ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Υποβαθμίζει παραπέρα την υγεία και την πρόνοια

Αποσπάσματα από την ομιλία του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα

Την υποκρισία της κυβέρνησης που επαίρεται ότι ενισχύει την υγεία και την κοινωνική πρόνοια, αποκάλυψε στην ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας.

Συγκεκριμένα και αναφερόμενος στα νούμερα του προϋπολογισμού, είπε ότι εμφανίζεται για την υγεία και πρόνοια μια αύξηση της τάξης του 7,4%, στις δημόσιες επενδύσεις μια αύξηση 64% αλλά βέβαια οι δημόσιες επενδύσεις αποτελούν μόνο το 5% των συνολικών δαπανών για την υγεία και πρόνοια. Και τόνισε:

"Εχουμε απόλυτη μείωση των λειτουργικών δαπανών για τα νοσοκομεία, των βοηθημάτων της περίθαλψης για ασθενείς που πηγαίνουν στο εξωτερικό, τους χανσενικούς και τους νεφροπαθείς. Το 1997 διατέθηκε για επενδύσεις μόνο το 56% των προϋπολογισθέντων δαπανών και αυτό θα γίνει και φέτος. Το γεγονός αυτό αλλάζει την εκτίμηση για το ποιες αυξήσεις είναι οι πραγματικές, οι ονομαστικές και οι προσδοκώμενες στο φετινό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση έλεγε πέρσι ότι θα χτίσει 18 νέα νοσοκομεία και θα ανακαινίσει 14, ότι θα έκανε 5.000 προσλήψεις και από αυτά δεν έκανε τίποτα πέρσι. Αρα και το 1998 δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα με αυτόν τον προϋπολογισμό γιατί έστω και 7% να ήταν αυξημένος, έστω και 10% να ήταν αυξημένος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες που εσείς λέγατε ότι θα ικανοποιήσετε πέρσι".

Ο Απ. Τασούλας αναφέρθηκε στη συνέχεια και στις άλλες ανάγκες στον χώρο της υγείας και της πρόνοιας λέγοντας ότι χρειάζονται 25.000 προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οργάνωση του ΕΚΑΒ, αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων κ. ά. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι χρειάζεται μία άλλη πολιτική υγείας η οποία:

"Θα προβλέπει σχεδιασμό κεντρικό και περιφερειακό, εκδημοκρατισμό του υγειονομικού συστήματος, ενίσχυση του δημόσιου τομέα και έλεγχο της ασυδοσίας του ιδιωτικού. Χρειάζεται χτύπημα της διαπλοκής δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Χρειάζεται αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΙΚΑ, φτηνό και καλό φάρμακο, εθνική φαρμακοβιομηχανία, έρευνα στα πανεπιστήμια για το φάρμακο".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους τομείς πρόνοιας τονίζοντας:

"Για τα παιδιά καταργείτε τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς και τους φορτώνετε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους ίδιους τους γονείς. Μειώνετε απόλυτα το κονδύλι για τους παιδικούς σταθμούς. Είσαστε κυβέρνηση των παιδιών των φαναριών και της εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας. Οσον αφορά τους ηλικιωμένους εκτός από τους μισθούς πείνας που τους δίνετε εγκαταλείψατε και τα ΚΑΠΗ. Δεν ενδιαφέρεστε για τα άτομα με ειδικές ανάγκες".

Αναφερόμενος στην πολιτική για τα ναρκωτικά, είπε ότι η κυβέρνηση "εκτός από θαυμαστής και μάστορας της απόρριψης και της περιθωριοποίησης της μισής τουλάχιστον νεολαίας, οδηγεί με αυτήν την πολιτική στα ναρκωτικά. Καταλήγοντας τέλος τόνισε:

"Το κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ είναι αυτό και αυτό παραμένει και από τον προϋπολογισμό του 1998. Πρόκειται για μία πολιτική και έναν προϋπολογισμό ταξικό, αντιλαϊκό, σκληρό, υποταγμένο στην ΕΕ και στις πολυεθνικές. Ο λαός θα απαλλαγεί από αυτήν την πολιτική. Θα βρει τον τρόπο, θα φτιάξει τις συμμαχίες, θα βρει και Βελουχιώτηδες και θα τα ανατρέψει. Και θα γίνει και γρήγορα. Κυριακή κοντή γιορτή".

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Νεοφιλελεύθερο παραλήρημα
  • Ως... επίτευγμα παρουσίασε το ξεπούλημα των ναυπηγείων
  • Μ. Γικόνογλου: Να σταματήσουν οι διώξεις αγροτών

Με έναν νεοφιλελεύθερο χείμαρρο - ομιλία της υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου, αλλά και με περιορισμένη επιμέρους κριτική από ελάχιστους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συνεχίστηκε χτες η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Εκ μέρους της ΝΔ ασκήθηκε κριτική κυρίως στο θέμα της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων.

Περήφανη για το ξεπούλημα

Με... θριαμβολογική διάθεση ξεκίνησε την ομιλία της η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, κινούμενη στη λογική της χτεσινής ομιλίας του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, μιλώντας για μεγάλα βήματα στην πορεία προς την ΟΝΕ.

Προκειμένου να ασκήσει κριτική στις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με το έργο του υπουργείου της, παρουσίασε ως... μέγα επίτευγμα την πολιτική συρρίκνωσης και ξεπουλήματος της παραγωγικής βάσης της χώρας, κάνοντας λόγο για αποτελέσματα στις αποκρατικοποιήσεις, όπου η ΝΔ υποστηρίζει ότι υπάρχει καθυστέρηση.

Συγκεκριμένα, η Βάσω Παπανδρέου στάθηκε στο θέμα των ναυπηγείων, λέγοντας: "Για παράδειγμα, αναφέρω ότι στο χώρο της ναυπηγικής βιομηχανίας δεν υπάρχουν πια κρατικά ναυπηγεία. Υπάρχει μια αγορά που λειτουργεί ανταγωνιστικά μεταξύ των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, του Νεωρίου και άλλων ναυπηγείων. Τα ναυπηγεία έχουν υποβάλει επιχειρησιακά σχέδια βελτίωσης της λειτουργίας τους και οι ενισχύσεις που θα λαμβάνουν θα είναι σύμφωνες με τη ναυπηγική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Στη συνέχεια πρόσθεσε: "Οι υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις προχώρησαν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθορίσαμε". Για το χώρο του τουρισμού ειδική αναφορά έκανε η Βάσω Παπανδρέου στην περιουσία του ΕΟΤ, λέγοντας πως "έχει προκηρυχτεί ήδη ένα πακέτο που αποτελείται από 6 εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 9.000 στρεμμάτων, με αναμενόμενες επενδύσεις ύψους 56 δισεκατομμυρίων δραχμών".

Να αρθούν οι διώξεις αγροτών

Το θέμα της άρσης των διώξεων των αγροτών, που συνεχίζουν να είναι υπόδικοι για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του κλάδου, επανέφερε χτες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μόσχος Γικόνογλου, ο οποίος εστίασε την παρέμβασή του για τον προϋπολογισμό στην πορεία της αγροτικής οικονομίας. Οπως υποστήριξε, η παραπάνω κίνηση είναι καθοριστική ως προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου με τους αγρότες. Ο ίδιος βουλευτής συνέστησε στον υπουργό Γεωργίας "να αποφύγει τις προκλήσεις και τις ύβρεις που συνηθίζει να εκτοξεύει" και "να δημιουργήσει προτάσεις που να απαντούν στην ανασφάλεια των αγροτών".

Να υπενθυμίσουμε παράλληλα πως με την παρέμβασή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κηπουρός, προχτές, δήλωσε ότι δε θα ψηφίσει τα κονδύλια του προϋπολογισμού που αφορούν στα δημόσια έργα, γιατί "δεν μπορώ να ψηφίσω κονδύλια που μεταθέτουν την Εγνατία στις καλένδες", προσθέτοντας ότι "σοβαρή δημοσιονομική πολιτική σημαίνει σοβαρή περιφερειακή αναπτυξιακή πολιτική".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αντιλαϊκός προγραμματισμός δράσης

Τον προγραμματισμό δράσης του υπουργείου του, το πρώτο τρίμηνο του 1998, που στην πραγματικότητα στρέφεται κατά των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και στοχεύει στην πιο εντατική χρησιμοποίηση της δημόσιας διοίκησης για την υλοποίηση των κυβερνητικών επιλογών, έκρινε σκόπιμο να "υπενθυμίσει" ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Αλ. Παπαδόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε χτες με τους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι βρίσκονται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας και προώθησης στη Βουλή, τρεις κώδικες που αγγίζουν το σύνολο σχεδόν των θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου. Πρόκειται για τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, ο οποίος διατηρεί ατόφια τη φιλοσοφία και πολλές από τις διατάξεις του Κώδικα του 1951, τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, με στόχο την "απλοποίηση" των γραφειοκρατικών διαδικασιών, κυρίως για τους οικονομικά ισχυρούς, και τον Κώδικα Εκλογικής Διαδικασίας. Ο τελευταίος θα ρυθμίζει το θέμα της ψήφου των ετεροδημοτών, την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, τεχνικά θέματα των εκλογών και το θέμα των δημοσκοπήσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η παρέμβαση που θα γίνει μετά από συζήτηση με τα κόμματα, θα παίρνει υπόψη τηνευρωπαϊκή εμπειρία όπου, ως γνωστόν, έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένοι περιορισμοί. Χτες, ανακοινώθηκαν τα ονόματα των περιφερειαρχών που τοποθετούνται σε διάφορες περιφέρειες, μετά από την παραίτηση ορισμένων για να πολιτευτούν.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το ξήλωμα του κράτους πρόνοιας μέσω της κατάργησης ή συγχώνευσης 1.754 υπηρεσιών, είπε ότι το υπουργείο μελετά το θέμα των μετατάξεων που θα γίνουν - υπολογίζεται ότι θα μεταταγούν περίπου 12.000 υπάλληλοι - ενώ τα υπουργεία έχουν αναλάβει τα "υπόλοιπα".

Σε σχέση με το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων των εργαζομένων στο Δημόσιο, ανέφερε ότι θα περάσει το επόμενο διάστημα από τη Βουλή, όχι ως ξεχωριστό νομοσχέδιο, αλλά ως τροπολογία σε κάποιο άλλο.

Μέσα στο Γενάρη θα ξεκινήσουν τα "επιμορφωτικά" σεμινάρια στους "πραιτοριανούς" που αποτελούν το Σώμα Επιθεωρητών, ή "εσωτερική αστυνομία" κατά τον Αλ. Παπαδόπουλο, ενώ ταυτόχρονα θα οριστεί και ο γενικός επιθεωρητής. Τέλος, επικεφαλής του νεοσύστατου θεσμού "συνήγορος του πολίτη" ορίστηκε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νικηφ. Διαμαντούρος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Υπέρ της ιδιωτικοποίησης ο νέος πρόεδρος

O νέος πρόεδρος της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", Μ. Φθενάκης,που ήταν για ένα μικρό χρονικό διάστημα στο ίδιο αξίωμα και επί ΝΔ, εξετάστηκε χτες από την Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής και με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε η τοποθέτησή του.

Η εκλεκτός της κυβέρνησης, νέος πρόεδρος της ΟΑ, φρόντισε να δώσει το στίγμα της πολιτικής του, που δεν είναι άλλη από τη συνέχιση της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης του εθνικού αερομεταφορέα, η οποία έχει δρομολογηθεί, και το γνωστό πρόγραμμα "εξυγίανσης" της ΕΕ. Είπε ότι είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης και της "μετοχοποίησης" της ΟΑ για να γίνει "κερδοφόρα, με ανταγωνιστική δράση", ενώ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να είναι δεδομένο ότι η ΟΑ θα πρέπει να είναι κρατική. Δήλωσε δε ότι η ιδιωτικοποίηση, εάν είναι απαραίτητο να γίνει, θα γίνει, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε μείωση του προσωπικού της ΟΑ.Υπενθυμίζεται ότι ο Μ. Φθενάκης είχε τοποθετηθεί και το 1993 πρόεδρος στην ΟΑ για να παραιτηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού ήρθε σε σύγκρουση με τους εργαζόμενος, καθώς είχε επιχειρήσει να εφαρμόσει τότε τα όσα είπε και χτες στην επιτροπή. Τότε το ΠΑΣΟΚ που σήμερα τον τοποθέτησε στη θέση του προέδρου είχε καταψηφίσει την υποψηφιότητά του και, μάλιστα, ο σημερινός γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, Π. Μπετενάτος, που τον υπεράσπισε στην επιτροπή ήταν μεταξύ των βουλευτών που τότε τον είχε καταψηφίσει.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Ενημέρωση του υπ. Πολιτισμού στο ΚΚΕ

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισκέφθηκε, στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο υπουργός εξέθεσε στην αντιπροσωπεία τις κυβερνητικές σκέψεις για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και ειδικότερα τα σχετικά με την επιτροπή διοργάνωσής τους.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί μόλις το όλο θέμα μελετηθεί από τα αρμόδια όργανα του Κόμματος, τα οποία θα πάρουν τις σχετικές αποφάσεις.

Αύριο η ομιλία της Αλ. Παπαρήγα

Θα μεταδοθεί από την ΝΕΤ

Αύριο, Κυριακή, το απόγευμα,τελευταία μέρα της συζήτησης για τον προϋπολογισμό 1998, θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή. Η συζήτηση αρχίζει στις 6 το απόγευμα και θα μεταδοθεί απ' ευθείας από τη ΝΕΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ