Σάββατο 20 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αντιλαϊκός προγραμματισμός δράσης

Τον προγραμματισμό δράσης του υπουργείου του, το πρώτο τρίμηνο του 1998, που στην πραγματικότητα στρέφεται κατά των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και στοχεύει στην πιο εντατική χρησιμοποίηση της δημόσιας διοίκησης για την υλοποίηση των κυβερνητικών επιλογών, έκρινε σκόπιμο να "υπενθυμίσει" ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Αλ. Παπαδόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε χτες με τους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι βρίσκονται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας και προώθησης στη Βουλή, τρεις κώδικες που αγγίζουν το σύνολο σχεδόν των θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου. Πρόκειται για τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, ο οποίος διατηρεί ατόφια τη φιλοσοφία και πολλές από τις διατάξεις του Κώδικα του 1951, τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, με στόχο την "απλοποίηση" των γραφειοκρατικών διαδικασιών, κυρίως για τους οικονομικά ισχυρούς, και τον Κώδικα Εκλογικής Διαδικασίας. Ο τελευταίος θα ρυθμίζει το θέμα της ψήφου των ετεροδημοτών, την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, τεχνικά θέματα των εκλογών και το θέμα των δημοσκοπήσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η παρέμβαση που θα γίνει μετά από συζήτηση με τα κόμματα, θα παίρνει υπόψη τηνευρωπαϊκή εμπειρία όπου, ως γνωστόν, έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένοι περιορισμοί. Χτες, ανακοινώθηκαν τα ονόματα των περιφερειαρχών που τοποθετούνται σε διάφορες περιφέρειες, μετά από την παραίτηση ορισμένων για να πολιτευτούν.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το ξήλωμα του κράτους πρόνοιας μέσω της κατάργησης ή συγχώνευσης 1.754 υπηρεσιών, είπε ότι το υπουργείο μελετά το θέμα των μετατάξεων που θα γίνουν - υπολογίζεται ότι θα μεταταγούν περίπου 12.000 υπάλληλοι - ενώ τα υπουργεία έχουν αναλάβει τα "υπόλοιπα".

Σε σχέση με το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων των εργαζομένων στο Δημόσιο, ανέφερε ότι θα περάσει το επόμενο διάστημα από τη Βουλή, όχι ως ξεχωριστό νομοσχέδιο, αλλά ως τροπολογία σε κάποιο άλλο.

Μέσα στο Γενάρη θα ξεκινήσουν τα "επιμορφωτικά" σεμινάρια στους "πραιτοριανούς" που αποτελούν το Σώμα Επιθεωρητών, ή "εσωτερική αστυνομία" κατά τον Αλ. Παπαδόπουλο, ενώ ταυτόχρονα θα οριστεί και ο γενικός επιθεωρητής. Τέλος, επικεφαλής του νεοσύστατου θεσμού "συνήγορος του πολίτη" ορίστηκε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νικηφ. Διαμαντούρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ