Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
"Καθαρός" ο Πρόντι

ΡΩΜΗ .-

Ο δικαστής της έδρας, δικαστηρίου της Ρώμης αποφάσισε να απορρίψει όλες τις κατηγορίες κατά του Ιταλού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι για κατάχρηση εξουσίας και σύγκρουση συμφερόντων σχετικά με πολυσυζητημένη υπόθεση, στην οποία είχε εμπλακεί το όνομά του πριν αναλάβει την πρωθυπουργία.

Ο δικαστής Εντουάρντο Λάντι, που διεξάγει την προκαταρκτική έρευνα, αποφάσισε χτες να απορρίψει τις κατηγορίες κατά του Ιταλού πρωθυπουργού, όπως και όλες τις κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας σε βάρος πέντε ακόμα μελών του τότε διοικητικού συμβουλίου της IRI.

Οι σε βάρος του Πρόντι κατηγορίες έχουν σχέση με την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας τροφίμων Cirio - Bertolli - De Rica,τον Οκτώβρη του 1993, όταν ο Πρόντι ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κρατικής εταιρίας IRI και επίκεντρο της υπόθεσης είναι η πώληση της Cirio,μιας πολύ γνωστής εταιρίας τροφίμων, στον όμιλο Fis. Vi,έναντι τιμήματος 310 δισεκατομμυρίων λιρετών. Στη συνέχεια η Fis. Vi πώλησε την ελαιουργική εταιρία Bertolli στην αγγλο - ολλανδική εταιρία Unilever,της οποίας ο Πρόντι για ένα διάστημα διατέλεσε σύμβουλος και ακολούθησε η πώληση της Cirio,από την Fis. Vi στον Ιταλό επιχειρηματία Σέρτζιο Κρανότι.

Ο Πρόντι αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων, λόγω σχέσης του με την Unilever, υποστηρίζοντας ότι διέκοψε τις σχέσεις με την εταιρία τον Μάη του 1993, όταν ανέλαβε πρόεδρος της IRI. Ο Πρόντι, που εισήλθε στην πολιτική το 1995, διατέλεσε πρόεδρος της IRI κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του '80 και για ένα χρόνο από το Μάη του 1993. Πρωθυπουργός έγινε τον Μάη του 1996.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ