Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το μήνυμα της απεργίας

Για δεύτερη φορά μέσα στους δυο τελευταίους μήνες, οι εργατοϋπάλληλοι της χώρας απεργούν πανελλαδικά και διαδηλώνουν στους δρόμους, έμπρακτα, την αντίθεσή τους σε μια πολιτική βαθιά αντεργατική και συνολικά αντιλαϊκή. Σήμερα, με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανεργατική πανελλαδική κινητοποίηση και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, που πραγματοποιούνται σ' όλες τις πόλεις, καταψηφίζουν το χειρότερο προϋπολογισμό των τελευταίων χρόνων. Καταδικάζουν την παράταση και παραπέρα σκλήρυνση της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας. Αντιδρούν στις "αυξήσεις" πείνας, στην αύξηση της φορολογίας, στην άγρια περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Λένε "όχι" στους ψεύτικους "διαλόγους" και στους στημένους "κοινωνικούς συνομιλητές", που στρώνουν το έδαφος στην κυβέρνηση και στο κεφάλαιο για ένταση της ολομέτωπης επίθεσης σε όλο το φάσμα των εργατικών κατακτήσεων. Ταυτόχρονα, προβάλλουν τα δικά τους αιτήματα, που κινούνται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής. Απαιτούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, τα ημερομίσθια και τις συντάξεις. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και να σταματήσουν αμέσως οι σχεδιασμοί που οδηγούν στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Φορολογικές ελαφρύνσεις και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Μείωση του χρόνου εργασίας, με 35ωρο - 7ωρο - πενθήμερο, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και αύξηση αποδοχών. Ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων. "Οχι" στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Μαζί με τους εργαζόμενους, μαχητικό "παρών" στα συλλαλητήρια δίνουν σήμερα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις οι νέοι. Οι φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, που απαιτούν - μαζί με την εργατική τάξη της χώρας - αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, κατάργηση του νόμου για την εκπαιδευτική ...μεταρρύθμιση, δημόσια και δωρεάν παιδεία. Μαζί και οι συνταξιούχοι, που δεν αντέχουν άλλον εμπαιγμό, που διεκδικούν ανθρώπινες συντάξεις και ταυτόχρονα μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για την ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, κόντρα στους βάρβαρους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τις "εκθέσεις Σπράου".

Τ}α μηνύματα που έστειλαν ο χώροι δουλιάς τις περασμένες μέρες, είναι καλά, παρά την ακινησία των ηγεσιών των συμβιβασμένων παρατάξεων, που έλειψαν από την προετοιμασία της απεργίας, αποδεικνύοντας, για μια ακόμα φορά, ότι είπαν "ναι" στην απεργία, όχι γιατί την ήθελαν, αλλά γιατί υποχρεώθηκαν σ' αυτό κάτω από το βάρος της πίεσης των ταξικών, αγωνιστικών δυνάμεων και της δραματικής όξυνσης των προβλημάτων. Η αγανάκτηση βράζει και μετατρέπεται σε θέληση για δράση, για κλιμάκωση και συντονισμό των κινητοποιήσεων, που όλα δείχνουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα επεκταθούν και θα αγκαλιάσουν ευρύτερα λαϊκά στρώματα που αναστενάζουν κάτω από το βάρος της ίδιας άκαμπτης αντιλαϊκής πολιτικής, καθρέφτης της οποίας είναι ο προϋπολογισμός, που μπήκε χτες για ψήφιση στη Βουλή. Σήμερα, στο δρόμο του αγώνα συναντώνται οι εργάτες, οι δημόσιοι υπάλληλοι, η νεολαία. Αύριο, μαζί τους, οι αγρότες, τα μικρομεσαία στρώματα που ξεκληρίζονται, σ' ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο πάλης και διεκδίκησης, ικανό όχι μόνο να βάλει φραγμό στην αντεργατική, αντιλαϊκή επέλαση, που όλα δείχνουν ότι θα ενταθεί στο έπακρο, αλλά και να διεκδικήσει αποτελεσματικά μια άλλη πολιτική. Μια πολιτική, που θα έχει στο κέντρο της τα δικά τους προβλήματα και συμφέροντα και όχι τις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου, του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ