ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Δεν πήραμε όλα όσα ζητάμε!

Θρασύτατη αξίωση για ακόμα χειρότερα αντιναυτεργατικά μέτρα. Ομολογούν πως υπέδειξαν στον Σημίτη τι ζητούν και ότι αυτός υποσχέθηκε ικανοποίηση των αιτημάτων τους

Επίδειξη θράσους, αν όχι αφέντη που κάνει καθαρό πως επιμένει να καθορίζει στις λεπτομέρειές της την κυβερνητική πολιτική, ώστε να μην υπολείπεται ούτε σεντς από τον προϋπολογισμό υπερκερδών του, κάνουν οι Ελληνες εφοπλιστές, διά μέσου του Διευθυντηρίου τους στο Λονδίνο. Ετσι, την ίδια περίοδο που οι ναυτεργάτες μένουν χωρίς δουλιά, από την εφαρμογή των αντιναυτεργατικών μέτρων του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για τη δραστική μείωση των Ελλήνων από την οργανική σύνθεση των ποντοπόρων πλοίων, οι εφοπλιστές ..."διαμαρτύρονται" ότι τα μέτρα αυτά είχαν ...αρνητικές συνέπειες και γι' αυτούς, επειδή από τα μέτρα δεν αυξήθηκαν τα υπερκέρδη τους, όσο ήθελαν!

Στο τελευταίο δελτίο Ενημερώσεως - αυτό του Οκτώβρη - της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του ΛονδίνουΚΟΜΙΤΙ,αναφέρεται: "Το Συμβούλιο του Committee, κατά τη Συνεδρίαση του μηνός Οκτωβρίου, έκανε εκ νέου αναφορά στα μέτρα που εξήγγειλε το ΥΕΝ για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών πλοίων, ύστερα από γενομένη παράθεση στοιχείων, σύμφωνα με την οποίαν εις την πράξη για μεν τα πλοία χωρητικότητας μέχρι 40.000 κο.χ. το όφελος είναι μάλλον αρνητικόν, ενώ για πλοία χωρητικότητας μέχρι 100.000 κο.χ., το προκύπτον όφελος είναι πολύ μικρόν, κυμαινόμενον εις επίπεδα κάτω του 3%"!

Συμπληρώνεται ακόμα ότι ο πρόεδρος του ΚΟΜΙΤΙ Ι. Χατζηπατέρας έστειλε τα στοιχεία αυτά στον Στ. Σουμάκη, προκειμένου να ενημερωθεί ..."επί των επιπτώσεων των ληφθέντων μέτρων για τις κατηγορίες αυτές των πλοίων και να καταδειχθεί η ανάγκη μιας περισσότερον ρεαλιστικής αντιμετωπίσεως της καταστάσεως, που να μην απέχει από αυτήν που υιοθέτησαν άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως". Σημειώνεται ότι στα πλοία άλλων χωρών, όπως της Ολλανδίας, απασχολούνται μέχρι δύο Ολλανδοί και αυτοί χωρίς συγκεκριμένα εργασιακά δικαιώματα, ενώ το υπόλοιπο πλήρωμα αποτελείται από χαμηλόμισθους αλλοδαπούς!

Ομως, από το ΚΟΜΙΤΙ δίνονται πληροφορίες και για τη συνάντηση του προεδρείου του με τον πρωθυπουργό, στις 28 Νοέμβρη. Οπως αναγράφεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, από τους εφοπλιστές επισημάνθηκε ότι τα πλοία φεύγουν από την ελληνική σημαία, προκειμένου να επιβιώσουν στο διεθνή ανταγωνισμό, που είναι ιδιαίτερα σκληρός, επειδή οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν δώσει μεγάλες ελαφρύνσεις τους πλοιοκτήτες τους: "Ο πρωθυπουργός - όπως αναγράφεται - υπεγράμμισε και εξεδήλωσε την ανάγκη να διατηρήσει η Ελλάδα τη θέση της στο διεθνή ναυτιλιακό στίβο και είπεν ως και ο υπουργός Ναυτιλίας, ότι όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε να διατηρηθεί ένα ισχυρό εθνικό νηολόγιο"...

Και τώρα ποινικοποίηση και των... ανακοινώσεων!

Καταδικάστηκαν στελέχη του σωματείου εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ μετά από μήνυση του προέδρου της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων για "συκοφαντική δυσφήμιση"! Η ΕΣΑΚ καταδικάζει την πρακτική που ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική, πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση

Σε πέντε μήνες φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου δραχμών ο καθένας, καταδίκασε χτες το 2ο τριμελές πλημμελειοδικείο Αθηνών την πρόεδρο και τον γραμματέα του σωματείου του ΜΙΝΙΟΝ, Κάτια Νικολάου και Γ. Πέρο,εκδικάζοντας την - πρωτοφανή στα συνδικαλιστικά χρονικά - μήνυσητου προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στελέχους της ΠΑΣΚΕ, Α. Φραγκόπουλου,για συκοφαντική δυσφήμιση μέσω ανακοίνωσης που είχε εκδώσει το σωματείο πριν λίγους μήνες!

Ο "συνδικαλιστής", κατά το "διαίρει και βασίλευε", προσφέρθηκε να δώσει "ελεημοσύνη" στους άνεργους του "Ακρον - Ιλιον - Κρυστάλ", το ένα από τα δύο εκατομμύρια που θα πάρει από δύο εργαζόμενους, η δουλιά των οποίων κρέμεται από μια κλωστή! Ωστόσο, είναι αυτός που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ και οι εργαζόμενοι του "Ακρον", αφού και στις δύο περιπτώσεις επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της αδράνειας.

Μάλιστα, χτες στο Δικαστήριο έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι για το κλείσιμο του "Ακρον - Ιλιον - Κρυστάλ" ευθύνεται και η ανακοίνωση του σωματείου του ΜΙΝΙΟΝ, αφού κάτω από την πίεσή της αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, κάτι που - όπως ισχυρίστηκε - αποδείχτηκε αρνητικό!

Η πρόεδρος του σωματείου Κάτια Νικολάου δήλωσε μετά την απόφαση του δικαστηρίου: "Η απόφαση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, στην προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων. Καταδικάζονται όσοι στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων και αγωνίζονται με ανιδιοτέλεια. Δυστυχώς έτσι "τιμούν" οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές εκείνους που επιμένουν να ακολουθούν τον ταξικό δρόμο, στο πλευρό των εργαζομένων. Πού ήταν όλους αυτούς τους μήνες ο κ. Φραγκόπουλος που εμείς βρισκόμαστε στο δρόμο και προσπαθούμε να περιφρουρήσουμε τη δουλιά μας και τα δικαιώματά μας; Πού ήταν στους αγώνες που αναπτύχθηκαν στον κλάδο του εμπορίου; Ηταν απών. Δε μας πτοούν τέτοιες ενέργειες".

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο της Τοπικής Επιτροπής Αθήνας της ΕΣΑΚ καταγγέλλει στους εργαζόμενους της Αθήνας το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Α. Φραγκόπουλο, ο οποίος "έσυρε στα δικαστήρια συνδικαλιστές του ΜΙΝΙΟΝ, στελέχη της παράταξης, επειδή πρωτοστάτησαν στο χώρο του ΜΙΝΙΟΝ ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας και της κυβέρνησης για χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και διάλυση της επιχείρησης, με απώτερο στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων του κλάδου".

Το γραφείο της ΤΕ Αθήνας της ΕΣΑΚ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην"πρακτική που ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική, πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση", ενώ σημειώνει ότι σ' αυτή τη λογική κινείται η απόφαση του δικαστηρίου. Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας και τα Σωματεία να καταδικάσουν έμπρακτα τέτοιες μεθοδεύσεις, ενώ η ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας: "Η τρομοκράτηση των πρωτοπόρων εργαζομένων δε θα περάσει, θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει με τη μεγαλύτερη αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία, ενάντια στην επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση, την εργοδοσία, τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και όσους τους στηρίζουν".

Ανακοίνωση καταγγελίας εξέδωσε και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου.

Την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ιδιαίτερα τον πρόεδρό της, καταδικάζει με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αττικής και τονίζει πως "η προσπάθεια για φίμωση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος δε θα περάσει".

Η ΠΕΣΙΝΕ ξαναχτυπά

ΛΙΒΑΔΕΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Επανέρχεται δριμύτερη η εταιρία "Αλουμίνιον της Ελλάδας" που ανήκει στην πολυεθνική ΠΕΣΙΝΕ.Αφού πέτυχε με τις πλάτες της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη συναίνεση της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου στο αντεργατικό της πρόγραμμα "ΠΡΟΚΛΗΣΗ" που προβλέπει 300 απολύσεις,τώρα ζητά να υλοποιηθεί και το δεύτερο "αίτημά της" για πώληση του οικισμού "Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας".

Να σημειώσουμε ότι με την αποικιοκρατικού χαρακτήρα σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο, η πολυεθνική είναι υποχρεωμένη, αφού κατασκεύασε, να συντηρεί και να λειτουργεί τον οικισμό. Το σωματείο έχει απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πώλησης του οικισμού. Ο υφυπουργός Εργασίας όμως, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις του, στις δυο τριμερείς συναντήσεις που έγιναν με εκπροσώπους της πολυεθνικής άφησε "ανοιχτά παράθυρα" στην εταιρία.

Μη χάνοντας ευκαιρία η τελευταία, στις 18 Δεκέμβρη με ανακοίνωσή της πληροφορεί τους εργαζόμενους ότι μέρος του προσωπικού και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διατύπωσαν αίτημα για την αγορά των κατοικιών και γι' αυτό προτείνει: "μέρος των κατοικιών θα μπορούσε να προταθεί προς πώληση στο προσωπικό της, ενώ οι υπόλοιπες κατοικίες κτίρια και ελεύθεροι χώροι θα προταθούν προς πώληση στην ΤΑ ή σε τρίτους". Το πιο εξωφρενικό είναι ότι καλεί το προσωπικό, το σωματείο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να παλέψουν από κοινού για την τροποποίηση του νομικού πλαισίου, ώστε να γίνει εφικτή η πώληση.

Καταγγέλλουν την πρόκληση

Την απόφαση που πήρε κατά πλειοψηφία το ΔΣ του Επικουρικού Ταμείου Μετάλλου (ΕΤΕΜ), να αποδώσει στο αμαρτωλό Ταμείο των εργατοπατέρων το ποσό των 100 εκατ. δραχμών, καταγγέλλει με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Σωματείο Εργαζομένων στον "ΚΑΖΗ".Το Σωματείο τονίζει ότι "είναι πραγματική πρόκληση για τους μεταλλεργάτες, όταν το Ταμείο μας, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, αντιμετωπίζει τόσα οικονομικά προβλήματα, όταν η κυβέρνηση αρνείται για τέταρτη χρονιά την παραμικρή αύξηση στους συνταξιούχους του ΕΤΕΜ, το Ταμείο να δίνει 100 εκατ. δραχμές στο ΤΕΑΥΕΟ".

Καλεί τον υπουργό Εργασίας να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του Ταμείου των εργατοπατέρων και τη ΓΣΕΕ να πάρει ξεκάθαρη θέση για την κατάργησή του.

Στη Βουλή το πρόβλημα της ΚΕΡΑΜΙΚΑ

Το πρόβλημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων που αντιμετωπίζουν οι 190 εργαζόμενοι της CERAMICA OLYMPIA στον Πύργο Ηλείας, η οποία τον περασμένο μήνα έβαλε "λουκέτο", φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών Μπάμπη Αγγουράκη και Αποστόλη Τασούλα,απευθυνόμενη προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας.

Στην Ερώτηση αναφέρεται: "Οι συνέπειες από το κλείσιμο της CERAMIKA, της τελευταίας βιομηχανικής επιχείρησης του Νομού Ηλείας, θα είναι τραγικές για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά και για όλο το νομό, που είναι από τους λιγότερο αναπτυγμένους της Ελλάδας. Το Σωματείο Εργαζομένων της επιχείρησης ζητεί να καταβληθούν στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα μέχρι την τελευταία μέρα της επίσχεσης εργασίας, στην οποία είχαν αναγκαστεί να προχωρήσουν (16 Νοέμβρη), να καταβληθούν οι νόμιμες αποζημιώσεις απόλυσης, να καταγγελθεί η σύμβαση για το Ταμείο Ανεργίας του ΟΑΕΔ, να επικολληθούν τα ένσημα των εργαζομένων από τον Ιούνη μέχρι 16 Νοέμβρη".

Για το θέμα ερωτώνται οι υπουργοί εάν προτίθεται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα παραπάνω αιτήματα των εργαζομένων και αν θα πάρει μέτρα ώστε να μην κλείσει η μοναδική επιχείρηση στο νομό και οδηγηθούν στην ανεργία άλλοι 189 εργαζόμενοι.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων της CERAMICA επισημαίνει ότι "η διατήρηση της λειτουργίας της επιχείρησης δεν είναι μόνο πρόβλημα επιβίωσης των εργαζομένων και των οικογενειών τους, αλλά και άμεση και επιτακτική ανάγκη για την οικονομική και κοινωνική ζωή του Νομού Ηλείας, που κλυδωνίζεται επικίνδυνα από τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της βιομηχανίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ