Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΒΣΑ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ
Ψευδεπίγραφες "βελτιώσεις"

- Την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός Ανάπτυξης εξήγγειλε την κατάθεση σχεδίου νόμου για τη "βελτίωση" του νόμου περί επαγγελματικής στέγης. Πώς σχολιάζετε αυτή την κίνηση;

- Κάτω από την πίεση των τελευταίων πετυχημένων κινητοποιήσεων των ΕΒΕ και γενικότερα την κατακραυγή και αγανάκτηση που τους διακατέχει σήμερα, αλλά και το συγκεκριμένο μήνυμα που έστειλαν προς την κυβέρνηση μέσα από τις εκλογές στα επιμελητήρια - που όπως είναι γνωστό οι συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις της ΔΗΚΕΒΕ αύξησαν τις δυνάμεις τους και σε μερικές περιπτώσεις και 100%, όπως στο ΒΕΑ - αφ' ενός και αφ' ετέρου, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ενόψει νέων, πιο δυναμικών και πολύμορφων αγώνων μέσα στο 1998, η κυβέρνηση έσπευσε διά της υπουργού Ανάπτυξης να εξαγγείλει την κατάθεση ενός νομοσχεδίου για την επαγγελματική στέγη. Στην ουσία, παρά τις διακηρύξεις της υπουργού, το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, αλλά χειροτερεύει την κατάσταση για τους ΕΒΕ, με εξαίρεση την αύξηση της διάρκειας μίσθωσης στα δώδεκα χρόνια, κι αυτό για να ρίξει στάχτη στα μάτια και να αποπροσανατολίσει το συνδικαλιστικό κίνημα. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου κινείται σε μια κατεύθυνση που αν ωφεληθούν κάποιοι, αυτοί να είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες.

- Με ποιο τρόπο γίνεται αυτό, αφού, η κυβέρνηση έκανε λόγο για βελτίωση του νόμου για την επαγγελματική στέγη;

- Κοιτάξτε: το μεγάλο πρόβλημα σήμερα το αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι που βρίσκονται στην κυριολεξία σε ένα χάος, αφού η υπόθεσή τους βρίσκεται σε εκκρεμότητα και σύρονται στα δικαστήρια. Είναι γνωστό ότι ΕΒΕ που τον προηγούμενο Αύγουστο έκλεισαν δωδεκαετία στην επαγγελματική τους στέγη βρίσκονται σε μια διαδικασία που από τη μια μεριά δέχονται τρομακτικές πιέσεις από τους ιδιοκτήτες για υπερδιπλασιασμό των ενοικίων ή ακόμα πιέζονται και δίνουν μεγάλα ποσά κάτω απ' το τραπέζι, για να σώσουν την επιχείρησή τους. Ούτε κουβέντα, λοιπόν, γι' αυτές τις περιπτώσεις, αλλά ούτε και κουβέντα για τους νέους ενοικιαστές που, σύμφωνα με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αντί να μειωθεί το 6%, αυξάνεται στο 10%, ανοίγοντας το δρόμο να εκτιναχτούν και τα ενοίκια στα ύψη. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι σε μερικές περιπτώσεις θα έχουμε και διπλασιασμό των ενοικίων της επαγγελματικής στέγης.

- Τι προτείνετε κάτω από αυτές τις συνθήκες για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος;

- Οποιαδήποτε ψευδεπίγραφα νομοσχέδια για δήθεν βελτιώσεις ή οποιεσδήποτε μικροβελτιώσεις ή καταργήσεις μέτρων που αφορούν τους ΕΒΕ και η αντικατάστασή τους με άλλα, όπως παραδείγματος χάριν η κυβέρνηση υποσχέθηκε την αντικατάσταση των "αντικειμενικών κριτηρίων" με τα ΤΑΧΙS, είναι γνωστό ότι όχι μόνο δε θα βελτιώσουν την κατάσταση του μικροεπαγγελματία και μικρέμπορου, αλλά θα τη χειροτερέψουν από τη στιγμή που τόσο η σημερινή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν υποτάξει τις πολιτικές τους στην εξυπηρέτηση του ντόπιου και ξένου πολυεθνικού κεφαλαίου. Ετσι, λοιπόν, εάν δεν αλλάξουν ρότα αυτές οι πολιτικές, σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, κανένα από τα προβλήματα των ΕΒΕ δεν πρόκειται να λυθεί. Μοναδικός δρόμος, λοιπόν, είναι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ΕΒΕ με άλλα κοινωνικά στρώματα που θα πιέσουν για την αλλαγή αυτών των πολιτικών.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ