ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καταδικάζουν το νόθο "συνέδριο" της ΠΝΟ

Πληθαίνουν οι φωνές καταδίκης για τα όσα διαδραματίστηκαν στην "παρασυναγωγή" που ονομάστηκε 25ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος δήλωσε: "Είναι απαράδεκτο στο έτος 1997 φαντάσματα του παρελθόντος και βαθιά αντιδημοκρατικές διαδικασίες να εξακολουθούν να καταταλαιπωρούν το εργατικό και ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Εφοπλιστές, κυβέρνηση και εργατοπατέρες πρέπει να αντιληφθούν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο".

"Εξω από την πόρτα της ΠΝΟ σταματάει κάθε έννοια νομιμότητας", τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου ΠειραιάΙ. Πουντίδης και συνέχισε: "Οι ναυτεργάτες, κάτω από αντίξοες συνθήκες δίνουν τη μάχη για τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και στη ΓΣΕΕ οι ταξικές δυνάμεις με συνέπεια εκφράζουν βαθιά αλληλεγγύη στους συναδέλφους ναυτεργάτες και καλούνται να δώσουν μαζί τη μάχη".

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΝΑΥΣΙ, Μ. Ξυδιάς,δήλωσε: "Είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία της ΠΝΟ ανταποκρίνεται στις επιταγές κυβέρνησης - εφοπλιστών για κατάργηση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών. Θέλουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα που θα εξυπηρετεί τυφλά τα συμφέροντά τους. Στην ΠΝΟ βρήκαν ανθρώπους να παίξουν αυτό το ρόλο. Το εργατικό και ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα θα παλέψουν για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση".

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πειραιά,Λ. Φρακολάκης,δήλωσε: "Με ευθύνη της κυβέρνησης, διατηρείται εδώ και χρόνια ένα απαράδεκτο καθεστώς στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η κυβέρνηση, επιδιώκει να νοθεύει τη θέληση των εργαζομένων όχι μόνο στα ναυτεργατικά σωματεία και την ΠΝΟ, αλλά και στο ΕΚΠ και τη ΓΣΕΕ, προκειμένου να ενισχύονται στα συνδικαλιστικά όργανα οι δυνάμεις του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Το συνδικαλιστικό κίνημα, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια μπορεί να ανατρέψει τις αντεργατικές επιλογές κυβέρνησης - εργοδοτών".

Τις νόθες διαδικασίες που έγιναν στο 25ο Συνέδριο - παρωδία - της ΠΝΟ για την εκλογή του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας και των αντιπροσώπων της ΓΣΕΕ, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ναυτικών "Η ΘΑΣΟΣ" και τονίζει ότι αυτές οι διαδικασίες έρχονται σε αντίθεση με τη θέληση και τη βούληση των ναυτεργατών.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
Η αγανάκτηση γίνεται απόφαση για αγώνα

Μαζικά οι εργαζόμενοι πήραν μέρος στην πρώτη συνέλευση του παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων

Μαζική, με παλμό και αποφασιστικότητα, ήταν η χτεσινή πρώτη εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Παραρτήματος Εργαζομένων στο νέο αερολιμένα Αθηνών του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας,παρά την απαγόρευση της γερμανικής πολυεθνικής ΧΟΧΤΙΦ,την τρομοκρατία και τις απειλές προς εργαζόμενους που εξαπέλυσε τις προηγούμενες μέρες.

Μισή ώρα πριν από την προγραμματισμένη ώρα της συνέλευσης, ο τεράστιος χώρος της καντίνας είχε γεμίσει από εργαζόμενους. Συνεχώς κατέφταναν και άλλοι, μέχρι που δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο και αρκετοί παρέμειναν έξω απ' την αίθουσα.

Τη συνέλευση "άνοιξε" ο Α. Παπαδόπουλος,πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Παραρτήματος, ο οποίος σημείωσε: "Εχω εδώ τρία διατάγματα της ΧΟΧΤΙΦ, που μας απαγορεύουν να συζητάμε. Αν νομίζουν πως έτσι θα μας σταματήσουν, κάνουν λάθος και τους το δείξαμε σήμερα". Η φωνή του πνίγηκε σε θύελλα χειροκροτημάτων. Ο συνδικαλιστής καταδίκασε την πολιτική της κυβέρνησης και σημείωσε πως αυτή υπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών, όπως αποδεικνύει και η σκανδαλώδης σύμβαση που υπέγραψε με τη ΧΟΧΤΙΦ. Υπογράμμισε ότι "όταν ακούστηκε ο χαρακτηρισμός "Νταχάου", κάποιοι είπαν πως είναι υπερβολή. Οταν όμως για να περάσεις την πύλη, σου κάνουν τέτοιο έλεγχο σαν να μπαίνεις σε στρατόπεδο, όταν μέσα στο κατακαλόκαιρο δε μας έδιναν πόσιμο νερό, όταν συνάδελφοι δουλεύουν με 5.300 μεροκάματο, όταν παραβιάζεται το ωράριο, τότε τι είναι; Αυτό το βάρβαρο καθεστώς έχει δυο στηρίγματα, την κυβέρνηση και το εργοδοτικό σωματείο". Τόνισε πως στον ενάμιση μήνα ζωής του Παραρτήματος αυτό παρενέβη θετικά σε διάφορα προβλήματα.

"Να πούμε δυνατά ότι εμείς επιλέγουμε το δρόμο της πάλης. Να αποφασίσουμε όλοι μαζί εδώ ότι θα σταματήσουμε τα αντεργατικά σχέδια πολυεθνικής και εργολάβων", κάλεσε ο Δ. Βανδώρος,πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Π. Σοφός,γραμματέας του ΕΚΑ και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Συνδικάτων Μετάλλου Αθήνας και Πειραιά και του Σωματείου Ηλεκτρολόγων. Οι εργαζόμενοι εξέλεξαν την Εφορευτική Επιτροπή που θα διεξάγει τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη διοίκησης στο Παράρτημα.

Θέλουν κι άλλα οι εφοπλιστές!

Μέτρα που μετατρέπουν την ελληνική σημαία σε πανί ευκαιρίας ζήτησαν χτες σε συνέντευξη Τύπου! Σε σύσκεψη για το συντονισμό δράσης, καλεί η ΠΕΜΕΝ αύριο

"Ανικανοποίητοι" από τα σαρωτικά αντιναυτεργατικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, μειώνοντας δραστικά τους Ελληνες ναυτεργάτες από τα ποντοπόρα πλοία, δηλώνουν οι εφοπλιστές και επαναφέρουν την πρόταση για την παραμονή στην ποντοπόρο ναυτιλία μόνο Ελλήνων αξιωματικών και αυτοί με ...προϋποθέσεις! Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζουν ότι η ικανοποίηση αυτών των αξιώσεων είναι μόνο η αρχή, αφού ο τελικός τους σκοπός είναι η ελληνική σημαία να καταστεί στην κυριολεξία ανάλογη με τα πανιά ευκαιρίας. Μάλιστα, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά: "Γνωρίζουμε ότι από αυτά τα μέτρα θα υπάρξει ανεργία και πρόβλημα κοινωνικής συνοχής", όμως, "δεν είναι δουλιά του εφοπλισμού να κάνει κοινωνική πολιτική"!Οι εφοπλιστικές αξιώσεις διατυπώθηκαν κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).

Η πρόταση των εφοπλιστών είναι να παραμείνουν στα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας, ανάλογα με την κατηγορία του πλοίου, 6, 7, και 8 Ελληνες και ένας μαθητευόμενος.Οι Ελληνες αξιωματικοί θα ναυτολογούνται, αν ...κρίνονται κατάλληλοι και ικανοί! Ο πρόεδρος της ΕΕΕ Γιάννης Λύρας,προτάσσοντας το γνωστό εκβιασμό της συρρίκνωσης του ελληνικού νηολογίου, ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε το πιο ανταγωνιστικό νομοθετικό πλαίσιο για τη ναυτιλία (όπως ο νόμος 89 περί κεφαλαίων εξωτερικού), το οποίο οι ανταγωνίστριες χώρες, όχι μόνο το αντέγραψαν, αλλά προχώρησαν παραπέρα, παίρνοντας μέτρα ανάλογα με αυτά που ισχύουν στα "ανοιχτά" (σ.σ. ευκαιρίας) νηολόγια. "Αυτό - σημείωσε - θα προτιμούσαμε και εμείς. Ομως, αντί αυτού, προτείναμε την παραμονή των Ελλήνων αξιωματικών στα πλοία, παρά το γεγονός ότι δε μας φέρνει στην ίδια μοίρα με τους εταίρους μας".

Οσον αφορά το ΝΑΤ,επανέφερε τις γνωστές προτάσεις της εφοπλιστικής Ενωσης, σημειώνοντας: "Πρέπει να υπάρξει στάση στο υπάρχον Ταμείο και να δημιουργηθεί ένα νέο, για να ασφαλίζονται οι ναυτικοί, το οποίο θα λειτουργεί με ανταποδοτικές προδιαγραφές".

Την ίδια στιγμή που οι εφοπλιστές προδιαγράφουν μια ακόμα πιο άγρια επίθεση εναντίον των ναυτεργατών, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας,Σταύρος Σουμάκης,βρίσκεται στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών Θαλάσσιων Μεταφορών,με θέμα την επέκταση του Κοινοτικού Κανονισμού 3577/92, που αίρει τον προστατευτισμό (καμποτάζ) στις θαλάσσιες ενδομεταφορές των κρατών - μελών. Ο υπουργός, με άλλοθι τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο ψευδεπίγραφο "συνέδριο" της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και αφού έχει ήδη γνωστοποιήσει με πρόσφατες δηλώσεις του ότι η "κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου", το οποίο αποφάσισε να αρθούν οι σχετικοί προστατευτισμοί στην Ελλάδα, έρχεται να παραδώσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και ναυτεργάτες στις δυνάμεις της "ελεύθερης αγοράς". Απέναντι σε αυτά, οι ναυτεργάτες προτάσσουν το δικό τους μέτωπο. Η ΠΕΜΕΝ καλεί σε σύσκεψη, αύριο Σάββατο, στις 10 πρωί, όλους τους κλάδους των εργαζομένων, που πλήττονται από την "Κοινή Ναυτιλιακή Πολιτική".

"Λουκέτο" και στου ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Στη μεγάλη στρατιά ανέργων της Θεσσαλονίκης έρχονται να προστεθούν άλλοι 160 εργαζόμενοι, αφού στο τέλος του μήνα κλείνει η βιομηχανία ιματισμού "Δεδέογλου".Η επιχείρηση ανακοίνωσε στο σωματείο ότι το εργοστάσιο κλείνει οριστικά στις 31/12 και μεταφέρει μέρος των δραστηριοτήτων του στην Κομοτηνή.

Είναι το δεύτερο λουκέτο των τελευταίων ημερών στην πόλη. Είχε προηγηθεί η ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ,οι 600 εργαζόμενοι της οποίας - που παραμένουν απλήρωτοι για 4 μήνες - βγήκαν προχτές στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική αδιαφορία και τα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος τους και καταγγέλλοντας το τραπεζικό σύστημα που οδηγεί μια βιώσιμη επιχείρηση στο σταμάτημα της παραγωγικής της δραστηριότητας.

Συλλαλητήριο οργής στο Βόλο

ΒΟΛΟΣ (του ανταποκριτή μας).-

Συλλαλητήριο καταδίκης του αντιλαϊκού προϋπολογισμού της κυβέρνησης πραγματοποίησαν χτες βράδυ στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι του Βόλου.

Το συλλαλητήριο διοργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου.Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κ. Σακελλαρίου,πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί στην εργατική τάξη και στο λαό η κυβερνητική πολιτική και ο προϋπολογισμός ιδιαίτερα και κάλεσε τους εργαζόμενους να συντονίσουν τον αγώνα τους με τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Π. Γκέλης,πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων και ο Ανδ. Σκάρλας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Βόλου.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης τονίζονται τα αντεργατικά - αντιλαϊκά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού, ζητείται η άμεση αποχώρηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από τον "κοινωνικό διάλογο", καταγγέλλεται η συμβιβαστική στάση της διοίκησης του ΕΚΒ και υπογραμμίζεται ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα για: την υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων ενάντια στον προϋπολογισμό της λιτότητας. Παραγωγική ανασυγκρότηση. Πραγματικές αυξήσεις για 200.000 κατώτερο μισθό και 8.000 κατώτερο μεροκάματο. Μονοετείς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, σύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 ΗΑΕ. Μέτρα για τη στήριξη των ανέργων κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ