Σάββατο 2 Ιούλη 2011 - Κυριακή 3 Ιούλη 2011 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ
Στα βήματα των μαχητών του ΔΣΕ

Με σύνθημα «Η Ιστορία του ΚΚΕ διδάσκει: Αγώνας για ανατροπή», θα διεξαχθεί φέτος το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ και για το οποίο έχει επιλεγεί ως τόπος διεξαγωγής η Ρούμελη, που έχει συνδεθεί με κορυφαίες στιγμές του επαναστατικού λαϊκού κινήματος, ιδιαίτερα τα χρόνια 1940 - 1949.

Θα βρεθούν εκεί, στη Ρούμελη, που αποτέλεσε βασικό χώρο δράσης των ανταρτών του ΕΛΑΣ και του καπετάνιου Αρη Βελουχιώτη, στην περιοχή της Ελεύθερης Ελλάδας των λαογέννητων θεσμών, της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Στη Ρούμελη όπου έδρασαν οι ηρωικές Μεραρχίες του ΔΣΕ, η 1η Μεραρχία με διοικητή τον καπετάν Γιώτη (Χαρίλαο Φλωράκη) και η 2η Μεραρχία με διοικητή τον καπετάν Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου), που οδήγησαν σε μια από τις σημαντικότερες στιγμές του αγώνα του ΔΣΕ, στην κατάληψη του Καρπενησίου.

Ατελείωτες σελίδες ιστορίας του λαϊκού κινήματος έχουν γραφτεί σ' αυτόν τον τόπο. Αυτόν τον τόπο επέλεξαν φέτος οι νέοι κομμουνιστές για να κρατήσουν το νήμα της Ιστορίας, για να το τραβήξουν μέχρι σήμερα, για να εμπνευστούν και να συνεχίσουν τους σημερινούς αγώνες.

Ξεχωριστή στιγμή, στη διάρκεια του Διημέρου, θα είναι η επίσκεψη στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη), στο σπίτι του ηρωικού καπετάν Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου), διοικητή της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στην πόλη της Λαμίας.


Σήμερα, με αφορμή το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, από τη στήλη της Ιστορίας του «Ρ» επιλέξαμε να σταθούμε σε μια από τις κορυφαίες μορφές αυτού του αγώνα, τον διοικητή της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, τον Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου) που σκοτώθηκε στις 21 Ιούνη του 1949, κοντά στη θέση Αδρασκέλα του χωριού Μάρμαρα.

Παρουσιάζουμε ένα σύντομο βιογραφικό του, όπως το φιλοτέχνησε ο Γιώργης Μωραΐτης. Παρουσιάζουμε επίσης αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Διαμαντή που είχε δημοσιευτεί σε σειρά στον «Ριζοσπάστη». Πρόκειται για μια ανεκτίμητη γραφτή μαρτυρία. Εξόν από την πλούσια αγωνιστική του κληρονομιά. Ενα κείμενο σπάνιο, περιεκτικό και μεστό, με καταπληκτική ακρίβεια καταγραφής γεγονότων, προσώπων, καταστάσεων, αλλά και με «λακωνική» γραφή. Δυσκολοδιάβαστο, ίσως, σε αρκετά σημεία, που γεννούν ερωτηματικά στον σημερινό αναγνώστη. Αλλά με γλαφυρότητα και με σαφήνεια στην απόδοση περιστατικών και εικόνων από την καθημερινή ζωή και την πολεμική δράση. Αναφέρεται στην περίοδο από Απρίλη μέχρι τα μέσα Ιούνη 1949 και τελειώνει δύο μέρες πριν από το θάνατο του συντάκτη του. Το κείμενο δημοσιεύθηκε ολόκληρο στον «Ρ» χωρίς παρεμβάσεις, αν και σε πολλά σημεία η «αποκρυπτογράφηση», μα και η ίδια η ανάγνωση παρουσιάζει προβλήματα. Ξεχωρίζει για την απλή, λιτή και, γενικά, κατανοητή γλώσσα του ίδιου του Διαμαντή. Εξαιρετικά χρήσιμο και σε όποιον θελήσει να ταξιδέψει στην περιοχή ακολουθώντας τα βήματα των μαχητών του ΔΣΕ.






Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ