Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καθυστερούμε για την ΟΝΕ

Ενταση στις αποκρατικοποιήσεις ζήτησε ο εισηγητής Δ. Κωστόπουλος

Κριτική από την πλευρά της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης να επιτύχει τους δείκτες που επιτάσσει το πρόγραμμα "σύγκλισης" με τις ευρωπαϊκές οικονομίες άσκησε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτριος Κωστόπουλος,κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι κατέθεσε έναν "προϋπολογισμό φόρων".

Συγκεκριμένα τόνισε πως "η κυβέρνηση δεν επέτυχε στην πρόβλεψή της για ποσοστό δημοσιονομικού ελλείμματος 4,2%. Το έλλειμμα σήμερα ανέρχεται στο 6% και πλέον είναι διπλάσιο από ό,τι απαιτείται προκειμένου να συμμετέχουμε στην ΟΝΕ. Αυτή η αποτυχία καταδεικνύεται από τον πλασματικό, αφαιμακτικό, αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό του 1998".

Αναφερόμενος στα επιμέρους στοιχεία που συναποτελούν τον προϋπολογισμό ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε:

  • Για την εισοδηματική πολιτική ότι "η αύξηση των μισθών κατά 2,5% σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, την παρακράτηση φόρων και τη μερική τιμαριθμοποίηση θα αφαιρέσει εισόδημα από τους μισθωτούς και συνταξιούχους".
  • Για τη φορολογική πολιτική ο Δ. Κωστόπουλος στάθηκε στο θέμα των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων που προβλέπονται τονίζοντας χαρακτηριστικά πως "δεκατρείς νέοι φόροι επιβάλλονται και τους οποίους θα πληρώσουν όλοι οι Ελληνες πλούσιοι και φτωχοί αφού κάθε ελληνική οικογένεια θα επιβαρυνθεί κατά μέσο όρο με 270 χιλιάδες δραχμές". Η κυβέρνηση - συμπλήρωσε - επιβάλλει αντικίνητρα όπως "φορολογία αποθεματικών, αύξηση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και αύξηση φορολογίας".
  • Οσον αφορά τον δημόσιο τομέα, ο εισηγητής της ΝΔ ζήτησε πιο αποφασιστική στάση στο θέμα της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του δημοσίου τομέα και δραστική μείωση στο κόστος λειτουργίας. Από αυτή τη σκοπιά αυτή άσκησε κριτική στον προϋπολογισμό. "Ούτε εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα προβλέπεται" τόνισε "ούτε αποκρατικοποιήσεις. Η μετοχοποίηση που εξαγγέλθηκε αποτελεί απλώς πώληση τμήματος του Δημοσίου Τομέα μόνο για κάλυψη ταμειακών αναγκών του προϋπολογισμού".

Καταλήγοντας ο Δ. Κωστόπουλος προέβλεψε πως ο προϋπολογισμός θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω καθυστέρηση ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ συμπληρώνοντας ότι ήδη αυτό προβλέπουν και οι διεθνείς οργανισμοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ