ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εξαρτημένη από τις Βρυξέλλες και με... νόμο

Περισσότερο "ανεξάρτητη" από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, αλλά πιο πολύ εξαρτημένη από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, είναι από χτες η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, σε θέματα χάραξης - εφαρμογής και ελέγχου της πολιτικής που μέχρι σήμερα ήταν αρμόδια. Αυτό είναι κάτι που προκύπτει από την τροποποίηση του Καταστατικού, που εγκρίθηκε στη χτεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας, στα πλαίσια όσων επιτάσσει η κοινοτική νομοθεσία και η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Με την τροποποίηση του καταστατικού, η νομισματοπιστωτική και συναλλαγματική πολιτικήπου θα εφαρμόζουν οι διοικήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, θα έχει σαν γνώμονα όχι τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, αλλά τα συμφέροντα των πολυεθνικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέμα την τροποποίηση του καταστατικού, συστάθηκε χτες και το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής, που αποτελεί ένα ένα νέο όργανο. Μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την "ανεξαρτησία" της κεντρικής τράπεζας, καθώς και τις τροποποιήσεις του Καταστατικού που έγιναν χτες, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, τυπικά και ουσιαστικά:

  • Θα παίρνει "γραμμή" για την πολιτική που θα εφαρμόζει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, όπου και θα λογοδοτεί.
  • Αποδεσμεύεται από μια σειρά υποχρεώσεις που είχε μέχρι σήμερα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς στο εξής οι υποχρεώσεις της περιορίζονται απλά στο να ενημερώνει την κυβέρνηση και το ελληνικό Κοινοβούλιο για την πολιτική που πρόκειται να εφαρμόσει ή για τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφάρμοσε!

Η ενίσχυση των δεσμών εξάρτησης - αν όχι η πλήρης εξάρτηση - των διοικήσεων της Τράπεζας της Ελλάδας από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, προκύπτει και από τις θέσεις που ανέπτυξε στη χτεσινή έκτακτη συνέλευση ο διοικητής τηςΛουκάς Παπαδήμος,ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων:

  • Οι προωθούμενες αλλαγές γίνονται, προκειμένου να "εκσυγχρονιστεί" η Τράπεζα της Ελλάδας με βάση τα προβλεπόμενα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και να προσαρμοστεί με τις διατάξεις του καταστατικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα ιδρυθεί μέχρι τον Ιούλη του 1998.
  • Θεσπίζεται "η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας από την κυβέρνηση και άλλους φορείς της πολιτικής εξουσίας", δηλαδή τα πολιτικά κόμματα.
Διευρύνουν τη φορομπηχτική πολιτική
  • "Εκσυγχρονιστικής" μιζέριας συνέχεια από την κυβέρνηση
  • Μείωσαν την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας στο 5,5% από 5,7% που είχαν υποσχεθεί και με ένα πεντοχίλιαρο μείωσης φόρου για κάθε παιδί, επιδιώκουν να διαμορφώσουν κοινωνικό προφίλ!

Η λογική της αντιλαϊκής "εκσυγχρονιστικής" μιζέριας προκύπτει και από τη νέα εγκύκλιο περί παρακράτησης του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, που εξέδωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών, καθώς μειώνεται και αυτή η άθλια τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας από 5,7%, που είχαν επίσημα ανακοινώσει, σε 5,5%, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται η παρακράτηση φόρου σε όλες τις περιπτώσεις μη κύριων αμοιβών (επικουρικές συντάξεις, βοηθήματα, υπερωριακές - πρόσθετες αμοιβές, επιδόματα, αναδρομικά κλπ.). Και όλες αυτές τις - κυριολεκτικά μπακάλικες - αλλαγές τις κάνουν προκειμένου να αντισταθμίσουν τις όποιες απώλειες υπάρξουν από την αύξηση της έκπτωσης του φόρου για κάθε παιδί κατά 5.000 δραχμές. Προκειμένου να εξαγνιστούν από το "λάθος" που είχαν κάνει κατά τον προηγούμενο τρόπο παρακράτησης (όπου προέκυπτε αύξηση αντί για μείωση της παρακράτησης φόρου για οικογένειες με παιδιά), δώσανε ένα πεντοχίλιαρο για κάθε παιδί, για να βγάλουν την υποχρέωση!

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

  • Ορίζεται η νέα φορολογική κλίμακα για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος για το έτος 1998 (βλέπε σχετικό πίνακα). Σε σχέση με την κλίμακα εκκαθάρισης του φόρου του 1997 (για την παρακράτηση του φόρου υπήρχε διαφορετική κλίμακα) η νέα κλίμακα, η οποία είναι ίδια για παρακράτηση και εκκαθάριση, έχει τιμαριθμοποιηθεί κατά 5,5%, αντί για 5,7% που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ετσι, το αφορολόγητο εισόδημα αυξάνει από 1.000.000 δρχ. το 1997 σε 1.055.000 δρχ. το 1998, ενώ αντίστοιχες μεταβολές υπάρχουν και στα επόμενα κλιμάκια. Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους το ποσό του πρώτου κλιμακίου αυξάνεται κατά 300.000 δρχ. με αντίστοιχη μείωση του ποσού του δεύτερου κλιμακίου.
  • Το ποσό του φόρου που προκύπτει σε ετήσια βάση, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, μειώνεται ως ακολούθως:

α) είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) δραχμές για κάθε ένα παιδί, όταν έχει μέχρι 2 παιδιά.

β) τριάντα πέντε χιλιάδες (35.000) δραχμές για κάθε ένα παιδί όταν έχει τρία παιδιά.

γ) σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) δραχμές για κάθε ένα παιδί όταν έχει τέσσερα παιδιά και πάνω. Υπάρχει δηλαδή μία αύξηση κατά 5.000 δραχμές της έκπτωσης φόρου για κάθε παιδί.

(Ο φόρος εξευρίσκεται αν από τις ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές αφαιρέσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, τέλη κλπ. οπότε και προκύπτουν οι καθαρές αποδοχές. Με βάση την κλίμακα φόρου προκύπτει ο ετήσιος φόρος και αν το ποσό του ετήσιου φόρου το διαιρέσουμε με 14 προκύπτει ο μηνιαίος φόρος).

Το πεντοχίλιαρο αυτό θα επιδιώξουν να το εξισορροπήσουν με τις ακόλουθες αλλαγές στην παρακράτηση:

  • διατηρούν ατιμαριθμοποίητο το ποσό του ακαθάριστου ημερομισθίου για σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου στις 6.000 δραχμές για την εφαρμογή της παρακράτησης. Για ακαθάριστο ημερομίσθιο μικρότερο των 6.000 δραχμών δε θα παρακρατείται φόρος, ενώ για ποσά μεγαλύτερα των 6.000 δραχμών θα παρακρατείται ποσό ίσο με το 3% των ακαθάριστων αμοιβών.
  • αυξάνεται από 15% σε 20% η παρακράτηση φόρου για αμοιβές που αφορούν υπερωριακή απασχόληση, επιδόματα, πρόσθετες αμοιβές κλπ., ενώ αύξηση της παρακράτησης από 15% σε 20% επιβάλλεται και για τα αναδρομικά εισοδήματα.
  • αλλάζουν προς το χειρότερο τον τρόπο παρακράτησης για τις επικουρικές συντάξεις, τα βοηθήματα κλπ.

Σύμφωνα με το νέο τρόπο, οι συντάξεις και παροχές που καταβάλλονται από ταμεία επικουρικά, μετοχικά, αρωγής, αλληλοβοήθειας κλπ., η παρακράτηση θα γίνεται: για καθαρό εισόδημα μέχρι 600.000 με 5%, για ετήσιο καθαρό εισόδημα από 600.001 έως 1.400.000 με συντελεστή 10% και για ποσό μεγαλύτερο του 1,4 εκατ. δραχμών με συντελεστή 15%.

ΑΓΟΡΑ
"Πέταξε" στις 1.700 δρχ. η γαλοπούλα

Η κάπως αυξημένη κίνηση των καταναλωτών σε σχέση με την παγωμάρα όλου του προηγούμενου διαστήματος, χαρακτήριζε χτες τη χριστουγεννιάτικη αγορά, καθώς οι εργαζόμενοι καταναλωτές εισέπραξαν τον ισχνό 13ο μισθό και άρχισαν να κάνουν τις απαραίτητες αγορές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Παράλληλα, άρχισαν να κάνουν και τις πρώτες - "συγκρατημένες" όπως λένε οι κρεοπώλες - παραγγελίες στα συνοικιακά κρεοπωλεία για την παραδοσιακή γαλοπούλα.

Οι τιμές χτες παρέμειναν στο ύψος τους. Ετσι, η ελληνική νωπή γαλοπούλα πωλούνταν χτες στη Βαρβάκειο από 800 μέχρι 1.500 δρχ. το κιλό, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία έφτανε και τις 1.700 δρχ. Η νωπή εισαγωγής 850 - 1.000 δρχ., ενώ η κατεψυγμένη στις 800 - 900 δρχ. το κιλό. Το γουρουνόπουλο πωλούνταν γύρω στις 2.500 δρχ. το κιλό και ο κόκορας ο ελληνικός στις 1.400 δρχ. Το ντόπιο αρνάκι πωλούνταν χτες προς 1.400 - 2.400 δρχ. το κιλό, ενώ το κατσίκι έφτασε στις 2.650 δρχ. καθώς, όπως τονίζουν οι κρεοπώλες, αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες, γι' αυτό όσοι το προτιμήσουν για το γιορτινό τους τραπέζι, καλό θα είναι να κάνουν εγκαίρως την παραγγελία τους στον κρεοπώλη.

Να σημειώσουμε, επίσης, κάποιες καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες προωθούνται στην αγορά ποσότητες κατεψυγμένης γαλοπούλας εισαγωγής με την "ταυτότητα", δηλαδή την ετικέτα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία σφαγής, συσκευασίας και λήξης, εκτός της συσκευασίας, αντί μέσα σ' αυτή. Σύμφωνα με τους κρεοπώλες αυτό συνιστά προσπάθεια αλλοίωσης των πραγματικών ημερομηνιών. Γι' αυτό, θα πρέπει οι καταναλωτές που θα αγοράσουν κατεψυγμένη γαλοπούλα να αναζητούν τη συγκεκριμένη ετικέτα μέσα από το σελοφάν της συσκευασίας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα οπωροκηπευτικά, οι τιμές που επικρατούσαν χτες ήταν οι εξής: οι πατάτες στις 140 δρχ. το κιλό και τα λεμόνια στις 199 δρχ. το κιλό. Το μαρούλι πωλείται αυτές τις μέρες 120 - 230 δρχ. το ένα, οι ντομάτες στις 250 δρχ., το λάχανο 150 - 250 δρχ. το κιλό, τα κρεμμύδια φέτος στις 100 - 150 δρχ. το κιλό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια στις 398 δρχ. Από τα φρούτα, τα μήλα στάρκιν πωλούνται στη Βαρβάκειο λαχαναγορά προς 260 - 350 δρχ. το κιλό, τα πορτοκάλια μέρλιν 200 δρχ., ενώ τα αχλάδια 320 - 499 δρχ. το κιλό.

Μ. Ζ.

ΣΔΟΕ
Πλήθος παραβατών στη διακίνηση πετρελαίου

Πλήθος φορολογικών παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που συνιστούν λαθρεμπορία στο χώρο του πετρελαίου θέρμανσης, εντοπίστηκε από τα συνεργεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησαν από την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) 1-11-1997 μέχρι 30-11-1997. Συνολικά στο παραπάνω διάστημα διαπιστώθηκαν 198 περιπτώσεις παραβατών που είτε υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις επειδή δεν εξέδιδαν αποδείξεις λιανικής πώλησης, είτε έκαναν παράνομη χρήση πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν κατά τους ελέγχους, καταγράφηκαν σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αναφέρεται στις περιπτώσεις παράνομης χρήσης του πετρελαίου θέρμανσης από μη δικαιούχους και συνιστούν παραβάσεις λαθρεμπορίας. Στην κατηγορία αυτή διαπιστώθηκαν 34 περιπτώσεις παραβατών (ξενοδοχεία, αρτοποιεία, αγρότες, βιοτεχνίες, πρατήρια κλπ) που έκαναν παράνομη χρήση πετρελαίου θέρμανσης συνολικής ποσότητας 212.158 λίτρων.

Η δεύτερη κατηγορία αναφέρεται στις περιπτώσεις διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης από πρατήρια χωρίς την έκδοση της απαιτούμενης απόδειξης λιανικής πώλησης και συνιστούν φορολογικές παραβάσεις. Εδώ διαπιστώθηκαν 164 περιπτώσεις πρατηρίων που υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις για παράνομη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, συνολικής ποσότητας 2.318.236 λίτρων.

Το ωράριο των καταστημάτων

Τα εμπορικά καταστήματα σήμερα Τρίτη θα λειτουργήσουν 8.00 π.μ. - 8.00 μ.μ., ενώ αύριο παραμονή Χριστουγέννων και το Σάββατο 27 Δεκέμβρη 8.00 π.μ. - 6.00. Τα κρεοπωλεία σήμερα 7.30 π.μ. - 8.00 μ.μ., αύριο 7.30 π.μ. - 6.00 μ.μ. και το Σάββατο 7.30 π.μ. - 4.00 μ.μ.

Υπερωρίες στις εφορίες

Υπερωρίες θα δουλέψουν αυτές τις μέρες οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) για να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να κλείσουν τις υποθέσεις τους. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, οι ΔΟΥ θα λειτουργήσουν:

Μέχρι τις 8 το βράδυ σήμερα, την ερχόμενη Δευτέρα (29/12) και Τρίτη (30/12).

Μέχρι τις 3 το μεσημέρι αύριο Τετάρτη και την Τετάρτη 31/12/97.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ