Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Στον "αυτόματο πιλότο" της ΕΕ

Με την ομολογία ότι το μέλλον των λαών της Ευρώπης ολοένα και περισσότερο θα επηρεάζεται από "τα συλλογικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης" και "τις αποφάσεις που θα παίρνονται εκεί" - προοπτική εφιαλτική για τους λαούς της Ευρώπης, που γνωρίζουν ήδη τι σημαίνουν αποφάσεις των Διευθυντηρίων - ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι προτεραιότητες της Ελλάδας σήμερα είναι η τουρκική επιβουλή, η ένταξη στην ΟΝΕ, η διεύρυνση της ΕΕ και το νέο "θεσμικό οικοδόμημά" της. Μάλιστα επανέλαβε για μια ακόμα φορά τον ισχυρισμό ότι στο Αμστερνταμ η χώρα μας πέτυχε να υιοθετηθούν οι αρχές "για το σεβασμό των εξωτερικών συνόρων" της ΕΕ, όταν είναι γνωστό ότι τέτοιες ρυθμίσεις αρνούνται πεισματικά να δεχτούν οι ισχυροί της ΕΕ, αρκούμενοι μόνο στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων από τους λαθρομετανάστες.

Ο Κ. Σημίτης στην προσπάθεια εξωραϊσμού όχι μόνο της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και των εξελίξεων στην ΕΕ, έφτασε στο σημείο να πει ότι μπήκαν οι βάσεις "για μία πιο αποτελεσματική πολιτική απασχόλησης", λέγοντας μάλιστα ότι "η ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση στα πλαίσια της ΟΝΕ είναι προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα μας κατά της ανεργίας". Αναλύοντας το επιχείρημα ότι σε κάθε χώρα τα αίτια της ανεργίας είναι διαφορετικά, ισχυρίστηκε πως στη χώρα μας μια από τις αιτίες της ανεργίας είναι και το ότι όλο και περισσότερες γυναίκες βγαίνουν στην αγορά εργασίας.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί αναλυτικά στις τελευταίες εξελίξεις για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ αρκούμενος να πει ότι η ΕΕ είναι μακριά από το στόχο να αποκτήσει ολοκληρωμένη πολιτική ασφάλειας και κοινή άμυνα που "θα είναι συμπληρωματική και όχι αντιθετική με το ρόλο του ΝΑΤΟ". Μάλιστα, ενόψει της προεδρίας που θα ασκεί η χώρα μας στη ΔΕΕ, είπε ότι θα επιδιώξει να εφαρμόσει αποφάσεις "που θα αναβαθμίζουν τη δυνατότητα παρέμβασης της ΔΕΕ".

Για μία ακόμα φορά όρισε την πορεία προς την ΟΝΕ ως "κεντρικό εθνικό στόχο" και παίρνοντας σαφή απόσταση από την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση συνέχισε "αμείωτα την προσπάθεια για τη στήριξη των εισοδημάτων των αγροτών και των ανθρώπων της υπαίθρου". Σε μία περίοδο που οι αγρότες είναι στους δρόμους του αγώνα, ενάντια στην πολιτική της εγκατάλειψής τους, ο Κ. Σημίτης είπε ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει "τη θέσπιση και τη χρηματοδότηση μέτρων, που συμβάλλουν στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των αγροτών και στην κοινωνική τους προστασία".

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση ότι η Ελλάδα διαφωνεί με τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, ενώ αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση είπε ότι αυτοί που το κάνουν προβάλλουν"μαξιμαλιστικά αιτήματα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφορμούν κατά του λαού με... «πρώτη ταχύτητα» (2000-06-17 00:00:00.0)
Με το βλέμμα στις εκλογές (1999-09-07 00:00:00.0)
Η άλλη όψη της "ευημερίας" (1999-03-20 00:00:00.0)
ΟΝΕ (για την πλουτοκρατία) και "ξερό ψωμί" (για το λαό) (1998-05-08 00:00:00.0)
Με "γοργότερους ρυθμούς" η ευρω-υποτέλεια (1997-05-10 00:00:00.0)
Παραληρήματα υποταγής σε ΕΕ και ΝΑΤΟ (1997-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ