Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Προετοιμάζουν το έδαφος για αυξήσεις - ψίχουλα

Αποφασισμένοι να τηρήσουν ακόμα πιο σκληρή στάση στις επερχόμενες συζητήσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να επιβάλουν συμφωνίες που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων το 1998 φέρονται οι μεγαλοβιομήχανοι, όπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του προεδρείου του ΣΕΒ. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις, στο θέμα της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τόσο του Ι. Στράτου, όσο και του ειδικού για εργασιακά θέματα Ν. Αναλυτή. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ισχυρίστηκαν μεν πως πρόθεση των βιομηχάνων είναι να διασφαλιστεί την επόμενη χρονιά η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, αμέσως όμως επικαλέστηκαν διάφορες παραμέτρους και κριτήρια, που θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψη για τον καθορισμό των αυξήσεων, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί πως η αρχική τους πρόθεση δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί.

Εγινε έτσι εμφανές ότι οι βιομήχανοι θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εργαζόμενους χωρίς καμία διάθεση να κάνουν πίσω στις παραπάνω θέσεις τους.

Από τις τοποθετήσεις του Ν. Αναλυτή φάνηκε ότι τα "χαρτιά" που θα χρησιμοποιήσουν στις εν λόγω διαπραγματεύσεις θα είναι, μεταξύ άλλων, ο μέσος όρος αύξησης της παραγωγικότητας της εθνικής οικονομίας, καθώς και η απασχόληση, με το επιχείρημα ότι "όσο ακριβαίνει το μεροκάματο, αυξάνεται η ανεργία", όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά χτες. Αν και οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ απέφυγαν να κάνουν περισσότερο σαφείς τους στόχους τους, φάνηκε ότι βασικό σημείο αναφοράς των επιπέδων, στα οποία θα διαμορφωθεί τελικά η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα είναι το 2,5%, που αποτελεί στόχο του προγράμματος"σύγκλισης" για τον προϋπολογισμό του 1998, τη στιγμή που ακόμα και αυτή η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι του χρόνου ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θ' αυξηθεί - στην καλύτερη περίπτωση - κατά 3,7% σε μέσα επίπεδα.

Κατά τα άλλα, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ με αφορμή την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, τόνισαν για μια ακόμη φορά ότι αυτός είναι πιο θετικός από τους προηγούμενους, επικρίνοντας, ωστόσο, το γεγονός ότι και σε αυτόν τον προϋπολογισμό η κάλυψη του ελλείμματος προβλέπεται να καλυφθεί με αύξηση της φορολογίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ