Σάββατο 20 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Λειψυδρία στη Μεσόγειο

Τον κίνδυνο εκτεταμένης λειψυδρίας στις χώρες της μεσογειακής λεκάνης μέσα στις επόμενες δεκαετίες αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, επισήμανε διάσκεψη χωρών της Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έγινε πριν λίγο διάστημα στο Μαρόκο.

Η Οικονομική και Κοινωνική Διάσκεψη Κορυφής έγινε στην οικονομική πρωτεύουσα του Μαρόκου Καζαμπλάνκα, μετά τη συμφωνία της Βαρκελώνης του 1995 που συνδέει την ΕΕ με τις χώρες της Μεσογείου.

"Τα υπάρχοντα και προβλεπόμενα αποθέματα νερού οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξουν μελλοντικές εντάσεις και διακοπές στην παροχή νερού στις χώρες της Ευρωμεσογειακής περιοχής", ανέφερε το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης που παρακολούθησαν 200 αντιπρόσωποι από 27 χώρες.

Η διάσκεψη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χρειαζόταν άμεση δράση "για να αποφευχθεί καταστροφή" γύρω στο έτος 2020 στη νότια πλευρά της Μεσογείου διότι, όπως αναφέρει το κείμενο, ο χρόνος από την αρχική σχεδίαση μέχρι την τελική λειτουργία έργων για τη συγκέντρωση νερού, είναι συνήθως 20 χρόνια. Οι εργασίες της διάσκεψης παρ' ολίγο να τιναχτούν στον αέρα, έπειτα από την προσωρινή αποχώρηση των πρεσβευτών της ΕΕ, γιατί οι διοργανωτές δεν κάλεσαν το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να συμμετάσχουν, χωρίς να παράσχουν επίσημα εξήγηση για το γεγονός. Το επεισόδιο ευτυχώς έληξε, όταν οι Μαροκινοί έσπευσαν να φέρουν μόνιμους διπλωματικούς αντιπροσώπους των δύο εθνών στον χώρο της διάσκεψης.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ Εγνατίας συνέχεια

Το σίριαλ με την Εγνατία έχει περισσότερα επεισόδια από τη Λάμψη του Ν. Φώσκολου, αν αναλογιστούμε ότι το έργο έχει ξεκινήσει από το 1970 και μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 122 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τον κ. Λαλιώτη, έχουν εξασφαλιστεί πόροι για άλλα 424 χιλιόμετρα. Μένουν στον αέρα όμως άλλα 60 χιλιόμετρα και μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο από πού θα βρεθούν χρήματα, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις του υπουργού και του κ. Φατούρου που προεδρεύει στην "Εγνατία ΑΕ".

Ρυπαίνουν και τα καταλυτικά

Καρκινογόνοι ρύποι από τα καταλυτικά. Κυρίως λόγω της κακής ρύθμισης και της μη ανανέωσης του καταλύτη μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας έρευνας στην οποία συμμετείχαν τα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ο "Δημόκριτος". Το μεγαλύτερο ποσοστό ρύπων παρατηρήθηκε σε περιοχές με μεγάλη κυκλοφοριακή πυκνότητα.

Μυστική απόφαση

Το είδαμε κι αυτό. Το ΥΠΕΧΩΔΕ εν κρυπτώ αποφάσισε έργο της τάξης των 100 δισ. για τη ζεύξη του κόλπου του Μαλιακού. Τοποθέτηση προκατασκευασμένης σήραγγας, ανισόπεδοι κόμβοι και αυτοκινητόδρομος μήκους 13 χιλιομέτρων θα καταστρέψουν το περιβάλλον και θα εξαφανίσουν την πανίδα σύμφωνα με καταγγελία εννέα δήμων, τριών κοινοτήτων, τεσσάρων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και δυο τοπικών Ενώσεων Δήμων.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ Ιστορίες του γυαλιού και του γιαλού

Τρεις ιστορίες για παιδιά που ξεχειλίζουν από τρυφερότητα και μεταφέρουν τους μικρούς αναγνώστες σε κόσμους ξεχασμένους, όπου και όταν το κυρίαρχο στοιχείο ήταν ο σεβασμός στον άνθρωπο και το περιβάλλον, η αγάπη και η καλοσύνη. Η συγγραφέας Τ. Τσιλιμένη, μαζί με τον εικονογράφο Ν. Ανδρικόπουλο, έφτιαξαν ένα βιβλίο που μυρίζει θάλασσα. Ενα μικρό καραβάκι που μπορεί να χωρέσει σ' ένα μπουκάλι, με κατάρτια και πανιά θα ξεκινήσει για ταξίδια αγάπης σε πελάγη ευτυχίας. Από τις εκδόσεις "Δελφίνι". Καλοτάξιδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ