Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θεμέλιοι λίθοι της λιτότητας

Η πολιτική λιτότητας στα λαϊκά εισοδήματα, η νέα βύθιση των κοινωνικών δαπανών και το "λάδωμα" των μηχανισμών κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών, θα αποτελέσουν και πάλι τους θεμέλιους λίθους του κρατικού προϋπολογισμού του 1998, ο οποίος οριστικοποιείται στη σημερινή πρωινή, υπό τον πρωθυπουργό, σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου.

Χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, προκάλεσε και πάλι με τις δηλώσεις του - μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ - ισχυριζόμενος ότι "...η κυβέρνηση θα διασφαλίσει και το 1998 το εισόδημα των εργαζομένων", μία "διασφάλιση όμως" - όπως διευκρίνησε - η οποία θα βρεθεί και πάλι στο κέλυφος "των αντοχών της οικονομίας" και στις αγκύλες των κριτηρίων της ΟΝΕ.

Είναι βέβαια προφανές ότι οι παραπλανητικές κυβερνητικές δηλώσεις αποσκοπούν να αποκρύψουν το γεγονός πως τα λαϊκά εισοδήματα θα βρεθούν και πάλι μεταξύ σφύρας και άκμονος, καθώς θα πληγούν από:

  • Την εισοδηματική πολιτική του 2% και 2% ή των παραλλαγών της, οι οποίες προβλέπουν εναλλακτικά σενάρια "σκληρότερα" ή "λιγότερο σκληρά".
  • Τη μεγάλη φορολογική αφαίμαξη που θα υποστούν οι εργαζόμενοι και το 1998. Με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού η κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος, ώστε να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η ζήτηση και να συμπιεστούν οι τιμές...
  • Τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Στο θέμα αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει τα νερά, καθώς αρνείται να αποκαλύψει τις προθέσεις της, παραπέμποντας στην παρουσίαση του προϋπολογισμού...
  • Τους πρόσθετους φόρους ύψους 1 τρισ. δραχμών, τους οποίους θα επωμιστούν στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι μισθοσυντήρητοι και οι συνταξιούχοι και πάλι.
Οι νέοι φόροι

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν διαρρεύσει (και δεν έχουν διαψευστεί), οι άμεσοι φόροι το 1998 θα αυξηθούν 17,7%!, δηλαδή 7 φορές περισσότερο από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό. Τη μεγάλη αυτή αύξηση τη στηρίζουν στη φοροεπιδρομή των εισοδημάτων των εργαζομένων, καθώς και στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 20% περίπου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Προβλέπεται επίσης αύξηση της φορολογίας των κρατικών τίτλων, επιβολή κλιμακούμενου τέλους στα κινητά τηλέφωνα, μεγάλη αύξηση στα τεκμήρια αυτοκινήτου και των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι οποίες προβλέπεται να φτάσουν μέχρι και 55%. Αντίθετα, η αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των χρηματιστηριακών συναλλαγών είναι ανεπαίσθητη, καθώς δεν αφορά τις μεγάλες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρίες (η αύξηση της φορολογίας περιορίζεται μόνο στις ονομαστικές μη εισηγμένες), ενώ η επιβολή τέλους στις πωλήσεις μετοχών είναι καθαρά συμβολική, "για τα μάτια του κόσμου"...

Οι έμμεσοι φόροι αυξάνουν κατά 10,6% και ο ΦΠΑ (ο μεγαλύτερος φόρος) κατά 11,8%.

Οι συρρικνούμενες κοινωνικές δαπάνες

Στον "Προκρούστη" θα βρεθούν και πάλι οι δαπάνες των κοινωνικών υπουργείων, αυτή τη φορά και με τη βοήθεια της αλχημείας... Οπως ήδη έχουμε γράψει, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να παρουσιάσει μειωμένες τις δαπάνες του 1997, ώστε οι δαπάνες του 1998 να προκύψουν αυξημένες...

Σύμφωνα με πληροφορίες - και πάντα με την επιφύλαξη που αναφέραμε - οι ονομαστικές αυξήσεις δαπανών για τα βασικά υπουργεία είναι οι ακόλουθες:

  • υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας 7,4%
  • υπουργείο Παιδείας 6,3%
  • υπουργείο Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων 6,8%
  • υπουργείο Αμυνας 7,6%

Οι πρωτογενείς δαπάνες (οι δαπάνες χωρίς τους τόκους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, βασικό κονδύλι των οποίων είναι αυτό των μισθών - συντάξεων) προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,1%.

Ακόμα και στην περίπτωση που οι ονομαστικές αυτές αυξήσεις είναι πραγματικές (περίπτωση βέβαια με πολύ μικρές πιθανότητες), είναι εμφανές ότι το "κοινωνικό πρόσωπο" της κυβέρνησης Σημίτη διεκδικεί πρωτεία αθλιότητας και μιζέριας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ