ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΤΑ
Διώκεται συνδικαλιστής για τη δράση του

Κλήθηκε σε απολογία γιατί, ασκώντας τα συνδικαλιστικά του καθήκοντα, επισκέφτηκε εργασιακούς χώρους, προκειμένου να ενημερώσει συναδέλφους του για τη Γενική Συνέλευση του σωματείου τους

Για τη συνδικαλιστική του δράση διώκεται ο Νίκος Κεφάλας,μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ταχυδρόμων Αθήνας,κατ' εντολήν του προϊστάμενου του Ταχυδρομικού Γραφείου Κυψέλης, στο οποίο εργάζεται ο συνδικαλιστής. Ο συνδικαλιστής κλήθηκε σε απολογία από τον προϊστάμενό του Νίκο Γκινόπουλο,επειδή στις 3 Δεκέμβρη, ασκώντας τα συνδικαλιστικά του καθήκοντα, επισκέφθηκε εργασιακούς χώρους για να ενημερώσει συναδέλφους του για τη Γενική Συνέλευση του σωματείου τους που θα γινόταν την επομένη.

Σύμφωνα με την κλήση σε απολογία, ο προϊστάμενος ουσιαστικά ισχυρίζεται ότι η αναχώρηση από την εργασία, με την άσκηση του δικαιώματος της συνδικαλιστικής άδειας, "συνιστά παράβαση του υπηρεσιακού καθήκοντος" και επισείει τον πέλεκυ της τιμωρίας...

Οπως επισημαίνει στην "απολογία" του ο Ν. Κεφάλας, προσήλθε στην εργασία του πριν την έναρξη του κανονικού ωραρίου και ασχολήθηκε με τη διευθέτηση της αλληλογραφίας. Επειδή όμως προέκυψε έκτακτη συνδικαλιστική υποχρέωση, αναγκάστηκε ν' αναχωρήσει από το γραφείο πριν την έναρξη του κανονικού ωραρίου, αφού πρώτα ζήτησε από συνάδελφό του να ενημερώσει τον προϊστάμενο διανομής, ο οποίος δεν είχε φτάσει ακόμα στο γραφείο, ότι θα λείψει από την υπηρεσία με συνδικαλιστική άδεια.

Ο συνδικαλιστής επισημαίνει ότι οι πραγματικοί λόγοι της δίωξής του είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις του και οι ταξικές του απόψεις και θέσεις. Σημειώνει ότι εμποδίζεται κατ' εξακολούθηση η συνδικαλιστική του δράση, για την οποία μόνο στους εργαζόμενους απολογείται και σε κανέναν άλλο.

Ο Γιώργος Κρίκας,μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ, καταγγέλλει ότι "η απαράδεκτη αυτή ενέργεια του προϊστάμενου του Ταχυδρομείου Κυψέλης εξυπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες και έχει στόχο τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας στους χώρους δουλιάς, που μας γυρίζει χρόνια πίσω σε μαύρες εποχές". Τέλος, ερωτά τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, "αν καλύπτει τέτοιες ενέργειες ή μήπως σκέπτεται να περάσει τον "εκσυγχρονισμό" του ταχυδρομείου καταργώντας το συνδικαλισμό;".

Το Σωματείο Ταχυδρόμων Αθήνας και η ΟΜΕ - ΕΛΤΑ καταδικάζουν την ενέργεια αυτή και καλούν τη διοίκηση των ΕΛΤΑ να σταματήσει κάθε διαδικασία πειθαρχικής δίωξης του συνδικαλιστή.

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Ξανά στο εδώλιο οι ... μελέτες

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων πέντε μελετητών κατά αποφάσεων της "Κτηματολόγιο ΑΕ" συζητήθηκε χτες

Μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες αναμένεται να αποφασίσει το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για την τύχη του Εθνικού Κτηματολογίου. Το δικαστήριο, που εξέτασε χτες την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, την οποία κατέθεσαν πέντε μελετητές κατά των αποφάσεων της "Κτηματολόγιο ΑΕ", για τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού στα δύο πρώτα πιλοτικά προγράμματα και την κύρια φάση του Κτηματολογίου, ζήτησε και από τις δύο πλευρές νέα συμπληρωματικά στοιχεία. Η πρόεδρος επισήμανε ότι το θέμα είναι καθαρά νομικό, θέμα τήρησης, δηλαδή, των νόμων, ενώ οι εκπρόσωποι της "Κτηματολόγιο ΑΕ" επικαλέστηκαν για άλλη μια φορά "τη σπουδαιότητα του έργου", τον "κίνδυνο να χαθούν πόροι από κοινοτικά προγράμματα", καθώς και το γεγονός ότι μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 1997, θα πρέπει να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για τις μελέτες του κύριου προγράμματος σε 236 δήμους και κοινότητες της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 25 δισ. δρχ.

Οι μελετητές, από την πλευρά τους, θεωρούν ότι η διακήρυξη του διαγωνισμού "ανατρέπει και καταργεί το νόμο 716/77, περί μητρώου μελετητών και αναθέσεως και εκπονήσεως μελετών, προσβάλλεται κατάφωρα η οδηγία 92/50 της ΕΕ για συντονισμό των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων υπηρεσιών". Γι' αυτό και ζητούν την ακύρωση ή προσωρινή αναστολή της διακήρυξης της "Κτηματολόγιο ΑΕ", που αφορά στη συμμετοχή στο διαγωνισμό για μελέτες σύνταξης Κτηματολογίου και την προσωρινή αναστολή κάθε πράξης της.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, στελέχη της "Κτηματολόγιο ΑΕ" θορυβημένα και από την αίσθηση που έχει προκαλέσει και το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του "Ρ" της περασμένης Κυριακής, έχουν ήδη αρχίσει κρούσεις σε μερικούς από τους μελετητές, οι οποίοι κατέθεσαν τις προσφυγές, προκειμένου να "κουκουλωθεί" το σκάνδαλο, με αντάλλαγμα να τους ανατεθούν μελέτες από το κύριο πρόγραμμα του Κτηματολογίου...

ΣΤΑΘΜΑΡΧΕΣ ΟΣΕ
Στάσεις εργασίας σήμερα

Δύο 3ωρες στάσεις εργασίας έχουν προγραμματίσει για σήμερα οι σταθμάρχες του ΟΣΕ, με κύριο αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Ελξης, που κήρυξε τις σημερινές στάσεις εργασίας (6 - 9 π.μ. και 2 - 5 μ.μ.), θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Δεκέμβρη 1997, με σκοπό να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις, αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά των αρμοδίων ότι θα ικανοποιήσουν το αίτημα του κλάδου.

Από τον ΟΣΕ ανακοινώθηκε ότι λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, τα σημερινά δρομολόγια των αμαξοστοιχιών δε θα εκτελεστούν κανονικά και συνιστά στο επιβατικό κοινό να απευθύνεται στους κατά τόπους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα γραφεία του Οργανισμού.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΕΧΩΔΕ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Συμμετέχουν στην απεργία της 18ης του Δεκέμβρη

Μαζική ήταν η συμμετοχή στη χτεσινή 3ωρη πανελλαδική στάση εργασίας των εργαζομένων στο ΥΠΕΧΩΔΕ, οι οποίοι αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, με μπλοκάρισμα δημοπρασιών, απεργίες και συγκεντρώσεις. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ' το ΥΠΕΧΩΔΕ και στη συνέχεια συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων - ΥΠΕΧΩΔΕ και αποφάσισε να πραγματοποιηθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη 18 του Δεκέμβρη.

Κύρια αιτήματα των εργαζομένων είναι: η σύνταξη Οργανισμών με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας, η ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων μεταξύ των οποίων τα θέματα εκτός έδρας των υπαλλήλων στο ΥΠΕΧΩΔΕ και η εξομοίωση του εφάπαξ υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου με αυτό των δημοσίων υπαλλήλων.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Πάνω από 90% η συμμετοχή στην απεργία

Μαζική ήταν η συμμετοχή των δικαστικών υπαλλήλων τη χτεσινή πρώτη ημέρα της 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας και το ποσοστό συμμετοχής στα δικαστήρια της Αθήνας ξεπέρασε το 90%, σύμφωνα με το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξε το 100%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή, ματαίωση και διακοπή χιλιάδων υποθέσεων.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι διεκδικούν την προστασία και ενίσχυση του εισοδήματός τους και ισχυρίζονται ότι με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από 31 - 12 - 1996 δεν κατοχυρώθηκαν οι καθαρές αποδοχές τους.Ετσι, το κύριο αίτημα των δικαστικών υπαλλήλων είναι η αύξηση και επανασύνδεση του επιδόματος ειδικών συνθηκών με το αντίστοιχο των δικαστικών λειτουργών, καθώς δικαστικοί υπάλληλοι και δικαστές βιώνουν τις ίδιες συνθήκες εργασίας.

Παράλληλα, ζητούν να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων και να επισπευστούν οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού τωνυπηρεσιών των δικαστηρίων, ώστε να βελτιωθούν και να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι συνθήκες λειτουργίας της Δικαιοσύνης και να εξυπηρετούνται άμεσα οι πολίτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ