ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μετά το Κιότο τι;

Η διάσκεψη του Κιότο έληξε με τελικό νικητή τις εταιρίες πετρελαίου - άνθρακα που καναλιζάρησαν το αποτέλεσμα, με τη συνεργασία της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η λογική του κέρδους για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ισχυρότερη από την προστασία του πλανήτη.Ετσι διαψεύστηκαν για άλλη μια φορά οι αφελείς που πίστευαν ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό.

Η ακτινογραφία της απόφασης

Μια απόφαση που μεταφράζεται με δεκατρία χρόνια αδράνειας.Η τελική συμφωνία έχει τόσα παραθυράκια που θυμίζει τους νόμους που ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ στην ελληνική Βουλή. Ετσι το 5% μείωση κατά μέσο όρο στις αναπτυγμένες χώρες - κάποιων ρύπων - ουσιαστικά σημαίνει τη σταθεροποίηση των εκπομπών για το διάστημα 2008 - 2012 (βλ. και ανακοίνωση της Greenpeace). Ετσι πέρασε πιο κομψά η αρχική πρόταση των ΗΠΑ. Η αποθέωση των νόμων της αγοράς όμως βρίσκει εφαρμογή στην ευχέρεια που παρέχεται σε χώρες που δε ρυπαίνουν σημαντικά να πουλούν στις ΗΠΑ τη δυνατότητα μόλυνσης.Ετσι η χώρα αυτή παραμένει και... με τη βούλα υπερδύναμη και στο τομέα της μόλυνσης.Το πρωτόκολλο που τελικά συμφώνησαν 159 χώρες προβλέπει τη μείωση έξι αερίων του θερμοκηπίου (διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, χλωροφθοράνθρακες, οξείδια του αζώτου κ.ά.) 5,2% για το προαναφερθέν διάστημα. Η συμφωνία προσδιορίζει ποσοστά μείωσης 7%,8% ,6% για τις ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία, ενώ αντίθετα αύξηση 8%, 10%, 1% για Αυστραλία, Ισλανδία και Νορβηγία αντίστοιχα.

Οι πλούσιοι δε βάζουν το χέρι στην τσέπη

Οι αναπτυσσόμενες χώρες εξαιρέθηκαν από κάθε δέσμευση, αφού ο πλούσιος Βορράς αρνείται να τις ενισχύσει. Αλλη μια αντίφαση (;) του καπιταλιστικού συστήματος, μια και για την περιβαλλοντική υποβάθμιση των χωρών του Τρίτου και Τέταρτου Κόσμου αποκλειστικά υπεύθυνες είναι οι αναπτυγμένες χώρες. Ο κίνδυνος της αλλαγής του κλίματος δυστυχώς δεν απομακρύνθηκε. Το σύνθημα "όχι στην αλλαγή του κλίματος, ναι στην αλλαγή της πολιτικής" παρέμεινε άνευ περιεχομένου. Οσο για τις "ρουκέτες" που εκτόξευσε ο Ελληνας απεσταλμένος (υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ) περί ισχυρών, υπευθύνων κλπ., μόνο ως ανέκδοτο μπορούμε να τα εκλάβουμε. Γιατί ο Κλίντον μπορεί να κάνει τη δουλιά του. Αλλά οι "σοσιαλιστές" της χώρας μας από ποιον εμποδίζονται να φτιάξουν το κτηματολόγιο, να προστατέψουν τα δάση μας, να γκρεμίσουν τις αυθαίρετες βίλες, να αλλάξουν ενεργειακή πολιτική, να εντάξουν τα μεγάλα έργα σ' ένα αναπτυξιακό εθνικό σχεδιασμό, να αναπτύξουν το σιδηρόδρομο, να προωθήσουν το τραμ, να βάλουν τέρμα στην αθλιότητα με τα σκουπίδια κλπ.

Οι κλιματικές αλλαγές στην Ελλάδα

Η ενεργειακή πολιτική της χώρας μας αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα μη φιλικής προς το περιβάλλον πολιτικής. Το 93% της παραγόμενης από τη ΔΕΗ ενέργειας προέρχεται από ορυκτά καύσιμα και μέχρι το 2000 το ποσοστό αυτό θα προσεγγίσει το 96%. Μια πολιτική που αγνοεί την περιβαλλοντική διάσταση, αδιαφορεί για τις κλιματικές αλλαγές και είναι προσκολλημένη σε μια αναχρονιστική αντίληψη περί ενέργειας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις μεταφορές.Το φαινόμενο του θερμοκηπίου μελέτησαν για τη Μεσόγειο 40 επιστήμονες (σ.σ. πρόγραμμα Medulus) και κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι μέχρι το 2030 θα παρουσιαστεί άνοδος της θερμοκρασίας κατά 1,8 βαθμούς Κελσίου. Αυτή θα συνοδευτεί με περαιτέρω μείωση των βροχοπτώσεων. Η μείωση το χειμώνα, στις ξηρότερες περιοχές, θα είναι της τάξης του 10 - 20%. Ομως οι βροχοπτώσεις θα είναι άστατες με τη μορφή θεομηνίας και θα προξενούν ζημιές. Η Κρήτη μέχρι το 2010 θα αντιμετωπίσει έντονα προβλήματα λειψυδρίας. Σύμφωνα με μελέτη του IPCC που δημοσιεύτηκε τον προπροηγούμενο Ιούλιο, η αύξηση της θερμοκρασίας θα εξαφανίσει το 85% των υγροτόπων στην Ελλάδα και την Ισπανία. Μια μελέτη (σ.σ. του πανεπιστημίου Αθήνας) που βασίζεται στην υπόθεση ότι οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα θα διπλασιαστούν, προσπαθεί να προσεγγίσει το κόστος των κλιματικών αλλαγών στη χώρα μας. Σύμφωνα μ' αυτό, θα μειωθεί η γεωργική παραγωγή κατά 36% που ισοδυναμεί με 4 δισ. δολ. Αλλα 4 δισ. δολ. θα απαιτηθούν για μέτρα λόγω της ανύψωσης της θάλασσας κατά ένα μέτρο και 8,5 εκατ. δολ. ετησίως για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οσα μέτρα κι αν παρθούν, όσες διασκέψεις κι αν γίνουν, όσοι τόνοι χαρτιού κι αν τυπωθούν σε πολυτελείς τόμους για προγράμματα, μελέτες και σενάρια, τίποτα δεν μπορεί να γίνει με το πρόβλημα του θερμοκηπίου, αν δεν αλλάξει ο προσανατολισμός της υπάρχουσας ενεργειακής πολιτικής. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν απεριόριστες δυνατότητες. Πόσοι, αλήθεια, γνωρίζουν ότι η ηλιακή ενέργεια που απορροφά η γη σε ένα χρόνο είναι δεκαπέντε φορές περισσότερη από την ενέργεια όλων των ορυκτών καυσίμων που βρίσκεται στο υπέδαφος της γης. Κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρισμού που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές αποτρέπει κατά μέσο όρο την έκλυση ενός κιλού διοξειδίου του άνθρακα. Η υδροηλεκτρική ενέργεια παρέχει το 20% του παγκόσμιου ηλεκτρισμού. Μικρές εταιρίες έχουν πετύχει τεχνολογικά θαύματα στο τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Κι αν υπήρχε η ελευθερία στην έρευνα (σ.σ. ας μη ξεχνάμε ότι κι αυτή βρίσκεται υπό έλεγχο και μάλιστα ασφυκτικό) σήμερα θα είχαμε την απάντηση στα ορυκτά καύσιμα. Ομως οι εφτά αδερφές εμμέσως ή αμέσως δεν επιτρέπουν πολλά περιθώρια προς την κατεύθυνση αυτή. Κι όσο θα συνεχίζεται το καθεστώς αυτό τα περιθώρια για μια σοβαρή περιβαλλοντική πολιτική συνδέονται κυρίως με την ανάπτυξη ενός ισχυρού κινήματος. Γιατί αν περιμέναμε από τις διασκέψεις....


ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Λειψυδρία στη Μεσόγειο

Τον κίνδυνο εκτεταμένης λειψυδρίας στις χώρες της μεσογειακής λεκάνης μέσα στις επόμενες δεκαετίες αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, επισήμανε διάσκεψη χωρών της Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έγινε πριν λίγο διάστημα στο Μαρόκο.

Η Οικονομική και Κοινωνική Διάσκεψη Κορυφής έγινε στην οικονομική πρωτεύουσα του Μαρόκου Καζαμπλάνκα, μετά τη συμφωνία της Βαρκελώνης του 1995 που συνδέει την ΕΕ με τις χώρες της Μεσογείου.

"Τα υπάρχοντα και προβλεπόμενα αποθέματα νερού οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξουν μελλοντικές εντάσεις και διακοπές στην παροχή νερού στις χώρες της Ευρωμεσογειακής περιοχής", ανέφερε το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης που παρακολούθησαν 200 αντιπρόσωποι από 27 χώρες.

Η διάσκεψη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χρειαζόταν άμεση δράση "για να αποφευχθεί καταστροφή" γύρω στο έτος 2020 στη νότια πλευρά της Μεσογείου διότι, όπως αναφέρει το κείμενο, ο χρόνος από την αρχική σχεδίαση μέχρι την τελική λειτουργία έργων για τη συγκέντρωση νερού, είναι συνήθως 20 χρόνια. Οι εργασίες της διάσκεψης παρ' ολίγο να τιναχτούν στον αέρα, έπειτα από την προσωρινή αποχώρηση των πρεσβευτών της ΕΕ, γιατί οι διοργανωτές δεν κάλεσαν το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να συμμετάσχουν, χωρίς να παράσχουν επίσημα εξήγηση για το γεγονός. Το επεισόδιο ευτυχώς έληξε, όταν οι Μαροκινοί έσπευσαν να φέρουν μόνιμους διπλωματικούς αντιπροσώπους των δύο εθνών στον χώρο της διάσκεψης.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ Εγνατίας συνέχεια

Το σίριαλ με την Εγνατία έχει περισσότερα επεισόδια από τη Λάμψη του Ν. Φώσκολου, αν αναλογιστούμε ότι το έργο έχει ξεκινήσει από το 1970 και μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 122 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τον κ. Λαλιώτη, έχουν εξασφαλιστεί πόροι για άλλα 424 χιλιόμετρα. Μένουν στον αέρα όμως άλλα 60 χιλιόμετρα και μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο από πού θα βρεθούν χρήματα, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις του υπουργού και του κ. Φατούρου που προεδρεύει στην "Εγνατία ΑΕ".

Ρυπαίνουν και τα καταλυτικά

Καρκινογόνοι ρύποι από τα καταλυτικά. Κυρίως λόγω της κακής ρύθμισης και της μη ανανέωσης του καταλύτη μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας έρευνας στην οποία συμμετείχαν τα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ο "Δημόκριτος". Το μεγαλύτερο ποσοστό ρύπων παρατηρήθηκε σε περιοχές με μεγάλη κυκλοφοριακή πυκνότητα.

Μυστική απόφαση

Το είδαμε κι αυτό. Το ΥΠΕΧΩΔΕ εν κρυπτώ αποφάσισε έργο της τάξης των 100 δισ. για τη ζεύξη του κόλπου του Μαλιακού. Τοποθέτηση προκατασκευασμένης σήραγγας, ανισόπεδοι κόμβοι και αυτοκινητόδρομος μήκους 13 χιλιομέτρων θα καταστρέψουν το περιβάλλον και θα εξαφανίσουν την πανίδα σύμφωνα με καταγγελία εννέα δήμων, τριών κοινοτήτων, τεσσάρων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και δυο τοπικών Ενώσεων Δήμων.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ Ιστορίες του γυαλιού και του γιαλού

Τρεις ιστορίες για παιδιά που ξεχειλίζουν από τρυφερότητα και μεταφέρουν τους μικρούς αναγνώστες σε κόσμους ξεχασμένους, όπου και όταν το κυρίαρχο στοιχείο ήταν ο σεβασμός στον άνθρωπο και το περιβάλλον, η αγάπη και η καλοσύνη. Η συγγραφέας Τ. Τσιλιμένη, μαζί με τον εικονογράφο Ν. Ανδρικόπουλο, έφτιαξαν ένα βιβλίο που μυρίζει θάλασσα. Ενα μικρό καραβάκι που μπορεί να χωρέσει σ' ένα μπουκάλι, με κατάρτια και πανιά θα ξεκινήσει για ταξίδια αγάπης σε πελάγη ευτυχίας. Από τις εκδόσεις "Δελφίνι". Καλοτάξιδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ