ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Πρόεδρος ο Μιλουντίνοβιτς. Αντιδρά ο Σέσελι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Ο Μίλαν Μιλουντίνοβιτς (εκλεκτός υποψήφιος του προέδρου της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς) αναδεικνύεται πρόεδρος της Σερβίας σύμφωνα με απόφαση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής. Αντίθετα, ο συνυποψήφιός του και ηγέτης του αντιπολιτευόμενου "Ριζοσπαστικού Σερβικού Κόμματος", Βόγισλαβ Σέσελι, ισχυρίζεται ότι το αποτέλεσμα είναι προϊόν "μαζικής εκλογικής νοθείας".

Η είδηση της νίκης του Μιλουντίνοβιτς επιβεβαιώθηκε από τη χτεσινή δήλωση του Νεμπόισα Ρόντιτς, γραμματέα της κρατικής εφορευτικής επιτροπής. Οπως είπε ο Ρόντιτς, το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στον (τέταρτο κατά σειρά) εκλογικό γύρο ήταν 50,53% (κατάτι μεγαλύτερο από το όριο του 50% που προβλέπει ο νόμος για τη μη επανάληψη των εκλογών) και ότι η καταμέτρηση του 95,6% φέρνει τον Μίλαν Μιλουντίνοβιτς πρώτο με ποσοστό 58,66% (2.049.900 ψήφους) και δεύτερο τον Βόγισλαβ Σέσελι με 38,14% (1.332.648 ψήφους).

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο - κατά την εφορευτική επιτροπή - ηττημένος των εκλογών αμφισβήτησε το αποτέλεσμα και ζήτησε την ακύρωση των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή στη Σερβία.

Ο Σέσελι είπε πως θα ζητήσει από το σερβικό Κοινοβούλιο τη συγκρότηση επιτροπής που θα επιφορτιστεί με την εξέταση όλων των πρακτικών των εκλογικών τμημάτων και την παραβολή τους με τα δεδομένα που βρίσκονται στην κατοχή του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος. Οπως είπε, μάλλον σιβυλλικά, ο Σέσελι: "εάν ο Μιλουντίνοβιτς νίκησε τις εκλογές με βάση και τα αποτελέσματα στο Κόσσοβο, τότε θα ακυρώσουμε τις εκλογές". Αυτή η δήλωση υπονοεί νοθεία γιατί οι Αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου απήχαν από τις εκλογές. Μάλιστα, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Σέσελι, Ντράγκαν Τοντόροβιτς, προέβαλε τον ισχυρισμό πως οι Σοσιαλιστές του Μιλουντίνοβιτς "έκλεψαν τουλάχιστον 106.000 ψήφους και ίσως ως και 300.000 ψήφους".

Οι διεθνείς παρατηρητές (οι περισσότεροι απεσταλμένοι του "Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη"), πήραν θέση στην αντιπαράθεση των δύο υποψηφίων λέγοντας πως η διαδικασία της ψηφοφορίας "θεμελιωδώς νοθεύτηκε". Εξέφρασαν δε υποψίες ότι νόθευση εκλογικών αποτελεσμάτων έγινε κυρίως στο Κόσσοβο και επέκριναν την ιδιαίτερα θετική στάση των κρατικών ΜΜΕ υπέρ της υποψηφιότητας Μιλουντίνοβιτς.

ΓΑΛΛΙΑ
Πεδίο μάχης δύο εργατικές συνοικίες

ΠΑΡΙΣΙ.-

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα σαρανταοκτάωρο η εργατική συνοικία Νταμαρί λε Λις στο ανατολικό Παρίσι, όταν εκατοντάδες νεαροί αραβικής καταγωγής ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Δεκάδες μολότοφ εκτοξεύτηκαν κατά των ανδρών της Αστυνομίας που απάντησαν με βροχή από δακρυγόνα, με αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά πολλά διαμερίσματα της περιοχής. Αφορμή των επεισοδίων ήταν η εν ψυχρώ δολοφονία από τροχονόμους του 16χρονου Αμπντελκαρίμ Μπουζιάν, την περασμένη βδομάδα, με μία σφαίρα στο κεφάλι επειδή δε σταμάτησε σε μπλόκο της τροχαίας. Σφοδρότερα επεισόδια κατά τα οποία πυρπολήθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα, καταστράφηκαν καταστήματα, τραυματίστηκαν αρκετοί αστυνομικοί και έγιναν συλλήψεις, σημειώθηκαν στην ίδια περιοχή τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τη γαλλική Αστυνομία ως περιοχή "υψηλού κινδύνου" λόγω του υψηλότατου ποσοστού ανεργίας, ενώ οι νεαροί αραβικής καταγωγής υποστηρίζουν ότι η γαλλική Αστυνομία τους αντιμετωπίζει ρατσιστικά. Ανάλογα επεισόδια για την αδιευκρίνιστη δολοφονία ενός νεαρού σε αστυνομικό τμήμα σημειώθηκαν και στην εργατική συνοικία Ντουκέρ της Λυών.

ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Επιμένει στη θέση της για έκδοση καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του Ιράκ η Ουάσιγκτον, παρά το αδιέξοδο που εμφανίστηκε στην πρώτη σχετική σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αργά το βράδυ της Παρασκευής. Αισιόδοξος εμφανίστηκε, χτες, ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μπιλ Ρίτσαρντσον, ο οποίος επανέλαβε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του που είχε προγραμματιστεί για αργά χτες το βράδυ, είναι πιθανό να υιοθετήσει μια απόφαση που θα καταδικάζει κάθε ενέργεια του Ιράκ που εμποδίζει την πρόσβαση των επιθεωρητών στα προεδρικά παλάτια. Εντούτοις, τόσο η Ρωσία, όσο και η Γαλλία και η Κίνα μοιάζουν ανυποχώρητες από τη θέση τους να μην χρησιμοποιηθούν τόσο βαρυσήμαντοι χαρακτηρισμοί όπως η"καταδίκη" αλλά και να αποφευχθούν λέξεις που μπορεί να θίγουν την ιρακινή ανεξαρτησία. Στο μεταξύ, ο Ντένις Χαλιντέι, συντονιστής του ΟΗΕ για το πρόγραμμα της ανταλλαγής τροφίμων με πετρέλαιο, ανακοίνωσε ότι η Βαγδάτη υπέβαλλε τις προτάσεις της για ανανέωση του προγράμματος.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ο νέος πρόεδρος απελευθέρωσε δύο πρώην δικτάτορες

ΣΕΟΥΛ. -

Ούτε λίγους μήνες δεν εξέτισαν από την πολυετή ποινή κάθειρξης οι δύο καταδικασθέντες για προδοσία και διαφθορά πρώην δικτάτορες της Ν. Κορέας.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας, Κιμ Ντάε Τζουνγκ έδωσε χτες αμνηστία στους Τσουν Ντου Χγουάν και Ρο Τάε Βου. Οι δύο πρώην "πρόεδροι" που συμμετείχαν στις στρατιωτικές κυβερνήσεις την περίοδο 1980 - '92 αποφυλακίστηκαν χτες από φυλακές της Σεούλ, αρκέστηκαν σε ένα "συγνώμη" για τις ευθύνες στο αιματοκύλισμα λαϊκής εξέγερσης στο Κουαντζού το 1980 και προέβησαν σε δηλώσεις ανησυχίας για την πορεία της οικονομίας, λέγοντας πως είναι"ακατανόητη η ταχύτατη επιδείνωσή της"!

Λίγη ώρα μετά την αποφυλάκιση των δύο πρώην "προέδρων", περίπου 300 φοιτητές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση των Τσουν Ντου Χγουάν και Ρο Τάε Βου. Πολλοί ήσαν αυτοί, που χαρακτήρισαν την παραπάνω απόφαση του νέου προέδρου ως μια ακόμη "πράξη πολιτικού συμβιβασμού", μετά τη δήλωση μεταμέλειας που αναγκάστηκε να κάνει προ ημερών, λέγοντας πως δε θα διεκδικήσει την αναθεώρηση των όρων του δανείου των 57 δισ. δολαρίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τη χώρα του.

ΡΩΣΙΑ
Η ομηρία έληξε με το δράστη νεκρό

ΜΟΣΧΑ. -

Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν τέρμα κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, στην υπόθεση ομηρίας στη σουηδική πρεσβεία της Μόσχας, σκοτώνοντας το δράστη σε ανταλλαγή πυροβολισμών. Ο δράστης Σεργκέι Κομπιακόφ είχε δεχτεί νωρίτερα να απελευθερώσει τον εμπορικό σύμβουλο της σουηδικής πρεσβείας Γιαν Ολαφ Νίστρομ, αφού τη θέση του πήρε ο συνταγματάρχης των ειδικών δυνάμεων Ανατόλο Σαβέλιεφ. Ο Σουηδός διπλωμάτης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ. Ο Σαβέλιεφ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της εφόδου των ειδικών δυνάμεων και μεταφέρθηκε επίσης στο νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία, ο δράστης είχε καταφέρει να μπει στο αυτοκίνητο του διπλωμάτη και με την απειλή χειροβομβίδας τον υποχρέωσε να μπουν με το αυτοκίνητο στον εσωτερικό περίβολο της Σουηδικής Πρεσβείας. Οι ειδικές δυνάμεις της ρωσικής αστυνομίας περικύκλωσαν αμέσως την περιοχή, όπου βρίσκονται και πολλές άλλες ξένες πρεσβείες. Ο δράστης ζητούσε 100.000 δολάρια και ένα αεροπλάνο για να εγκαταλείψει τη Ρωσία. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον πείσουν να ανταλλάξει το σουηδό διπλωμάτη με έναν δικό τους, και τότε ο Γιαν Ολαφ Νίστρομ αφέθηκε ελεύθερος.

Η ώρα της ψηφοφορίας για τον Μ.Μιλουτίνοβιτς

ΙΤΑΛΙΑ
"Καθαρός" ο Πρόντι

ΡΩΜΗ .-

Ο δικαστής της έδρας, δικαστηρίου της Ρώμης αποφάσισε να απορρίψει όλες τις κατηγορίες κατά του Ιταλού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι για κατάχρηση εξουσίας και σύγκρουση συμφερόντων σχετικά με πολυσυζητημένη υπόθεση, στην οποία είχε εμπλακεί το όνομά του πριν αναλάβει την πρωθυπουργία.

Ο δικαστής Εντουάρντο Λάντι, που διεξάγει την προκαταρκτική έρευνα, αποφάσισε χτες να απορρίψει τις κατηγορίες κατά του Ιταλού πρωθυπουργού, όπως και όλες τις κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας σε βάρος πέντε ακόμα μελών του τότε διοικητικού συμβουλίου της IRI.

Οι σε βάρος του Πρόντι κατηγορίες έχουν σχέση με την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας τροφίμων Cirio - Bertolli - De Rica,τον Οκτώβρη του 1993, όταν ο Πρόντι ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κρατικής εταιρίας IRI και επίκεντρο της υπόθεσης είναι η πώληση της Cirio,μιας πολύ γνωστής εταιρίας τροφίμων, στον όμιλο Fis. Vi,έναντι τιμήματος 310 δισεκατομμυρίων λιρετών. Στη συνέχεια η Fis. Vi πώλησε την ελαιουργική εταιρία Bertolli στην αγγλο - ολλανδική εταιρία Unilever,της οποίας ο Πρόντι για ένα διάστημα διατέλεσε σύμβουλος και ακολούθησε η πώληση της Cirio,από την Fis. Vi στον Ιταλό επιχειρηματία Σέρτζιο Κρανότι.

Ο Πρόντι αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων, λόγω σχέσης του με την Unilever, υποστηρίζοντας ότι διέκοψε τις σχέσεις με την εταιρία τον Μάη του 1993, όταν ανέλαβε πρόεδρος της IRI. Ο Πρόντι, που εισήλθε στην πολιτική το 1995, διατέλεσε πρόεδρος της IRI κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του '80 και για ένα χρόνο από το Μάη του 1993. Πρωθυπουργός έγινε τον Μάη του 1996.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Νέα σφαγή σε χωριό

ΑΛΓΕΡΙ.-

Νέα αιματηρή σφαγή σημειώθηκε την Κυριακή τα ξημερώματα στην Αλγερία και συγκεκριμένα στο χωριό Ελ Μορντζ, κοντά στα σύνορα με το Μαρόκο. Οι άγνωστοι ένοπλοι σφαγίασαν 30 χωρικούς και απήγαγαν άλλους πέντε. Οι αλγερινές αρχές, αν και δεν υπάρχει ως συνήθως επίσημη ανάληψη της ευθύνης, στρέφουν τις υποψίες τους στην εξτρεμιστική οργάνωση "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα". Πάντως, οι ολοένα και περισσότερες σφαγές, σε συνδυασμό με την έλλειψη κάποιου σχολίου εκ μέρους της κυβέρνησης, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ζητούν από τον Αλγερινό Πρόεδρο, Λιαμίν Ζερουάλ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και επιτέλους να δώσουν συγκεκριμένες προτάσεις εξόδου της χώρας από τον φαύλο κύκλο της βίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 75.000 ανθρώπους, από το 1992 οπότε και άρχισε η εμφύλια σύρραξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ