Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θέλουν κι άλλα οι εφοπλιστές!

Μέτρα που μετατρέπουν την ελληνική σημαία σε πανί ευκαιρίας ζήτησαν χτες σε συνέντευξη Τύπου! Σε σύσκεψη για το συντονισμό δράσης, καλεί η ΠΕΜΕΝ αύριο

"Ανικανοποίητοι" από τα σαρωτικά αντιναυτεργατικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, μειώνοντας δραστικά τους Ελληνες ναυτεργάτες από τα ποντοπόρα πλοία, δηλώνουν οι εφοπλιστές και επαναφέρουν την πρόταση για την παραμονή στην ποντοπόρο ναυτιλία μόνο Ελλήνων αξιωματικών και αυτοί με ...προϋποθέσεις! Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζουν ότι η ικανοποίηση αυτών των αξιώσεων είναι μόνο η αρχή, αφού ο τελικός τους σκοπός είναι η ελληνική σημαία να καταστεί στην κυριολεξία ανάλογη με τα πανιά ευκαιρίας. Μάλιστα, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά: "Γνωρίζουμε ότι από αυτά τα μέτρα θα υπάρξει ανεργία και πρόβλημα κοινωνικής συνοχής", όμως, "δεν είναι δουλιά του εφοπλισμού να κάνει κοινωνική πολιτική"!Οι εφοπλιστικές αξιώσεις διατυπώθηκαν κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).

Η πρόταση των εφοπλιστών είναι να παραμείνουν στα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας, ανάλογα με την κατηγορία του πλοίου, 6, 7, και 8 Ελληνες και ένας μαθητευόμενος.Οι Ελληνες αξιωματικοί θα ναυτολογούνται, αν ...κρίνονται κατάλληλοι και ικανοί! Ο πρόεδρος της ΕΕΕ Γιάννης Λύρας,προτάσσοντας το γνωστό εκβιασμό της συρρίκνωσης του ελληνικού νηολογίου, ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε το πιο ανταγωνιστικό νομοθετικό πλαίσιο για τη ναυτιλία (όπως ο νόμος 89 περί κεφαλαίων εξωτερικού), το οποίο οι ανταγωνίστριες χώρες, όχι μόνο το αντέγραψαν, αλλά προχώρησαν παραπέρα, παίρνοντας μέτρα ανάλογα με αυτά που ισχύουν στα "ανοιχτά" (σ.σ. ευκαιρίας) νηολόγια. "Αυτό - σημείωσε - θα προτιμούσαμε και εμείς. Ομως, αντί αυτού, προτείναμε την παραμονή των Ελλήνων αξιωματικών στα πλοία, παρά το γεγονός ότι δε μας φέρνει στην ίδια μοίρα με τους εταίρους μας".

Οσον αφορά το ΝΑΤ,επανέφερε τις γνωστές προτάσεις της εφοπλιστικής Ενωσης, σημειώνοντας: "Πρέπει να υπάρξει στάση στο υπάρχον Ταμείο και να δημιουργηθεί ένα νέο, για να ασφαλίζονται οι ναυτικοί, το οποίο θα λειτουργεί με ανταποδοτικές προδιαγραφές".

Την ίδια στιγμή που οι εφοπλιστές προδιαγράφουν μια ακόμα πιο άγρια επίθεση εναντίον των ναυτεργατών, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας,Σταύρος Σουμάκης,βρίσκεται στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών Θαλάσσιων Μεταφορών,με θέμα την επέκταση του Κοινοτικού Κανονισμού 3577/92, που αίρει τον προστατευτισμό (καμποτάζ) στις θαλάσσιες ενδομεταφορές των κρατών - μελών. Ο υπουργός, με άλλοθι τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο ψευδεπίγραφο "συνέδριο" της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και αφού έχει ήδη γνωστοποιήσει με πρόσφατες δηλώσεις του ότι η "κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου", το οποίο αποφάσισε να αρθούν οι σχετικοί προστατευτισμοί στην Ελλάδα, έρχεται να παραδώσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και ναυτεργάτες στις δυνάμεις της "ελεύθερης αγοράς". Απέναντι σε αυτά, οι ναυτεργάτες προτάσσουν το δικό τους μέτωπο. Η ΠΕΜΕΝ καλεί σε σύσκεψη, αύριο Σάββατο, στις 10 πρωί, όλους τους κλάδους των εργαζομένων, που πλήττονται από την "Κοινή Ναυτιλιακή Πολιτική".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ