Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Στόχος τους η υγεία και οι συντάξεις

Το μέλλον των ασφαλιστικών εταιριών είναι η υγεία και οι συντάξεις! Αυτό δηλώνει ο πρόεδρος της "Ιντεραμέρικαν", Δ. Κοντομηνάς,διατυπώνοντας παραστατικά τα σχέδια των ασφαλιστικών μεγαθηρίων να επωφεληθούν στο έπακρο από τη διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος δημόσιας υγείας, την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια του "εκσυγχρονισμού" που επαγγέλλεται. Ενας "εκσυγχρονισμός" που στην πραγματικότητα στρώνει το έδαφος στο ιδιωτικό κεφάλαιο να ικανοποιήσει τις κερδοσκοπικές του ορέξεις, εκμεταλλευόμενο την ανυπαρξία κοινωνικής ασφάλισης και ανθρώπινων συντάξεων. Σ' αυτά τα πλαίσια, δεν είναι καθόλου τυχαία η πρόσφατη αξίωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας να συμμετάσχουν στον "κοινωνικό διάλογο" για το κοινωνικοασφαλιστικό.

Παράλληλα, ο Δ. Κοντομηνάς υποστήριξε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπουν "λουκέτα" σε δέκα εταιρίες, τα πρώτα μέσα στο Νοέμβρη, ενώ για άλλες είκοσι χτυπάει η καμπάνα για κλείσιμο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του '98, εταιρίες οι οποίες, παρότι βάσει των οικονομικών τους στοιχείων είναι μικρές, έχουν πολλούς ασφαλισμένους, που θα μείνουν επί ξύλου κρεμάμενοι. Στην πραγματικότητα, αφού η κυβέρνηση δημιούργησε μέσω της λεγόμενης "απελευθέρωσης" τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση και λειτουργία εκατοντάδων επιχειρήσεων - μικρών και μεγάλων - με ομήρους τους ίδιους τους ασφαλισμένους τους, τώρα τροχοδρομεί τη δεύτερη φάση των σχεδίων της. Σε αγαστή συνεργασία με τα μεγαθήρια του κλάδου, προωθεί τις αναγκαίες διεργασίες για ανακατανομή της πίτας της ασφαλιστικής αγοράς υπέρ τους, με όλες τις συνέπειες για τους ασφαλισμένους, που θα πρέπει να αναζητήσουν κάποια άλλη εταιρία να τους ξεζουμίσει, και τους εργαζόμενους των εταιριών που κλείνουν.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η υποαποθεματοποίηση αυτή τη στιγμή στην ασφαλιστική αγορά στον κλάδο αυτοκινήτου ανέρχεται σε 130 δισ. δρχ. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι εάν σήμερα καλούνταν οι ασφαλιστικές εταιρίες να αποζημιώσουν για όλες τις εκκρεμούσες ζημιές, θα χρειάζονταν επιπλέον 130 δισ. δισ., τα οποία δεν έχουν, παρά τα παχυλά ασφάλιστρα που πληρώνουν κάθε χρόνο οι ασφαλισμένοι.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι το Μάρτη θα μπει στο Χρηματιστήριο η "Ιντεραμέρικαν", προχωρώντας σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 25%. Την ίδια στιγμή, ο Δ. Κοντομηνάς εκτιμά ότι ο τζίρος της εταιρίας θα ανέλθει στο τέλος του '97 σε 120 δισ. δρχ., ενώ τα κέρδη προ φόρων σε 6 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ