Σάββατο 20 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην πλατεία Κιζιλάι, η καρδιά μας

Εδώ και χρόνια - δι' επίσημων και ανεπίσημων ελληνικών χειλέων - η λέξη Τούρκος τείνει να καταστεί συνώνυμη της λέξης εχθρός. Οι εκάστοτε κυβερνώντες και κάποιοι "υπερπατριώτες", που εμφανίζονται ως "Τουρκοφάγοι", ταυτίζουν τη στρατιωτικό - πολιτική κι αμερικανόδουλη ηγεσία της Τουρκίας, με τον τουρκικό λαό. Ο στόχος τριπλός:

Πρώτον, να καλλιεργήσουν και να συντηρούν το μίσος ανάμεσα στους δυο λαούς, παρά το γεγονός ότι τίποτα δεν τους χωρίζει, για να τους αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά και κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Δεύτερον, ν' αποκρύψουν τη ραγιάδικη υποταγή των ηγεσιών των δύο χωρών προς τους αγάδες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Τρίτον, να εμποδιστεί ο συντονισμός της πάλης των δυο λαών κατά του κοινού εχθρού, που είναι ο ιμπεριαλισμός.

***

Ο τουρκικός λαός αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τον ελληνικό, αλλά και πρόσθετα, πολύ χειρότερα. Προβλήματα οικονομικά, (η φτώχεια και η εξαθλίωση απλώνεται στη συντριπτική πλειοψηφία του), δημοκρατίας,(τ' ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματά του καταπατούνται), ειρήνης(τα στρατευμένα παιδιά του χρησιμοποιούνται για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στον εσωτερικό πόλεμο εναντίον των Κούρδων). Προχτές, η τουρκική αστυνομία επιτέθηκε, κακοποίησε και συνέλαβε εκατοντάδες φοιτητές που διαδήλωναν στην πλατεία Κιζιλάι της Αγκυρας, ζητώντας την απελευθέρωση φυλακισμένων συναδέλφων τους. Εδώ και χρόνια εξελίσσεται μια επιχείρηση γενοκτονίας σε βάρος του κουρδικού λαού. Χιλιάδες αγωνιστές βρίσκονται στις φυλακές, βασανίζονται απάνθρωπα, δολοφονούνται, εξαφανίζονται.

***

Οι αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι της Ελλάδας, αλλά και συντηρητικοί, που δεν έχουν καταληφθεί από το σύνδρομο του εθνικισμού και της πολεμοκαπηλίας, δεν μπαίνουν στο "λούκι" του μίσους για τον τουρκικό λαό. Αντίθετα, συμπάσχουν και αισθάνονται αλληλέγγυοι στον αγώνα του για δημοκρατία, ελευθερία, κοινωνική πρόοδο, εθνική ανεξαρτησία. Διότι γνωρίζουν ότι οι αντιπαραθέσεις για το Αιγαίο δεν αφορούν τους δυο λαούς, αλλά τις ηγεσίες τους που συναγωνίζονται για το ποιος θα παίξει το ρόλο του"μπιστικού" των ιμπεριαλιστών στην περιοχή μας. Αντιλαμβάνονται ότι το Αιγαίο μετατρέπεται σε αμερικανο-ΝΑΤΟικό και η Κύπρος βρίσκεται σε πορεία οριστικής διχοτόμησης, με ευθύνη των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Να, γιατί η καρδιά μας βρίσκεται στην πλατεία Κιζιλάι της Αγκυρας.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ