Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ '98
Ετοιμάζουν άγριο αντεργατικό χαράτσι

Απορρίπτοντας, ουσιαστικά, τα αιτήματα της ΓΣΕΕ για εισοδηματικά - φορολογία ο Γ. Παπαντωνίου προδιέγραψε χτες νέα βάρη μέσω του προϋπολογισμού για τους εργαζόμενους

Την απροκάλυπτη πρόθεση της κυβέρνησης να φορτώσει νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και όλου του λαού, στο όνομα της νομισματικής κρίσης αυτή τη φορά, μετέφερε ουσιαστικά χτες σε αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου. Ο υπουργός, αφού υποστήριξε ότι η συναλλαγματική κρίση "αποκλιμακώνεται", έσπευσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, λέγοντας ότι "το κόστος από την κρίση θα την επωμιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός", δηλαδή τα σπασμένα θα τα πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι.

Οι κυβερνητικές προθέσεις θα αποτυπωθούν μέσα από το σκληρό και αντεργατικό προϋπολογισμό του 1998, όπως προκύπτουν από δηλώσεις που έκανε οΓ. Παπαντωνίου,μετά από τη συνάντηση που είχε με τη ΓΣΕΕ, η οποία εισέπραξε την απόρριψη των αιτημάτων της στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" και των "αντοχών της οικονομίας".

Παρά ταύτα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος στήριξε με τις δηλώσεις του την κυβερνητική πολιτική, επαινώντας τις προσπάθειες ανταπόκρισης της κυβέρνησης στα αιτήματα των εργαζομένων! Η στάση αυτή είναι ενδεικτική και για το "συναινετικό" αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης της Γραμματείας του "κοινωνικού διαλόγου", όπου θα παρουσιαστεί το τελικό, σαρωτικά αντεργατικό, κείμενο των θέσεων των "εταίρων" για την ανταγωνιστικότητα, απασχόληση, ανάπτυξη.

O Γ. Παπαντωνίου αρνήθηκε να αναφερθεί στα εισοδηματικά και το φορολογικό, τόσο στη συζήτηση με τους συνδικαλιστές, όσο και στους δημοσιογράφους. Δήλωσε όμως ότι θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η συναλλαγματική κρίση, μέσω του προϋπολογισμού, ότι το στίγμα του θα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ότι οι "κοινωνικοί εταίροι" θα πρέπει να κάνουν μια αυξημένη προσπάθεια το 1998 "όπως και όλοι", ότι η κυβέρνηση δίνει πρώτη το παράδειγμα με την περιστολή δαπανών, κατάργηση - συγχώνευση των οργανισμών του υπουργείου, περιορισμό της σπατάλης, ότι η βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων θα πρέπει να "συμβαδίζει με τις αντοχές της οικονομίας"!

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας ότι το κατώτερο μεροκάματο είναι σήμερα 6.195 δρχ. και καθαρό λιγότερο από 5.000 δρχ., ζήτησε την αύξησή του στις 8.000 δρχ. και ρώτησε τον υπουργό αν η κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και την επακόλουθη συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων, υπονομεύοντας ακόμα κι αυτό το χαμηλό επίσημο μεροκάματο. Λίγο πριν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είχε εκφράσει την υποστήριξη της ΓΣΕΕ στα γνωστά ΤΣΑ. Ο Γ. Παπαντωνίου δεν απάντησε στο ερώτημα, ενώ στην παρέμβαση για αποφασιστική ενίσχυση της κατώτερης σύνταξης σύμφωνα με τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, αντέτεινε την καθιέρωση του... ΕΚΑΣ. Ο συνδικαλιστής εξέφρασε επίσης την κατηγορηματική αντίθεση στις "ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης" που χαρίζουν χρήματα στους εργοδότες χωρίς να απαντούν στο πρόβλημα της ανεργίας και της ουσιαστικής κατάρτισης, ενώ στο κλίμα εκθειασμού του "κοινωνικού διαλόγου" που επικράτησε στη συνάντηση, αντιπαραθέσει την ανάγκη καταγγελίας της αντεργατικής διαδικασίας και αποχώρησης από αυτόν της ΓΣΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι η πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου για την απασχόληση στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις της ΓΣΕΕ (στη συνάντηση έθεσε και το "35ωρο" σε ευρωπαϊκή κλίμακα), είπε ότι σύμφωνα με τον υπουργό είναι επιδίωξη της κυβέρνησης η διαφύλαξη του εισοδήματος των... εργαζομένων και ικανοποιήθηκε, επειδή η κυβέρνηση θεωρεί ότι το φορολογικό σύστημα έχει... αδικίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ