ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προϋπολογισμός... υπανάπτυξης

Μακριά από τις ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων της είναι ο προϋπολογισμός της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής για το 1998. Χωρίς να προδιαγράφει την παραμικρή αναπτυξιακή προοπτική, σε πλήρη συμμόρφωση με την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται, εκτός των άλλων, και από γενικευμένη μείωση του συνόλου των κονδυλίων που προβλέπονται για τους τομείς υγείας, παιδείας, βιομηχανίας, γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναντιστοιχίας αναγκών και προβλεπόμενων δαπανών αποτελεί η περίπτωση του τομέα Διεύθυνσης Βιομηχανικού και Ορυκτού Πλούτου. Το ποσό που διατίθεται στον προϋπολογισμό του 1998 για το συγκεκριμένο τομέα είναι μειωμένο κατά 100.000 δραχμές σε σχέση με πέρσι, τη στιγμή που οι ανάγκες και τα προβλήματα αυξάνονται συνεχώς.

Παράλληλα, ο προϋπολογισμός για τη Δυτική Αττική επιτείνει το πρόβλημα ελλιπούς ελέγχου των 6.000 περίπου βιομηχανιών, που λειτουργούν στην περιοχή - 300 περίπου εξ αυτών χωρίς άδεια και τα ανάλογα μέτρα ασφαλείας - καθώς δεν προβλέπονται κονδύλια για την πρόσληψη υπαλλήλων. Τον έλεγχο διενεργούν μόλις 3 (!) υπάλληλοι. Κονδύλια δεν προβλέπονται ούτε για την πρόσληψη κτηνιάτρων που έχει ανάγκη η περιοχή.

Στον τομέα της υγείας τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, αφού για το "πολυσυζητημένο" Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας "Θριάσιο" δίνονται 4,5 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό ίδιο με το περσινό. Την ίδια στιγμή, όπως κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου χτες ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Θριασίου, το νοσοκομείο βρίσκεται σε οριακό σημείο!

"Να καταψηφίσουμε"

Σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό στο σύνολό του και ιδιαίτερα τη μείωση των, άμεσα συνδεδεμένων με τις ανάγκες των κατοίκων, κονδυλίων, ο νομαρχιακός σύμβουλος και επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", Αντώνης Χοροζάνης,δήλωσε: "Το Νομαρχιακό Συμβούλιο πρέπει να καταψηφίσει έναν τέτοιο προϋπολογισμό. Εναν προϋπολογισμό που χαράσσεται μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, μακριά από μια αναπτυξιακή πορεία". Επισήμανε δε πως "όσο υποτασσόμαστε στην πολιτική της κυβέρνησης, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να "καταντήσουμε" διακοσμητικά στοιχεία". Στην κατεύθυνση να αποτραπεί κάτι τέτοιο, ο Αντ. Χοροζάνης δήλωσε στο "Ρ" πως ένα πρώτο βήμα αποτελεί η ανάδειξη των αναγκών της περιοχής και η διεκδίκηση αγωνιστικών λύσεων.

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
"Κόρη οφθαλμού" οι ελεύθεροι χώροι

Δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων

Ο κίνδυνος τσιμεντοποίησης και των τριών τελευταίων ελεύθερων χώρων, κινητοποίησε δυναμικά, για άλλη μία φορά, προχτές το βράδυ τους κατοίκους της περιοχής των Ανω Αμπελοκήπων, που έκαναν συμβολική περικύκλωση του οικοπέδου της ΔΕΗ και στη συνέχεια πορεία προς το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Κρατώντας αυτοσχέδιες "λαμπάδες" και φωνάζοντας συνθήματα σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης και της πορείας, μαθητές και κάτοικοι της περιοχής διατράνωσαν τη θέλησή τους να γίνει πράσινο και σχολείο στο οικόπεδο της ΔΕΗ και όχι άλλο ένα μεγαθήριο.

Ταυτόχρονα, ζητούν, στο οικόπεδο ΚΑΠΑΨ, ο χώρος να αξιοποιηθεί για λειτουργικό πράσινο και να μην ανεγερθεί κτίριο Διοικητικών Δικαστηρίων.

Ο Θύμιος Μαύρης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων, μιλώντας στη συγκέντρωση, τόνισε ότι σαν κάτοικοι της περιοχής, "διαμαρτυρόμαστε για την αντιλαϊκή και αντικοινωνική πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που σαν αποτέλεσμα θα έχει τα μεγαθήρια αυτά να μας στερήσουν τον ήλιο και το φως". Οι τρεις αυτές περιοχές, είπε, πρέπει να φυλάγονται σαν "κόρη οφθαλμού".

Ο Μιχάλης Ζωίδης,γραμματέας του συλλόγου, υπογράμμισε ότι όπως προκύπτει από τις θέσεις των αρμόδιων υπουργείων το μόνο που υπολογίζουν είναι το χρήμα, ενώ ο ανθρώπινος παράγοντας δε μετράει καθόλου. "Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας", συνέχισε ο Μ. Ζωίδης και κατέληξε, λέγοντας πως "έχουμε υποχρέωση να αφήσουμε μια γειτονιά με μέλλον στα παιδιά μας".

Σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου, τονίζεται ότι οι μέχρι τώρα αγώνες απέφεραν αρκετά αποτελέσματα, αφού, τόσο ο Δήμος Αθηναίων, όσο και η νομαρχία, αλλά και όλα τα κόμματα, συμφωνούν με τις θέσεις τους. Τώρα όμως, επισημαίνεται, πρέπει να κλιμακωθούν οι αγώνες, ώστε τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους.

Μαζική, εκτός των άλλων, ήταν και η παρουσία των μαθητών του 58ου Γυμνασίου, οι οποίοι τόνισαν την αντίθεσή τους στην τσιμεντοποίηση της περιοχής των Ανω Αμπελοκήπων, απαιτώντας να χτιστεί σχολείο που θα λύσει το κτιριακό πρόβλημα της περιοχής.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη γέφυρα

Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας, αφού συζήτησε την αδικαιολόγητη και παρατεταμένη καθυστέρηση που σημειώνεται στις επισκευαστικές εργασίες της γέφυρας του Ευρίπου, που έχει κόψει στα δύο την πόλη της Χαλκίδας από τις αρχές Οκτώβρη, καλεί τους δημότες και το λαό σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη γέφυρα, την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 το πρωί. Σκοπός της συγκέντρωσης είναι να διαδηλώσουν την αγανάκτησή τους και να απαιτήσουν από το ΥΠΕΧΩΔΕ και την κατασκευαστική εταιρία να ολοκληρωθούν οι εργασίες έως τις 20 Δεκέμβρη και να σταματήσει ο εμπαιγμός και η κοροϊδία των κατοίκων με τις συνεχείς παρατάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα ούτε ο Δήμος Χαλκίδας, ούτε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχαν ευαισθητοποιηθεί από την καθημερινή ταλαιπωρία των κατοίκων και την κοινωνικοοικονομική αναστάτωση στην πόλη.

Ομως η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ) στην αρχή και στη συνέχεια, ο συντονισμός με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων του Κανήθου, το μάζεμα εκατοντάδων υπογραφών και η απαίτηση να τεθεί για συζήτηση και λήψη αγωνιστικών αποφάσεων για την επίλυση του προβλήματος, που έθεσε η Συντονιστική Επιτροπή, είχε το παραπάνω αποτέλεσμα.

Θλιβερή όμως εξαίρεση αποτέλεσε για άλλη μια φορά ο νομάρχης Εύβοιας Θ. Μπουραντάς, που όχι μόνο αρνήθηκε πολιτική δέσμευση για τη συγκεκριμένη ημερομηνία αποπεράτωσης του έργου, αλλά αρνήθηκε και την πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής να αναλάβει πρωτοβουλία και να τεθεί επικεφαλής ενδεχόμενων κινητοποιήσεων.

Μετά τη συγκέντρωση της ερχόμενης Δευτέρας επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου θα παραδώσει το ψήφισμα στον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

ΟΔΟΣ ΦΥΛΗΣ
Πληθαίνουν τα "σπίτια"

Σε περιοχή μαζικής παροχής "ειδικών" υπηρεσιών, δηλαδή σε ένα τεράστιο οίκο ανοχής, μετατρέπεται ο χώρος από την πλατεία Βάθης μέχρι και την πλατεία Βικτορία, με την ανοχή του Δήμου Αθηναίων και της Αστυνομίας. Η καταγγελία προέρχεται από την Επιτροπή Κατοίκων της περιοχής και σ' αυτήν αναφέρεται συγκεκριμένα:

"Παρ' όλο που ο σχετικός νόμος δεν προβλέπει άδεια λειτουργίας οίκων ανοχής παρά μόνον άδεια ιεροδούλου, εκατοντάδες οίκοι ανοχής λειτουργούν με την ανοχή της Αστυνομίας, η οποία επικαλείται νομοθετικό κενό μια και δεν προβλέπονται ποινές για την παράνομη λειτουργία των οίκων. Η Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ωστόσο, συνεχίζει να εκδίδει αθρόα άδειες ιεροδούλων καταστρατηγώντας το νόμο, ο οποίος ορίζει πως για κάθε αστυνομικό τμήμα επιτρέπονται μόνο μέχρι εννέα άδειες".

Στην οδό Φυλής και στις παρόδους της έχουν συγκεντρωθεί 100 περίπου "σπίτια", ενώ στην περιοχή του Δ' Αστυνομικού Τμήματος πάνω από 130.

Η επιτροπή καταγγέλλει και το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, εκπρόσωποι του οποίου αρνούνται να συναντηθούν μαζί της. "Η επιτροπή ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Κ. Γείτονα, ο οποίος την παρέπεμψε στον υφυπουργό Μ. Σκουλάκη που αρνήθηκε να τη δεχτεί και την παρέπεμψε στον υφυπουργό Θ. Κοτσώνη, που και αυτός αρνείται να τη δεχτεί".

Πριν δύο χρόνια έγινε εξαγγελία από το υπουργείο Υγείας ότι προχωράει στην αλλαγή και στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και πριν έξι μήνες ο Μ. Σκουλάκης δήλωσε στη Βουλή ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο είναι έτοιμο και απομένει η υπογραφή του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Η επιτροπή καταγγέλλει την πολιτεία που αδιαφορεί αν δε συμπράττει σε αυτή την καταστρατήγηση του νόμου και την ολιγωρία του δημάρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλου και καλεί τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τους ενεργούς πολίτες και τα κόμματα να κινητοποιηθούν για το θέμα.

ΑΛΙΜΟΣ
Διώκεται αντιδήμαρχος για εκβίαση

Αντιδήμαρχος κατηγορείται για εκβιασμό. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο αντιδήμαρχος Αλίμου Αντ. Γκαβούνας, 40 χρόνων, δικηγόρος, συνελήφθη προχτές γιατί ζήτησε από ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου μεγάλο χρηματικό ποσό για να μη σφραγιστεί το κατάστημά του.

Από την προανάκριση που έκανε η Ασφάλεια, προέκυψε ότι τον περασμένο Νοέμβρη κοινοποιήθηκε στον ιδιοκτήτη του κέντρου διασκέδασης "ΤΟΤΕΜ" Γ. Μουχαλέ, 48 χρόνων, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου, με την οποία έπρεπε να σφραγιστεί το κατάστημά του για παραβάσεις σχετικές με το ωράριο λειτουργίας του.

Ο Αντ. Γκαβούνας πλησίασε τον καταστηματάρχη και του ζήτησε 6.000.000 δρχ., προκειμένου να μεσολαβήσει, ώστε να μην εφαρμοστεί η απόφαση του ΔΣ το Δεκέμβρη, σε αντίθετη δε περίπτωση το μαγαζί θα σφραγιζόταν αμέσως. Ο τελευταίος πήγε στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας και, αφού κατάγγειλε το γεγονός, προσημειώθηκαν χαρτονομίσματα. Η συνάντηση για την παράδοση του ποσού έγινε προχτές στις 11 μ.μ. έξω από το "ΤΟΤΕΜ" (Λεωφ. Ποσειδώνος 27). Μόλις ο αντιδήμαρχος πήρε τα προσημειωμένα χρήματα, συνελήφθη από αστυνομικούς. Σε έρευνα, που έγινε στο αυτοκίνητό του, βρέθηκε στο πορτ μπαγκάζ μια πλαστική σακούλα με τα λεφτά.

Χτες ο Αντ. Γκαβούνας οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, που άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος και δωροδοκία και τον παρέπεμψε στον 11ο τακτικό ανακριτή για να απολογηθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ