ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Στον "αυτόματο πιλότο" της ΕΕ

Με την ομολογία ότι το μέλλον των λαών της Ευρώπης ολοένα και περισσότερο θα επηρεάζεται από "τα συλλογικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης" και "τις αποφάσεις που θα παίρνονται εκεί" - προοπτική εφιαλτική για τους λαούς της Ευρώπης, που γνωρίζουν ήδη τι σημαίνουν αποφάσεις των Διευθυντηρίων - ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι προτεραιότητες της Ελλάδας σήμερα είναι η τουρκική επιβουλή, η ένταξη στην ΟΝΕ, η διεύρυνση της ΕΕ και το νέο "θεσμικό οικοδόμημά" της. Μάλιστα επανέλαβε για μια ακόμα φορά τον ισχυρισμό ότι στο Αμστερνταμ η χώρα μας πέτυχε να υιοθετηθούν οι αρχές "για το σεβασμό των εξωτερικών συνόρων" της ΕΕ, όταν είναι γνωστό ότι τέτοιες ρυθμίσεις αρνούνται πεισματικά να δεχτούν οι ισχυροί της ΕΕ, αρκούμενοι μόνο στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων από τους λαθρομετανάστες.

Ο Κ. Σημίτης στην προσπάθεια εξωραϊσμού όχι μόνο της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και των εξελίξεων στην ΕΕ, έφτασε στο σημείο να πει ότι μπήκαν οι βάσεις "για μία πιο αποτελεσματική πολιτική απασχόλησης", λέγοντας μάλιστα ότι "η ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση στα πλαίσια της ΟΝΕ είναι προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα μας κατά της ανεργίας". Αναλύοντας το επιχείρημα ότι σε κάθε χώρα τα αίτια της ανεργίας είναι διαφορετικά, ισχυρίστηκε πως στη χώρα μας μια από τις αιτίες της ανεργίας είναι και το ότι όλο και περισσότερες γυναίκες βγαίνουν στην αγορά εργασίας.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί αναλυτικά στις τελευταίες εξελίξεις για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ αρκούμενος να πει ότι η ΕΕ είναι μακριά από το στόχο να αποκτήσει ολοκληρωμένη πολιτική ασφάλειας και κοινή άμυνα που "θα είναι συμπληρωματική και όχι αντιθετική με το ρόλο του ΝΑΤΟ". Μάλιστα, ενόψει της προεδρίας που θα ασκεί η χώρα μας στη ΔΕΕ, είπε ότι θα επιδιώξει να εφαρμόσει αποφάσεις "που θα αναβαθμίζουν τη δυνατότητα παρέμβασης της ΔΕΕ".

Για μία ακόμα φορά όρισε την πορεία προς την ΟΝΕ ως "κεντρικό εθνικό στόχο" και παίρνοντας σαφή απόσταση από την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση συνέχισε "αμείωτα την προσπάθεια για τη στήριξη των εισοδημάτων των αγροτών και των ανθρώπων της υπαίθρου". Σε μία περίοδο που οι αγρότες είναι στους δρόμους του αγώνα, ενάντια στην πολιτική της εγκατάλειψής τους, ο Κ. Σημίτης είπε ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει "τη θέσπιση και τη χρηματοδότηση μέτρων, που συμβάλλουν στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των αγροτών και στην κοινωνική τους προστασία".

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση ότι η Ελλάδα διαφωνεί με τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, ενώ αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση είπε ότι αυτοί που το κάνουν προβάλλουν"μαξιμαλιστικά αιτήματα".

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στήριξη των "τολμηρών" κυβερνητικών επιλογών

Είναι ξεκαθαρισμένη η πολιτική βούληση της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει την κυβέρνηση σε "τολμηρές" πρωτοβουλίες και "ριζικές τομές", στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των πολιτικών σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως αυτή έχει καθοριστεί σε βάρος των λαών. Αυτή ήταν χτες, τόσο η κυριολεκτική, όσο και η ...σημειολογική ουσία της "χλιαρής" τοποθέτησης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την πορεία προς την ΟΝΕ.

Ο Κ. Καραμανλής, κάνοντας μια αναδρομή, υποστήριξε ότι οι ευθύνες για τις σημερινές δυσκολίες ένταξης της χώρας στις διαδικασίες της ΟΝΕ οφείλονται στην πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ από το 1981, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι ακόμα εγκλωβισμένη στις ίδιες νοοτροπίες. Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, μίλησε για "παρακμιακή τροχιά". Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι δεν επιδιώκεται η πραγματική σύγκλιση με βάση τις δυνάμεις της αγοράς, αλλά σύγκλιση με "διοικητικές παρεμβάσεις" και "λογιστικές αλχημείες", χωρίς "περιορισμό των κρατικών δαπανών". Κάλεσε σε ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και μεγαλύτερης απορρόφησης των πόρων του Β ΚΠΣ. Επίσης κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται στη φορολογική πολιτική της, επιβάλλοντας συνεχώς νέους φόρους.

Καταθέτοντας τις προτάσεις του κόμματός του, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι εκτός από την πολιτική αποκρατικοποιήσεων πρέπει να υπάρξει διοικητική και εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και αναμόρφωση της φορολογίας.

Επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για την υπόθεση της νέας δομής του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι υπάρχουν "βάσιμοι φόβοι" για "συγκυριαρχία στο Αιγαίο". Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι ασκεί πολιτική "εν κρυπτώ" και για "ένοχη μυστικοπάθεια".

Φωνές...

Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος απάντησε, αμέσως μετά, στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατηγορώντας τον Κ. Καραμανλή ότι προκαλεί "συζήτηση γερόντων" με "παρελθοντολογία", τον χαρακτήρισε "ιταμό" και τη ΝΔ "ανεύθυνη απέναντι στο λαό". Από την ...επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού, δε γλίτωσε και ο Αρης Βελουχιώτης, αφού ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συκοφαντική Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ακροδεξιοί βουλευτές της ΝΔ. Αντίθετα, ο Κ. Καραμανλής υπήρξε ιδιαίτερα μειλίχιος στην ανταπάντησή του, λέγοντας απλώς πως "όποιος φωνάζει δεν έχει επιχειρήματα". Σημείωσε δε πως η κυβέρνηση έχει στην επιχειρηματολογία της τις προτάσεις της ΝΔ, όχι όμως και τη δυνατότητα να τις πραγματοποιήσει.

Διαφωνία απλώς αριθμών και ρυθμών

"Ελπίζω να είναι η τελευταία φορά που ξοδεύεται τόσος χρόνος σε βάρος των άλλων κομμάτων για μία διαφωνία αριθμών και ρυθμών", υπογράμμισε στην αρχή της ομιλίας της η Αλ. Παπαρήγα,σχολιάζοντας την "αντιπαράθεση" Σημίτη - Καραμανλή που προηγήθηκε της τοποθέτησής της, με αποτέλεσμα ενώ η συνεδρίαση άρχισε στις 7μμ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να ανέβει στο βήμα περίπου στις 10μμ.

Αναφερόμενη ειδικότερα στο ύφος του πρωθυπουργού, ο οποίος εμφανίστηκε "οργισμένος", η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί εξανέστη ο πρωθυπουργός για μια κριτική που αφορά μόνο την κριτική για τους ρυθμούς μιας πολιτικής, στην οποία όμως και η ΝΔ συμφωνεί.

Αναφορικά με την επίκληση από τον πρωθυπουργό της ασφαλίτικης έμπνευσης Ερώτησης βουλευτών της ΝΔ για τον Α. Βελουχιώτη, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι στην άδικη επίθεση των βουλευτών της ΝΔ στον Α. Βελουχιώτη δεν μπορεί να δώσει απάντηση η κυβέρνηση, ούτε να διεκδικήσει εύσημα από τον νεκρό καπετάνιο του ΕΛΑΣ. "Ο Αρης Βελουχιώτης δεν μπορεί να σας δώσει τα πιστοποιητικά που επιζητείτε", ήταν η αποστομωτική απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Υποσκάπτονται τα θεμέλια της ολοκλήρωσης

"Πωλείται η Ελλάς με αντίτιμο την ένταξή μας στην ΟΝΕ και αυτό είναι πολύ βαρύτερο και από την πιο αποτυχημένη οικονομική πολιτική", υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, τονίζοντας ότι "για να μας βάλουν στην ΟΝΕ θα πρέπει να απαλλαγούμε από τα "προβλήματα" που κουβαλάμε και που βλάπτουν τα συμφέροντα του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών".

Ωστόσο ο Δ. Τσοβόλας έσπευσε να πει ότι το κόμμα του λέει "ναι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση", αλλά είναι αντίθετο στον τρόπο με τον οποίο προωθείται, "διότι εκτιμούμε ότι υποσκάπτει τα θεμέλια της ολοκλήρωσης". Τόνισε δε ότι "μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης και την ανεξέλεγκτη δράση του χρηματοπιστωτικού κερδοσκοπικού κεφαλαίου, η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν πρέπει να καταρρεύσει".

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ είπε ότι τα κριτήρια του Μάαστριχτ δεν πιάνονται από την ελληνική οικονομία και κυρίως από την ελληνική κοινωνία και την ελληνική δημοκρατία. "Ο δογματισμός της κυβέρνησης να εντάξει τη χώρα με κάθε θυσία στην ΟΝΕ την οδηγεί στον πειρασμό, το οικονομικό αδύνατο να το κάνει πολιτικά εφικτό, με παραχωρήσεις στα εθνικά θέματα, γι' αυτό η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τον τόπο", τόνισε ο Δ. Τσοβόλας.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, είπε ότι "η συμφωνία της Μαδρίτης, η συμφωνία για το ΝΑΤΟ, η κυοφορούμενη συμφωνία για το Σκοπιανό, η συμφωνία για το Κυπριακό, αμέσως μετά τις κυπριακές εκλογές και το τέλος το Αιγαίο, είναι το πραγματικό κόστος της σύγκλισης, το κόστος της ευρωπαϊκής πολιτικής των εκσυγχρονιστών, αυτό που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταβάλλει για να μας δεχτούν στην ΟΝΕ".

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Με την προσοχή στραμμένη στην ΟΝΕ

"Η κυβέρνηση έπρεπε να έχει θέσει στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων της τη συμμετοχή της χώρας μας στο βασικό πυρήνα των χωρών της ΕΕ και τη μη αποκοπή από αυτόν". Αυτό τόνισε χτες, στη δική του παρέμβαση, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, χαρακτηρίζοντας υπεραισιόδοξες της προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους ονομαστικούς δείκτες του Μάαστριχτ. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στις γνωστές θέσεις του κόμματός του για ελαστικοποίηση των κριτηρίων σύγκλισης, ζητώντας μέτρα πληρέστερης ενημέρωσης του λαού. Επίσης ζήτησε να προωθήσει η Ελλάδα τη λογική της εισαγωγής της χώρας στο ΕΥΡΩ, ακόμα και ως χώρα που "θέλει, αλλά δεν μπορεί".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ