχίες, παράλληλα με τη θέση να μη μεταβληθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εθνικής, είχε εκφράσει με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα (ΣΥΕΤΕ).

Τις ανησυχίες μας είχαμε διατυπώσει με δημοσίευμα του "Ρ" στις 14 Ιούλη 1994, θέτοντας το εύλογο ερώτημα, αν οι κυβερνώντες "θα δώσουν εντολή στον υπουργό Οικονομικών να κρατήσει στα συρτάρια του υπουργείου τις ομολογίες της ΕΤΕ, που θα είναι μετατρέψιμες σε ομολογίες - ενισχύοντας έτσι τη συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας - ή θα του πουν να τις πουλήσει σε ενδιαφερόμενους μεγαλοεπιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να καλύψει τα κρατικά ελλείμματα, στα πλαίσια της πολιτικής του "λιγότερου κράτους"".

Στο ερώτημα αυτό - που δεν είχαμε πάρει από την κυβέρνηση απάντηση - ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζάς,είχε επισημάνει - και έτσι είναι - πως το θέμα είναι καθαρά ΠΟΛΙΤΙΚΟ. Αναφερόμενος στην τύχη του ομολογιακού δανείου, αν δηλαδή οι μετατρέψιμες σε ομολογίες μετοχές θα παραμείνουν στο δημόσιο ή θα πουληθούν σε ιδιώτες, είχε δηλώσει από τη βήμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΕΤΕ ότι "αυτό είναι κάτι που θα μας το πει ο υπουργός Οικονομικών".Ομως, δεν είχε κρύψει ότι πρόθεση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας ήταν (άραγε παραμένει;) να μη μεταβληθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της τράπεζας, λέγοντας: "Εμείς δε θα κάνουμε τίποτα ώστε να διαταράξουμε το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εθνικής Τράπεζας, το μέλλον της οποίας στηρίζεται και θα στηρίζεται στα ασφαλιστικά ταμεία (σ.σ. ελέγχουν περίπου το 42%). Εμείς ως Εθνική ελπίζουμε και θέλουμε να αναλάβουμε τη διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων".

Επίσης, τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης της Εθνικής είχε επισημάνει από το βήμα της περσινής έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΕΤΕ, Σταύρος Κούκος.Ο πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ δεν περιορίστηκε μόνο στο να θέσει εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο και τη διαδικασία με την οποία θα γίνεται η διαχείριση των μετοχών που θα προκύπτουν από τη σταδιακή μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές,αλλά είχε προειδοποιήσει και για τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής. Στα πλαίσια αυτά, υπογράμμιζε (πέρσι) από το βήμα της επαναληπτικής συνέλευσης της ΕΤΕ, την ανάγκη "να υπάρξει η πολιτική εγγύηση και δέσμευση" με τη νομοθετική κύρωση στη Βουλή της συμφωνίας ότι δε θα αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ότι θα διατηρηθεί "ο έλεγχος του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ από το δημόσιο και τα Ταμεία", με την επισήμανση πως η Εθνική δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας.

Αν υπενθυμίζουμε τις ανησυχίες που διατύπωνε πέρσι ο "Ρ" και τι έλεγαν ο διοικητής της ΕΘνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζάς, και ο πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΤΕ, το κάνουμε για δύο απλούς λόγους:

  • Πρώτον, να τονίσουμε την περίεργη σιωπή που τήρησαν την περασμένη βδομάδα, όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει το πάνω από 1,6 εκατ. μετοχές της ΕΤΕ σε ιδιώτες (που αντιστοιχεί στο 10% του μετοχικού της κεφαλαίου), τόσο η ηγεσία του ΣΥΕΤΕ όσο και η διοίκηση της ΕΤΕ. Προς τι άραγε αυτή η σιωπή;
  • Δεύτερον, να επιβραβεύσουμε τη συνέπεια λόγων και έργων, της συνδικαλιστικής παράταξης της ΕΣΑΚ Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, που κατάγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει πλώρη για την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Η ΕΣΑΚ Εργαζομένων στην Εθνική καταγγέλλει την κυβερνητική απόφαση για την πώληση του πρώτου πακέτου μετοχών της Εθνικής σε ιδιώτες, επαναδιατυπώνει τη θέση της να μην περάσει στα χέρια ιδιωτών καμιά μετοχή από όσες κατέχει το δημόσιο και καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων της Εθνικής, την ΟΤΟΕ, τη ΓΣΕΕ "να πάρουν τώρα θέση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα".
Τα θεμέλια τέθηκαν επί ΝΔ το 1991

Το σκηνικό άλωσης της Εθνικής Τράπεζας από ιδιώτες στήθηκε το 1991. Το σχέδιο της ΝΔ που έδινε τη δυνατότητα να πουληθούν σε ιδιώτες περίπου 8 εκατ. μετοχές της ΕΤΕ (στην 5ετία 1994 - 1998) υλοποιείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που, ήδη, πούλησε τις πρώτες 1.615.000 μετοχές σε 3 ξένες τράπεζες

Τα θεμέλια για την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας - όπως και άλλων κρατικών τραπεζών και ΔΕΚΟ - είχαν τεθεί από το 1991, επί κυβέρνησης της ΝΔ. Πρόσχημα ήταν η "εξυγίανση" του προβληματικού χαρτοφυλακίου της Εθνικής Τράπεζας. Ας μην ξεχνάμε ότι η Εθνική Τράπεζα είχε αξιοποιηθεί στο παρελθόν από τα κόμματα που εναλλάσσονταν στην κυβερνητική εξουσία, σαν το "μεγάλο πλυντήριο" που ξέπλεναν τις βρωμιές τους οι διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες από τα παλιά και νέα "τζάκια", με τα δανεικά και αγύριστα σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας και της εθνικής οικονομίας, γενικότερα. Και αποτελεί κοινό μυστικό ότι η πολιτική που ακολούθησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και οι διοριζόμενες από την εκάστοτε κυβέρνηση διοικήσεις στην Τράπεζα έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην Εθνική Τράπεζα.Τεκμήριο, αλήθεια, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η αποκάλυψη που είχε κάνει τον Ιούλη του 1991 ο τότε διοικητής της ΕΤΕ Μιχάλης Βρανόπουλος (δολοφονήθηκε το 1992), που είχε αποκαλύψει ότι "η Εθνική, τα τελευταία 20 χρόνια, δάνεισε, χωρίς επιστροφή, το ποσό των 2.326 δισ. δραχμών".Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για δανεικά και αγύριστα - τα γνωστά ως "θαλασσοδάνεια" - που είχε χορηγήσει η Τράπεζα στη μεγάλη ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η πολιτική "κοινωνικοποιήσεων" των χρεών που είχαν βάλει στις επιχειρήσεις τους οι διάφοροι μεγαλοσχήμονες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καθώς και οι διαγραφές ή οι χαριστικές ρυθμίσεις (που γίνονταν με τις ευλογίες των κυβερνώντων), η Εθνική είχε χαρακτηριστεί σαν "χάρτινη τίγρης", καθώς την έπνιγαν (και δυστυχώς εξακολουθούν να την πνίγουν) τα επισφαλή δάνεια.

Εξυγίανση μέσω ...ιδιωτικοποίησης

Ενα πρώτο βήμα, για την ενίσχυση του δείκτη φερεγγυότητας της Εθνικής και την ενίσχυση της ρευστότητας της τράπεζας, έγινε το 1991. Η τότε κυβέρνηση της ΝΔ είχε καταρτίσει σχέδιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ κατά 120 δισ. δραχμές, με την έκδοση ομολογιακού δανείου αντίστοιχου ύψους, μετατρέψιμου σε μετοχές. Το δάνειο αυτό καλύφθηκε ολόκληρο από το υπουργείο Οικονομικών, με τη σύναψη σύμβασης με την Εθνική. Η σύμβαση προέβλεπε ότι κάθε χρόνο - αρχής γενομένης από το Νοέμβρη του 1994 και κάθε επόμενο Νοέμβρη - θα μετατρέπεται το 20% των ομολόγων σε μετοχές και θα αυξάνεται ανάλογα το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, χωρίς όμως ποτέ μέχρι σήμερα να διευκρινιστεί αν το υπουργείο Οικονομικών θα κρατούσε στο χαρτοφυλάκιό του τις επιπλέον μετοχές της Εθνικής (που θα προέκυπταν από τη μετατροπή των ομολόγων) ή αν θα τις πούλαγε σε ιδιώτες.

Στην ουσία δηλαδή, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, με την έκδοση του συγκεκριμένου ομολογιακού δανείου της ΕΤΕ, έθετε τα θεμέλια για την άλωση και της Εθνικής Τράπεζας από το ιδιωτικό κεφάλαιο, υπηρετώντας πιστά την πολιτική της για "λιγότερο κράτος". Στα πλαίσια αυτά, εκδόθηκε και το ομολογιακό δάνειο των 119 δισ. δραχμών το 1991 (επί διοίκησης Βρανόπουλου), που έδινε τη δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να πουλήσει μέχρι το 1998 ομολογίες αξίας 102,1 δισ. δραχμών σε ιδιώτες, εν γνώσει της τότε κυβέρνησης ότι έτσι θα μειωθεί δραστικά τη συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ και ο έλεγχός της θα περάσει στα χέρια της μεγάλης ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Και αυτό, είναι κάτι που δεν το είχε κρύψει ο τότε υπουργός Οικονομικών της ΝΔ Γ. Παλαιοκρασσάς, αλλά και άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ, ποτέ δεν είχαν πει πως στις προθέσεις της κυβέρνησής τους δεν ήταν να περάσει στα χέρια των ιδιωτών και ο έλεγχος της Εθνικής Τράπεζας με την πώληση των 8 εκατ. ομολόγων που ήταν μετατρέψιμα σε μετοχές.

Τα σχέδια της ΝΔ δεν "περπάτησαν", καθώς τον Οκτώβρη του 1993 επανήλθε το ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική εξουσία και το θέμα "πάγωσε". Ομως, με την αλλαγή κυβέρνησης δεν πάγωσαν ούτε τα μεγάλα προβλήματα της Εθνικής, που απαιτούσαν γενναία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ούτε τα σχέδια για τη μερική ιδιωτικοποίησή της.Αντίθετα, εντάθηκαν οι πιέσεις από τους εκπροσώπους των πολυεθνικών και των κάθε είδους συνεταίρων τους στην Ελλάδα(ΣΕΒ κλπ.), για ιδιωτικοποίηση της Εθνικής και των μεγάλων κρατικών τραπεζών.

Στο δρόμο της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

Το γεγονός ότι η αλλαγή της κυβέρνησης δε σήμανε και αλλαγή πολιτικής, επιβεβαιώνεται από τον τρόπο, με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το όλο θέμα της εξυγίανσης της Εθνικής Τράπεζας και ό,τι έχει να κάνει με το ιδιοκτησιακό της καθεστώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναζήτησε και αναζητά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Εθνικής - και της ελληνικής οικονομίας, γενικότερα - με μέτρα και πολιτικές που δε διαφέρουν σχεδόν σε τίποτε από τα μέτρα και τις πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ. Και δε θα μπορούσαν να υπάρξουν ουσιαστικές διαφορές, αφού η πολιτική και των δύο κομμάτων έχει προσδεθεί στον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών και του Μάαστριχτ.

Αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνεται, στην περίπτωση της Εθνικής, με τον τρόπο που "ρύθμισε" η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις εκκρεμότητες του ομολογιακού δανείου του 1991. Η "ρύθμιση" των εκκρεμοτήτων, που συμφώνησαν τον Ιούλη του 1996 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τη διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΕΤΕ, εναπέθετε την τύχη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Εθνικής στην πολιτική βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης (σήμερα του ΠΑΣΟΚ, αύριο ίσως της ΝΔ ή κάποιου συνασπισμού κομμάτων κλπ.). Η σύμβαση προβλέπει πως από το 1997 μέχρι και το 2001 το νέο ομολογιακό δάνειο ύψους 102,1 δισ. δραχμών της ΕΤΕ (8.076.371 ομολογίες της τράπεζες) θα μετατραπεί υποχρεωτικά σε μετοχές με ρυθμό 20% το χρόνο.

Στην ουσία, δηλαδή, είχαμε μια ανανέωση των σχεδίων της ΝΔ, που απλά μετέθεταν το χρονοδιάγραμμα άλωσης της Εθνικής από τους ιδιώτες κατά 5 χρόνια. Ετσι, η δυνατότητα πώλησης των περίπου 8 εκατ. ομολόγων που ήταν μετατρέψιμα σε μετοχές, αντί να γίνει στην περίοδο 1994 - 1997 θα γίνει στην περίοδο 1997 - 2001. Αυτή είναι η ουσία της σύμβασης που υπέγραψαν το 1996 το υπουργείο Οικονομικών με την Εθνική Τράπεζα. Μια σύμβαση, η οποία δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, να πουλήσει τις 8.076.371 μετοχές της ΕΤΕ σε ιδιώτες με ρυθμό 1.615.724 μετοχές το χρόνο.

Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε την αρχή, με την απόφασή της να αναθέσει σε 3 ξένους χρηματιστηριακούς οίκους την πώληση των πρώτων 1.615.724 μετοχών της ΕΤΕ στο εξωτερικό, μέσα σε ένα χρόνο.

Η ακτινογραφία του μετοχικού κεφαλαίου

Αν τελικά "ευοδωθεί με επιτυχία" η προσπάθεια της κυβέρνησης να πουλήσει σε ιδιώτες του εξωτερικού το πρώτο πακέτο των 1,6 εκατ. μετοχών της Εθνικής, τότε η συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο θα πέσει από περίπου 49% που ήταν πέρσι στο 42%!

Οπως αναφέρεται στην έκθεση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας με τον απολογισμό για τα αποτελέσματα της τράπεζας (χρήση 1996), "το μετοχικό κεφάλαιο στις 31 - 12 - 96 ήταν 87.914 εκατ. δραχμές". Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, "αποτελείται από 15.883.352 κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα ψήφου και ονομαστική αξία 5.535 δραχμών ανά μετοχή. Το μετοχικό κεφάλαιο, μαζί με το αποθεματικό από τη διαφορά της έκδοσης μετοχών υπέρ το άρτιο, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ, ανέρχεται σε 115.093 εκατ. δραχμές, καλύπτοντας το 40,51% των συνολικών ιδίων κεφαλαίων στις 31 Δεκεμβρίου 1996".

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο "Ρ"(τα είχαμε δημοσιεύσει σε σχετικό άρθρο μας το καλοκαίρι 1996 για να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την τύχη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Εθνικής Τράπεζας), το δημόσιο είχε χάσει, ουσιαστικά, τον έλεγχό του στην Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, είχε στα χέρια του πέρσι γύρω στο 49% του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο 51% είχε περάσει στα χέρια των ιδιωτών.Συγκεκριμένα, οι παρακάτω φορείς του δημοσίου, που το 1996 κατείχαν το 43,7% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ (είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους πάνω από 100.000 μετοχές) ήταν οι εξής:

  • Τα ασφαλιστικά ταμεία του δημοσίου και δημόσια νοσοκομεία,στα χαρτοφυλάκια των οποίων βρίσκονταν 3.147.398 μετοχές, ήτοι το 19,8% του μετοχικού της κεφαλαίου.
  • Το υπουργείο Οικονομικών,που κατείχε στο χαρτοφυλάκιό του 833.255 μετοχές ή το 5,2% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ.
  • Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 758.554 μετοχές ήτοι το 4,8% του μετοχικού κεφαλαίου.
  • Η Εθνική Ασφαλιστική με 694.116 μετοχές ήτοι το 4,4% του μετοχικού κεφαλαίου.
  • Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με 693.183 μετοχές ήτοι το 4,4% του μετοχικού κεφαλαίου.
  • Διάφοροι Εκκλησιαστικοί φορείς με 257.344 μετοχές ήτοι το 1,6% του μετοχικού κεφαλαίου.
  • Η Ιερά μονή Πετράκη με 154.186 μετοχές ήτοι 1% του μετοχικού κεφαλαίου.
  • Η ασφαλιστική εταιρία "Αστέρας" με 156.046 μετοχές ήτοι το 1% του μετοχικού κεφαλαίου.
  • Ο Σύλλογος Εργαζομένων και συνταξιούχων ΕΤΕ με 136.561 μετοχές ή το 0,9% του μετοχικού κεφαλαίου.
  • Το Κληροδότημα Ν. Ζώσιμα με 103.158 μετοχές ή το 0,6% του μετοχικού κεφαλαίου.

Επίσης στο χαρτοφυλάκιο ορισμένων άλλων φορέων του δημοσίου (καθένας από τους οποίους κατείχε λιγότερες από 100.000 μετοχές της ΕΤΕ), βρισκόταν μετοχές που αντιστοιχούσαν στο 5,1% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ. Μεταξύ των φορέων αυτών είναι η Εθνική Κτηματική Τράπεζα (83.769), η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού - ΔΕΗ (68.977), ο Ερμής - Αμοιβαία Κεφάλαια Εμπορικής (62.612), η Εμπορική Τράπεζα Ελλάδας (46.514), η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας (35.300), ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (22.655), η ΕΤΕΒΑ (25.525), το Χρηματιστήριο Αθηνών (20.692) κλπ.

Από το 1996 στο 1997 και στο...2001

Από πέρσι μέχρι φέτος, το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκε δύο φορές κατά 100 δισ. δραχμές συνολικά ή κατά5.093.984 μετοχές.Συγκεκριμένα:

  • Πριν ένα μήνα αυξήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ κατά 80 δισ. δραχμές με την έκδοση 3.478.260 μετοχών.Η αύξηση αυτή, γνώρισε μεγάλες δυσκολίες, λόγω και της κρίσης που εκδηλώθηκε σε χώρες της Νοτιανατολικής Ασίας που είχε συγκεκριμένες παρενέργειες και στην ελληνική οικονομία.
  • Πριν ένα μήνα, επίσης, το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ αυξήθηκε κατά 20 δισ. δραχμές ή κατά 1.615.724.Η αύξηση αυτή έγινε με τη μετατροπή του πρώτου πακέτου (20%) των ομολόγων της Εθνικής - που έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών - σε μετοχές. Η σύμβαση Εθνικής και υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι από το Νοέμβρη του 1997 μέχρι και το Νοέμβρη του 2001 το ομολογιακό δάνειο των 100 δισ. δραχμών (εκδόθηκε το 1991 και ανανεώθηκε το 1996) θα μετατρέπεται σε μετοχές με ρυθμό 20% το χρόνο, με τη μετατροπή ομολόγων αξίας 20 περίπου δισ. το χρόνο σε μετοχές.

Από τα στοιχεία που προαναφέραμε, δεν είναι καθαρή η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Δεν είναι δηλαδή σαφές, ποιος και σε ποιο βαθμό ελέγχει σήμερα την ΕΘνική Τράπεζα, ούτε είναι καθαρό αν έχει διατηρηθεί στα επίπεδα του 1991, αν αυξήθηκε ή αν μειώθηκε η συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιό της.Αν δε μετείχαν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έγινε πρόσφατα οι φορείς του δημοσίου, κατά το ποσοστό που τους αναλογούσε, τότε μειώθηκε η συμμετοχή τους. Οι πληροφορίες πάντως λένε, ότι τελικά, η πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 80 δισ. δραχμών, σώθηκε από τους φορείς του δημοσίου (Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εκκλησιαστικοί φορείς, Πανεπιστήμιο Αθηνών, το προσωπικό της τράπεζας κλπ) οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην "έκκληση" της κυβέρνησης να διαθέσουν κάποια σεβαστά ποσά για την αγορά των νεοεκδιδόμενων μετοχών της ΕΤΕ.

Οι όποιες προσπάθειες κατέβαλλε ο "Ρ" για να συγκεντρώσει στοιχεία, γύρω από τις αλλαγές που σημειώθηκαν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ, δεν καρποφόρησαν. Τόσο η διοίκηση της ΕΤΕ όσο και η ηγεσία του Συλλόγου Εργαζομένων στην τράπεζα, μας δήλωσαν άγνοια,για τις μεταβολές που σημειώθηκαν στο μετοχικό κεφάλαιο. Τόσο η διοίκηση της τράπεζας όσο και του Συλλόγου εργαζομένων, είπαν πως "δε φαίνεται να 'χει αλλάξει η περσινή σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου τηςς ΕΤΕ". Απλά υπαινίχθηκαν ότι ενισχύθηκε ελάχιστα η θέση του ιδιωτικού τομέα (από 51% πέρσι σε 52% φέτος) και μειώθηκε αντίστοιχα η συμμετοχή του ευρύτερου δημόσιου τομέα (από 49% σε 48%). Ομως κανείς δεν ήταν σε θέση ή δεν ήθελε να μας διαβεβαιώσει κατηγορηματικά ότι δεν ενισχύθηκε το μερίδιο του ιδιωτικού τομέα σε βάρος του δημόσιου ή το αντίστροφο, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά.

Αυτό που ξέρουμε όμως, είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει πράξη την πολιτική του "λιγότερου κράτους", με την πώληση είτε ολόκληρων επιχειρήσεων του δημοσίου (ανεξαρτήτως αν είναι ή όχι στρατηγικής σημασίας) είτε με την πώληση μεγάλων πακέτων μετοχών αυτών των επιχειρήσεων. Και αυτό, είναι κάτι που φρόντισε να μας το υπενθυμίσει η κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ, προαναγγέλλοντας την πρόθεσή της να περιορίσει τη συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΘνικής. Και η πρόθεση αυτή εκφράστηκε με επίσημη ανακοίνωση που μας πληροφόρησε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αναζητήσει στο εξωτερικό αγοραστές, για την πώληση των 1.6 εκατ. μετοχών της ΕΤΕ (είναι οι μετοχές που προέκυψαν από μετατροπή του πρώτου πακέτου 20% του ομολογιακού δανείου της ΕΤΕ σε μετοχές).

Αν και όταν υλοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση - προς το παρόν η κυβέρνηση ανέθεσε σε ξένους οίκους να βρουν υποψήφιους αγοραστές αυτών των μετοχών της ΕΤΕ, που αντιστοιχούν στο 7,7% του "νέου" μετοχικού της κεφαλαίου - τότε θα έχουμε και νέα μείωση της συμμετοχής του δημοσίου σε ποσοστά πολύ χαμηλότερα από το 48% που εκτιμάται ότι ήταν τον περασμένο μήνα (Πριν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου)! Και αν αφεθεί η κυβέρνηση, ανεμπόδιστη στο καταστροφικό της έργο, είναι πολύ πιθανό σύντομα να βρεθεί η Εθνική Τράπεζα κάτω από τον πλήρη έλεγχο κάποιας πολυεθνικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία και τους εργαζόμενους. Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός, καθώς μέχρι το έτος 2001 - που θα μετατραπεί το 100% του ομολογιακού δανείου της ΕΤΕ σε μετοχές με ρυθμό 20% το χρόνο - κανείς δεν αποκλείει τα 8 περίπου εκατ. μετοχών που αντιστοιχούν στο ομολογιακό δάνειο να περάσουν στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Αν δηλαδή αφεθεί ανεμπόδιστη η σημερινή κυβέρνηση να εκπληρώσει την πολιτική του "λιγότερου κράτους", τότε είναι πολύ πιθανό, να δούμε τη συμμετοχή του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής, να περιορίζεται το έτος 2001 σε κάτω από 30% και γιατί όχι και κάτω από... 20%!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ