Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Αντιλαϊκός προϋπολογισμός με τη σφραγίδα του Μάαστριχτ
  • Σηματοδοτεί μια νέα ολομέτωπη επίθεση στους μισθούς και τα εισοδήματα των εργαζομένων
  • Γίνεται ξαναμοίρασμα του εθνικού πλούτου υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου
  • Το ΚΚΕ όχι μόνο καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, αλλά και θα πρωτοστατήσει στους αγώνες του λαού μας για να αποτρέψει τους νέους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς

"Ο φετινός προϋπολογισμός δεν είναι μια απλή συνέχεια των προϋπολογισμών που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ερχεται να σηματοδοτήσει μια νέα ολομέτωπη επίθεση στους μισθούς και τα εισοδήματα των εργαζομένων. Αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό, νέα φορολογική επέλαση, περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες για τους εργαζόμενους από τη μία μεριά και νέα περίοδος κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο από την άλλη. Αυτός είναι ο προϋπολογισμός για το 1998. Ενας προϋπολογισμός βαθιά ταξικός - αντεργατικός - αντιλαϊκός".

Με την παραπάνω επισήμανση άρχισε την τοποθέτησή του επί του προϋπολογισμού ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, βουλευτής Αχιλ. Κανταρτζής και υπογράμμισε:

"Οι εργαζόμενοι με την ευρύτερη έννοια (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ΕΒΕ) θα δουν για μία ακόμα φορά το εισόδημά τους να μειώνεται, η ανεργία φουντώνει, οι δαπάνες για τις κοινωνικές παροχές ουσιαστικά μειώνονται, ενώ από την άλλη οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι τραπεζίτες θα συγκεντρώσουν νέα υπερκέρδη στα θησαυροφυλάκιά τους.

Είναι ένας προϋπολογισμός στον οποίο αποτυπώνεται η σφραγίδα του Μάαστριχτ και του προγράμματος σύγκλισης, καθώς και του συμφώνου σταθερότητας που αποφασίστηκε στο Αμστερνταμ. Αποδείχνοντας έτσι πόσο απατηλά ήταν τα οράματα που καλλιεργούνταν για δήθεν αριστερό Μάαστριχτ με ανθρώπινο πρόσωπο, με στόχο να θολώσουν τα νερά και να καλλιεργήσουν αυταπάτες στους εργαζόμενους ώστε να περάσουν με τις λιγότερες δυνατές δυσκολίες τα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα".

Συνεχής η μονόπλευρη λιτότητα

"Εκείνο που εγγυάται η κυβέρνηση είναι η συνέχιση της λιτότητας και για τα επόμενα χρόνια. Το τι περιμένει τους μισθωτούς το 1998 φαίνεται και από τα διάφορα στοιχεία του προϋπολογισμού. Την εισοδηματική πολιτική, τη φορολογική πολιτική και τις κοινωνικές δαπάνες που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των εργαζομένων. Το 1998 οι μισθωτοί θα δουν τα εισοδήματά τους για μια ακόμα χρονιά να μειώνονται με την εισοδηματική πολιτική που εξαγγέλθηκε.

Τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση κάνει πρόβλεψη ότι ο μέσος πληθωρισμός για το 1998 θα κυμανθεί στα επίπεδα του 3,7%, οι αυξήσεις που θα δοθούν στους μισθωτούς είναι μόλις 2,5%, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε 2,5%. Γιατί η αύξηση αυτή δε θα υπολογιστεί στο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών, αλλά σε μέρος αυτών.

Στο σημείο αυτό δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι ο επίσημος τιμάριθμος δε δείχνει το πραγματικό κόστος ζωής των εργαζομένων, αφού συμπεριλαμβάνει και τα είδη πολυτελείας. Η πραγματικότητα είναι ότι ο εργατικός τιμάριθμος, δηλαδή το κόστος ζωής για μια εργατική οικογένεια, θα έχει μεγαλύτερη αύξηση από τον επίσημο πληθωρισμό και συνεπώς οι απώλειες για τους εργαζόμενος θα είναι μεγαλύτερες. Και βεβαίως, όλοι γνωρίζουν ότι η εισοδηματική πολιτική για τους δημόσιους υπάλληλους αποτελεί τον "πιλότο" για το τι πρόκειται να επακολουθήσει και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Το πόσο κάλπικοι είναι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για τη δήθεν προστασία των μισθωτών φαίνεται και από το γεγονός ότι πριν 15 μέρες καταψήφισε μαζί με τη ΝΔ την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το Κόμμα μας για την καθιέρωση της ΑΤΑ, που είναι ένας καθαρά αμυντικός μηχανισμός για την προστασία των αποδοχών των μισθωτών, αφήνοντας από κει και πέρα ελεύθερο το έδαφος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για ουσιαστικές αυξήσεις. Μια πρόταση νόμου που προέβλεπε ακόμα την αναδρομική κάλυψη όλων των απωλειών στα εισοδήματα των εργαζομένων με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Ακόμα η κυβέρνηση, προσπαθώντας να συσκοτίσει την πραγματικότητα αυτή, μιλάει για τα οφέλη που θα έχουν δήθεν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι από τη μερική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας κατά 5,8%, δηλαδή όσος ήταν και ο μέσος πληθωρισμός το 1997 και αυτό το εμφανίζει σαν παροχή στους εργαζόμενους. Κάνει όμως πως δε θυμάται ότι αναπροσαρμογή έχει να γίνει από το 1993 και από τότε ο πληθωρισμός ανέβηκε πάνω από 50%, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια να αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών. Επομένως το να έρχεστε τώρα και να λέτε ότι αναπροσαρμόζοντας τις φορολογικές κλίμακες κατά 5,8% ενισχύεται το εισόδημά τους, είναι καθαρός εμπαιγμός. Θα το ξαναπώ: Θυμίζει τη γνωστή ιστορία του κλέφτη που ζητά από τα θύματά του να τον ευγνωμονούν επειδή δεν τους έκλεψε και τις 100 δρχ. που είχαν πάνω τους, αλλά μόνο τις 90. Ετσι είναι και αυτή η ιστορία με την αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας. Αναστολή της κλοπής για έναν χρόνο".

Ο Αχιλ. Κανταρτζής στη συνέχεια τόνισε ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ΕΒΕ λέγοντας:

"Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, όταν η αγροτιά βρισκόταν σε κινητοποίηση από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, τότε, για να στρέψετε τους εμπόρους και τους ΕΒΕ κατά των αγροτών, λέγατε ότι με τα μπλόκα των αγροτών μένουν χωρίς δουλιά τα μαγαζιά... Φέτος, που δεν έχουμε μπλόκα, και πάλι τα μαγαζιά είναι χωρίς δουλιά. Η μείωση του εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αγροτών έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του τζίρου των καταστημάτων, κατάσταση που επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από την ανεξέλεγκτη δράση των μεγάλων πολυκαταστημάτων. Ετσι οι ΕΒΕ θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται όχι μόνον από τα πρόσθετα φορολογικά βάρη που θα επιβληθούν, αλλά και την πτώση του τζίρου εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθείται.

Φορολογική επιδρομή

Ο νέος προϋπολογισμός προετοιμάζει το έδαφος για τη νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, καθώς 940 δισ. θα είναι οι νέοι φόροι για το 1998.Κατά 11,4% θα αυξηθούν οι έμμεσοι φόροι, δηλαδή οι φόροι που επιβαρύνουν το ίδιο πλούσιους και φτωχούς, δηλαδή θα αυξηθούν με ρυθμό τριπλάσιο του πληθωρισμού.

Πέρα όμως από αυτήν τη νέα φορολογική επιβάρυνση, οι εργαζόμενοι θα δουν τη νέα χρονιά το εισόδημά τους να εξανεμίζεται και με την προώθηση της ανταποδοτικότητας σε μία σειρά υπηρεσίες και παροχές που μέχρι σήμερα παρέχονταν δωρεάν μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τους τομείς της υγείας και της παιδείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι πρόκειται να επακολουθήσει τα επόμενα χρόνια τη λειτουργία των παιδικών σταθμών και τις προτάσεις Σπράου για τη δήθεν αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, με τη μείωση των παροχών και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Λέτε και επαναλαμβάνετε ότι δεν έχουμε προτάσεις. Η αλήθεια είναι ότι προτάσεις έχουμε υποβάλει πολλές φορές, μόνον που δεν ταιριάζουν με τη δική σας πολιτική. Θα υπενθυμίσω την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Μια πρόταση που δεν προέβλεπε τις ριζικές αλλαγές, που εκτιμούμε ότι είναι αναγκαίες για τη ριζική έξοδο από την κρίση. Προέβλεπε όμως ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους και την αναπλήρωση αυτών των απωλειών στα φορολογικά έσοδα με την κατάργηση μιας σειράς προνομίων και φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου. Πρόταση νόμου που συζητήθηκε φέτος το καλοκαίρι, αλλά καταψηφίστηκε, τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από τη ΝΔ.

Μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό γίνεται ξαναμοίρασμα του εθνικού πλούτου, που συγκεντρώνεται με τη φορολογική αφαίμαξη των εργαζομένων, μέσα από διάφορους τρόπους και μορφές, υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου:

- Με τα 3,5 τρισ. δρχ που καταβάλει κάθε χρόνο το δημόσιο, κύρια στο χρηματιστικό και τραπεζικό κεφάλαιο για τόκους εξυπηρέτησης του εσωτερικού και εξωτερικού δημόσιου χρέους.

- Με τις καταπτώσεις εγγυήσεων του δημοσίου που φθάνουν σε περισσότερα από 500 δισ. δρχ. το χρόνο και ένα μεγάλο μέρος από αυτές αφορά αφερέγγυες μεγαλοεπιχειρήσεις. Επανειλημμένα ζητήσαμε να μας δοθεί κατάσταση για ποιους ιδιώτες πληρώθηκαν αυτά τα λεφτά, αλλά μέχρι τώρα απάντηση δεν πήραμε.

- Γίνεται ξαναμοίρασμα του πλούτου με τη χορήγηση εκατοντάδων δισ. στο μεγάλο κεφάλαιο, με τη μορφή κινήτρων, επιδοτήσεων και των κάθε λογής οικονομικών ενισχύσεων"...

"Μαχαίρι" στις κοινωνικές δαπάνες

"Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του προϋπολογισμού φαίνεται και με τις δαπάνες που αφορούν τη λεγόμενη κοινωνική προστασία, δηλαδή τις κοινωνικές δαπάνες. Παρά τις διάφορες αλχημείες που γίνονται στα κονδύλια αυτά, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει ότι πολλά από τα κονδύλια μειώνονται, ενώ συνολικά είναι σε συνεχή φθίνουσα πορεία ως προς το ΑΕΠ και συνολικά δεν ανταποκρίνονται στις οξύτατες κοινωνικές ανάγκες.

- Στον τομέα της παιδείας,στην πραγματικότητα έχουμε μείωση, αν από τα συνολικά κονδύλια αφαιρέσουμε τα περιβόητα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, που όμως η κυβέρνηση τα προσθέτει για να αλλοιώσει τους αριθμούς.

- Για τα νοσηλευτικά ιδρύματα τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες το 1998 θα είναι μειωμένα κατά 24,2% σε σύγκριση με το 1997.

- Οι επιχορηγήσεις στο ΙΚΑ μειώνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά. 225 δισ. δρχ. το 1997, 213 δισ. το 1998, δηλαδή μείωση 5%.Το ίδιο συμβαίνει και με το ΤΕΒΕ, το ΤΑΕ, τον ΟΑΕΔ.

- Οι επιδοτήσεις για τη γεωργία το 1998 θα είναι μειωμένες κατά 20% σε σχέση με πέρσι.

- Τα κονδύλια για τον πολιτισμό μένουν στάσιμα στο πενιχρό 0,4%, ενώ την ίδια ώρα ενισχύονται με διάφορους τρόπους και με αστρονομικά ποσοστά ο Λαμπράκης, οι ιδιώτες και τα ΝΠΙΔ".

Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής

Καταλήγοντας ο Αχιλ. Κανταρτζής υπογράμμισε:

"Το ΚΚΕ πιστεύει ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Για το ΚΚΕ κριτήριο ανάπτυξης δεν μπορούν να αποτελούν οι αριθμητικοί στόχοι του Μάαστριχτ, από τους οποίους θα μπορεί να ωφεληθούν μια χούφτα εργολάβοι, προμηθευτές, επιχειρηματίες και διάφοροι αετονύχηδες, όλοι αυτοί που αποτελούν την ντόπια και ξένη ολιγαρχία.

Για μας κριτήρια ανάπτυξης είναι η πορεία της απασχόλησης και η αντιμετώπιση της ανεργίας, του εισοδήματος και του βιοτικού επιπέδου του λαού.

Το ΚΚΕ όχι μόνο καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, αλλά και θα πρωτοστατήσει στους αγώνες του λαού μας για να αποτρέψει τους νέους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, να παλέψει και να διεκδικήσει λύσεις στα προβλήματά του".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκρηκτική αύξηση των φόρων (1999-12-29 00:00:00.0)
Και νέα φοροληστεία στα λαϊκά εισοδήματα το 1999 (1998-10-25 00:00:00.0)
"Υπό το μηδέν" οι αυξήσεις στις ΔΕΚΟ (1998-08-28 00:00:00.0)
Φορολογική επέλαση στα λαϊκά εισοδήματα (1998-01-21 00:00:00.0)
Ενα το κρατούμενο η φοροληστεία των εργαζομένων (1997-11-23 00:00:00.0)
Θεμέλιοι λίθοι της λιτότητας (1997-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ