ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Ιστορική αλήθεια και αναμόχλευση παθών

Κύριε διευθυντά,

Θα ήθελα να σημειώσω μερικές παρατηρήσεις για τα γραφόμενα από τον Γιώργο Καράγιωργα στο βιβλίο του "Η ΟΠΛΑ ΧΩΡΙΣ ΘΡΥΛΟ". Γιατί σ' αυτό, συχνά γίνεται επίκληση του συγγραφέα Φοίβου Γρηγοριάδη για τη θεμελίωση των όσων ισχυρίζεται. Ο Φοίβος Γρηγοριάδης έχει γράψει: ".. Οι δεξιοί στις μελέτες τους, κάθε φορά που έπρεπε ν' αναφερθούν στον Αρη Βελουχιώτη, βουτούσαν την πένα τους στη χολή και στην αποκήρυξη...".

Αυτό κάνει και ο Γ. Κ. στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε το Νοέμβρη του 1997. Και αυτό είναι δικαίωμά του. Δεν είναι, όμως, δικαίωμά του να χρησιμοποιεί την έκφραση: "Διά χειρός του συγγραφέα (εννοεί τον εαυτό του) και με στοιχεία Γρηγοριάδη - όπως και άλλων πηγών - εκτίθεται με αντικειμενικότητα η αληθινή εικόνα, κυρίως το άγνωστο παρασκήνιο της τότε εποχής...".

Αφήνει μιαν αχλή μυστηρίου για τις άλλες πηγές και έρχεται σήμερα 16 χρόνια μετά το θάνατο του Φοίβου Γρηγοριάδη, να επικαλεστεί τον συγγραφέα, για να σκορπίσει χολή και αποκήρυξη για τον Αρη Βελουχιώτη και την ΟΠΛΑ. Δεν είναι δυνατόν ο κ. Καράγιωργας να επικαλείται τον Φοίβο Γρηγοριάδη, για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ένα στέλεχος του ΕΛΑΣ και έγκριτος συγγραφέας, κυρίως της ιστορικής περιόδου 1940 - 1950, δίνει στοιχεία στον Γιώργο Καράγιωργα, αντίθετα με όσα κατά καιρούς ο ίδιος έχει δημοσιεύσει με την υπογραφή του. Ο κ. Καράγιωργας, γνωστός στους δημοσιογραφικούς κύκλους για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, είχε μια καλή εικόνα ανθρώπου που μπορεί να ήταν φανατικός δεξιός, αλλά τουλάχιστον δεν είχε θίξει αντιπάλους ή συναδέλφους του. Αποτελεί περίεργο, αν μη τι άλλο, η πρόθεση του. Διότι: Ο Φοίβος Γρηγοριάδης δεν πρέπει να μπλέκεται με άλλους στόχους και ύποπτα συμφέροντα που αυτοπροβάλλονται ως πηγές, ανώνυμες όμως και εκ του ασφαλούς.

Ο Φοίβος Γρηγοριάδης ό,τι στοιχεία συγκέντρωσε στην πολύχρονη συγγραφική και δημοσιογραφική δουλιά που πραγματοποίησε, τα δημοσίευσε επώνυμα στα βιβλία του με τίτλους: "Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης", "Το αντάρτικο" (τόμοι 5), "Το δεύτερο αντάρτικο" (τόμοι 4), "Γερμανοί - Κατοχή - Αντίστασης" (τόμοι 2), "Βρετανοί - Το αντάρτικο - απελευθέρωση" (τόμοι 2), "Εμφύλιος Πόλεμος" (τόμοι 2), "Διχασμός - Μικρά Ασία" (τόμοι 2), "Ελληνική δημοκρατία", "4η Αυγούστου - Αλβανία", "Βασιλευομένη στρατοκρατία" (τόμοι 2),"Δικτατορία - Δημοκρατία". Επίσης, έχει γράψει σωρεία κομματιών ή ιστορικών ερευνών στα περιοδικά "Ιστορία εικονογραφημένη" και "Ιστορία για σας", πάντοτε ενυπόγραφα.

Ο Φοίβος Γρηγοριάδης ό,τι γνώριζε από προσωπική εμπειρία και από τη δημοσιογραφική έρευνα, τα δημοσίευσε και ουδέποτε έδωσε στοιχεία σε άλλον δημοσιογράφο, χωρίς να τα έχει χρησιμοποιήσει ο ίδιος. Και ουδέποτε απαγόρευσε σε οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει στοιχεία που ο ίδιος είχε δημοσιεύσει.

Ο κ. Καράγιωργας χρησιμοποίησε στοιχεία που ο Φοίβος Γρηγοριάδης δεν έχει"δουλέψει", δεν έχει "μελετήσει", δεν έχει "συγκρίνει", ώστε να τα υιοθετήσει με την υπογραφή του και τα παρουσιάζει ως εσωτερική αντίθεση στον ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ και τις θέσεις για τον Αρη Βελουχιώτη και την ΟΠΛΑ κλπ.

Επίσης, ο κ. Καράγιωργας γράφει στο βιβλίο του ότι ο Φοίβος Γρηγοριάδης είχε διαδραματίσει αρχηγικό ρόλο στο ΕΑΜ. Η αλήθεια είναι ότι για ένα διάστημα μικρό, υπήρξε μέλος του Αρχηγείου Ρούμελης ως στρατιωτικός, ενώ είχε το βαθμό του λοχαγού και όχι του ταγματάρχη όπως γράφει ο Γ. Κ. Επίσης, πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο Φ. Γ. κατά την εισβολή των Γερμανών υπηρετούσε στα οχυρά της γραμμής Μεταξά, και δεν ήταν απόστρατος όπως γράφει ο Γ. Κ.

Ο Φ. Γ. ανέβηκε στο βουνό μετά από εντολή του ΠΓ του ΚΚΕ, μαζί με τον ταγματάρχη Θύμιο Ζούλα ως στρατιωτικός των ανταρτικών ομάδων και τον Ανδρέα Τζίμα, ως υπεύθυνου πολιτικού εκ μέρους του ΠΓ του ΚΚΕ. Την ίδια ώρα το αντάρτικο αναπτύσσονταν και σ' άλλες περιοχές εκτός από τη Ρούμελη (Ηπειρο, Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία). Δεν υπήρξε κατά συνέπεια ο Φ. Γ υπαρχηγός του ΕΛΑΣ, ούτε επιτελάρχης του Αρη, όπως γράφει ο Γ. Κ. Εξ άλλου το 5μελές αρχηγείο των ανταρτικών ομάδων της Ρούμελης δε διατηρήθηκε για μεγάλο διάστημα. Μετά από 2 - 3 μήνες καταργήθηκε και ο Φ. Γ ανέλαβε τη διοίκηση του 36ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Αργότερα υπήρξε διοικητής του 42ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Στη Ρούμελη όπου έδρασε ο Φ. Γ. με το ψευδώνυμο Φώτης Βερμαίος, ουδέποτε υπήρξε ταξίαρχος και ουδέποτε έδρασε στην Αθήνα όπως αναληθώς γράφει Ο Γ. Κ. στο βιβλίο του.

Χρησιμοποιεί ακόμα χειρόγραφα του Φ. Γ. που είχε ως σημειώσεις από διάφορες δημοσιογραφικές έρευνες, όπως συμβαίνει μ' όλους τους δημοσιογράφους του κόσμου.

Στην ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, που έχει επιμεληθεί ο Βάσος Γεωργίου, υπάρχει συνέντευξη του Φ. Γ. που αναφέρεται και στον Αρη Βελουχιώτη και στην ΟΠΛΑ και στο ΕΑΜ και στους Αγγλους και στους γερμανόδουλους που μετεστράφησαν σε αγγλόδουλους και σε πολλά άλλα θέματα. Αλλά, κυρίως, υπάρχουν τα βιβλία του, όπου ενυπόγραφα έχει καταγράψει τις απόψεις του και τις θέσεις του.

Ο Γ. Κ. ως δεξιός επιχειρεί με το πόνημά του ν' αναμοχλεύσει πάθη, "βουτώντας την πένα του στη χολή και την αποκήρυξη... " και την έλλειψη αλήθειας..

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

ΝΕΟΚΟΣΜΟΣ Φ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Από τη δράση των Παραρτημάτων

Οι 57 βουλευτές της ΝΔ

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Υμηττού της ΠΕΑΕΑ, σε συνεδρίασή της ασχολήθηκε με το ζήτημα που δημιούργησαν οι 57 βουλευτές της ΝΔ, επιχειρώντας να δυσφημίσουν τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη. Σε ψήφισμά της καταδικάζει την απαίτηση των νοσταλγών της ανώμαλης εποχής, για απαγόρευση από τα ΜΜΕ της μετάδοσης ιστορικών προγραμμάτων που αφορούν την Εθνική Αντίσταση και την προσπάθεια να αμαυρώσουν την προσωπικότητα του Αρη.

Η ενέργεια των 57 βουλευτών της ΝΔ είναι μέρος γενικότερου σχεδίου του κατεστημένου, που θέλει να διχάσει το λαό και να επαναφέρει τη χώρα σε προηγούμενες καταστάσεις μισαλλοδοξίας. Σοβαρές ευθύνες έχουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν ολοκλήρωσαν την ηθική αποκατάσταση της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. "Απαιτούμε - τονίζουν - από την κυβέρνηση, τα κόμματα, τους βουλευτές να καταδικάσουν το ατόπημα των 57 βουλευτών της ΝΔ".

Πολιορκημένοι του Στρυμονικού

Οι αντιστασιακοί του Παραρτήματος Αγίου Δημητρίου της ΠΕΑΕΑ, σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι συμπαραστέκονται στους πολιορκημένους κατοίκους του Στρυμονικού Κόλπου, που η "σοσιαλιστική" κυβέρνηση Κ. Σημίτη, τους απαγορεύει κάθε δημόσια συνάθροιση, πορεία, διαδήλωση κλπ, υποστηρίζοντας τα συμφέροντα της πολυεθνικής εταιρίας TVX. Αυτές οι βάρβαρες ενέργειες του εκσυγχρονισμού δε θα περάσουν, είναι μια μορφή στρατιωτικού νόμου και δεν αφορούν μόνο τους κατοίκους του Στρυμονικού, αλλά όλους τους Ελληνες. Οι πράξεις αυτές δείχνουν πού οδηγούν τη χώρα οι "εκσυγχρονιστές", υποστηρίζοντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών, ξεπουλώντας τα πάντα και εφαρμόζοντας τις ντιρεκτίβες της ΕΕ.

Διαμαρτυρία

Τη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν σε διαμαρτυρία τους τα μέλη της ΔΕ του Παραρτήματος Κηφισιάς της ΠΕΑΕΑ, διότι ο δήμαρχος κ. Τασούλας κατά την εκφώνηση του λόγου της 28ης του Οκτώβρη 1997, δεν αναφέρθηκε στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης κατά των φασιστών κατακτητών σαν συνέχεια του Αλβανικού Επους. Επίσης διαμαρτύρονται οι αντιστασιακοί για την αδιαφορία που δείχνει ο δήμαρχος, όσον αφορά τα προβλήματα τους.

Γιόρτασαν στην Κέρκυρα

Οι αντιστασιακοί της Κέρκυρας ύστερα από πρόσκληση του Τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, γιόρτασαν την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης στις 30-11-97. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, διέσχισαν τους δρόμους της πόλης με τα λάβαρά τους και συντεταγμένοι έφθασαν στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη για να τιμήσουν τους νεκρούς του απελευθερωτικού αγώνα '40-'44, τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη και τον στρατηγό Στέφανο Σαράφη. Την κεντρική ομιλία έκανε ο αντιστασιακός Α. Μεταλλινός,στεφάνια κατατέθηκαν από το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Τον αναζητούν οι συγγενείς του

Οι συγγενείς του Φίλιππα Σαπουντζή,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ, τον αναζητούν. Η τύχη του αγνοείται από το 1949. Ο Σαπουντζής ήταν κάτοικος Πτολεμαϊδας και εργαζόταν στις Σέρρες στο Ταχυδρομείο. Οποιος γνωρίζει οτιδήποτε, ας τηλεφωνήσει στον αριθμό: 0385/29983, Λάζαρος Σπυρόπουλος, Π. Κύρου 11 Φλώρινα.

Στους πεσόντες του Φαναριού Καρδίτσας

Μέσα σε ατμόσφαιρα εορταστική και φορτισμένη από συγκίνηση έγιναν στο χωριό Φανάρι Καρδίτσας στις 28 - 9 - 97, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, που στήθηκε με τη φροντίδα του Συλλόγου Φαναριωτών της Αθήνας, η "ΙΘΩΜΗ". Στην εκδήλωση, εκτός από τα μέλη του Συλλόγου που παραβρέθηκαν, συμμετείχαν κοινοτικοί σύμβουλοι, αντιστασιακοί του Παραρτήματος Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ, μαζικοί φορείς και οργανώσεις του Ν. Τρικάλων και πλήθος κόσμου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της κοινότητας Φαναρίου Γιάννης Σανίδας και την κύρια ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου "Ιθώμη", Κώστας Γκουντελάς.Αναφέρθηκε στους αγώνες των Φαναριωτών και όλου του ελληνικού λαού κατά του ξένου κατακτητή και στη θυσία των 13 παλικαριών του Φαναριού, που μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ έπεσαν ηρωικά για τη λευτεριά και ανεξαρτησία της πατρίδας και είναι οι παρακάτω:

- Αδάμος Παύλος,Βαμπούλης Επαμεινώνδας,Βαγενάς Κώστας,Βασιλιάγκος Απόστολος,Γκάτζιος Γεώργιος,Καρδάρας Διονύσης,Κύλιας Λάμπρος,Μπάστος Λάμπρος,Νέστορας Στέφανος,Νόνιας Βασίλειος,Μπακλαβάς Βαγγέλης,Παναγουλάς Δημήτριος,Τραυλός Κώστας.

Επίσης το Φανάρι έδωσε 19 μαχητές για τον ΔΣΕ που έπεσαν πολεμώντας στον Εμφύλιο και είναι οι παρακάτω:

- Αδάμος Ελευθέριος,Αντωνίου Χρήστος,Βαμπουλής Σωκράτης,Βασιλιάγκος Σωτήρης,Ζορμπάς Ευάγγελος,Ζορμπάς Γεώργιος,Καλογερογιάννης Θωμάς,Καλογερογιάννης Βασίλειος,Κολοβός Πολύβιος,Καλατζής Απόστολος,Λιάπης Σεραφείμ,Λώλος Αλέκος,Πιατσιώλης Λάμπρος,Ευσταθίου Αλεξάνδρα,Τσαντικού Αγορίτσα,Τσαντικός Βασίλειος,Χατζηγόνλας Θωμάς,Κατσαρός Λάμπρος,Σκορδαράς Παλιόπουλος Φώτης.

  • Ο Φαναριώτης Στέργιος Παπαστεργίου στη μνήμη τους πρόσφερε στο "Ριζοσπάστη", 5.000 δρχ.
Εκδηλώσεις

Το Παράρτημα ΑΛΙΜΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 14 - 12 - 97 στις 10 π.μ.,θρησκευτικό (στον Ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονος, Ανω Καλαμάκι) και πολιτικό μνημόσυνο για τα αποβιώσαντα μέλη του. Καλούνται οι οικογένειες των νεκρών, η δημοτική αρχή της πόλης, οι αγωνιστές και οι φίλοι της Αντίστασης, κόμματα και φορείς, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

  • Το Παράρτημα ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 14- 12 - 97 στις 9.30 π.μ.,στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, μνημόσυνο για τους πεσόντες και θανόντες αγωνιστές της Εθν. Αντίστασης. Καλούνται οικογένειες, συγγενείς και φίλοι των πεσόντων να τιμήσουν τη μνήμη τους.
  • Το Παράρτημα Ν. ΚΟΣΜΟΥ - ΑΓ. ΣΩΣΤΗ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την Κυριακή 14 - 12 - 97 στις 10.30 π.μ. πολιτικό μνημόσυνο για τους νεκρούς του Παραρτήματος και της περιοχής, στο Συνοικιακό Κοινωνικό Κέντρο Αγίου Σώστη (Κριναγόρου). Το ΔΣ σάς προσκαλεί να τιμήσετε την εκδήλωση με την παρουσία σας.
  • Το Παράρτημα ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΣΦΑΓΕΙΩΝ πραγματοποιεί Πολιτικό Μνημόσυνο την Κυριακή 14 - 12 - 97 στις 11 πμ στα γραφεία του Παρ/τος, για να τιμηθούν οι πεσόντες αγωνιστές. Επίσης θα τιμηθούν τα μέλη του παραρτήματος που έφυγαν σε περίοδο ειρήνης.
  • Το Παράρτημα ΤΟΥΜΠΑΣ (Θεσσαλονίκης) της ΠΕΑΕΑ θα πραγματοποιήσει συνεστίαση προς τιμήν της 55ης επετείου της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, το Σάββατο 13 - 12 - 97 στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Παραρτήματος, Μεγακλέους 19.

Από τη φωτογραφική έκθεση, με θέμα την Εθνική Αντίσταση στον αντιφασιστικό αγώνα 1940-44, που πραγματοποίησαν το Παράρτημα ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος από τις 25/10 έως τις 29/10/97, με την ευκαιρία του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940, στο Παλαιό Δημαρχείο της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ