Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Νέα άνοδος των τιμών

Με νέα άνοδο 4,72% έκλεισε χτες ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, επιβεβαιώνοντας, για μια ακόμα φορά, τα όσα τις προηγούμενες μέρες έγραφε ο "Ρ" για τον άγριο τζόγο, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην οδό Σοφοκλέους. Οι "θεσμικοί επενδυτές", δηλαδή οι διάφορες μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρίες και οι εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίων, οι τράπεζες και οι θυγατρικές τους, αξιοποιώντας μετον καταλληλότερο τρόπο την ευφορία που δημιουργήθηκε από προχτές, προχώρησαν σε μαζικές αγορές μετοχών στα χαμηλά επίπεδα που διαμορφώθηκαν περίπου μισή ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης. Η "ψυχολογία" που διαμορφώθηκε από κάποια στιγμή και μετά είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν πολλοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές τίτλων, γεγονός που οδήγησε στην τελική αύξηση του 4,72%.

Χαρακτηριστικό της χτεσινής συνεδρίασης είναι ότι 35 μετοχές βγήκαν με "κέρδη" 8%, που είναι το ανώτατο όριο διακύμανσης που επιτρέπεται σε μια μέρα, ενώ από τις 256 μετοχές που διακινήθηκαν, "κέρδη" είχαν οι 228. Αμετάβλητη έμεινε η τιμή για 11 μετοχές, ενώ 17 σημείωσαν πτώση.

Αξίζει ν' αναφέρει κανείς ότι, όταν για τις συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου γίνεται λόγος για "κέρδη" και "ζημιές", σε καμιά περίπτωση δεν εννοείται ότι πραγματικά υπήρξαν τέτοια κέρδη ή τέτοιες ζημιές. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων εννοούμε ότι σε περίπτωση που οι κάτοχοι μετοχών αποφάσιζαν να πουλήσουν ή να αγοράσουν αντίστοιχους τίτλους θα είχαν τέτοια κέρδη και ζημιές. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, τα κέρδη ή οι ζημιές υπάρχουν στα τεφτέρια του κάθε ενδιαφερόμενου που μετά το τέλος της κάθε συνεδρίασης υπολογίζει πόσα θα κέρδιζε ή πόσα θα έχανε, αν και εφόσον είχε πουλήσει όλους τους τίτλους που έχει στην κατοχή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ