Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εξαρτημένη από τις Βρυξέλλες και με... νόμο

Περισσότερο "ανεξάρτητη" από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, αλλά πιο πολύ εξαρτημένη από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, είναι από χτες η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, σε θέματα χάραξης - εφαρμογής και ελέγχου της πολιτικής που μέχρι σήμερα ήταν αρμόδια. Αυτό είναι κάτι που προκύπτει από την τροποποίηση του Καταστατικού, που εγκρίθηκε στη χτεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας, στα πλαίσια όσων επιτάσσει η κοινοτική νομοθεσία και η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Με την τροποποίηση του καταστατικού, η νομισματοπιστωτική και συναλλαγματική πολιτικήπου θα εφαρμόζουν οι διοικήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, θα έχει σαν γνώμονα όχι τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, αλλά τα συμφέροντα των πολυεθνικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέμα την τροποποίηση του καταστατικού, συστάθηκε χτες και το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής, που αποτελεί ένα ένα νέο όργανο. Μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την "ανεξαρτησία" της κεντρικής τράπεζας, καθώς και τις τροποποιήσεις του Καταστατικού που έγιναν χτες, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, τυπικά και ουσιαστικά:

  • Θα παίρνει "γραμμή" για την πολιτική που θα εφαρμόζει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, όπου και θα λογοδοτεί.
  • Αποδεσμεύεται από μια σειρά υποχρεώσεις που είχε μέχρι σήμερα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς στο εξής οι υποχρεώσεις της περιορίζονται απλά στο να ενημερώνει την κυβέρνηση και το ελληνικό Κοινοβούλιο για την πολιτική που πρόκειται να εφαρμόσει ή για τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφάρμοσε!

Η ενίσχυση των δεσμών εξάρτησης - αν όχι η πλήρης εξάρτηση - των διοικήσεων της Τράπεζας της Ελλάδας από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, προκύπτει και από τις θέσεις που ανέπτυξε στη χτεσινή έκτακτη συνέλευση ο διοικητής τηςΛουκάς Παπαδήμος,ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων:

  • Οι προωθούμενες αλλαγές γίνονται, προκειμένου να "εκσυγχρονιστεί" η Τράπεζα της Ελλάδας με βάση τα προβλεπόμενα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και να προσαρμοστεί με τις διατάξεις του καταστατικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα ιδρυθεί μέχρι τον Ιούλη του 1998.
  • Θεσπίζεται "η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας από την κυβέρνηση και άλλους φορείς της πολιτικής εξουσίας", δηλαδή τα πολιτικά κόμματα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ