Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Ιστορική αλήθεια και αναμόχλευση παθών

Κύριε διευθυντά,

Θα ήθελα να σημειώσω μερικές παρατηρήσεις για τα γραφόμενα από τον Γιώργο Καράγιωργα στο βιβλίο του "Η ΟΠΛΑ ΧΩΡΙΣ ΘΡΥΛΟ". Γιατί σ' αυτό, συχνά γίνεται επίκληση του συγγραφέα Φοίβου Γρηγοριάδη για τη θεμελίωση των όσων ισχυρίζεται. Ο Φοίβος Γρηγοριάδης έχει γράψει: ".. Οι δεξιοί στις μελέτες τους, κάθε φορά που έπρεπε ν' αναφερθούν στον Αρη Βελουχιώτη, βουτούσαν την πένα τους στη χολή και στην αποκήρυξη...".

Αυτό κάνει και ο Γ. Κ. στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε το Νοέμβρη του 1997. Και αυτό είναι δικαίωμά του. Δεν είναι, όμως, δικαίωμά του να χρησιμοποιεί την έκφραση: "Διά χειρός του συγγραφέα (εννοεί τον εαυτό του) και με στοιχεία Γρηγοριάδη - όπως και άλλων πηγών - εκτίθεται με αντικειμενικότητα η αληθινή εικόνα, κυρίως το άγνωστο παρασκήνιο της τότε εποχής...".

Αφήνει μιαν αχλή μυστηρίου για τις άλλες πηγές και έρχεται σήμερα 16 χρόνια μετά το θάνατο του Φοίβου Γρηγοριάδη, να επικαλεστεί τον συγγραφέα, για να σκορπίσει χολή και αποκήρυξη για τον Αρη Βελουχιώτη και την ΟΠΛΑ. Δεν είναι δυνατόν ο κ. Καράγιωργας να επικαλείται τον Φοίβο Γρηγοριάδη, για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ένα στέλεχος του ΕΛΑΣ και έγκριτος συγγραφέας, κυρίως της ιστορικής περιόδου 1940 - 1950, δίνει στοιχεία στον Γιώργο Καράγιωργα, αντίθετα με όσα κατά καιρούς ο ίδιος έχει δημοσιεύσει με την υπογραφή του. Ο κ. Καράγιωργας, γνωστός στους δημοσιογραφικούς κύκλους για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, είχε μια καλή εικόνα ανθρώπου που μπορεί να ήταν φανατικός δεξιός, αλλά τουλάχιστον δεν είχε θίξει αντιπάλους ή συναδέλφους του. Αποτελεί περίεργο, αν μη τι άλλο, η πρόθεση του. Διότι: Ο Φοίβος Γρηγοριάδης δεν πρέπει να μπλέκεται με άλλους στόχους και ύποπτα συμφέροντα που αυτοπροβάλλονται ως πηγές, ανώνυμες όμως και εκ του ασφαλούς.

Ο Φοίβος Γρηγοριάδης ό,τι στοιχεία συγκέντρωσε στην πολύχρονη συγγραφική και δημοσιογραφική δουλιά που πραγματοποίησε, τα δημοσίευσε επώνυμα στα βιβλία του με τίτλους: "Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης", "Το αντάρτικο" (τόμοι 5), "Το δεύτερο αντάρτικο" (τόμοι 4), "Γερμανοί - Κατοχή - Αντίστασης" (τόμοι 2), "Βρετανοί - Το αντάρτικο - απελευθέρωση" (τόμοι 2), "Εμφύλιος Πόλεμος" (τόμοι 2), "Διχασμός - Μικρά Ασία" (τόμοι 2), "Ελληνική δημοκρατία", "4η Αυγούστου - Αλβανία", "Βασιλευομένη στρατοκρατία" (τόμοι 2),"Δικτατορία - Δημοκρατία". Επίσης, έχει γράψει σωρεία κομματιών ή ιστορικών ερευνών στα περιοδικά "Ιστορία εικονογραφημένη" και "Ιστορία για σας", πάντοτε ενυπόγραφα.

Ο Φοίβος Γρηγοριάδης ό,τι γνώριζε από προσωπική εμπειρία και από τη δημοσιογραφική έρευνα, τα δημοσίευσε και ουδέποτε έδωσε στοιχεία σε άλλον δημοσιογράφο, χωρίς να τα έχει χρησιμοποιήσει ο ίδιος. Και ουδέποτε απαγόρευσε σε οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει στοιχεία που ο ίδιος είχε δημοσιεύσει.

Ο κ. Καράγιωργας χρησιμοποίησε στοιχεία που ο Φοίβος Γρηγοριάδης δεν έχει"δουλέψει", δεν έχει "μελετήσει", δεν έχει "συγκρίνει", ώστε να τα υιοθετήσει με την υπογραφή του και τα παρουσιάζει ως εσωτερική αντίθεση στον ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ και τις θέσεις για τον Αρη Βελουχιώτη και την ΟΠΛΑ κλπ.

Επίσης, ο κ. Καράγιωργας γράφει στο βιβλίο του ότι ο Φοίβος Γρηγοριάδης είχε διαδραματίσει αρχηγικό ρόλο στο ΕΑΜ. Η αλήθεια είναι ότι για ένα διάστημα μικρό, υπήρξε μέλος του Αρχηγείου Ρούμελης ως στρατιωτικός, ενώ είχε το βαθμό του λοχαγού και όχι του ταγματάρχη όπως γράφει ο Γ. Κ. Επίσης, πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο Φ. Γ. κατά την εισβολή των Γερμανών υπηρετούσε στα οχυρά της γραμμής Μεταξά, και δεν ήταν απόστρατος όπως γράφει ο Γ. Κ.

Ο Φ. Γ. ανέβηκε στο βουνό μετά από εντολή του ΠΓ του ΚΚΕ, μαζί με τον ταγματάρχη Θύμιο Ζούλα ως στρατιωτικός των ανταρτικών ομάδων και τον Ανδρέα Τζίμα, ως υπεύθυνου πολιτικού εκ μέρους του ΠΓ του ΚΚΕ. Την ίδια ώρα το αντάρτικο αναπτύσσονταν και σ' άλλες περιοχές εκτός από τη Ρούμελη (Ηπειρο, Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία). Δεν υπήρξε κατά συνέπεια ο Φ. Γ υπαρχηγός του ΕΛΑΣ, ούτε επιτελάρχης του Αρη, όπως γράφει ο Γ. Κ. Εξ άλλου το 5μελές αρχηγείο των ανταρτικών ομάδων της Ρούμελης δε διατηρήθηκε για μεγάλο διάστημα. Μετά από 2 - 3 μήνες καταργήθηκε και ο Φ. Γ ανέλαβε τη διοίκηση του 36ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Αργότερα υπήρξε διοικητής του 42ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Στη Ρούμελη όπου έδρασε ο Φ. Γ. με το ψευδώνυμο Φώτης Βερμαίος, ουδέποτε υπήρξε ταξίαρχος και ουδέποτε έδρασε στην Αθήνα όπως αναληθώς γράφει Ο Γ. Κ. στο βιβλίο του.

Χρησιμοποιεί ακόμα χειρόγραφα του Φ. Γ. που είχε ως σημειώσεις από διάφορες δημοσιογραφικές έρευνες, όπως συμβαίνει μ' όλους τους δημοσιογράφους του κόσμου.

Στην ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, που έχει επιμεληθεί ο Βάσος Γεωργίου, υπάρχει συνέντευξη του Φ. Γ. που αναφέρεται και στον Αρη Βελουχιώτη και στην ΟΠΛΑ και στο ΕΑΜ και στους Αγγλους και στους γερμανόδουλους που μετεστράφησαν σε αγγλόδουλους και σε πολλά άλλα θέματα. Αλλά, κυρίως, υπάρχουν τα βιβλία του, όπου ενυπόγραφα έχει καταγράψει τις απόψεις του και τις θέσεις του.

Ο Γ. Κ. ως δεξιός επιχειρεί με το πόνημά του ν' αναμοχλεύσει πάθη, "βουτώντας την πένα του στη χολή και την αποκήρυξη... " και την έλλειψη αλήθειας..

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

ΝΕΟΚΟΣΜΟΣ Φ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την πολιτική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα) (2011-10-02 00:00:00.0)
Στα βήματα των μαχητών του ΔΣΕ (2011-07-02 00:00:00.0)
Μια ηρωική μορφή του αγώνα (2005-10-21 00:00:00.0)
Ταυτίστηκε με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα (2005-07-03 00:00:00.0)
Ο θρύλος του Αρη... (2005-06-18 00:00:00.0)
Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου (1997-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ