ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Αντιλαϊκός προϋπολογισμός με τη σφραγίδα του Μάαστριχτ
  • Σηματοδοτεί μια νέα ολομέτωπη επίθεση στους μισθούς και τα εισοδήματα των εργαζομένων
  • Γίνεται ξαναμοίρασμα του εθνικού πλούτου υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου
  • Το ΚΚΕ όχι μόνο καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, αλλά και θα πρωτοστατήσει στους αγώνες του λαού μας για να αποτρέψει τους νέους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς

"Ο φετινός προϋπολογισμός δεν είναι μια απλή συνέχεια των προϋπολογισμών που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ερχεται να σηματοδοτήσει μια νέα ολομέτωπη επίθεση στους μισθούς και τα εισοδήματα των εργαζομένων. Αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό, νέα φορολογική επέλαση, περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες για τους εργαζόμενους από τη μία μεριά και νέα περίοδος κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο από την άλλη. Αυτός είναι ο προϋπολογισμός για το 1998. Ενας προϋπολογισμός βαθιά ταξικός - αντεργατικός - αντιλαϊκός".

Με την παραπάνω επισήμανση άρχισε την τοποθέτησή του επί του προϋπολογισμού ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, βουλευτής Αχιλ. Κανταρτζής και υπογράμμισε:

"Οι εργαζόμενοι με την ευρύτερη έννοια (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ΕΒΕ) θα δουν για μία ακόμα φορά το εισόδημά τους να μειώνεται, η ανεργία φουντώνει, οι δαπάνες για τις κοινωνικές παροχές ουσιαστικά μειώνονται, ενώ από την άλλη οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι τραπεζίτες θα συγκεντρώσουν νέα υπερκέρδη στα θησαυροφυλάκιά τους.

Είναι ένας προϋπολογισμός στον οποίο αποτυπώνεται η σφραγίδα του Μάαστριχτ και του προγράμματος σύγκλισης, καθώς και του συμφώνου σταθερότητας που αποφασίστηκε στο Αμστερνταμ. Αποδείχνοντας έτσι πόσο απατηλά ήταν τα οράματα που καλλιεργούνταν για δήθεν αριστερό Μάαστριχτ με ανθρώπινο πρόσωπο, με στόχο να θολώσουν τα νερά και να καλλιεργήσουν αυταπάτες στους εργαζόμενους ώστε να περάσουν με τις λιγότερες δυνατές δυσκολίες τα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα".

Συνεχής η μονόπλευρη λιτότητα

"Εκείνο που εγγυάται η κυβέρνηση είναι η συνέχιση της λιτότητας και για τα επόμενα χρόνια. Το τι περιμένει τους μισθωτούς το 1998 φαίνεται και από τα διάφορα στοιχεία του προϋπολογισμού. Την εισοδηματική πολιτική, τη φορολογική πολιτική και τις κοινωνικές δαπάνες που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των εργαζομένων. Το 1998 οι μισθωτοί θα δουν τα εισοδήματά τους για μια ακόμα χρονιά να μειώνονται με την εισοδηματική πολιτική που εξαγγέλθηκε.

Τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση κάνει πρόβλεψη ότι ο μέσος πληθωρισμός για το 1998 θα κυμανθεί στα επίπεδα του 3,7%, οι αυξήσεις που θα δοθούν στους μισθωτούς είναι μόλις 2,5%, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε 2,5%. Γιατί η αύξηση αυτή δε θα υπολογιστεί στο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών, αλλά σε μέρος αυτών.

Στο σημείο αυτό δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι ο επίσημος τιμάριθμος δε δείχνει το πραγματικό κόστος ζωής των εργαζομένων, αφού συμπεριλαμβάνει και τα είδη πολυτελείας. Η πραγματικότητα είναι ότι ο εργατικός τιμάριθμος, δηλαδή το κόστος ζωής για μια εργατική οικογένεια, θα έχει μεγαλύτερη αύξηση από τον επίσημο πληθωρισμό και συνεπώς οι απώλειες για τους εργαζόμενος θα είναι μεγαλύτερες. Και βεβαίως, όλοι γνωρίζουν ότι η εισοδηματική πολιτική για τους δημόσιους υπάλληλους αποτελεί τον "πιλότο" για το τι πρόκειται να επακολουθήσει και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Το πόσο κάλπικοι είναι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για τη δήθεν προστασία των μισθωτών φαίνεται και από το γεγονός ότι πριν 15 μέρες καταψήφισε μαζί με τη ΝΔ την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το Κόμμα μας για την καθιέρωση της ΑΤΑ, που είναι ένας καθαρά αμυντικός μηχανισμός για την προστασία των αποδοχών των μισθωτών, αφήνοντας από κει και πέρα ελεύθερο το έδαφος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για ουσιαστικές αυξήσεις. Μια πρόταση νόμου που προέβλεπε ακόμα την αναδρομική κάλυψη όλων των απωλειών στα εισοδήματα των εργαζομένων με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Ακόμα η κυβέρνηση, προσπαθώντας να συσκοτίσει την πραγματικότητα αυτή, μιλάει για τα οφέλη που θα έχουν δήθεν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι από τη μερική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας κατά 5,8%, δηλαδή όσος ήταν και ο μέσος πληθωρισμός το 1997 και αυτό το εμφανίζει σαν παροχή στους εργαζόμενους. Κάνει όμως πως δε θυμάται ότι αναπροσαρμογή έχει να γίνει από το 1993 και από τότε ο πληθωρισμός ανέβηκε πάνω από 50%, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια να αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών. Επομένως το να έρχεστε τώρα και να λέτε ότι αναπροσαρμόζοντας τις φορολογικές κλίμακες κατά 5,8% ενισχύεται το εισόδημά τους, είναι καθαρός εμπαιγμός. Θα το ξαναπώ: Θυμίζει τη γνωστή ιστορία του κλέφτη που ζητά από τα θύματά του να τον ευγνωμονούν επειδή δεν τους έκλεψε και τις 100 δρχ. που είχαν πάνω τους, αλλά μόνο τις 90. Ετσι είναι και αυτή η ιστορία με την αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας. Αναστολή της κλοπής για έναν χρόνο".

Ο Αχιλ. Κανταρτζής στη συνέχεια τόνισε ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ΕΒΕ λέγοντας:

"Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, όταν η αγροτιά βρισκόταν σε κινητοποίηση από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, τότε, για να στρέψετε τους εμπόρους και τους ΕΒΕ κατά των αγροτών, λέγατε ότι με τα μπλόκα των αγροτών μένουν χωρίς δουλιά τα μαγαζιά... Φέτος, που δεν έχουμε μπλόκα, και πάλι τα μαγαζιά είναι χωρίς δουλιά. Η μείωση του εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αγροτών έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του τζίρου των καταστημάτων, κατάσταση που επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από την ανεξέλεγκτη δράση των μεγάλων πολυκαταστημάτων. Ετσι οι ΕΒΕ θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται όχι μόνον από τα πρόσθετα φορολογικά βάρη που θα επιβληθούν, αλλά και την πτώση του τζίρου εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθείται.

Φορολογική επιδρομή

Ο νέος προϋπολογισμός προετοιμάζει το έδαφος για τη νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, καθώς 940 δισ. θα είναι οι νέοι φόροι για το 1998.Κατά 11,4% θα αυξηθούν οι έμμεσοι φόροι, δηλαδή οι φόροι που επιβαρύνουν το ίδιο πλούσιους και φτωχούς, δηλαδή θα αυξηθούν με ρυθμό τριπλάσιο του πληθωρισμού.

Πέρα όμως από αυτήν τη νέα φορολογική επιβάρυνση, οι εργαζόμενοι θα δουν τη νέα χρονιά το εισόδημά τους να εξανεμίζεται και με την προώθηση της ανταποδοτικότητας σε μία σειρά υπηρεσίες και παροχές που μέχρι σήμερα παρέχονταν δωρεάν μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τους τομείς της υγείας και της παιδείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι πρόκειται να επακολουθήσει τα επόμενα χρόνια τη λειτουργία των παιδικών σταθμών και τις προτάσεις Σπράου για τη δήθεν αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, με τη μείωση των παροχών και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Λέτε και επαναλαμβάνετε ότι δεν έχουμε προτάσεις. Η αλήθεια είναι ότι προτάσεις έχουμε υποβάλει πολλές φορές, μόνον που δεν ταιριάζουν με τη δική σας πολιτική. Θα υπενθυμίσω την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Μια πρόταση που δεν προέβλεπε τις ριζικές αλλαγές, που εκτιμούμε ότι είναι αναγκαίες για τη ριζική έξοδο από την κρίση. Προέβλεπε όμως ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους και την αναπλήρωση αυτών των απωλειών στα φορολογικά έσοδα με την κατάργηση μιας σειράς προνομίων και φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου. Πρόταση νόμου που συζητήθηκε φέτος το καλοκαίρι, αλλά καταψηφίστηκε, τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από τη ΝΔ.

Μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό γίνεται ξαναμοίρασμα του εθνικού πλούτου, που συγκεντρώνεται με τη φορολογική αφαίμαξη των εργαζομένων, μέσα από διάφορους τρόπους και μορφές, υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου:

- Με τα 3,5 τρισ. δρχ που καταβάλει κάθε χρόνο το δημόσιο, κύρια στο χρηματιστικό και τραπεζικό κεφάλαιο για τόκους εξυπηρέτησης του εσωτερικού και εξωτερικού δημόσιου χρέους.

- Με τις καταπτώσεις εγγυήσεων του δημοσίου που φθάνουν σε περισσότερα από 500 δισ. δρχ. το χρόνο και ένα μεγάλο μέρος από αυτές αφορά αφερέγγυες μεγαλοεπιχειρήσεις. Επανειλημμένα ζητήσαμε να μας δοθεί κατάσταση για ποιους ιδιώτες πληρώθηκαν αυτά τα λεφτά, αλλά μέχρι τώρα απάντηση δεν πήραμε.

- Γίνεται ξαναμοίρασμα του πλούτου με τη χορήγηση εκατοντάδων δισ. στο μεγάλο κεφάλαιο, με τη μορφή κινήτρων, επιδοτήσεων και των κάθε λογής οικονομικών ενισχύσεων"...

"Μαχαίρι" στις κοινωνικές δαπάνες

"Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του προϋπολογισμού φαίνεται και με τις δαπάνες που αφορούν τη λεγόμενη κοινωνική προστασία, δηλαδή τις κοινωνικές δαπάνες. Παρά τις διάφορες αλχημείες που γίνονται στα κονδύλια αυτά, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει ότι πολλά από τα κονδύλια μειώνονται, ενώ συνολικά είναι σε συνεχή φθίνουσα πορεία ως προς το ΑΕΠ και συνολικά δεν ανταποκρίνονται στις οξύτατες κοινωνικές ανάγκες.

- Στον τομέα της παιδείας,στην πραγματικότητα έχουμε μείωση, αν από τα συνολικά κονδύλια αφαιρέσουμε τα περιβόητα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, που όμως η κυβέρνηση τα προσθέτει για να αλλοιώσει τους αριθμούς.

- Για τα νοσηλευτικά ιδρύματα τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες το 1998 θα είναι μειωμένα κατά 24,2% σε σύγκριση με το 1997.

- Οι επιχορηγήσεις στο ΙΚΑ μειώνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά. 225 δισ. δρχ. το 1997, 213 δισ. το 1998, δηλαδή μείωση 5%.Το ίδιο συμβαίνει και με το ΤΕΒΕ, το ΤΑΕ, τον ΟΑΕΔ.

- Οι επιδοτήσεις για τη γεωργία το 1998 θα είναι μειωμένες κατά 20% σε σχέση με πέρσι.

- Τα κονδύλια για τον πολιτισμό μένουν στάσιμα στο πενιχρό 0,4%, ενώ την ίδια ώρα ενισχύονται με διάφορους τρόπους και με αστρονομικά ποσοστά ο Λαμπράκης, οι ιδιώτες και τα ΝΠΙΔ".

Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής

Καταλήγοντας ο Αχιλ. Κανταρτζής υπογράμμισε:

"Το ΚΚΕ πιστεύει ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Για το ΚΚΕ κριτήριο ανάπτυξης δεν μπορούν να αποτελούν οι αριθμητικοί στόχοι του Μάαστριχτ, από τους οποίους θα μπορεί να ωφεληθούν μια χούφτα εργολάβοι, προμηθευτές, επιχειρηματίες και διάφοροι αετονύχηδες, όλοι αυτοί που αποτελούν την ντόπια και ξένη ολιγαρχία.

Για μας κριτήρια ανάπτυξης είναι η πορεία της απασχόλησης και η αντιμετώπιση της ανεργίας, του εισοδήματος και του βιοτικού επιπέδου του λαού.

Το ΚΚΕ όχι μόνο καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, αλλά και θα πρωτοστατήσει στους αγώνες του λαού μας για να αποτρέψει τους νέους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, να παλέψει και να διεκδικήσει λύσεις στα προβλήματά του".

ΠΑΣΟΚ
Το γνωστό τροπάρι...

Με τη γνωστή "συνταγή" περί "αναγκαίας πορείας", δικαιολόγησε τον προϋπολογισμό ο εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος

Με το γνωστό... τροπάριο, για μηδενική δυνατότητα αποκλίσεων από τους όρους του προγράμματος "σύγκλισης", που επιβάλλει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί στην ΟΝΕ, επιχείρησε να στηρίξει τις κυβερνητικές επιλογές στον προϋπολογισμό του 1998 ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Διαμαντίδης.

Αντιγράφοντας ουσιαστικά τις κατά καιρούς δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι "χαρακτηρίζεται ο προϋπολογισμός ως προϋπολογισμός λιτότητας. Μα αυτό συνέβη και για όλους τους προηγούμενους προϋπολογισμούς. Δε θα μπορούσε κανείς να τους χαρακτηρίσει ευχάριστους. Θα μπορούσε όμως να τους χαρακτηρίσει, χωρίς κανένα ενδοιασμό, υπεύθυνους, ρεαλιστικούς και εν πάση περιπτώσει σύμφωνους προς την ελληνική οικονομική και πολιτική πραγματικότητα".

Ειδικά για την εισοδηματική πολιτική, ο Ιωάννης Διαμαντίδης σχολίασε πως "θα δοθεί έμφαση σε πρωτοβουλίες στήριξης των πιο αδύναμων στρωμάτων, με πολιτικές που βασίζονται στη διαπίστωση των πραγματικών αναγκών και όχι στην εξανέμιση των πόρων με αμελητέες παροχές προς πάσα κατεύθυνση". Για το δε μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων είπε πως "εξασφαλίζει την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων παράλληλα με τη δημιουργία κατάλληλων κινήτρων για την αναβάθμιση της κατάρτισης των στελεχών και τη βελτίωση της παραγωγικότητας".

Αναφερόμενος στους νέους φόρους που θεσμοθετούνται για το 1998, είπε πως θα αποδώσουν έσοδα της τάξης των 317 δισεκατομμυρίων δραχμών, καθώς θα υπάρξει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 12,7%, ενώ η συνολική αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού θα είναι 11,2%. Πρόσθεσε δε ότι στα φορολογικά έσοδα προστίθεται και η ωρίμανση των εσόδων από τους φόρους που επιβλήθηκαν το 1997 με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και τα τεκμήρια διαβίωσης.

Τέλος, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκτενώς στον κεντρικό μπούσουλα του προϋπολογισμού, δηλαδή την ένταξη στην ΟΝΕ, επιχειρηματολογώντας σχετικά με το πόσο απαραίτητη είναι για τη χώρα. Δήλωσε ότι η μη ένταξη θα ήταν αποδυνάμωση της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία. Πρόσθεσε δε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ένας ακόμα λόγος για την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ, αφού "τώρα έχουμε τη δυνατότητα να θέτουμε "βέτο" στην ένταξή της".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καθυστερούμε για την ΟΝΕ

Ενταση στις αποκρατικοποιήσεις ζήτησε ο εισηγητής Δ. Κωστόπουλος

Κριτική από την πλευρά της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης να επιτύχει τους δείκτες που επιτάσσει το πρόγραμμα "σύγκλισης" με τις ευρωπαϊκές οικονομίες άσκησε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτριος Κωστόπουλος,κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι κατέθεσε έναν "προϋπολογισμό φόρων".

Συγκεκριμένα τόνισε πως "η κυβέρνηση δεν επέτυχε στην πρόβλεψή της για ποσοστό δημοσιονομικού ελλείμματος 4,2%. Το έλλειμμα σήμερα ανέρχεται στο 6% και πλέον είναι διπλάσιο από ό,τι απαιτείται προκειμένου να συμμετέχουμε στην ΟΝΕ. Αυτή η αποτυχία καταδεικνύεται από τον πλασματικό, αφαιμακτικό, αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό του 1998".

Αναφερόμενος στα επιμέρους στοιχεία που συναποτελούν τον προϋπολογισμό ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε:

  • Για την εισοδηματική πολιτική ότι "η αύξηση των μισθών κατά 2,5% σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, την παρακράτηση φόρων και τη μερική τιμαριθμοποίηση θα αφαιρέσει εισόδημα από τους μισθωτούς και συνταξιούχους".
  • Για τη φορολογική πολιτική ο Δ. Κωστόπουλος στάθηκε στο θέμα των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων που προβλέπονται τονίζοντας χαρακτηριστικά πως "δεκατρείς νέοι φόροι επιβάλλονται και τους οποίους θα πληρώσουν όλοι οι Ελληνες πλούσιοι και φτωχοί αφού κάθε ελληνική οικογένεια θα επιβαρυνθεί κατά μέσο όρο με 270 χιλιάδες δραχμές". Η κυβέρνηση - συμπλήρωσε - επιβάλλει αντικίνητρα όπως "φορολογία αποθεματικών, αύξηση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και αύξηση φορολογίας".
  • Οσον αφορά τον δημόσιο τομέα, ο εισηγητής της ΝΔ ζήτησε πιο αποφασιστική στάση στο θέμα της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του δημοσίου τομέα και δραστική μείωση στο κόστος λειτουργίας. Από αυτή τη σκοπιά αυτή άσκησε κριτική στον προϋπολογισμό. "Ούτε εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα προβλέπεται" τόνισε "ούτε αποκρατικοποιήσεις. Η μετοχοποίηση που εξαγγέλθηκε αποτελεί απλώς πώληση τμήματος του Δημοσίου Τομέα μόνο για κάλυψη ταμειακών αναγκών του προϋπολογισμού".

Καταλήγοντας ο Δ. Κωστόπουλος προέβλεψε πως ο προϋπολογισμός θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω καθυστέρηση ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ συμπληρώνοντας ότι ήδη αυτό προβλέπουν και οι διεθνείς οργανισμοί.

ΔΗΚΚΙ
Καταστρέφονται οι μικρομεσαίοι

Ψηφίζουμε μόνο τις αμυντικές δαπάνες, είπε ο εισηγητής Αν. Ιντζές

Εντονη κριτική στα περισσότερα σημεία του προϋπολογισμού, άσκησε ο εισηγητής του ΔΗΚΚΙ Αναστάσιος Ιντζές,ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, εκτός από τα κονδύλια που αφορούν στις στρατιωτικές δαπάνες και ψηφίζονται ούτως ή άλλως χωριστά. Οπως τόνισε, η επιλογή αυτή γίνεται, αφού "το έθνος και η πατρίδα μας, με το λαό της και τον ελληνισμό απανταχού στην οικουμένη πρέπει να ζήσει αντί κάθε θυσίας".

Σχετικά με τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ είπε ότι "δικαίως μπορεί να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση ως κυβέρνηση των φόρων γιατί τα περισσότερα από τα εξαγγελθέντα φορολογικά μέτρα που πρόκειται να λάβει πλήττουν ευθέως τα ευρέα εισοδηματικώς χαμηλά λαϊκά στρώματα".

Εντονη κριτική άσκησε ο Α. Ιντζές και στις κοινωνικές δαπάνες, αφού "περιορίζει τις κοινωνικές παροχές" και "ο πρώτος στόχος κάθε φιλελεύθερης πολιτικής είναι η συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, κάτι που δε θα μπορούσε να αποφύγει η κυβέρνηση, αν ήθελε να είναι συνεπής με τις διακηρύξεις και τις πρακτικές της". Παράλληλα, ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ μίλησε για "καταστροφή και εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων", προσθέτοντας πως "σπάει η ραχοκοκαλιά της ελληνικής παραγωγικής δραστηριότητας που καλύπτει το 60% της παραγωγής και το 90% της απασχόλησης", οπότε "ανοίγεται ο δρόμος στις ξένες πολυεθνικές επιχειρήσεις να αλωνίζουν την ελληνική αγορά, να αυξάνονται οι εισαγωγές προϊόντων, να μειώνονται οι ελληνικές εξαγωγές και έτσι η χώρα να καθίσταται μια οικονομία χωρίς παραγωγική δυνατότητα, χώρα ανεργίας, χώρα, δηλαδή, χωρίς προοπτική και μέλλον".

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αναζητώντας την αυταπάτη της "πραγματικής" σύγκλισης

Στην "ονομαστική" σύγκλιση είναι προσανατολισμένος ο προϋπολογισμός...

Για προϋπολογισμό ο οποίος κινείται στην "ίδια κατεύθυνση της πολιτικής, που είναι μονόπλευρα προσανατολισμένη στην επίτευξη της ονομαστικής σύγκλισης", έκανε λόγο ο εισηγητής του Συνασπισμού, Γιάννης Δραγασάκης,στην παρέμβασή του για τον προϋπολογισμό του 1998. Οπως είπε, η μονόπλευρη προσπάθεια για επίτευξη των δεικτών, "όχι μόνο δε συνοδεύεται από πρόοδο στον τομέα της πραγματικής σύγκλισης, αλλά αντίθετα η επιδίωξη της ονομαστικής σύγκλισης υπονομεύει την πραγματική σύγκλιση και οδηγεί σε επικίνδυνες περιοχές τόσο την ανεργία, όσο και τις ανισορροπίες στον τομέα των εξωτερικών συναλλαγών". Παράλληλα, πρόσθεσε πως "μπορεί το "κοινωνικό πρόσωπο" να πρωταγωνιστεί στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, όμως έχει τη θέση του άχρωμου κομπάρσου, όταν δεν απουσιάζει παντελώς στον προϋπολογισμό". Για τις μετοχοποιήσεις ο Γ. Δραγασάκης σχολίασε πως "γίνονται κυρίως για ταμειακούς λόγους. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να μειωθεί το έλλειμμα. Αυτό όμως θα γίνει μία φορά, αφού μια επιχείρηση μόνο μία φορά μπορεί να πουληθεί. Ετσι δε δημιουργούνται συνθήκες μη ελλειμματικής ανάπτυξης με διάρκεια και εσωτερικό δυναμισμό".

Με βάση τη λογική της "ονομαστικής" και "πραγματικής" σύγκλισης, ο εισηγητής του ΣΥΝ κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματός του για τον προϋπολογισμό και την οικονομία, δηλώνοντας ότι "ο ΣΥΝ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό στο σύνολό του. Τόσο λόγω του περιεχομένου του όσο και λόγω των αδιαφανών συνθηκών κατάρτισης και εκτέλεσής του".

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ '98 ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Υπό τη σκιά της σημερινής πανεργατικής - πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας, ξεκίνησε χτες και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή η συζήτηση του προϋπολογισμού του 1998 στην Ολομέλεια της Βουλής. Χτες τοποθετήθηκαν οι γενικοί και οι ειδικοί εισηγητές των κομμάτων, ενώ άνοιξε και κατάλογος ομιλητών, όπου θα μιλήσουν βουλευτές και υπουργοί. Το Σαββατοκύριακο, θα τοποθετηθούν και οι αρχηγοί των κομμάτων για να ακολουθήσει η ψηφοφορία την Κυριακή το βράδυ.

Η κυβέρνηση χτες, για μια ακόμα φορά, επιχείρησε να δικαιολογήσει την επίθεση που γίνεται στα εισοδήματα των εργαζομένων και τις δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες για υγεία - παιδεία - κοινωνική ασφάλιση, με τη γνωστή λογική του "μονόδρομου", που επιβάλλει η πορεία προς την ΟΝΕ. Συνεπικουρήθηκε δε και από τη Νέα Δημοκρατία, που αναγνώρισε για μια φορά ακόμα ότι αυτός πρέπει να είναι ο "ορίζοντας" της οικονομικής πολιτικής της χώρας, διαφωνώντας μόνο σε επί μέρους θέματα, επιχειρώντας με "κορόνες" να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Με τις γνωστές θέσεις του περί "ονομαστικής" και "πραγματικής σύγκλισης", παρουσιάστηκε ο ΣΥΝ, ενώ το ΔΗΚΚΙ, αν και άσκησε έντονη κριτική, θα ψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες.

Για "ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων", έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής,χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό"ταξικό - αντεργατικό - αντιλαϊκό". Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει ολόκληρο τον προϋπολογισμό. Εκ μέρους του ΚΚΕ, θα τοποθετηθούν συνολικά 6 βουλευτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ